Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Utilaje tamplarie lemn

Mesajde ovidiu_78 » 03 Ian 2015, 18:36

Numai cu freza..
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde State » 03 Ian 2015, 18:57

Ma gandeam sa le fac la fel cum se chinuie baiatul asta acilisea:

Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde proapis13 » 03 Ian 2015, 20:14

Eu cred ca o sa incerc cu un Dremel sa fac acel sant,am un disp de prindere si mai trebuie sa-i fac un blat ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi_vidican » 03 Ian 2015, 23:43

State scrie:Nu stiu daca s-a mai vorbit(n-am gasit).
Voi cu ce faceti canalele la rame ? Se pot face si cu oberfreza?

Chiar nu se poate fără canale?
Eu am ramele fără canale și nu sunt probleme. Le dau 2 capse de 35 la fiecare îmbinare. Fără aracet și țin foarte bine.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde State » 03 Ian 2015, 23:52

Nu la canalul de foita ma refeream, ci la canalele unde se imbina leaturile. :)

Adica astea:
State

Mesajde mausica » 03 Ian 2015, 23:56

Exact la alea se referea si CV ;)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde lucky5strike » 04 Ian 2015, 00:33

State scrie:Ma gandeam sa le fac la fel cum se chinuie baiatul asta acilisea:

Scrieti-i careva sa aiba grija la degete... flacaul.. . :o
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde State » 04 Ian 2015, 00:36

lucky5strike scrie:Scrieti-i careva sa aiba grija la degete... flacaul.. . :o

Are are. :lol:
State

Mesajde ovidiu_78 » 04 Ian 2015, 00:40

E chiar el ....flacaul :lol:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde cristi_vidican » 04 Ian 2015, 08:26

O să pun o poză, să vedeți cum am eu rama.
Eu cumpăr scândura, o las afară la uscat de vara până primăvara, apoi o duc la rindeluit și tot atunci îmi face tâmplarul hofmanul la laterale.
Apoi eu le debitez cu circularul și mai fac umarul la speteaza de sus, tot cu circularul.
Muncă multă, praf până la vecini, pericol tot timpul, dar îmi place.
cristi_vidican

Mesajde jenica67 » 04 Ian 2015, 10:08

Si eu fac canalele tot la circular, dar operatorul din film lucra periculos. Canalele le fac inainte de a debita lemnul in lamele. In primul rand trebuie sa mentionez ca metoda merge, numai daca toate blocurile au toate aceiasi grosime (dimensiunea laterala a ramei), altfel la sfarsit, trebuie sa te joci putin pana obti canalele la aceiasi dimensiune. Pentru asta am doua sabloane din teflon, cu care verific sa intre greu sablonul in canal. Reglez panza pe mijlocul blocului, putin mai spre stanga la mine. Trag toate blocurile, o data jos, il rotesc cu 180 gr pentru o taietura, largind canalul, il intorc la celalalt capat si repet cele doua taieturi. Fac aceasta operatie la toate blocurile. Apoi bag inca un span (cam o grosime de disc de circular) si repet cele 4 taieturi la toate blocurile. Cand vad ca canalele se largesc si sunt aproape de dimensiunea canalului de 10 mm (partea de jos a ramei), la reglarea spanului bag cate putin, pana imi intra sablonul in canal, adica acesta este la cota. Trag toate blocurile si din acest moment, unul din canale este gata, voi continua numai cu cel de al doilea, care este de 25 mm. Repet operatiile pana obtin si cel de al doilea canal gata. In acest moment pun panza circularului, putin peste jumatatea latimi canalui si mai trag o data toate blocurile, miscandu-le stanga-dreapta sa curat fundul canalului. Dupa aceasta, reglez circularul sa fac 2-3 taieturi pentru a obtine un canal pe ambele parti, la cota specifica fiecarei rame (sfarsitul hofmanului depende de inaltimea ramei), care este sfarsitul de la hofman. Acum tai toate blocurile in lamele, iar la sfarsit mai fac un reglaj si tai fiecare lamela laterala, ca sa obtin hofmanul. Greu, dar daca te obisnuiesti, merge foarte repede.
jenica67

Mesajde cristian bh » 04 Ian 2015, 10:59

Decand cu atatea scule pe toate gardurile,intrebuintate taman pt ce nu au fost concepute,nu e de mirare ca atatia raman cu degetele boante.
1.Cel cu imbinarea,reuseste practic doar sa transforme cele doua buc care erau in stadiul de a fi imbinate cu adeziv in aschii bune de atatat focul cu ele.
2.Astalatul,cu circularul Makita,cred ca are laterale de rame de 1/2,.........metoda lui,periculoasa,total imprecisa,daca se toceste varful creionului cu care face semne atunci,intra degetul printre speteaza ramei si umarul sa zic frezat sau circularizat mai exact . :D
As fi curios cum procedeaza cu rame 1/1
Cristi Vidican,care e singurul care procedeaza corect raportat la sculele pe care le are!
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde Jean Valjean » 04 Ian 2015, 11:39

Am o intrebare pentru cei care-si fac ramele in regie proprie: la ce pret iese o rama facuta acasa?
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde State » 04 Ian 2015, 12:53

cristian bh scrie:2.Astalatul,cu circularul Makita,cred ca are laterale de rame de 1/2,.........metoda lui,periculoasa,total imprecisa,daca se toceste varful creionului cu care face semne atunci,intra degetul printre speteaza ramei si umarul sa zic frezat sau circularizat mai exact . :D
As fi curios cum procedeaza cu rame 1/1

Ai dreptate, asa e. A fost singura solutie de moment, ca nu aveam alta. :P

Nu am facut din asta o obisnuinta, uite povestea aici: viewtopic.php?f=15&t=4559&start=320

Acum am o oberfreza si vroiam sa stiu cum as putea face acele canale. E o varianta cu prindere sub masa, posibilitate de taiere orizontal/vertical, etc. Vedem ce iese.
State

Mesajde jenica67 » 04 Ian 2015, 13:12

Am uitat sa spun ca am si oberfreza pe utilajul meu, dar m-am obisnuit la circular si merge mult mai repede. Am un alt circular in lucru, cu care vreau sa fac canalele, dar nu l-am terminat. Am modificat axul pe care se pune discul sa incapa cel putin vre-o 6 o data, ca sa pot face canalul din cel mult 2 taieturi.
Fişiere ataşate
Copy of Picture 001.jpg
jenica67

Mesajde cristi_vidican » 04 Ian 2015, 15:34

cornelioandanciu scrie:Asteptam pozele! :P Eu iau scandura de acolo de unde am mai zis, nu pot spune , ca este reclama, stii de unde, uscata gata, dar scumpa de ma usuca si pe mine de bani! Intr-o lada de multietajat imi intra doar valoarea scandurii neprelucrate in jur de 100 de lei! Apoi vine prelucrarea, munca mea ,consumul de curent,tabla, rame , etc, ma scoate undeva la 250 de lei facuta de mine!Cu rame cu tot. Lucrez cu scule de hobby, am un circular Einhell de 2000 de w motorul, este foarte bun ca putere, in schimb Adi Hodis a avut dreptate cand mi-a zis ca va taia stramb, asa este, din cauza ca distantierul se prinde doar intr-o parte a mesei, dar ma descurc si asa!

Se poate mult mai ieftin.
Sunt tâmplari buni care au prețuri cam așa: duci materialul uscat, care să zicem că te costă 800 mc, le mai dai 800 de lei pt prelucrare și îți dă din scândura ta kitul. tu numai îl montezi.
Așa ieși cu stupul la aproximativ 100 lei (1/1 cuib + 1/1 etaj, fund și capac fără tablă sau derivații). Mi apui tablă, aracet, holțșuruburi, plasa AV, vopsești și ce zorzoane mai vrei tu și nu depășești 150/stup.
100 lei mi-i dai mie că ți-am zis ideea :lol:
P.S. Am uitat să-ți spun că degetele costă și ele dacă le tai
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE