Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: atac varroa in 2014

Mesajde neculai.luca » 02 Ian 2015, 19:29

lucky5strike scrie:Tratamentul in sezonul de cules, nu prea imi suna bine. Daca tratam in toamna si in primavara responsabil, n-are sens sa mai afumam albina aiurea... oricat de "2014" sa fie anul...

Domnu profesor Răduț , puteți să ne spuneți și nouă cum tratați dvs. toamna și primăvara RESPONABIL ca să nu fiți nevoit să tratați în sezonul de cules ?
Sau dacă ați mai explicat undeva, dați vă rog un link...
Mulțumim anticipat !
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)
neculai.luca

Mesajde ignatov andrei » 02 Ian 2015, 19:34

lucky5strike scrie:Cam 34,5 grade, si se suporta variatie de +/- 1,5 grade C. Sub 33 sau peste 36 ne apropiem de zona cu probleme. O familie obisnuita nu are problema a asigura aceasta temperatura cuibului, daca sunt rezerve si daca o intretinem cu cap.

Sa nu crezi ca am scos din context (culoarea rosie)...
Iti pun doar atat:
- cand ai (tu, ca om) 36 cu 7... e bine;
- cand ai 36... este hipotermie;
- cand ai 37 cu... este... temperatuara !!!

Dom'le Profesore... parca stiam (noi)- din srierile vechi - ca familia de albine se studiaza ca si un ORGANISM INTREG... !!!
Am gresit cu ceva (noi)?!?

P.S. Matale faci parte din cei care studiaza vremea si temperatura doar cu degetul ?!? ;)
ignatov andrei

Mesajde lucky5strike » 02 Ian 2015, 20:02

Variaza temperatura, in puncte diferite ale cuibului, in marja pe care am dat-o. Tot astfel dupa cum variaza temperatura exterioara. Albina munceste sa tina cuibul in niste limite.

Ia si pune mai multe sonde in mai multe parti ale cuibului.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 02 Ian 2015, 20:14

neculai.luca scrie:Domnu profesor Răduț , puteți să ne spuneți și nouă cum tratați dvs. toamna și primăvara RESPONABIL ca să nu fiți nevoit să tratați în sezonul de cules ?
Sau dacă ați mai explicat undeva, dați vă rog un link...
Mulțumim anticipat !

Nu am nimic special.

- august - 3 fumigatii
- septembrie - benzi
- noiembrie - fumigatie
- martie - 2 fumigatii

Au fost ani cand in martie am pus o banda de flumetrin in loc de fumigatie. Si a mers ok.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Mircea_63 » 02 Ian 2015, 21:18

N-am experienta d-lui Radut, dar sunt sigur ca raspunsul a fost oarecum sub presiune. Nu exista retete fixe in apicultura. Tocmai asta este rostul apicultorului, sa observe si sa adapteze la nevoi.

Exista -sau ar trebui sa existe- foaia de control. Altii au ochi mai buni... rama trantorilor etc depinde de momentul din an.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde vslsilviu » 02 Ian 2015, 21:19

A ne vaita acum de varroa este atat de "mioritic" incat am considerat ca sunt necesare cateva precizari si din partea pinguinilor.

Stimati colegi, in acest moment mai mult se "loveste" la picioare, decat sa fie o discutie constructiva.
In ceea ce ma priveste, mi-am spus... daca o sa pierd vreo familie sunt singurul vinovat si prostia nu se trateaza cu varachet!

La subiect, prin iulie-august, de obicei, incerc sa adun ceva polen de porumb. Am avut parte de maxim 3-4 zile in care se putea scutura, dar mergand prin lacuri. La o galetusa plina de stamine scuturate nu cred ca am ales mai mult de 200g (maxim) de polen - cules dimineata, acompaniat de albine. Argumentul legat de calitatea hranei/polenului in zona mea nu cred ca este o poveste.

Retoric va intreb, cine a venit in iunie/iulie cand a vazut ca trantorii sunt scosi afara sa ne avertizeze in privinta tratamentelor? Cine ne-a tras de ureche la 1 august sa ne facem tratamentele? Sa ne trezim, nu toti vor doar sa vada banii zburand!
Sunt multi cei care merg in august doar sa extraga, cine nu urmareste albine si nu ii ofera la timp ce are nevoie, nu cred ca are dreptul sa se vaite ca ii mor albinele!
vslsilviu

Mesajde neculai.luca » 02 Ian 2015, 21:22

lucky5strike scrie:

Nu am nimic special.

- august - 3 fumigatii
- septembrie - benzi
- noiembrie - fumigatie
- martie - 2 fumigatii

Mulțumesc încă odată.

Eu până acum 2 ani am avut schema anuală de tratament așa :
1 august - 1 octombrie : benzi de Bayvarol
oct. - nov. : 1-2 fumigații cu varachet
1 martie - 1 mai : benzi de mavrirol
Unii au spus că prea le intoxic. Dar am avut albine și miere.
Însă ultima dată m-a costat foarte mult Bayvarolul (am recuperat puțin) , iar de mavrirol nu eram sigur că-i bun de ceva .

Anul trecut am pus la fel mavrirol în martie.
În august am făcut 3 fumigații cu varachet și au căzut mai mulți păduchi ca deobicei.
În oct. am mai făcut 1 fumigație , nu prea mai aveam puiet , au căzut mulțișori păduchi.

Anul acesta n-am mai pus mavrirol în martie.
Am avut familii foarte bune până la începutul lui iulie când am văzut caderi de albine.
Am început fumigațiile cu varachet .
A urmat coșmarul pe care l-am povestit...

Sigur că am ce-mi reproșa :
-n-am mai apucat să fac un varachet în nov.
-n-am pus mavrirol în martie (sau alt tratament)
-n-am tăiat la timp trântorii de pe toate ramele clăditoare
-n-am verificat în iunie infestarea cu varroa ( dar nici nu concepeam să fac tratament în cules )

În concluzie , multe le voi revedea .
Și sper să le și pot face albinelor ce le trebuie CÂND AU ELE NEVOIE , nu când am eu timp , după servici.
Dacă nu se modifică legea socotesc că ultima mea lună de servici va fi martie 2015.
Sănătoși să fim , apoi nu mai avem scuze !
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)
neculai.luca

Mesajde vslsilviu » 02 Ian 2015, 21:38

Dila Daniel scrie: :D eu unul recunosc,imi cer scuze...nu m-am gandit la asta!

buna asta...buna... :)

Sincer, nici nu era nevoie sa fim batuti la fund, era suficient ca atunci cand am umblat in lazi sa nu ne uitam doar prin obiectiv, ci sa ne intrebam de ce unele albine nu au aripi, de ce le scot afara?
Ca sa fiu clar/sincer... nu traiesc de pe urma albinelor si nu m-am intrebat si din punct de vedere economic care tratament este mai eficient;am sa ma multumesc sa citesc atunci cand discutia se va purta si din acest punct de vedere.
vslsilviu

Mesajde nae » 02 Ian 2015, 21:45

Ioan Guist scrie:Problema Varoa nu este nici pe de parte o problema accidemtala.Nu este ca atunci cand ...nu am fost atent o luna si am cazut in groapa cu baliga.Problema varoa este un cumul de factori.Acilea intra cele enumerate mai sus de catre Proapis 13 cat si cele enumerate (fiecare in felul lui :D ) de ceilalti colegi.
Problemele secretiei de nectar cat si vremea sezonului trecut, doar au scos la iveala carentele ascunse in stupinele cu probleme.Nu e prima data si nu este ceva nou.
Probleme genetice, de amplasare, de exploatare de tehnica , de stupar etc etc, stau ascunse pana la primul factor extrem.
Ce-i de facut.
Nu exista o teorema , tehnica universal valabila.Exista doar stupari ce trec prin probleme (nicidecum pe linga) si merg inainte.

Mai clar si corect nu se poate .

Paduchii primiti prin trantori (n-au prea fost) ,furtisag sau ''din flori'' :lol: sau LIPSA tratamentului din vara nu-ti omoara o fam decat daca in ultimii ani ai facut la fel .
N-am studiat fenomenul VSH dar am sentimentul ca nu descapaceste o ninfa cu un paduche in sale ca nu-s clarvazatoare , daca ninfa are ''fara numar'' si-i prea supta/slaba sa'' dea din cap'' acolo DA .
Lucrurile simple plictisesc . :(
nae

Mesajde vslsilviu » 02 Ian 2015, 21:46

Cristian desi m-au "speriat" filmele tale, le-am apreciat si iti sunt recunoascator pentru ele, cred totusi ca la data la care ai postat, deja incepeau sa se vada primele efecte ale unei evolutii ireversibile.

Iti doresc sa treci cu bine peste si experienta ta sa ne ajute si pe noi.
vslsilviu

Mesajde Cristian Chirculescu » 02 Ian 2015, 22:00

vslsilviu scrie:Cristian desi m-au "speriat" filmele tale, le-am apreciat si iti sunt recunoascator pentru ele, cred totusi ca la data la care ai postat, deja incepeau sa se vada primele efecte ale unei evolutii ireversibile.

Iti doresc sa treci cu bine peste si experienta ta sa ne ajute si pe noi.

Apreciez...sincer, pana sa vad topicul acesta am zis ca nu mai postez, cand l.am vazut am avut mai multe sentimente contradictorii. ...
Alias FreeCristian 0764514729

www.freecristian.ro
Cristian Chirculescu

Mesajde lucky5strike » 02 Ian 2015, 22:12

Am sa mut mesajele offtopic, haideti sa ne tinem de subiect.

Cu tratamentele nu e de joaca, e un calendar batut in cui; nu respecti, mai devreme sau mai tarziu o patesti.

Parerea mea e ca rama claditoare/rama oarba/rama trantorilor nu e practica, nu justifica manopera.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Trantorul@ » 02 Ian 2015, 22:55

nae scrie:.....
N-am studiat fenomenul VSH dar am sentimentul ca nu descapaceste o ninfa cu un paduche in sale ca nu-s clarvazatoare , daca ninfa are ''fara numar'' si-i prea supta/slaba sa'' dea din cap'' acolo DA .

Spre marea mea bucurie anul asta am prins la cateva familii chiar cand incepeau sa gaureasca capacelul , am descapacit eu si surpriza am gasit pe fundul celulelor la toate doar una bucata femela varroua ... nu e vorba de nici o clarviziune in caracterul asta, cred ca e vorba de vibratii sau alte cele din partea nimfei parazitate nu stiu nu am studiat nici eu foarte aprofundat ( nu prea sunt vorbitor de limbi straine) ... cert ii ca albina o invatat sa intrerupa ciclul de inmultire varroua ceea ce e foarte bine ...
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde ignatov andrei » 02 Ian 2015, 23:37

nae scrie:
Ioan Guist scrie:Problema Varoa nu este nici pe de parte o problema accidemtala.Nu este ca atunci cand ...nu am fost atent o luna si am cazut in groapa cu baliga.Problema varoa este un cumul de factori.Acilea intra cele enumerate mai sus de catre Proapis 13 cat si cele enumerate (fiecare in felul lui :D ) de ceilalti colegi.
Problemele secretiei de nectar cat si vremea sezonului trecut, doar au scos la iveala carentele ascunse in stupinele cu probleme.Nu e prima data si nu este ceva nou.
Probleme genetice, de amplasare, de exploatare de tehnica , de stupar etc etc, stau ascunse pana la primul factor extrem.
Ce-i de facut.
Nu exista o teorema , tehnica universal valabila.Exista doar stupari ce trec prin probleme (nicidecum pe linga) si merg inainte.

Mai clar si corect nu se poate .

Paduchii primiti prin trantori (n-au prea fost) ,furtisag sau ''din flori'' :lol: sau LIPSA tratamentului din vara nu-ti omoara o fam decat daca in ultimii ani ai facut la fel .

O fi... clar si corect, dar nu si... concret !

Ca n-am vazut sa se spuna, decat ca "s-au scos la iveala niste probleme" !
Ca... "niste probleme" exista, stiu - sau au aflat - si altii !!!

Ca la izgonirea trantorilor din stupi - ca-i in iunie, ca-i in iulie, ca se produce la timpul normal - se regrupeaza URGENT TOT PUIETUL CAPACIT, nu pomeneste nimeni !
Ca la izgonirea trantorilor DISPARE PERICOLUL ROIRII, iar nu spune nimeni!
Ca in acel moment trebuie adunat "la gramada" si inghesuit tot puietul, concomitent cu echilibrarile familiilor d.p.d.v. al suprafetei de puiet si al puterii de acoperire (mai ales a puietului capacit) pentru a se mentine acele 35 de grade, iar nu spune nimeni !

Ca in momentul in care nu mai avem trantori si nici puiet de trantori, NU se mai introduc faguri la cladit, iar nu spune nimeni (ca majoritatea stupareilor strigau victoriosi ca au introdus la cladit si in septembrie ;) )!

Ca aspectele biologice sunt aruncate la gunoi, iar stupareii nu fac altceva decat sa priveasca cu jind la "rezultatele exceptinale" ale ... (sa le spun "grei" :? ), iar nu pomeneste nimeni !!!
ignatov andrei

Mesajde Ioan Guist » 03 Ian 2015, 00:09

ignatov andrei scrie:
Ioan Guist scrie:Iar primii vinovati sunt cei diriguiti sa gasesca solutii reale si potrivite bunui mers al apiculturii si nu a buzunarelor propii.Pe locul secund sunt vinovati apicultorii ce nu inteleg sa se adapteze realitatii actuale ci sunt doar extrem de capabili sa arunce vina in stanga si dreapta.

Apai... mai Ioane... sa inteleg io ca sunt vinovati diriguitorii ca nu au grije de marii apicultori, care, vezi Doamne... nu se gandesc doar la buzunarul propriu, ci doar la bunul mers al apiculturii, iar cei ce... nu se "adapteaza", sa moara... :twisted: , ca doar arunca vina pe altii ?!? :shock:

P.S. Pe cati diriguitori te-ai bazat (nu numai tu) cand ai inceput aceasta activitate (apicultura) ?!?

Ai inteles ce ai vrut si ai inflorit cu ...ce ti-o fatat mintea pe moment.
Aia de sus ce au scolili si nu beau apa fiarta, dar au salarii si venituri de Bucale, sa faca bine si sa randuie mersul apiculturii.Sa faca bine si sa purceada la pensie, sa intre oameni capabili la carma daca nu sunt capabili.
Eu si altii ne ocupam cu scoaterea mierii din rama.punct.Capisi??
Nu amestecam lucrurile si deocamdata Romania exporta.Exporta nu din cauza ca BOII de la carma au facut ceva , ci din cauza ca suntem noi la treaba.Capish??
Aia de sus nu au venit cu nici-un tratament de nici-o boala de 30 -40 de ani.Capish?
In rest fiecare cu ...tarlaua lui.
Capish??
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 03 Ian 2015, 00:13

Andrei,
Romania e pe panta la vale.Si nu din cauza meseriasilor sau a incepatorilor.Cauza si vina e la cei ce ...vezi Doamne fac legile asa cum sunt.
Legi in care nu se descurca nici incepatorul si nici profesionistul.
"varful " apiculturii e compus din 100 % oameni pusi pe capatuiala.
Aici e problema.
Noi doar o batem in cap sa intelegem ca nu intelegem.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE