Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: dadant 12 rame

Mesajde smady » 07 Oct 2011, 22:39

Buna seara

Domnilor acest subiect tinde spre cel cu " lada ideala " nu ar fi mai bine sa vb de cel de 12 rame cand ar fi bun si in ce conditii ?
Ce stup ( cutie ) ar fi mai buna pentru un incepator sau practicant ( timp liber ) cutia de 12 rame sau un Mer sau ME ? ( oare stie el sa interpreteze astfel incat sa poata face ceva )
De ce e mai bun un stup de 10 rame si 2 etaje de 1/2 decat restul in conditiile in care ajungem rar la stupi sau stationar fiind beneficiem de anumite culesuri din abundenta ?
De ce un stup pe 12 rame pe care il stimulam si cu o rama sau 2 de puiet inaintea culesului e mai prost decat un dadant de 10 rame ? ( nu punem greseli de constuctie lemn )

Poate ceva mai concret ar fi mai interesant si mai productiv .

Numai bine .
smady

Mesajde Adi Hodis » 07 Oct 2011, 23:29

smady scrie:Buna seara
...
De ce un stup pe 12 rame pe care il stimulam si cu o rama sau 2 de puiet inaintea culesului e mai prost decat un dadant de 10 rame ? ( nu punem greseli de constuctie lemn )

´seara buna
Nu te lasa indus in eroare de ultima propozitie a colegului balu deoarece nu considera ca stupul cu 10 rame este mai bun ci pe cel cu 11.

Paerea mea este ca cel cu 12 rame e bun si pt. o matca prolifica si pt. una medie.
O matca prolifica umple stupul cu albine iar cea medie lasa loc pentru adaugare rama cu puiet si sa fructifice salcamul depozitand mai mult nectar in cat/uri.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde smady » 07 Oct 2011, 23:56

deci se poatate trage ca si concluzie ca stupul pe 12 rame e mai bun decat cel pe 10 rame deoarece daca esti in stationar si nu ai culesuri tinta se pot face mult ai multe lucrari fara a fi presati ?
smady

Mesajde Mishu05 » 08 Oct 2011, 21:28

Cred ca pe 10 rame faci mai multa miere/volum carat cu camionul. Adica 5 stupi pe 10 rame fac mai multa miere decat 4 stupi cu 12 rame, daca lucrezi in sistem super intensiv ( imputernicirea familiei inainte de cules). Aici ar fi un echilibru perfect pe 11 rame ca poti sa ii faci cei mai "bomba" cu puiet si sa iti intre si 5 bucati pe latimea camionului ( la limita). Deci daca facem pastoral si ne preocupa puternic ideea de eficienta apropo de volume si mase transportate si cata miere scoatem din operatiune cred ca pe 10-11 rame cuibul e cel mai bine. Bineinteles sa stai de ei si cand dormi si sa mearga procesul tehnologic: imputernicire-transport-pus caturi rapid/scos caturi-extras-mutat la viteza luminii. Atunci scoti untul din 10 rame altfel aia buni roiesc aia slabi nu se dezvolta si per total 10 rame chiar si in conditii de matca beton inseamna 1 rama cu oua, 1 cu larve .........................1 cu puiet capacit care se pregateste sa iasa. Adica ai serii mici de albine care ies si e greu sa pici fix pe cules. Cand bagi 4-5-6 rame de capacit si iese tot in 2-3-4 zile se schimba treaba culegi nene.
10 rame inseamna ca te ocupi de ei altfel mai bine iei 12 rame ca ai cel putin 3-4 zile in plus intre verificari in aprilie-mai si mai poti rasufla un pic.
Mishu05

Mesajde akmm » 09 Oct 2011, 10:28

smady scrie:deci se poatate trage ca si concluzie ca stupul pe 12 rame e mai bun decat cel pe 10 rame deoarece daca esti in stationar si nu ai culesuri tinta se pot face mult ai multe lucrari fara a fi presati ?

Ar fi una din observatiile corecte.
Eu imi permit sa spun lucrul acesta deoarece am avut cam 5 ani in paralel stupi Dadant pe 10 si 12 rame.Am renuntat la cei pe 10.
De fapt am migrat de la 10 initial, spre 12.Cei pe 10 intrau in friguri imediat.O fi aceeasi problema si la 12 numai ca aici vorbim de o cantitate suplimentara de puiet si albine.
La 12 rame se poate spune ca uneori e mic alteori e mare si tot timpul bun.La 10 rame tot timpul e mic.
Daca resppecti cartea si pui rama claditoare a doua de la margine, ai blocat 2 rame.Ramai cu 8.
Dupa parerea mea stupul Dadant pe 12 rame cu magazin 1/2 e un stup bun.
Daca vrei sa nu ai, in general vorbind, nici un stres in stationar, stupul Warre este cel mai indicat.
Sa fie si norocul unor familii neroitoare, albine de vis.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Adi Hodis » 09 Oct 2011, 12:12

akmm scrie: ...

Da dar ... de vis.
Perpetuarea speciei are la baza instinctul de roire, folosit si de crescatorii de matci din intregul mapamond.
Ca exista colonii cu diferente de instinct de roire, foarte adevarat dar finalmente si acelea cu instinctul redus, tot prin principiul roirii perpetueaza majoritatea ( exclus schimbarea linistita dar si in acest caz, creste matcile tot in botci ) atit in natura cat si in stupul Warre.
Asadar " norocul " este doar ... un vis.

Sper sa imi intelegeti punctul de vedere care se refera la expresia in sine " familii neroitoare ", vehiculata intens printre apicultori.

Daca ar fi posibil " norocul " ... in prezent ar fi rezolvata problema si nu ar mai avea atit de mult de muncit apicultorii cu schimbarea matcilor in familiile de productie ... ar avea de munca cu reproducerea.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde akmm » 07 Noi 2011, 16:39

Adi Hodis scrie:
akmm scrie: ...

Da dar ... de vis.
Perpetuarea speciei are la baza instinctul de roire, folosit si de crescatorii de matci din intregul mapamond.
Ca exista colonii cu diferente de instinct de roire, foarte adevarat dar finalmente si acelea cu instinctul redus, tot prin principiul roirii perpetueaza majoritatea ( exclus schimbarea linistita dar si in acest caz, creste matcile tot in botci ) atit in natura cat si in stupul Warre.
Asadar " norocul " este doar ... un vis.

Sper sa imi intelegeti punctul de vedere care se refera la expresia in sine " familii neroitoare ", vehiculata intens printre apicultori.

Daca ar fi posibil " norocul " ... in prezent ar fi rezolvata problema si nu ar mai avea atit de mult de muncit apicultorii cu schimbarea matcilor in familiile de productie ... ar avea de munca cu reproducerea.

A trecut oarece timp de la ultimele postari.
Sa ai familii neroitoare e chiar de vis.De vis insa poate fi si varianta cu familii care dau un roi primar si unul secundar, cel mult, dupa care se apuca de treaba.In general aceste familii cresc putine botci si de obicei mari.Cam asa le vad eu.Sunt si alte familii ce ridica, pe numarate , o suta de botci.Se intampla ca acestea sa si roiasca pana la epuizare.Adica ultima matca ramane cu o mana de albine, uneori nefiind capabila sa-si adune nici pentru iernare.
O asemenea familie eu o consider buruiana.Si orice am facut de-a lungul timpului, nu am scapat de ea.
Nu zic ce se poate intampla sa deserti asa familii, buruiana, in Warre.Ramai cu rame pentru la anul.
Aplicand regula epuizarii, intr-o buna zi este posibil ca acest soi sa se piarda.Stupul Warre incurajeaza familia sa se comporte ca un caine fara lant.Stupul Dadant este laborios; il frefer insa celui orizontal, indiferent pe cate rame.
akmm

Mesajde gabi bee » 21 Noi 2011, 20:55

eu mi-am facut stupii pe 12 rame iar la primavara le fac si caturi de 1/2 insa azi am vorbit cu un stupar , care nu intra pe forum , iar el are dadant 10 rame si cat 2/3 . are peste suta de stupi , face pastoral si a incercat sa ma convinga ca sistemul lui e cel mai productiv, ca e testat de ani de zile si ca a incercat si el cu cat de 1/2 dar nu a dat rezultate . nu l-am contrazis pt ca nu aveam cum , nefiind trecut prin meserie . dupa parerea voastra , dintre cele 2 tipuri de stupi , care ar prezenta mai multe avantaje si in pastoral si in stationar , in afara de diferentele de greutate , care pana la urma sunt f mici ? :?: :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde alt stupar » 21 Noi 2011, 21:46

care tip de lada ar prezenta mai multe avantaje si in pastoral si in stationar ?
ala pe care-l ai deja si pe care-l stapanesti mai bine ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gabi bee » 21 Noi 2011, 23:07

dintre 12rame +cat 1/2 si 10 rame +cat 3/4 !sa le lasam pe celelalte , doar despre astea zic . adi am vazut ca ai mai multe modele de stupi si probabil ai formata si o parere despre fiecare varianta . eu oricum merg pe 12 rame dar a-si vrea sa aud pareri si de la voi ! numai bine ! :P
gabi bee

Mesajde dorindafi » 22 Noi 2011, 09:24

:mrgreen: gabi,eu am mers pana acuma pe 10 rame in cuib shi 3/4 in cat
au fost ani in care totul a fost bine adica:
-miere multa
dezvoltarea familiei rapid shi bine. au fost shi ani in care nu am avut satisfactzii
un dezavantaj este ca la 10 rame e dispusa familia sa roiasca mai repede,nu potzi inversa ramele cuib shi cat ,toamna va trebui sa descapaceshti rame in cat pt. a transporta hrana in cuib pe cand la 12 rame cu 2 caturi de 1/2 potzi largi cuibul, se pot muta ramele din cuib in cat shi mai sunt
dorindafi

Mesajde CORNEL V. » 22 Noi 2011, 09:52

Mai Dorine,si daca e cuibul pe 10 rame 1/1 si catul la fel,nu poti inversa ramele cum vrei tu?...sau cuib 1/1si 2 caturi de 1/2 redus...si la asta din urma poti sa pui si rama1/1 in caturi si poti jongla usor?
CORNEL V.

Mesajde dorindafi » 22 Noi 2011, 14:21

:mrgreen: nene cornele , pai eu am zis altcumva,,, 12 rame cu doua caturi de 1/2 potzi largi cuibul,se pot muta ramele din ciub in cat shi mai sunt''
:o ma daca nu eshti atent vin la tine :lol:
dorindafi

Mesajde CORNEL V. » 22 Noi 2011, 15:38

Ma,nu ma mai suci atata...nu scrisasi tu ca nu poti inversa ramele cuib si cat la 10 rame...ha ?
Partea a doua citi si eu printre randuri...randurile nu le mai citi ...acum ce vrei? ;) :lol:

ps. vino daca ai curaj ,ti-am spus ca ai nevoie de sofer cand ai pleca de la mine :lol:
CORNEL V.

Mesajde akmm » 23 Noi 2011, 10:01

dorindafi scrie::mrgreen: gabi,eu am mers pana acuma pe 10 rame in cuib shi 3/4 in cat
au fost ani in care totul a fost bine adica:
-miere multa
dezvoltarea familiei rapid shi bine. au fost shi ani in care nu am avut satisfactzii
un dezavantaj este ca la 10 rame e dispusa familia sa roiasca mai repede,nu potzi inversa ramele cuib shi cat ,toamna va trebui sa descapaceshti rame in cat pt. a transporta hrana in cuib pe cand la 12 rame cu 2 caturi de 1/2 potzi largi cuibul, se pot muta ramele din cuib in cat shi mai sunt

Pentru a compara stupii ar trebui ca mai multe tipuri luate in discutie sa se intalneasca la un cules sanatos.Si acolo sa se vada comparatia, nu numai la miere ci si la volumul de munca.Fiecare s-a invatat cu stupul sau si acela e cel mai bun.Vorba lui Warre, dragostea parinteasca e oarba.Rareori cineva e atat de critic incat sa accepte ca stupul sau are defecte.Cand unul din miezul padurii zice ca scoate 50 kg iar altul unde florile sunt rare scoate 20, automat cel cu 50 e mai bun.Fals.Nu poti compara doi stupi diferiti tinuti in conditii diferite, si nici nu e relevant.
Asa cum un copac rasadit de mai multe ori nu prinde radacini, nici sistemul de stup schimbat mereu nu aduce roade.
Ca regula generala stupul e adaptat conditiilor de lucru.Si sunt trei modele mari si late.Primitivi, orizontali si vericali.Care e optimul ca numar de rame, marime, intercalare etc. sta in arta si determinarea fiecaruia dintre noi de a afla.
Fiecare sa-si prezinte stupul si avantajele pe care le crede ca le are.Altul sa spuna cam ce dezavantaje a vazut la acel tip de stup, daca are si el sau stie de la altul.Altfel derutam pe cei ce vor sa inceapa apicultura.Toata ziua vor taia scanduri.
Nu este nici un secret in cresterea albinelor.Totul e scris in carti.Eu zic: va place apicultura? Cititi tot timpul; pana cunoasterea devine automatism.Restul vine de la sine.Putina lumea stie ca oul e clocit ca la gaina.Un vant rece si gata, arunci ce e in celula.In cel mai fericit caz, daca nu te pricopsesti cumva cu puiet varos.
In natura albina alege unde sa-si instaleze cuibul.In apicultura alege stuparul.Si tot timpul e nemultumit.Tot timpul e vinovata albina.Eu sunt de alta parere.
akmm

Mesajde gabi bee » 23 Noi 2011, 16:52

da , comparatiile trebuie facute in conditii similare de cules si mai ales de cei care au sau au avut ambele tipuri de stupi . persoana cu care am vorbit spunea ca a avut la cuibul de 10 rame si caturi de jumatate si atunci cand un cat era plin si al baga pe cel gol sub cel plin , albinele stateau mai mult in catul plin de sus si nu prea mai le era aminte de umplut catul gol de la jumatate . din cauza asta a renuntat si a trecut la caturi de 2\3 de care spune ca e f multumit si ca face miere mai multa ! :P
gabi bee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR