Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Nuclee pentru cresterea si imperecherea matcilor

Mesajde cucubau » 16 Dec 2014, 13:16

poate gresesc dar dupa parerea mea ar fi ceva de felul : http://apicultura-info.ro/iernarea-matcilor-de-rezerva-in-afara-ghemului/
........
cucubau

Mesajde nae » 16 Dec 2014, 18:31

cucubau scrie:poate gresesc dar dupa parerea mea ar fi ceva de felul : http://apicultura-info.ro/iernarea-matcilor-de-rezerva-in-afara-ghemului/

Varianta d-tale e .. cu tehnica , complicat = schimbare /inlocuire albine = e greu tare .

Un startar + o rama portbotci modificata sa ''tina'' custile cu matci = gasesti pe net
Ce nu gasesti e NUMARUL care poate trece iarna . ;)
Daca fam e o mata lesinata / 3 rame si o tii si afara cat se strange ghemul la - X* ????? + cat de lata e cusca = ''Y'' , 2-3 matci
Daca fam orfana e cat lada sau o adapostesti si are ghemul mai mare probabil 5-6 matci/custi .
nae

Mesajde Gicuta » 25 Dec 2014, 22:40

Pt nuclee, pat cald sau pat rece?
Multumesc
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde albinateob » 28 Dec 2014, 08:27

machi33 scrie:va rog sa-mi spuna si mie cineva despre banca de matci.ce este si cum functineaza.am vazut pe un filmulet la puisoro niste gauri pe o scandura acoperite de o plasa pe care a numito banca de matci.multumesc!

https://www.youtube.com/watch?v=qQLX7FX5j3Q
daruind vei dobandi
http://teostupina.sunphoto.ro/
albinateob

Mesajde peterneamt » 28 Dec 2014, 11:00

Banca de mătci (regine ) este formată din albine de cuib recoltate de la mai multe familii de producţie..........şi are ca scop păstrarea temporară (până la vânzare ) a mătcilor împerecheate ce au fost recoltate din nucleele de împerechere.....
;)
peterneamt

Mesajde ignatov andrei » 29 Dec 2014, 02:10

buya scrie:Bună
Eu anul viitor vrea sa încerc cu nuclee de 5 rame.
Rama 1/1 si 3/4.mi am confecționat 10 bucăți.

Sunt zone apicole unde "aceste nuclee" reprezinta.... familii de baza !!!

Te rog, spune din ce tara si din ce zona (a acelei tari) esti... :o
ignatov andrei

Mesajde buya » 14 Ian 2015, 14:38

ignatov andrei scrie:
buya scrie:Bună
Eu anul viitor vrea sa încerc cu nuclee de 5 rame.
Rama 1/1 si 3/4.mi am confecționat 10 bucăți.

Sunt zone apicole unde "aceste nuclee" reprezinta.... familii de baza !!!

Te rog, spune din ce tara si din ce zona (a acelei tari) esti... :o

Banat -Caras Severin-Oravita
“Învaţă, dezvaţă, reînvaţă ! ”
“Lumea va fi condusa de oameni capabili sa invete, sa se dezvete si sa invete din nou.”

Alvin Toffler
buya

Mesajde machi33 » 14 Ian 2015, 19:26

cum se formeaza o familie starter(de crestere),in care se baga rama de port botci pt a fi luate in crestere?
machi33

Mesajde sorin_s2003 » 14 Ian 2015, 21:26

Exista un film de-al lui Dan Margarit.Fa tot ce vezi acolo si vei avea succes.Eu am urmat pas cu pas totul si am reusit.Succes.
sorin_s2003

Mesajde giovanni » 15 Ian 2015, 10:39

Va salut.
Nu sunt de acord cu titlul. In primul rand, matcile se imperecheaza in nuclee,nu se cresc in ele, dar sa lasam asa daca asa s-a inceput.
Nucleele pot fi de imperechere si iernare, iar la randul lor acestea se construiesc dupa necesitatea stupinei,adica consum propriu sau utilizare in scop comercial si aici depinzand de scopul comercial, adica numarul de matci fecundate/un anume interval de timp,zona fecundarii,clima,perioada optima de fecundare masurata /luni,anotimp.
Asa ca pentru necesarul din stupina proprie se pot face nuclee pe rama stupului folosit in stupina,incepand cu min 4 rame, unul singur sau doi nucleu a trei rame.
Pentru comercializare se folosec de la modelul de nuleu mic pana la micronuclei care sunt in diverse variante constructive. Calitatea modelului constructiv si marimea ramelor cat si numarul de rame trebuie sa asigure caldura necesara cuibului. Cantitatea de albina necesara ingrijirii corespunzatoare matcii si loc ptr depozitarea rezervelor de hrana ptr cel putin 2 saptamani. Modelele folosite de mine sunt pe sunfoto si youtube, nu ma straduiesc sa le pun aici ca nu stau sa le mai transform, dar adresele sunt aici si puteti vedea, cum ierneaza sau cum se fecundeaza.

Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde machi33 » 15 Ian 2015, 10:46

sorin_s2003 scrie:Exista un film de-al lui Dan Margarit.Fa tot ce vezi acolo si vei avea succes.Eu am urmat pas cu pas totul si am reusit.Succes.

varianta aia o stiu,dar vreau sa stiu cum se face o fam. starter intr-un stup fara etaj(cat) deasupra cuibului.multumesc!
machi33

Mesajde machi33 » 15 Ian 2015, 16:52

va rog sa-mi spuneti daca este bine.STARTER:stup puternic la cules se scoate matca(se face un roi din rama cu matca si o rama cu albina aferenta)se adauga in locul celor doua rame o rama cu polen si una goala pe care se scutura albina tanara si cu feromoni se lasa 7-10 zile pana capaceste tot puietul.se scoate feromonul si dupa 24 h se introduce rama cu botci.se cresc in familii puternice cu matca
o alta varianta:se izoleaza rama pe care este matca la capatul cuibului intre doua rame goale cu o gratie haneman si dupa 7-10 zile se ridica cele trei rame si se completeaza cu o rama polen si una sau doua rame pe care se scutura albina tanara .se cresc in familii puternice cu matca
machi33

Mesajde jenica67 » 15 Ian 2015, 17:05

A doua varianta eu o folosesc, doar ca eu fac separarea pe verticala. Dupa o saptamana, cand scoti rama cu matca si puietul necapacit pontat in saptamana respectiva, ar fi bine sa iti alegi cele 4 rame care o sa le folosesti in starter, le pui deoparte, restul ramelor le scuturi intr-o roinita de 5-6 rame, apoi bagi cele 4 rame alese. Roinita o pui in locul stupului vechi. Dupa 5-6 ore poti sa bagi rama de botci la lins, iar dupa adaptare si curatare, o umplii cu larve transvazate si o bagi la startare.
jenica67

Mesajde machi33 » 15 Ian 2015, 17:20

jenica67 scrie:A doua varianta eu o folosesc, doar ca eu fac separarea pe verticala. Dupa o saptamana, cand scoti rama cu matca si puietul necapacit pontat in saptamana respectiva, ar fi bine sa iti alegi cele 4 rame care o sa le folosesti in starter, le pui deoparte, restul ramelor le scuturi intr-o roinita de 5-6 rame, apoi bagi cele 4 rame alese. Roinita o pui in locul stupului vechi. Dupa 5-6 ore poti sa bagi rama de botci la lins, iar dupa adaptare si curatare, o umplii cu larve transvazate si o bagi la startare.

ca dan margarit?
machi33

Mesajde jenica67 » 15 Ian 2015, 23:22

Da exact ca el, daca lasi matca jos si bagi o diafragma separatoare intre cele doua corpuri. Dar e bine ca starterul sa aiba foarte multa albine si foarte tanara.
Fişiere ataşate
007_resize.JPG
Corpul cu rama de separare
009_resize.JPG
Diafragma
jenica67

Mesajde jenica67 » 15 Ian 2015, 23:25

Uite si varianta cu corp normal :
Fişiere ataşate
Podisor separator pentru crestere matci DM.jpg
jenica67