Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Recuperare roi din scorbura

Mesajde dacianu11 » 30 Dec 2014, 15:33

Satul unde am eu stupii, este un sat uitat de lume, cu toate astea pana acum 2-3 ani a trait acolo un batran care avea cativa stupi. Intre timp batranelul sa dus la cele vesnice, iar stupii au ramas in paragina, in sensul ca nu prea se mai ocupa nimeni de ei. Pe langa sat (600-700 distanta fata de stupii mei) trece un rau, iar pe malul raului este o liziera destul de mare de salcami batrani, care sunt plini cu roi de albine. Zic plini pentru ca in vara am intrat sa verific ce si cum si nu am reusit sa numar toti roii din scorburi. De fapt tot satul este plin de roi de albine prin toate scorburile. Am cumparat un teren acolo pentru albinele mele, si am un copac batran care trebuie sa il tai la vara pentru ca e pozitionat foarte prost, si in acesta am un roi.

Acum intrebarea este: cum pot sa capturez acesti roi, sau o parte din ei fara sa tai sau sa decupez in copaci? Este exclusa aceasta varianta din mai multe motive: natura, padurar, lege ......+ ca asta ar insemna sa imi tai creanga de sub picioare pentru ca sunt salcami.
Daca aveti idei, sau ati mai facut asa ceva, va rog ajutati-ma si pe mine.
Roiul de la mine din gradina in ziua de ajun si-a facut zborul de curatire, deci mai traieste.
dacianu11

Re: Recuperare roi din scorbura

Mesajde rihmond » 30 Dec 2014, 16:13

Singura metoda de reusita este sa tai copacul,anul acesta am scos un roi de sub o placa de beton,am fost nevoit sa folosesc un buldoexcavator.Ma chinui si eu de 2 ani sa scot din scorburi citeva familii,dar fara rezultate,sunt pe o sosea vreo 20 de pomi(salcimi si duji)batrini gaunosi,unde mai pui ca am lasat nr. de telefon la cei de la drumuri,in cazul ca se hotarasc sa taie pomi gaunosi sa ma anunte,le-am promis cai cinstesc.
rihmond

Mesajde rihmond » 30 Dec 2014, 16:16

Daca ai posibilitatea ca imediat dupa salcim sa poti pune cite o ronita linga fiecare scorbura,si sa speri ca roieste si intra in roinita ta(sa mai intimplat). :)
Sa nu uiti sa pui in roinita orama cu ceva miere sau sirop. ;)
rihmond

Mesajde alexx » 30 Dec 2014, 16:23

dacianu11 scrie:Satul unde am eu stupii, este un sat uitat de lume, cu toate astea pana acum 2-3 ani a trait acolo un batran care avea cativa stupi. Intre timp batranelul sa dus la cele vesnice, iar stupii au ramas in paragina, in sensul ca nu prea se mai ocupa nimeni de ei. Pe langa sat (600-700 distanta fata de stupii mei) trece un rau, iar pe malul raului este o liziera destul de mare de salcami batrani, care sunt plini cu roi de albine. Zic plini pentru ca in vara am intrat sa verific ce si cum si nu am reusit sa numar toti roii din scorburi. De fapt tot satul este plin de roi de albine prin toate scorburile. Am cumparat un teren acolo pentru albinele mele, si am un copac batran care trebuie sa il tai la vara pentru ca e pozitionat foarte prost, si in acesta am un roi.

Acum intrebarea este: cum pot sa capturez acesti roi, sau o parte din ei fara sa tai sau sa decupez in copaci? Este exclusa aceasta varianta din mai multe motive: natura, padurar, lege ......+ ca asta ar insemna sa imi tai creanga de sub picioare pentru ca sunt salcami.
Daca aveti idei, sau ati mai facut asa ceva, va rog ajutati-ma si pe mine.
Roiul de la mine din gradina in ziua de ajun si-a facut zborul de curatire, deci mai traieste.

taiere sau decupare in dreptul urdinisului alta sansa nu cred ca exista
alexx

Mesajde dacianu11 » 30 Dec 2014, 17:41

De taiat nici nu poate fi vorba. Ma gandeam sa pun cate o lada in fata urdinisului cu rame si ceva miere, o alta varianta poate ar fi cu ceva plasa la urdinis si gaura in plasa in partea opusa urdinisului. Oricum, ma gandesc ca tot roiul, slabe sanse sa il iau fara sa tai copacul, dar macar o parte din culegatoare. Am posibilitatea dupa ce le iau sa le mut la peste 10Km distanta.
Am pus intrebarea aici in speranta ca poate cineva a mai facut asa ceva. Cu siguranta multi dinte apicultori au mai scos roiuri din copaci cu diferite metode, dar din pacate sunt putini care "dau din casa".
Mai astept......poate poate..... Cu multumiri Dacian!
dacianu11

Mesajde un OM » 30 Dec 2014, 19:09

Daca nu poti baga mana, goala sau inconjurata intr-o manusa in interiorul scorburii rezultatul nu este prea bun. Daca nu asezi matca in roinita ta impreuna cu fagurii de puiet, doar prin tehnici de pacalire si adunare a albinelor, in roinita vei avea doar albina lucratoare.
un OM

Mesajde Florin Dobre » 30 Dec 2014, 19:18

Poate folosind o substanta repelanta care sa le scoata pe toate afara...inclusiv matca si doicile. Afara sa dea in cutie.
N-am incercat dar ca idee... :D

Tot ca idee...comisa. :D
Cand eram copil prindeam pitigoi, sticleti si alte pasarele in tevile de batut coboare. Intr-un capat unul din noi tinea o caciula la gura tevii. Din partea cealalta bagam o sarma. Pasarea se ducea in caciula.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde calin bondaru » 30 Dec 2014, 19:25

eu las lasa acolo unde ii e locul sau as recurge la exterminare in cazul in care urmaresc o selectie in stupina. Dar de indata ce rezista fara tratament din start are un plus si mai ramane sa afli agresivitatea si productia!
eu ma chinui de mult sa populez o scorbura dar nu a fost sa fie, ba timp, ba una, ba alta...
pentru mine ar fi o mandrie, ceva rustic, frumos!
calin bondaru

Mesajde jenica67 » 30 Dec 2014, 20:55

1. Faptul ca iti tai o fanta in copac, ca sa scoti roiul, nu inseamna ca distrugi copacul.
2. Incearca sa faci o gaura un partea superioara a scorburii, la gaura sa montezi un sac din plasa, prin care nu trece albina si la gaura superioara efectuata sa montezi un suflator de frunze, care sufla aerul cu 170 km/h. Mai mult ca sigur ca vei aduna aproape toate albinele, dar vei pierde puietul capacit si necapacit.
3. Poti incerca sa folosesti tehnica de la buduroaie, de transfer a albinei.
jenica67

Mesajde dacianu11 » 30 Dec 2014, 21:09

un OM scrie:Daca nu poti baga mana, goala sau inconjurata intr-o manusa in interiorul scorburii rezultatul nu este prea bun. Daca nu asezi matca in roinita ta impreuna cu fagurii de puiet, doar prin tehnici de pacalire si adunare a albinelor, in roinita vei avea doar albina lucratoare.

Despre ce tehnici de pacalire este vorba?

jenica67 scrie: 3. Poti incerca sa folosesti tehnica de la buduroaie, de transfer a albinei.

Puteti detalia va rog?
M-am gandit si la varianta sa decupez in partea deasupra putin cat sa pot sa bag mana, dar diametrul salcamilor este intre 20-60cm si imi este frica sa nu se rupa la furtuni daca ii slabesc.
dacianu11

Mesajde rihmond » 30 Dec 2014, 21:18

Feromoni de matca,miere,puiet toate stadiile.
rihmond

Mesajde jenica67 » 31 Dec 2014, 00:14

Se afuma bine si apoi se bate vechiul stup, pentru a trece in cel asezat la gura scorburei. Cred ca Hristea explica in Stuparitul.
jenica67

Mesajde rihmond » 31 Dec 2014, 01:12

Nu se poate vedea. :(
rihmond

Mesajde dacianu11 » 31 Dec 2014, 11:10

.....si ca sa nu vorbim doar generalitati, o sa va spun concret cum m-am gandit eu sa scot albinele din scorbura, dupa care va astept cu opinii pro sau contra, poate asa primim "dezlegare la limba" :D

Ma gandesc sa fac cateva roinite pe 3-4 rame din OSB, in pat cald, adica urdinisul pe partea lata. Montez roinita pe copac cu urdinisul chiar deasupra urdinisului familiei de albine din copac. Dintr-o bucata de plasa de varoua fac un con cu diametrul din partea mica de 1cm, iar diametrul in partea mare cat sa poata sa acopere gaura din scorbura. Se capseaza conul pe gaura, astfel albinele (lucratoare) cand ies din scorbura merg pe plasa pana cand dau de gaura mica si ies afara la cules. La intoarcere nu mai gasesc intrarea, se aduna gramada pe conul de plasa dupa care fiind cu gusa plina se vor baga in roinita mea in care voi avea un nucleu pe o rama cu puiet in toate stadiile, albina acoperitoare, matca si cateva rame goale. Avand gusa plina vor fi bine primite si de albine si de mine. Dupa cateva zile am doua optiuni. 1.las conul acolo, astfel familia din scorbura va ramane fara lucratoare si in scurt timp si fara mancare, dupa care o parte din doici vor iesi si ele afara si vor avea aceasi soarta ca lucratoarele, iar in interior vor ramane cateva doici si matca, si dupa scurta vreme vor muri de foame. 2.iau conul de pe gaura astfel familia va supravietui si am ocazia sa mai iau culegatoare si altadata.

Va astept sa dezbatem aceasta metoda si nu numai.....
dacianu11

Mesajde rihmond » 31 Dec 2014, 11:18

Decit deloc este buna si culegatoarea.
rihmond

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE