Ioan Guist scrie: Ai inteles ce ai vrut si ai inflorit cu ...ce ti-o fatat mintea pe moment.
Capish??
Drept ii ca...asa am facut !!!
Amu, io nu cred ca t-o casunat asa de tare pe mine !!!
Ioan Guist scrie: Ai inteles ce ai vrut si ai inflorit cu ...ce ti-o fatat mintea pe moment.
Capish??
ignatov andrei scrie:Mai fratilor, cand Adi Hodis imi batea, asa, un picut... obrazul, adica pe 30 dec. 2014,pe la orele 15, chiar am vrut sa dezvolt ceea ce postasem cu putin timp inainte.
N-am mai facut-o, dar in schimb i-am raspuns lui andrei_calinescu, tot pe la aceleasi ore, prin MP:
"o varianta de dezvoltare a ceea ce am postat:
1. Daca sunt izgoniti trantorii (cum s-a intamplat in acest an prin vara), pericolul roitului... dispare (dar nu dispare inertia si panica in capusorul apicultorului de moda noua, supergrijuliul cu ochelari de cal) !!!
2. De ce se mai tine "curu' gol" la stupi, sau se labarteaza ramele, cand stim ca nefiind puiet de trantor, varroa se va muta cu tot calabalacul in celulele de albine si ca-i convine foarte mult "racoarea", adica 32 de grade ?!?
3. Se regrupeaza urgent tot puietul, mai ales cel capacit, sa stea la 35 de grade si se purcede la tratamente (unul sau doua) !
4. Cei care nu au procedat asa, au avut albina eclozionata la 32 de grade, deci o albina cu mult mai putin viabila (dupa unii autori cica ar fi de vreo 10 ori mai putin viabila decat cea eclozionata la 35 grade), dar si cu varroa la oferta !!!
C5. ontinuand stimularile, pe un fond de populatie in regres, nu au facut decat sa mentina suprafete acceptabile de puiet, acceptabile d.p.d.v. al acarianului, plus ca nu au reusit sa mai obtina si albina "metamorfozata", adica "de iarna", albina existenta fiind ocupata continuu cu cresterea puietului !
6. Dupa ce depopularile datorate acarianului "au trecut", au inceput depopularile datorate mortii NATURALE a albinelor, albine care nu erau pregatite sa ierneze !
7. Cat a fost cald, familiile au incercat sa rezolve aceasta stare de avarie (ceva de genul botcilor pe pastura) continuand cu cresterea puietului !
Frigul care a venit, nu va face decat ce stie mai bine... selectie !!!
Sper ca m-am facut inteles !
Toate cele bune !!!"
Am postat si aici, ca sa nu par ceea ce nu sunt !
As fi postat mai multe, dar ... am facut curatenie intr-o zi prin toata rubrica de MP si nu mai stiu ce si cui am mai raspuns !
Da, am postat de multe ori chestii incomplete, sau "in coada de peste", dar am explicat cu lux de amanunte la unii "prieteni virtuali" de pe forum !
Imi cer scuze fata de toti, chiar si fata de cei care "m-au luat in balon" !
Sa fiti iubiti si sa aveti un an bun !!!
7Rame scrie:Asa trebuie sa arate forumul asta!
Informatie.
Legat de topic, unii instinctiv au vazut asta, dar nu au stiut sa-si explice "in cuvinte". (experienta medie)
Altii au intuit, dar nu au facut mai nimic. (tereticienii) Sau zic ca au intuit, ma rog...zic ei!
Altii, nici macar nu le-a trecut ceva prin cap, cand au vazut manunchi de trantori, asteptand la vama. Gandul a fost doar pe minusul de la cantar, si pe ...imposibilitatea utilizarii centrifugei! (incepatorii). Sau s-au gandit ca, uite..."vine iarna deja??!!.... Pt ca nu "au simtit familia".
Putini, au si gandit, au intuit, si au si actionat. (profesionistii)
Rezultatele se vad.
Continuati, va rog.
Adi Hodis scrie:In ce ma priveste ... zic pas. Ca nu mi se potrivesc multe din explicatii ... care cica, ar sta la originea atacului Varroa ?. Spuna asta deoarece majoritatea stupilor mei NU sint cu rame Dadant.
AdiHodis scrie: Ala de ... miezul apiculturii. Fie si asa, dar asta nu inseamna ca apicultura orbiteaza in jurul acelui miez si nici secretele ei. La cata informatie exista in prezent, cine mai ”calca-n cuie” ... n-are decat sa-si ia picioarele de-a umar.
ignatov andrei scrie: (sa le spun "grei")
Dila Daniel scrie:cand citesti topicul...zici ca apicultura este asa de complicata, ca trebuie sa fii doctor in stiintze sa o practici
Daca ati stii ce simplu o vad eu acum,si ce simplu o practic...
Familiei de albine ii dau cand "cere",si ii iau cand "imi da".
ignatov andrei scrie: ...
Ba ti se potrivesc, si chiar multe...
Adi Hodis scrie:ignatov andrei scrie: ...
![]()
![]()
Sigur ca da, doar eu sint cel mai imperfect.
Ma leg de unu-altu cand ... n-a nimerit-o.
Nu ma mai leg. O vreme.
"o varianta de dezvoltare a ceea ce am postat:
Dila Daniel scrie:Andrei,e complicata atata timp cat nu intelegi familia de albine.(de parca nu ai stii)
Cand "respiri" odata cu ea,cand" suferi" cand sufera ea,cand "te bucuri" cand se bucura ea...apicultura devine simpla.
Nu si usoara...
ignatov andrei scrie:Adi Hodis scrie:ignatov andrei scrie: ...
![]()
![]()
Sigur ca da, doar eu sint cel mai imperfect.
Ma leg de unu-altu cand ... n-a nimerit-o.
Nu ma mai leg. O vreme.
Imi pare rau daca te-ai suparat !!!"o varianta de dezvoltare a ceea ce am postat:
Pot fi mii de variante, nu crezi ?!?
Dar apicultori ca tine - cu bune si rele - nu sunt cu miile si nici pe toate drumurile !
Adi Hodis scrie: intervin, asumandu-mi riscul replicilor. O fac pentru ca, sinceri sa fim, nimeni nu le stie chiar pe toate. Personal nu pot sa fiu pasiv la afirmatii de genul ,, Dupa ce depopularile datorate acarianului "au trecut", au inceput depopularile datorate mortii NATURALE a albinelor, albine care nu erau pregatite sa ierneze !”.
Nu scriem carti ... dar ne putem raporta la ele.
Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori