Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

atac varroa in 2014

Mesajde genutzu » 30 Dec 2014, 01:08

Vreau sa declansez o discutie, daca se poate si cu argumente asupra motivului pentru care foarte multi apicultori, unii chiar si cu multa experienta declara ca in anul 2014 a fost un atac foarte puternic al parazitului Varroa
genutzu

Re: atac varroa in 2014

Mesajde stefanmadalin » 30 Dec 2014, 02:08

Eu fac o paralela intre ce se intampla pe camp cu soarecii si varroa.
Ultimele 2 ierni, cel putin la mine in zona, au fost cam blande. Toamne lungi si calde colaborate si cu lipsa precipitatiilor sub forma de zapada pe timpul iernii calendaristice. Asadar, pe fondul unei ierni calduroase soarecii au continuat sa se inmulteasca, rapid, asa cum se stie. Pui ca au fost 2 ierni asemanatoare, 2012-2013 si 2013-2014 inmultirea a fost masiva. In anul agricol 2013 cazurile au fost doar izolate, dar in 2014 atacul a fost masiv. Se pune si pe lipsa pradatorilor, lucrarilor solului, interzicerii substantelor....si multe altele.

Cam asa cred ca este si cu varroa, iernile mai calde decat mediile climatologice au dus la extinderea perioadei cu puiet in cuib. Acest lucru a dus la o eficienta mai redusa a fumigatiilor/tratamentelor. Mai sunt si alti factori ca suprapopularea bazelor melifere, pastoralul...si chestii legate de tehnologia fiecaruia.

Personal m-am confruntat si eu cu cel mai mare atac de varroa in acest an, din cei 4 de cand am albinute.
Dupa ce-am facut roii, dupa salcam, am observat pentru prima oara varroa.
Initial am pus-o pe seama a 6 pavilioane venite la rapita langa stupina mea. Era cred ca o incarcatura prea mare la unitatea de suprafata, nu am calculat numarul de stupi. Plus cele 200-300 familii de albine din sat. Imediat dupa ce-au plecat am zis ca mi-au lasat si niste prieteni pe flori.
Am facut 3 sau 4 tratamente cu varachet f, incepand din august, voiam sa fac mai din timp dar am lalait-o, ba miere in rame de extras...s.a. Mavrirolul si el aplicat. La ultima fumigatie am pus la un stup o carpa langa diafragama sa nu iasa fum, in partea de jos. Cand am impachetat stupul si am laut carpa, uimire, numai vazusem atatia varroa pe dm 2 niciodata.
Bine ca avem solutii la indemana pentru varroa si nu se intampla ca in cazul soarecilor unde s-au interzis niste substante care aveau se pare un foarte bun efect in combaterea lor. S-a dat derogare...cam degeaba.
stefanmadalin

Mesajde amadeusmbi » 30 Dec 2014, 06:26

Poate ar trebui sa trecem pe roi la pachet + fa + tratament. Zic si eu...
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde BogdanU » 30 Dec 2014, 06:39

Despre ce substante spui ca s-au interzis? Si de ce au fost interzise?
Te salut!
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde Bambucha » 30 Dec 2014, 09:23

Poate suna pompieristic, insa din ce in ce trebuie pus accent pe o albina rezistenta la boli, criteriu principal in selectie. Tratamentele chimice conventionale vor fi in curand depasite si atunci buba va fi mult mai dureroasa. A scoate farase de paduchi toamna din stupi si a ierna cu lada arhiplina sunt doua chestiuni antagonice.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde andrei_calinescu » 30 Dec 2014, 14:19

amadeusmbi scrie:Poate ar trebui sa trecem pe roi la pachet + fa + tratament. Zic si eu...

Ai uitat un element esential in contextul asta. SIROPUL.
Cum apicultorul roman e cam zgarcoman...nu prea rimeaza la noi apicultura si roii la pachet.
Cunosc colegi care in august aveau stupii goi si asteptau sa dea "faneata". Si nu cu putini stupi.
Daca mai faceau si roi la pachet....poate de tigari
andrei_calinescu

Mesajde ignatov andrei » 30 Dec 2014, 14:41

genutzu scrie:Vreau sa declansez o discutie, daca se poate si cu argumente asupra motivului pentru care foarte multi apicultori, unii chiar si cu multa experienta declara ca in anul 2014 a fost un atac foarte puternic al parazitului Varroa

As fi vrut sa pomenesc despre modul de folosire a fundului AV, cand nu mai este puiet de trantor in cuiburi si de faptul ca foarte mult puiet de albina este "inconjurat" doar de 32 grade, in loc de 35 grade...
As fi vrut sa spun ce inseamna suprafetele de puiet, tarziu in toamna...
As fi vrut sa spun ce inseamna sa "impusti doi iepuri" toamna, cand - din diferite motive - stimularile inseamna completare de hrana si invers...
As fi vrut sa spun multe...

Mai era ceva de genul... sa nu impunem noi modul de viata albinelor, ci sa imbunatatim modul lor de viata...

Dar, mai bine tac, sunt prea plictisitoare aceste chestii...

P.S. N-am reusit sa lamuresc apicultorii din zona mea (care acum stau si plang la lazile goale)...
ignatov andrei

Mesajde valter » 30 Dec 2014, 15:41

Daca nu ma insel anul 2007 am avut temperaturi de peste 40 de grade Celsius in perioada preculesului de la FS( pe un parcurs de peste doua saptamani).
Tot in acel an Medicul Veterinat al ICDA avertiza in revista Romania Apicola(patronata de ACA) cu putin inainte de a resimti fierbinteala verii si lipsa aproape totala a secretiei de nectar ca :
-puietul de trantor v-a fi descapacit total si ca varooa se v-a muta in alta parte;
-trantorul matur v-a fi ejectat fara mila in afara lazii;
-sunt necesare doua tratamenta cu substanta de sinteza(avand efect major de distructie) impotriva acarianului ''refugiat'' in celulele de al. lucratoare...

Causele sunt multe, dar cateva ma seaca cand le vad propovaduite de experti:
-folosirea altor substante decat cele recomandate de ICDA;
-folosirea a fel si chip de aparate(care mai de care mai smechere) pentru realizarea factorului ergonomic;
-folosirea lazilor gaurite la partea superioara;
-folosirea fondurilor nationale si europene pentru ''multiplicarea varooa'' la scara planetara.

Un an bun...de varooa.
valter

Mesajde andrei_calinescu » 30 Dec 2014, 15:43

ignatov andrei scrie:
genutzu scrie:Vreau sa declansez o discutie, daca se poate si cu argumente asupra motivului pentru care foarte multi apicultori, unii chiar si cu multa experienta declara ca in anul 2014 a fost un atac foarte puternic al parazitului Varroa

As fi vrut sa pomenesc despre modul de folosire a fundului AV, cand nu mai este puiet de trantor in cuiburi si de faptul ca foarte mult puiet de albina este "inconjurat" doar de 32 grade, in loc de 35 grade...
As fi vrut sa spun ce inseamna sa "impusti doi iepuri" toamna, cand - din diferite motive - stimularile inseamna completare de hrana si invers...

Mai era ceva de genul... sa nu impunem noi modul de viata albinelor, ci sa imbunatatim modul lor de viata...

P.S. N-am reusit sa lamuresc apicultorii din zona mea (care acum stau si plang la lazile goale)...

Andrei, ti-am trimis un mesaj prive
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 30 Dec 2014, 15:45

"-folosirea lazilor gaurite la partea superioara;"

Frere Valter, ai mai uitat unul
Am vazut colegi care trateaza cu varojetul cu urdinisele larg deschise
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 30 Dec 2014, 15:52

andrei_calinescu scrie:
ignatov andrei scrie:

Andrei, ti-am trimis un mesaj prive

Ooops , nu pot sa iti MP. Nasol.
Vroiam sa te rog sa detaliezi cele expuse mai sus, fraieri ca mine sunt interesati de spousele tale.
Poti sa mi le trimiti pe privat, daca vrei.
Multumesc si La Multui Ani, tot un Andrei
andrei_calinescu

Mesajde Mircea_63 » 30 Dec 2014, 16:11

Daca ar depinde totul de un singur factor ar fi simplu. S-ar putea raspunde:
-Uite d`aia! Dar in realitate sunt mai multi factori. Totusi... acesti factori converg spre locul de inmultire al varooa si posibilitatea lui de deplasare.

Fluctuatiile intre puiet mult urmate de vreme ploioasa, au favorizat inmultirea si deplasarea varroa in stup.
Vrem matcute tinere... asta inseamna trantori mai putini.
Nu s-a facut multa miere, dar s-au facut roi multi.
Ce au astea cu varroa? Vremea rea a tinut albinele in stup si varroa s-a deplasat mai usor de pe o albina pe alta. Temperaturile mai scazute au favorizat inmultirea varroa.
Roii nu au populatie atat de multa, puietul nu este atat de bine incalzit. Un grad diferenta conteaza mult si parazitului ii prieste acel grad. Toate acestea dupa o iarna care n-a fost iarna.

Nu stiu daca m-am facut inteles, dar daca e sa spun pe scurt, varroa a proliferat pe fondul iernii blande si a verii reci si ploioase.

Insinuarile cum ca vinovati sunt stuparii, hrana si alte greseli pe care doar unii maestrii cunoscatori ale maretelor taine le stapanesc etc sunt nerealiste. Acelasi stupar care pana acum a stapanit bine parazitul, nu s-a schimbat peste noapte, dar parazitul a proliferat.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Adi Hodis » 30 Dec 2014, 16:20

ignatov andrei scrie:

Chiar asa, mai bine nu iroseai timpul sa scrii. Acuma cu ce ai contribuit constructiv la aceasta discutie ?. Cu un subinteles ... obisnuit. Ala de ... miezul apiculturii. Fie si asa, dar asta nu inseamna ca apicultura orbiteaza in jurul acelui miez si nici secretele ei. La cata informatie exista in prezent, cine mai ”calca-n cuie” ... n-are decat sa-si ia picioarele de-a umar. :mrgreen:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Trantorul@ » 30 Dec 2014, 16:32

Una din cauze ar fi neefectuarea tratamentelor de catre toti apicultori din anumite zone in acelasi timp sau cat mai apropiat ca distanta de timp 1-2 zile maxim si de unii chiar deloc si fiind focare majore pentru reinfestarea coloniilor curatate 100% chiar din toamna!!! Si intrarea la iernat cu colonii reparazitate din ......... unora!!! Si una ii sa ai familiile in situatia respectiva si alta sa se paraziteze din Mai-Iunie-Iulie de ex. !!!

Alta din cauzele inmultirii in asemenea hal io zic ca ii aportul de polen destul de generos din toamna asta ( in unele zone , si a mea) albina doica destul de multa , puiet destul de putin si hranit din belsug ... ( ma refer la ultimul puiet) si daca varoua or avut papa din belsug la dispozitie or prosperat de numa si ar mai fii cum scria colegu Ignatov mai sus temp din jurul puietului de x grade care in loc sa iasa in x zile iasa in x+1-2 zile .... si in loc sa iasa 3 paduchi iasa 7-8 ... si poate continua cu scrisu , asta in caz ca nu-l dor destele ....

Alta cauza ar fi neefectuarea tratamentelor de catre toti apicultori din anumite zone in acelasi timp sau cat mai apropiat ca distanta de timp 1-2 zile maxim si de unii chiar deloc si fiind focare majore pentru reinfestarea coloniilor curatate 100% chiar din toamna!!!

Imi tot da cineva ca el o fost la nu stiu ce sedinta la Deva unde a fost prezent un nu stiu ce profesor "mogul" al apiculturi si prezenta audientei cum face el tratamentele contra varroua .... in loc de 3 picaturi pentru un corp 1/1 dadant sa zicem pune inca una in plus adica 4 si lasa urdinisul deschis !!! :evil: apa de ploaie .... eu cam tot timpul pun cam una in plus si tin 20 de min inchis stupul , majoritatea sunt destul de etansi !!! si la multi li s-o intiparit tampenia asta pe retina si te chinui ca prostu sa le-o scoti ca degeaba tot cum vreau ei fac!

De cel mai important aspect nu mai zic nimic.

Si la mine a fost o parazitare mai mare decat in alti ani la unele colonii ..... dar am avut si aproape "curate" si nu din cauza ca sunt africanizate .... Pana compun io or mai aparut n mesaje ..... ( asa-i cand esti dadaca ) :lol:
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Mircea_63 » 30 Dec 2014, 16:48

Au facut toti stuparii altfel decat pana acum?
Au schimbat in masa tratamentele?

Aceiasi stupari, aceleasi substante... diferit a fost anul, adica a fost clima putin altfel. Cine are pomi fructiferi vede clar importanta vremii. Gerul la vremea lui este o binecuvantare.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde eduard.rotaru » 30 Dec 2014, 17:04

Capriciile vremii au condus la o slaba calitate a hranei (polen si nectar) albinelor. Iar de aici s-a intrat intr-un cerc vicios care se pare ca se tot largeste.
Anul asta cine a avut chibzuinta, rabdare si putere de decizie corecta acum sta linistit la gura sobei...din nefericire sunt foarte putini ...
eduard.rotaru

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE