Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Gabriel.alexandru » 25 Dec 2014, 22:16

image.jpg
Imagine de ansamblu
image.jpg
Imagine de ansamblu
Gabriel.alexandru scrie:Salutare,
Sunt incepator, recunosc ca nu am citit toate post-urile legate de iniernare, insa as vrea sa obtin o parere avizata despre modalitatea mea de invelire a stupilor. Am postat o poza in acest sens.
Solutia este una inspirata din filmuletele lui Dan Margarit. Am folosit o prelata auto, captusita cu vatelina ca invelitoare laterala. Sub acoperis am folosit o perna din fulgi de polistiren iar acoperisul este din osb vopsit.
Toti cei patru stupi sunt pe doua corpuri 1/1 si cat de 3/4, restranse la maxim 4-5 rame pe corp cu coronite sanatoase.in total, fiecare stup are 8-10 rame dispuse 4+4 sau 5+5. Mentionez ca am restrans ramele goale.
In fiecare stup, dupa diafragma am pus polistiren expandat de 5 cm de sus pana jos si am blocat urdinisul pe portiunea golului. Mentionez ca golurile in stupi le-am lasat in exterior.
In podisor, dupa diafragma cu plasa am pus deasemenea polistiren de 5 cm decupat in jurul aerisirilor de pe "fatade".
Aerisirile de tip buzunar ce se vad corespund cu aerisirile din podisor.
Ingrijorarea mea este daca nu cumva am creat un deficit de ventilatie.in momentul de fata Nu stiu cum sa-mi dau seama de acest lucru sau la ce indicii ar trebui sa fiu atent.
As aprecia o parere din partea unui apicultor cu experienta.

Salutare,
In legatira cu temerea de lipsa de ventilatie am facut o investigatie inginereasca. Am montat atat in exterior cat si deasupra ramelor din corpul superior cate un data logger. Din cate am mai citit, un nivel de maxim 60% umiditate este normal. Am atasat graficul.

De data asta am alta nedumerire: profitand de teperaturile crescute, am decis sa deschid stupii. La 3 din 4 am gasit albinele ghem in al 2-lea corp,sub plasa. Daca infofolirea mea a creat un climat care favorizeaza un astfel de comportament, cum se explica faptul ca in stupul cel albastru albinele stau in primul corp.
Nu in ultimul rand, va intreb: este in regula ca albinele sa stea deja in corpul de sus? Care ar fi motivul si ce as putea face?
Fişiere ataşate
image.jpg
Gabriel.alexandru

Mesajde Gabriel.alexandru » 25 Dec 2014, 22:18

Gabriel.alexandru scrie:
Fişierul ataşat image.jpg nu mai este disponibil
Fişierul ataşat image.jpg nu mai este disponibil
Gabriel.alexandru scrie:Salutare,
Sunt incepator, recunosc ca nu am citit toate post-urile legate de iniernare, insa as vrea sa obtin o parere avizata despre modalitatea mea de invelire a stupilor. Am postat o poza in acest sens.
Solutia este una inspirata din filmuletele lui Dan Margarit. Am folosit o prelata auto, captusita cu vatelina ca invelitoare laterala. Sub acoperis am folosit o perna din fulgi de polistiren iar acoperisul este din osb vopsit.
Toti cei patru stupi sunt pe doua corpuri 1/1 si cat de 3/4, restranse la maxim 4-5 rame pe corp cu coronite sanatoase.in total, fiecare stup are 8-10 rame dispuse 4+4 sau 5+5. Mentionez ca am restrans ramele goale.
In fiecare stup, dupa diafragma am pus polistiren expandat de 5 cm de sus pana jos si am blocat urdinisul pe portiunea golului. Mentionez ca golurile in stupi le-am lasat in exterior.
In podisor, dupa diafragma cu plasa am pus deasemenea polistiren de 5 cm decupat in jurul aerisirilor de pe "fatade".
Aerisirile de tip buzunar ce se vad corespund cu aerisirile din podisor.
Ingrijorarea mea este daca nu cumva am creat un deficit de ventilatie.in momentul de fata Nu stiu cum sa-mi dau seama de acest lucru sau la ce indicii ar trebui sa fiu atent.
As aprecia o parere din partea unui apicultor cu experienta.

Salutare,
In legatira cu temerea de lipsa de ventilatie am facut o investigatie inginereasca. Am montat atat in exterior cat si deasupra ramelor din corpul superior cate un data logger. Din cate am mai citit, un nivel de maxim 60% umiditate este normal. Am atasat graficul.

De data asta am alta nedumerire: profitand de teperaturile crescute, am decis sa deschid stupii. La 3 din 4 am gasit albinele ghem in al 2-lea corp,sub plasa. Daca infofolirea mea a creat un climat care favorizeaza un astfel de comportament, cum se explica faptul ca in stupul cel albastru albinele stau in primul corp.
Nu in ultimul rand, va intreb: este in regula ca albinele sa stea deja in corpul de sus? Care ar fi motivul si ce as putea face?
Fişiere ataşate
image.jpg
Stup albastru
image.jpg
Stup galben
Gabriel.alexandru

Mesajde lucky5strike » 26 Dec 2014, 00:40

Ai avut ramele de sus 3/4 de miere?
Ai vazut tu ca DM pune polistiren in interior?
Diafragma cam contravine tehnologiei stupului ME
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Gabriel.alexandru » 26 Dec 2014, 08:24

lucky5strike scrie:Ai avut ramele de sus 3/4 de miere?
Ai vazut tu ca DM pune polistiren in interior?
Diafragma cam contravine tehnologiei stupului ME

Ramele de sus nu au fost ouate.
Diafragma si polistirenul le-am pus pentru ca rebuia sa restrang cumva cuibul, nu era destula albina pentru 8-9 rame.
Gabriel.alexandru

Mesajde lucky5strike » 26 Dec 2014, 15:05

Lasa albina sa isi formeze ghem cum ii cade mai bine, macar 4 intervale acolo... tu sa te ingrijesti sa aiba deasupra rezerve si sa nu fie condens.

Devreme ce le-ai izolat pe exterior, nu mai ai stres cu schimbari bruste de temperatura!

Incearca in prima zi calda sa reconfigurezi unul...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 26 Dec 2014, 16:12

Pacat , ai pus mult suflet dar nu unde trebuie ...
Tu ai ''tunat'' o masina de remat , ai impartit 3 albine la 4 stupi dar le-ai pus funda, pacat .
Nu pierde timpul injurand pe nimeni (nae) ,pune mana pe carte !
Albina pe speteaza ramelor din C2 acum :oops: :oops: :oops:
nae

Mesajde State » 27 Dec 2014, 00:30

Ce pot face in cazul in care am mucegai pe cateva rame? Mi s-a intamplat la doi stupi. M-a mancat in c*r sa pun folie...La unul am mucegai pe spetezele superioare, cam 10cm. La al doilea e mai putin, intr-un colt.
De scos ramele din stup nu pot, cel putin pana nu trece vajul.Daca le las asa....? :oops:
Ultimul an cu folie. :oops: Semneaza State patitu'.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Mishu05 » 27 Dec 2014, 01:06

Ai scos folia? Ai podisor la ei? Daca da e din lemn sau are sita? Bine..conteaza mai putin. Daca ai podisor pune ziare peste el, eventual o carpa /paturica si apoi capacul.
Daca nu ai podisor asteapta o zi rece desfa capacul si daca sunt sus lasa-le sa se retraga usor intre rame ( 10-15 secunde maxim). Pune usor peste rame o paturica de preferat un material mai tare sa nu iasa scame ( dar ceva lana/bumbac sa nu fie impemeabila la apa), coboara-o dupa ultima rama, adauga o bucata de carton pe post de diafragma, pune cateva ziare peste paturica ( strat nu foarte gros), capacul si aia e.
Semneaza Mishu care a trecut vreo 4 ierni cu folie si folie+ polistiren dar s-a invatat minte pana la urma.

Cred ca se usuca pana la primavara daca are cum sa se evapore apa.
Mishu05

Mesajde BogdanU » 27 Dec 2014, 01:49

Daca problema se considera a fi grava, eu as proceda cum se recomanda prin carti : as duce stupul intr-o incapere incalzita si as remedia ce e de remediat.

Eu am sita pe tot fundul lazii si folie deasupra izolata termic cu pasla de la o saltea dezafectata si nu am probleme cu mucegaiul pana acum!

Te salut!
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde Gabriel.alexandru » 27 Dec 2014, 11:14

nae scrie:Pacat , ai pus mult suflet dar nu unde trebuie ...
Tu ai ''tunat'' o masina de remat , ai impartit 3 albine la 4 stupi dar le-ai pus funda, pacat .
Nu pierde timpul injurand pe nimeni (nae) ,pune mana pe carte !
Albina pe speteaza ramelor din C2 acum :oops: :oops: :oops:

@Nae: Credeam ca am postat in rubrica "incepatorii intreaba", si nu in rubrica " aere de superioritate". Daca stiam ce trebuie sa fac, faceam si nu mai imi pierdeam timpul pe forumuri.
Are cineva o alta parere despre ce trebuie facut, in afara de reconfigurarea cuibului?
Gabriel.alexandru

Mesajde paul » 27 Dec 2014, 11:27

State scrie:Ce pot face in cazul in care am mucegai pe cateva rame? Mi s-a intamplat la doi stupi. M-a mancat in c*r sa pun folie...La unul am mucegai pe spetezele superioare, cam 10cm. La al doilea e mai putin, intr-un colt.
De scos ramele din stup nu pot, cel putin pana nu trece vajul.Daca le las asa....? :oops:
Ultimul an cu folie. :oops: Semneaza State patitu'.

Deasupra ramelor am pus la toti saci de rafie, taiati la jumatate (un sac imi ajunge pentru 2 stupi). Sacii taiati de la jumatate, orizontal (raman cele doua parti ale sacului) ! Peste saci am pus podisorul de plasa iar peste podisor o mochetica si ... adio condens. De mucegai nici nu poate fi vorba !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde stefanmadalin » 27 Dec 2014, 11:39

Gabriel.alexandru scrie:Nu in ultimul rand, va intreb: este in regula ca albinele sa stea deja in corpul de sus? Care ar fi motivul si ce as putea face?

Au urcat sus pentru ca au consumat rezerva de miere din "cap". Ai putea pune o turta energetica peste rame.
Din scurta mea experienta, am intalnit si familii care urcau sus dar care aveau miere in ''cap''. Dar asta s-a intamplat de putine ori. Un semn si mai clar ca ele si-au consumat rezerva este zgomotul. Daca zgomotul este mai intens(ca la ceilalti stupi) se prea poate sa nu mai aiba papica. Greutatea stupului, alt mod de a-ti da seama de rezerva de miere din stup.
stefanmadalin

Mesajde Gabriel.alexandru » 27 Dec 2014, 11:47

stefanmadalin scrie:
Gabriel.alexandru scrie:Nu in ultimul rand, va intreb: este in regula ca albinele sa stea deja in corpul de sus? Care ar fi motivul si ce as putea face?

Au urcat sus pentru ca au consumat rezerva de miere din "cap". Ai putea pune o turta energetica peste rame.
Din scurta mea experienta, am intalnit si familii care urcau sus dar care aveau miere in ''cap''. Dar asta s-a intamplat de putine ori. Un semn si mai clar ca ele si-au consumat rezerva este zgomotul. Daca zgomotul este mai intens(ca la ceilalti stupi) se prea poate sa nu mai aiba papica. Greutatea stupului, alt mod de a-ti da seama de rezerva de miere din stup.

Nu cred ca e cazul de foamete, fiecare stup are cel putin 4 rame 1/1 pline de miere. In plus albinele nju "plang".
Poate e o problema de aranjarea cuibului...stupul albastru este in regula: albinele stau in corpul de jos. Problema este in ceilalti 3 stupi.
Gabriel.alexandru

Mesajde lucky5strike » 27 Dec 2014, 11:48

State scrie:Ce pot face in cazul in care am mucegai pe cateva rame? Mi s-a intamplat la doi stupi. M-a mancat in c*r sa pun folie...La unul am mucegai pe spetezele superioare, cam 10cm. La al doilea e mai putin, intr-un colt.

Scoate folia si imbunatateste ventilatia pe sus.

Sau poza pe cuib daca vrei sfat exact.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde State » 27 Dec 2014, 12:06

Mishu05 scrie:Ai scos folia? Ai podisor la ei? Daca da e din lemn sau are sita? Bine..conteaza mai putin. Daca ai podisor pune ziare peste el, eventual o carpa /paturica si apoi capacul.
Daca nu ai podisor asteapta o zi rece desfa capacul si daca sunt sus lasa-le sa se retraga usor intre rame ( 10-15 secunde maxim). Pune usor peste rame o paturica de preferat un material mai tare sa nu iasa scame ( dar ceva lana/bumbac sa nu fie impemeabila la apa), coboara-o dupa ultima rama, adauga o bucata de carton pe post de diafragma, pune cateva ziare peste paturica ( strat nu foarte gros), capacul si aia e.
Semneaza Mishu care a trecut vreo 4 ierni cu folie si folie+ polistiren dar s-a invatat minte pana la urma.
Cred ca se usuca pana la primavara daca are cum sa se evapore apa.

BogdanU scrie:Daca problema se considera a fi grava, eu as proceda cum se recomanda prin carti : as duce stupul intr-o incapere incalzita si as remedia ce e de remediat.

Eu am sita pe tot fundul lazii si folie deasupra izolata termic cu pasla de la o saltea dezafectata si nu am probleme cu mucegaiul pana acum!

Te salut!

paul scrie:Deasupra ramelor am pus la toti saci de rafie, taiati la jumatate (un sac imi ajunge pentru 2 stupi). Sacii taiati de la jumatate, orizontal (raman cele doua parti ale sacului) ! Peste saci am pus podisorul de plasa iar peste podisor o mochetica si ... adio condens. De mucegai nici nu poate fi vorba !

Din punctul meu de vedere, dracul nu e asa de negru.
Anul asta n-am avut timp sa-i aranjez asa cum vroiam si cum obisnuiam. Datorita faptului ca i-am inmultit fara un plan inainte, n-am mai avut podisoare cu sita, am improvizat din niste bucati de osb. La doi dintre astia am gasit mucegaiul. Unul avea si mult condens.
Ca si cantitate, la primele 3 rame dinspre "diafragma"( care la mine inseamna o bucata de folie ), mucegaiul s-a intins cam 10cm pe lungimea ramelor.
Ieri am tras folia de la unul din colturi, sa se aeriseasca mai bine. Am inchis suberele.
Eu eram curios ce se intampla daca las ramele mucegaite in stup si daca afecteaza albinele. Acum sper ca mucegaiul sa se retraga, daca este o mai buna aerisire.

De regula nu folosesc folia. Am podisoare cu sita peste care pun ziare/reviste. N-am avut niciodata probleme. Anul asta n-am mai avut diafragme pentru toti si am gasit solutia in nenorocita aia de folie. Daca am pus la cativa asa, am zis ca hai sa pun la toti. Si am pus. Dracu' mai pune. :oops:
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde nae » 27 Dec 2014, 12:47

Gabriel.alexandru scrie:@Nae: Credeam ca am postat in rubrica "incepatorii intreaba", si nu in rubrica " aere de superioritate". Daca stiam ce trebuie sa fac, faceam si nu mai imi pierdeam timpul pe forumuri.
Are cineva o alta parere despre ce trebuie facut, in afara de reconfigurarea cuibului?

Prietene , la albine ma pricep putin =mai am de invatat , la OAMENI sunt DOCTOR .
Din tot satul/forum te gasisi matale mot sa faci ca DM= noi care nu facem suntem prosti . :oops:
Sa revenim .
Vezi tu urma de propolis pe podisor,pe fata sau cantul corpului ?, nu caut a ca nu e = cine sa propolizeze ?
Consumul n-a fost mare = de ce sunt pe speteaza superioara a C2 ?
De FRIG si lipsa hrana .
Soarele incalzeste intai pamantul si dupa aerul din jur = tu ai bagat stupii in ''frigider''+ ajuns sus vor oua pe rame neconforme de cat ...
RENUNTA la impachetare , profita de frig (sunt stranse) si pune o turta pana la prima raza SERIOASA si (ai avut posibilitatea in urma cu 2 zile :( ) scuturi fam in corpul de 1/1 ,grija la matca, renunti la catul ''gol'' si-i mai pui o turta si tot asa pana la primavara .
Daca in loc de corp de 1/1 x 10 rame ai 4 roinite (volum mai mic) muta-i in roinite .
( sa nu-ncerci ''camera incalzita'' nici teoretic, te rog )
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR