dorindafi scrie::mrgreen: gabi,eu am mers pana acuma pe 10 rame in cuib shi 3/4 in cat
au fost ani in care totul a fost bine adica:
-miere multa
dezvoltarea familiei rapid shi bine. au fost shi ani in care nu am avut satisfactzii
un dezavantaj este ca la 10 rame e dispusa familia sa roiasca mai repede,nu potzi inversa ramele cuib shi cat ,toamna va trebui sa descapaceshti rame in cat pt. a transporta hrana in cuib pe cand la 12 rame cu 2 caturi de 1/2 potzi largi cuibul, se pot muta ramele din cuib in cat shi mai sunt
Pentru a compara stupii ar trebui ca mai multe tipuri luate in discutie sa se intalneasca la un cules sanatos.Si acolo sa se vada comparatia, nu numai la miere ci si la volumul de munca.Fiecare s-a invatat cu stupul sau si acela e cel mai bun.Vorba lui Warre, dragostea parinteasca e oarba.Rareori cineva e atat de critic incat sa accepte ca stupul sau are defecte.Cand unul din miezul padurii zice ca scoate 50 kg iar altul unde florile sunt rare scoate 20, automat cel cu 50 e mai bun.Fals.Nu poti compara doi stupi diferiti tinuti in conditii diferite, si nici nu e relevant.
Asa cum un copac rasadit de mai multe ori nu prinde radacini, nici sistemul de stup schimbat mereu nu aduce roade.
Ca regula generala stupul e adaptat conditiilor de lucru.Si sunt trei modele mari si late.Primitivi, orizontali si vericali.Care e optimul ca numar de rame, marime, intercalare etc. sta in arta si determinarea fiecaruia dintre noi de a afla.
Fiecare sa-si prezinte stupul si avantajele pe care le crede ca le are.Altul sa spuna cam ce dezavantaje a vazut la acel tip de stup, daca are si el sau stie de la altul.Altfel derutam pe cei ce vor sa inceapa apicultura.Toata ziua vor taia scanduri.
Nu este nici un secret in cresterea albinelor.Totul e scris in carti.Eu zic: va place apicultura? Cititi tot timpul; pana cunoasterea devine automatism.Restul vine de la sine.Putina lumea stie ca oul e clocit ca la gaina.Un vant rece si gata, arunci ce e in celula.In cel mai fericit caz, daca nu te pricopsesti cumva cu puiet varos.
In natura albina alege unde sa-si instaleze cuibul.In apicultura alege stuparul.Si tot timpul e nemultumit.Tot timpul e vinovata albina.Eu sunt de alta parere.