TDI scrie:Toti au VSH, dar toti trateaza... inclusiv in alte tari mai avansate.
Teoretic doar albina aia ruseasca face fata cu brio Varroa, - din ce-am citit eu, astia de prin America au luat incepand cu anii '80 suse din albina aia ruseasca... si dupa, au facut selectie.
lucky5strike scrie:Iar reducem tot la selectie si VSH/SMR/Buckfast? Ce simplu e pentru unii...

Zonele in care apicultura se face intensiv si pentru profit au fost mai putin afectate decat cele in care amatorii prolifereaza. Deoarece solutiile la problemele legate de nutritie si boli sunt aceleasi si, nu se suprapun cu solutiile amatorilor - care de multe ori inseamna ignorarea problemelor.
E interesant faptul ca totusi coloniile care au avut rezerve mari sau foarte mari de miere au fost mult mai putin afectate decat cele exploatate, in orice an si in orice locatie. Si siropurile au locul lor, la timpul lor si in cantitati suficiente.
Recent am mai auzit una, - la un fost apicultor, la 40 de familii de albine productia anuala in jurul a 100 kg. Really?
Pai totul tine de selectie si aclimatizare. Atat timp cat fiecare apicultor are in stupina personala familii care produc de 2-5 ori sau mai multa miere decat media pe stupina, este loc de selectie.
Si de vatra. Pe un singur hectar de faneata nu poti baga 5 familii si sa mai ai si pretentia sa ai rezultate.
Solutii? Costuri!
P.S. Eu am vaporizat amitrazul si am adaugat si niste tau-fluvalinat.
P.P.S. Si cand pica acarieni la al 2-lea sau al 3-lea tratament dupa disparitia puietului din stupi care-i explicatia?
Vetre am gasi multi dintre noi. DAR, cum rezolvam cu hotii? Cum reducem costurile?