Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: atac varroa in 2014

Mesajde proapis13 » 30 Dec 2014, 17:20

Asta este pretul ignorantei platit de miejii apiculturii din Romania...
aia de dau sfaturi toata ziua pe Facebook si site-urile apicole,,,,,
aia care dau sfaturi tuturor crezandu-i mai ,, incepatori '' decat ei..,,,
aia cu stupii cumparati din pensia bunicilor si economiile parintilor,,,,,
aia cu minimul de stupi in fundul curtii pentru accesarea de fonduri europene,,,,,
NU a fost un an atipic decat in ceea ce priveste vremea si consecintele ai asupra zonelor melifere
NU am observat o crestere sau micsorare a ,, atacului '' varoa asupra stupinei mele si a colegilor de la mine din zona
Am mai scris cand,cum si cu ce tratez fam de albine de ani de zile..anul asta am procedat la fel
acarienii au cazut in limita bunului simt,ceea ce nu m-a alarmat
Am vazut si fata cealalta a amanarii tratamentelor la colegi forumisti...jale...ma mir ca nu intra sa
ne impartaseasca de ce NU au facut tratamentele la timp...?>...
Asta cu ,, atacul '' varoa gasesc doar ca este o chcichita sa ne scuzam de ceva fata de cineva si
sa nu dam vina pe propria necunostinta sau delasare in ceea ce priveste administrarea de tratamente cand este nevoie :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 30 Dec 2014, 17:29

eduard.rotaru scrie:Capriciile vremii au condus la o slaba calitate a hranei (polen si nectar) albinelor. Iar de aici s-a intrat intr-un cerc vicios care se pare ca se tot largeste.

A mai afirmat si altcineva importanta calitatii hranei in relatia albinei cu varroa. Imi cer scuze pentru nestiinta mea, dar nu am gasit surse de informare asupra acestui aspect.
Sunteti amabil sa explicati cum influenteaza hrana albinei inmultirea varroa?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Trantorul@ » 30 Dec 2014, 17:40

Mircea_63 scrie:
Insinuarile cum ca vinovati sunt stuparii, hrana si alte greseli pe care doar unii maestrii cunoscatori ale maretelor taine le stapanesc etc sunt nerealiste. Acelasi stupar care pana acum a stapanit bine parazitul, nu s-a schimbat peste noapte, dar parazitul a proliferat.

Nu-i vorba de taine si alte cele si maestri ii plin paici scris de unii si altii si pe prospecte cum se fac si eficienta tratamentelor .... un stupar cand se uita pe rama se uita si dupa parazitii varroua , e drept ca nu stai juma de ora la rama dar daca familia e infestata bine iti sare imediat in ochi si iei masuri urgente si mai drastice fata de alti ani cand nu or fost la fel de infestate si nu in al 12-lea ceas !!! este metoda cu foaia de control pentru ce-i ce nu mai au vederea asa de buna ....
Cine mai pierde familii doar din cauza varroua acum e doar vina lui cu parere de rau spun asta dar este crudul adevar !!!
Am patit si eu ca si multi altii cand varachetul o dat rateu ....dar nu am pierdut colonii doar din cauza varroua.
Io zic ca ai pus gresit problema cu proliferarea parazitului ..... nu au fost luate masurile drastice de apicultor in asemenea cazuri si cand trebuiau de aia o proliferat !
Intr-o stupina nu tre lasat nimic la voia intamplari si totusi multi dintre noi inca o facem , unii chiar constientizand consecintele ce pot urma .... " las ca merge si asa" " ii destul si atat " se intampla sa nu merga si sa nu fie destul de cele mai multe ori !

Cine se supara , taiem nasu sau cum ii , rulam doar filme braziliene :lol: ..... chiar nu am vrut sa fie si sa se regaseasca nici o urma de rautate in mesajul asta ... mai ales catre cel citat .....
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 30 Dec 2014, 17:54

La ce se gandea mintea mea proasta cand am afirmat ca abundenta de hrana ( laptisor dat larvelor in cantitate mai mare decat in sezon) din toamna o ajutat la dezvoltarea parazitului , m-am gandit ca larva de albina in loc sa aiba 1 g de hemolimfa fiind harnita din abundenta o avut 1,2 g de hemolimfa si de aici si varoua o supt mai mult si o prosperat ! (repet doar mintea mea putea gandi asa ceva!) ( daca un om de 50 de kg are 1 l de sange unu de 100 kg are clar 1,5 l de sange asa am gandit si eu , fiind hranite mult mai bine cu laptisor sa rezulte niste indivizi ceva mai mari si cu o cantitate ceva mai mare de hemolinfa)!!! Dar nu am facut studii este doar in capul meu !!! Eu fiind colegul care am mai afirmat asta!!!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde eduard.rotaru » 30 Dec 2014, 18:02

Mircea_63 scrie:
eduard.rotaru scrie:Capriciile vremii au condus la o slaba calitate a hranei (polen si nectar) albinelor. Iar de aici s-a intrat intr-un cerc vicios care se pare ca se tot largeste.

A mai afirmat si altcineva importanta calitatii hranei in relatia albinei cu varroa. Imi cer scuze pentru nestiinta mea, dar nu am gasit surse de informare asupra acestui aspect.
Sunteti amabil sa explicati cum influenteaza hrana albinei inmultirea varroa?

D-le Mircea sunt absolut sigur ca stiti cum sta treaba.
Sa dezvoltam un pic acest aspect...
Se stie faptul ca echilibrul unei colonii de albine reprezinta cea mai mare arma impotriva tuturor daunatorilor, inclusiv fenomenelor extreme legate de clima. Albina se comporta ca un tot unitar si trebuie tratata ca atare si nu fiecare individ in parte.
Cand acest echilibru este alterat atunci colonia incepe sa sufere si de aici un sir intreg de evenimente neplacute.
Am plecat de la faptul ca hrana proasta calitativ (si aici ma refer in special la polen) influenteaza stabilitatea unei colonii de albine. Bun...dar ce are de-a face cu varooa?!
Pai e foarte simplu...calitate proasta in nectar si polen, cantitate putina = stare de alerta in colonie => un comportament relativ anormal prin care colonia va incerca in continuu sa revina la starea de echilibru, neglijand (sau mai bine spus nefacand fata) celelate/la celelalte activitati ca: igiena stupului, aparare, crestere puiet in conditii optime etc...
Spuneam de "aparare"...pai daca albina isi canalizeaza energia pe cel mai important si dezvoltat instinct milenar acela de "acumulare", clar ca va avea o carenta in ceea ce inseamna instinct VSH (acest instinct exista la orice colonie...unele il au mai pronuntat altele mai putin pronuntat indiferent ca familiile sunt dezvoltate pe celula naturala sau fagure artificial)...deci nu va reusi pe parcursul sezonului sa mentina intr-un grad acceptabil infestarea cu varooa. Nu mai vorbim de faptul ca lipsind cu desavarsire hrana de calitate si inlocuind-o cu diverse apipixuri (care din pacate nu sunt nici pe departe ceea ce par...si o spun din surse sigure - analize chimice - dar asta e o alta poveste) se pierde din vedere faptul ca albina are nevoie de proteina intr-un procent cat mai ridicat (peste 20% sau chiar 30%PB) astfel ca glandele faringiene sa produca laptisor din abundenta si de calitate pentru puiet...si uite-asa ajungem la o colonie relativ mare dpdv numeric dar slabita dpdv calitativ....O colonie slaba nu va creste puiet de trantore (rezervele de harna mici si de proasta calitate limiteaza dezvoltarea coloniei) sau va creste fff putin - gestionarea eficienta a resurselor...astfel ca nefiind trantori in colonie, varooa trage pe celule de albina si uite-asa pe langa faptul ca biata larva a fost hranita prost mai vine si varooa peste ea si ne trezim ca puietul gata eclozat nici nu apuca sa se hraneasca bine (cu hrana evident proasta) ca sa inceapa activitatea de doica , ca si moare...
In concluzie: lipsa hranei de calitate duce la un dezechilibru in colonie care provoaca urmari f grave ce se vor tine in lant....
eduard.rotaru

Mesajde ignatov andrei » 30 Dec 2014, 18:13

Adi Hodis scrie:Chiar asa, mai bine nu iroseai timpul sa scrii. Acuma cu ce ai contribuit constructiv la aceasta discutie ?. Cu un subinteles ... obisnuit. Ala de ... miezul apiculturii. Fie si asa, dar asta nu inseamna ca apicultura orbiteaza in jurul acelui miez si nici secretele ei. La cata informatie exista in prezent, cine mai ”calca-n cuie” ... n-are decat sa-si ia picioarele de-a umar. :mrgreen:

Nu, stimabile !!!

Am promis ca nu ma mai laud si nici nu ma mai dau mare, dar n-am promis ca nu voi urma exemplul celui mai vestit maestru in subantelesuri... Adi Blaguescu !!!
Adica ce, nu am voie sa fac asta, doar "maestrul" are voie sa se faca "subanteles" ?!?

P.S. Daca mai vedeai si altceva decat ... ROSU in fata ochilor... ;)
ignatov andrei

Mesajde paul » 30 Dec 2014, 19:27

Eu zic ca problema pleaca de la ineficienta tratamentelor ! Un tratament eficient in lipsa puietului ar trebui sa rada tot. Lucru care nu se mai prea intampla ... De ani buni Mavrirolul e apa de ploaie si Varachetul ii calca pe urme. In ultimii 2 ani n-am mai respectat prospectul Varachet sa pun 3 picaturi pt. cuib de 10 rame si am pus 4. N-am mai tinut stupii inchisi 20 min. ci 30 poate 40 min. Am facut 2 tratamente in lipsa totala a puietului si ... au continuat sa cada! Se vorbeste pe la colturi ca nici Tauflavinatul din Varachet nu mai este in proportia retetarului !
Toate acestea plus conditiile meteo propice dezvoltarii acarianului ( iarna cald si vara racoare) au dus la aceasta situatie.
Raman la parerea ca industria pharma din domeniu ne trage o mare teapa ! :evil:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde valter » 30 Dec 2014, 19:47

paul scrie: Se vorbeste pe la colturi ca nici Tauflavinatul din Varachet nu mai este in proportia retetarului !

Povesti... taica, povesti.
Arata-mi un medicament de sinteza in lumea asta care frige capusa la 96% si-l beau ca pe apa...de control( vorbesc de varachet forte).

Nu medicatia e baiul...ci boul, cand si cum o face...altfel mergem la Beeyvital cu eficienta 300%... sa-i facem punga mare lu= Dobrescu.
valter

Mesajde Ioan Guist » 30 Dec 2014, 19:50

proapis13 scrie:Asta este pretul ignorantei platit de miejii apiculturii din Romania...
aia de dau sfaturi toata ziua pe Facebook si site-urile apicole,,,,,
aia care dau sfaturi tuturor crezandu-i mai ,, incepatori '' decat ei..,,,
aia cu stupii cumparati din pensia bunicilor si economiile parintilor,,,,,
aia cu minimul de stupi in fundul curtii pentru accesarea de fonduri europene,,,,,
NU a fost un an atipic decat in ceea ce priveste vremea si consecintele ai asupra zonelor melifere
NU am observat o crestere sau micsorare a ,, atacului '' varoa asupra stupinei mele si a colegilor de la mine din zona
Am mai scris cand,cum si cu ce tratez fam de albine de ani de zile..anul asta am procedat la fel
acarienii au cazut in limita bunului simt,ceea ce nu m-a alarmat
Am vazut si fata cealalta a amanarii tratamentelor la colegi forumisti...jale...ma mir ca nu intra sa
ne impartaseasca de ce NU au facut tratamentele la timp...?>...
Asta cu ,, atacul '' varoa gasesc doar ca este o chcichita sa ne scuzam de ceva fata de cineva si
sa nu dam vina pe propria necunostinta sau delasare in ceea ce priveste administrarea de tratamente cand este nevoie :!:

Total de acord/
adaug urmatoarea parere.
Problema Varoa nu este nici pe de parte o problema accidemtala.Nu este ca atunci cand ...nu am fost atent o luna si am cazut in groapa cu baliga.Problema varoa este un cumul de factori.Acilea intra cele enumerate mai sus de catre Proapis 13 cat si cele enumerate (fiecare in felul lui :D ) de ceilalti colegi.
Problemele secretiei de nectar cat si vremea sezonului trecut, doar au scos la iveala carentele ascunse in stupinele cu probleme.Nu e prima data si nu este ceva nou.
Probleme genetice, de amplasare, de exploatare de tehnica , de stupar etc etc, stau ascunse pana la primul factor extrem.
Personal nu sunt absolut deloc surprins de astfel de vesti.Stiu, este greu , dar trebuie recunoscut ca intr-un astfel de val apicol. incidenta nereusitelor de tot felul este mare si in crestere.Asta-i viata si vorba domnului presedinte " au avut ghinion".
Ce-i de facut.
Nu exista o teorema , tehnica universal valabila.Exista doar stupari ce trec prin probleme (nicidecum pe linga) si merg inainte.Stupari ce nu dorm noapte din cauza gandurilor, calculelor, cifrelor si programului mereu abdatat la moment si cerinta zilei din stupina.

Exista insa o formula "magica". Iesirea grabnica din cutumele sau tehnicile batranilor (bune pentru vremile lor) si intrarea in stilul perfect adaptat fiecaruia la prezentul real.Asta insa se face cu incalcarea stilului propiu ce este nu-i asa ? "Perfect". Ei bine , asta nu e usor lucru.

Succes fiecaruia.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde lucky5strike » 30 Dec 2014, 19:54

In zona mea, pot spune ca problema sta intr-un an apicol extrem de capricios, foarte ploios, exact in perioada culesurilor. Prin urmare, familiile necesitau atentie suplimentara. Neputand fi active saptamani bune in acest sezon, inevitabil, Varroa a dat in fata. Dezvoltarea de primavara a inceput cam prea devreme. Astfel ca in toamna au picat paduchi grei.

Stuparii au actionat in masura in care au inteles particularitatile acestui sezon.

La cine s-a tinut de treaba, familiile sunt tot in grafic.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde valter » 30 Dec 2014, 20:00

lucky5strike scrie:
La cine s-a tinut de treaba, familiile sunt tot in grafic.

De control...la tine sunt in grafic?
Nu pot dormi de revelion de curiozitate.
valter

Mesajde lucky5strike » 30 Dec 2014, 20:07

Eu ma astept sa fie toate. Dar 5% pot sa mai dea surprize si le trecem la diverse.

Pana la urma, vremea e cam aceeasi pentru o regiune intreaga.

Starea, sanatatea, hrana coloniilor, alta treaba...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi_vidican » 30 Dec 2014, 22:19

Fraților, noi discutăm dacă dăm cu substanța aia și pe urmă vine altul care zice că el dă cu ailaltă că e mai bună.
Alții au ajuns mult mai departe. Au albină ce se apără sigură de Varroa, iar la tratamente (cu acid formic, care e cel mai tare) cad 0, 1, 2 păduchi.

Noi suntem încă la nivelul în care discutăm dacă Dacia 1300 e mai bună decât Dacia 1100.
Sunt total de acord cu Bambucha care afirmă că trebuie să ne reorientăm spre material cu însușiri VSH sau SMR.
Ia revedeți aici, să vedeți că se poate.
E vorba de ce e ultima modă în apicultură.
A se urmări de minutul 2:10
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde stefanmadalin » 30 Dec 2014, 22:36

Treaba asta tine mai mult de cercetare. E ca si cum ai comapra o multinationala ca Pioneer/Monsanto.... cu Procera sau INCDA Fundulea. Fara bani e greu cu genele.
Mama ei da parasuta, care o ia cu >10 trantori. :lol:
stefanmadalin

Mesajde nae » 30 Dec 2014, 22:38

Cristi Vidican , dupa postarea lu"P13/Valter /IG e greu sa mai adaugi ceva si matale imi dai ocazia :
- Incepatorul alearaga dupa BK si oxalic vaporizat sau BMW apicol si isi rupe gatul ..., trabantul e inca bun daca ai permis . :D
Nu sunt cinic dar satul de vecini si meseriasi = iubesc varroa si loca .
nae

Mesajde catalin.profiri » 30 Dec 2014, 23:06

Cristi, inteleg ce spui. Intrebarea este: rezista o astfel de colonie sau exploatatie in prezenta altei colonii / exploatatii infectate ?
Si in afara de SUA/Canada de unde poti lua matci cu VSH ? (nu-mi spune de Bunka :) )
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE