Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Furtisag...Pro sau Contra

Mesajde proapis13 » 24 Dec 2014, 19:13

Astazi verificare la stupina,cand am ajuns furtisag in desfasurare la un roi de anul asta
Cred ca fetele continuau ce au inceput ieri deoarece papasera si coronitele
Albina gazda inca se lupta cu hoata,nu am gasit regina,nici vie si nici moarta
Am scuturat ramele de albine in stup cu gandul ca o sa dau si de regina,canci...
Desfintat si imprastiat ramele cu albina hoata pe langa un gard si lasat stupul gol
Pana sa se intunece albinele tot cautau la stupul gol fara rame si fara capac ramase asa pana maine
Verificat stupii din stanga si din dreapta,sunt roi facuti in aceeasi zi si de puteri apropiate,sa nu scriu identice
calmi fara agitatie cu rezerve de miere suficiente ..NU am detectat nici-o posibila cauza
exclus vina apicultorului...nu am umblat la ei de la inceputul lui noiembrie
singura cauza si cred ca nu ma insel ; culoarea galbena a stupului...
sper sa ma insel ca de nu e jale........50% sunt vopsiti in galben :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 24 Dec 2014, 19:36

Cred ca regina de la stupul atacat a cazut la vreun tratament antivarooa ! Ne mai existand feromonul de matca, stupul respectiv a fost atacat. Nu cred in povestea cu ... culoarea !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Dila Daniel » 24 Dec 2014, 19:41

proapis13 scrie:Astazi verificare la stupina,cand am ajuns furtisag in desfasurare la un roi de anul asta
(...)
exclus vina apicultorului...

:lol:
dar a cui?
chia si dupa concluzia trasa de tine,tot tu esti vinovat,ca nu ti-am vopsit eu stupul...

Acum fara gluma,tot noi suntem raspunzatori de ce avem in lazi,chiar daca gresala este involuntara.
(personal exclud culoarea lazii)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde proapis13 » 24 Dec 2014, 19:50

Ultimul tratament a fost la inceput de noiembrie,toti stupii au primit aceeasi cantitate de picaturi de amitraz,
ca au fost roi de anul asta,de anul trecut sau de doi ani,ca si populatie au fost asemanatori exceptand varfurile...
sunt multe de zis..... daca era de margine poate credeam altceva dar este in mijlocul stupinei...ma rog...
sper sa nu se mai repete figura pana la primavara...posibil sa fie o exceptie...

PS . D.D. - ule eu nu am nimic cu stuparul dar daca tu zici....dam vina pe el... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Florin Dobre » 24 Dec 2014, 19:54

Daca era de margine, ce credeai? :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Dila Daniel » 24 Dec 2014, 20:04

Marian,dupa cum bine stii,intr-o stupina,sunt lucruri care pur si simplu se intampla,oricat de mult incercam sa le evitam
La roiul ala,putea sa fie (cum zice si Paul)matca afectata de ultimul tratament
Puteai sa o lovesti accidental cand ai umblat la el,sau albina agitata,si in contextul lipsei de puiet sa se fi "agitat"
Poate matca data de tine roiului au vrut sa o schimbe...si nu le-a reusit
Poate in ultima luna au avut o mortalitate mai mare,astfel incat sa nu mai ocupe bine ramele
Tu stii evolutia lui pana la ultima interventie...

Insa,repet...ba nu ...reformulez:
Tot ce se intampla la mine in stupina,eu sunt singurul vinovat.Chiar si de satisfactii... :)
Important este ca sa am cat mai multe rezultate pozitive,si cat mai putine si mai mici rateuri sau esecuri...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde vulpea » 24 Dec 2014, 21:37

am scris odata ca stiu sa rezolv problema cu furtisagul si daca am scris ca nu pot s-o spun m-ati invinovatit in fel si chip.am aflat de ac. metoda dela un stupar vechi,care m-a atentionat in mod expres ca nu am voie sa aplic asa ceva decat in caz de forta majora.deci:toata lumea stie ca la furtisag participa culegatoarele.in cazul acesta,pentru ce sa nu "decimezi" culegatoarele hoate,dar in mod inteligent !astfel:stupul atacat(indiferent daca e tare sau slab) il muti pe alt amplasament(chiar si la marginea stupinei proprii),iar in locul lui pui un stup pur si simplu gol,dar cu ceva miere varsata(intr-n vas bineinteles).cu o conditie expresa- stupul respectiv sa aiba in loc de urdinis,aplicat o gaura,sau chiar doua, in care pe interior se infige fara joc un tub tip Bergman(de electrice sau s.a.) care la capat se indoaie la 180 grade.asa albina care intra nu mai poate iesi !pur si simplu asa se "colecteaza"toate albinele care participa la furat.ti acest stup pe loc pana dispare furtisagul,iar albinele care sunt blocate in stup sigur nu au de suferit chiar si pentru o saptamana de izolare.in final,aceste culegatoare "sechestrate"poti sa le dai chiar la stupul furat prin procedeele arhicunoscure.
daca aplici necinstit aceast metoda si se afla poti fi amendat serios(montezi un asa stup langa o stupina si faci "rost"de culegatoare in prostie),asta in timpul unui cules.sper ca am scris destul de clar,chiar daca am scris asa de mult.
vulpea

Mesajde Mircea_63 » 24 Dec 2014, 21:44

Felicitari domnule! Vad ca se poate concentra discutia cu subiect si predicat pe albine.
Sarbatori fericite iti doresc! :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 24 Dec 2014, 21:51

Florin Dobre scrie:Daca era de margine, ce credeai? :?

Daca era de margine dadeam vina pe mioriticii vecinului ; cand latra aia doi cade varul de pe gard :lol:
proapis13

Mesajde vulpea » 24 Dec 2014, 21:54

asemenea _63 si te asigur ca pot "vorbi" si despre albine,daca nu mai sunt"lovit" sub centura.
vulpea

Mesajde Mircea_63 » 24 Dec 2014, 21:56

Promit sa am grija sa nu se intample asta. Incerc sa am grija de toti userii. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 24 Dec 2014, 22:05

proapis13 scrie:
Florin Dobre scrie:Daca era de margine, ce credeai? :?

Daca era de margine dadeam vina pe mioriticii vecinului ; cand latra aia doi cade varul de pe gard :lol:

:lol:
De treaba asta cu latratul eram ingrijorat si eu iarna trecuta...stii ca eu am niste patrupede si sunt destul de galagioase cand simt ceva. N-am constatat nimic suspect. Doar ce mi-au stropit cu noroi randul de stupi pe unde patruleaza. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alexx » 31 Ian 2015, 15:04

astazi a fost cald si chiar daca a fost vant albinele au iesit si din nou se duc pusca la nenea cu stupii cad ca lemnele pe blanuta
alexx

Mesajde daffid mihailov » 31 Ian 2015, 16:31

ieri am aflat si eu ca paduraru are 7 stupi
cum asa? pai vine la mine furios
ca albinele lui nu mai au miere

cum asa bre? ca ale mele au.
pai daca au furat de la mine..
cand bre, cand?
ca n-au mai iesit la zbor de trei luni!
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde alexx » 31 Ian 2015, 16:51

daffid mihailov scrie:ieri am aflat si eu ca paduraru are 7 stupi
cum asa? pai vine la mine furios
ca albinele lui nu mai au miere

cum asa bre? ca ale mele au.
pai daca au furat de la mine..
cand bre, cand?
ca n-au mai iesit la zbor de trei luni!

are stupi de 10 rame dupa diafragma 7????NECAAPACITAE
alexx

Mesajde daffid mihailov » 31 Ian 2015, 17:09

nu cred. cum sa lase asa ceva?
descapacit? dupa diafragma?
nici prin gand nu mi-a trecut.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR