Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Recuperare roi din scorbura

Mesajde rihmond » 04 Ian 2015, 15:21

Pare gaunos,merge sa renunti la iel.
Sa nu incerci singur,mai cauta un prieten curajos .
rihmond

Mesajde nae » 04 Ian 2015, 15:28

dacianu11 scrie:Va prezint doua scorburi cu roi.

Cu FAMILII nu roi .
Ce te face sa-o doresti ?
La boli/supravietuire ii dau nota 10 .
Productie miere/roire nota mica .
Fata de ce-ti doresti sa fie vei gasi un regres , gata !, renunt (nu te hartuiesc :D ).

Ai raspuns ...
Doar o precizare : roiul de creanga nu are nimic comun cu FAMILIA din scorbura .
nae

Mesajde State » 04 Ian 2015, 15:38

dacianu11 scrie:Va prezint doua scorburi cu roi. Unul este pe terenul meu, iar in primavara il tai, deci pot sa scot tot ce este in interior.

Verifica inainte cat este scorbura.
Taie copacul in asa fel incat, sa obtii un buduroi.
Il duci frumos in gradina si il urmaresti.
Posibil sa nu fie la ce te-ai asteptat si sa-ti para rau ca le-ai distrus casa.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde dacianu11 » 04 Ian 2015, 15:52

De taiat, oricum trebuie sa il tai, ca pe acolo trebuie sa fac un gard, iar copacul este pozitionat cum e mai rau, exact pe "mejdie".

P.S. vara trecuta am mai scos 2 roi dintr-un trunchi de copac care era doborat la pamant, avea albine la amandoi capetii. Erau pe 3 rame fiecare si le-am luat si matcile. Acum ierneaza pe 5 rame fiecare. Avantajul a fost ca proprietarul busteanului m-a lasat sa il tai ca sa scot albinele.
dacianu11

Mesajde misha » 04 Ian 2015, 21:58

,,la amandoi capetii..... :o :o :oops:
misha

Mesajde dacianu11 » 04 Ian 2015, 22:29

misha scrie:,,la amandoi capetii..... :o :o :oops:

Exact! Era un bustean lung de 5-6m si gros de 80-90cm, la capeti era taiat drept cu drujba, si avea scorburi in amandoaua capetele, Era acolo de multi ani (busteanul)
dacianu11

Mesajde gigibecalul » 05 Ian 2015, 01:37

După părerea mea, cel mai mare avantaj pe care îl are o familie sălbatică este rezistența la boli. Ăsta ar fi primul motiv pentru care m-aș obosi să recuperez acea familie din scorbură. Bineînțeles că fără recuperarea mătcii, această caracteristică (a rezistenței la boli), dispare odată cu pieirea ultimei albine recuperate din acea scorbură, caracteristicile noilor albine fiind date de matca pe care o dăm familiei. Drept pentru care eu consider că nu are nici un rost să recuperezi decât familia întreagă!

p.s. sau să tranzvazezi larve din acea familie pentru a-ți crește propriile mătci, dar mă îndoiesc să reușești printr-o gaură de 8 mm :lol:
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde dacianu11 » 05 Ian 2015, 08:59

Acum imi dau seama ca am facut o prostie cat mine de mare. Am avut si am 2 astfel de matci de valoare (cele din scorburi) dar nu mai stiu care sunt. Adica nu mai stiu in care lada le-am bagat, majoritatea familiilor fiind pe 5 rame. Imi vine sa-mi trag 2 palme.
Acum....matca din copacul de la mine din gradina cu siguranta o sa pot sa o iau, in cazul asta merita sa fac tranzvazare din ouale de la aceasta matca si sa imi fac roi cu astfel de matci?

P.S. sunt incepator si inca fac si o sa mai fac greseli destule, dar omul din greseli invata.....(daca invata) :D :D :D
dacianu11

Mesajde viorel08 » 05 Ian 2015, 11:24

dacianu11 scrie:Acum imi dau seama ca am facut o prostie cat mine de mare. Am avut si am 2 astfel de matci de valoare (cele din scorburi) dar nu mai stiu care sunt. Adica nu mai stiu in care lada le-am bagat, majoritatea familiilor fiind pe 5 rame. Imi vine sa-mi trag 2 palme.
Acum....matca din copacul de la mine din gradina cu siguranta o sa pot sa o iau, in cazul asta merita sa fac tranzvazare din ouale de la aceasta matca si sa imi fac roi cu astfel de matci?

P.S. sunt incepator si inca fac si o sa mai fac greseli destule, dar omul din greseli invata.....(daca invata) :D :D :D

Dupa ce urmaresti macar un an evolutia familiei din scorbura dupa ce ai puso in stup tu esti singurul care poti sa decizi daca esti multumit si vrei sa le inmultesti sau nu. A inmulti fara sa le studiezi ai sanse mari sa muncesti degeaba si familia respectiva sa nu se ridice la un nivel satisfacator pentru tine=timp pierdut si munca inzadar.
viorel08

Mesajde RazvanTi » 05 Ian 2015, 15:55

parerea mea umila. poti sa nu o iei in seama:
dupa mine, mai degraba LASA roii acolo unde sunt.
eventual toamna AJUTA-I cu un tratament.
avantaje:
in perioada roirii, poti prinde diversi roi mai mari sau mai mici (de roit vor roi sigur ca nu sunt acolo doar de un an-doi).
cand imperechezi matci la tine in stupina ai BAZA GENETICA BETON cu atatea scorburi netratate de ani de zile.
"buduroiul" din gard eu i-as taia doar partea de sus.gardul poti sa-l faci si pe langa el.
ii faci un capac si aia e. eu as ucide sa am in stupina asa de frumusete, 2-3 buduroi de-astia naturali...
SUCCES!!!
RazvanTi

Mesajde MIHAEE'E » 05 Ian 2015, 18:43

da sa ai mare grija.... din copac le iei, sa nu se opreasca tot in copac ! :!:
MIHAEE'E

Mesajde gigibecalul » 08 Ian 2015, 23:00

Pentru că tot vorbim de recuperarea unor familii/roi din scorbură, expun aici două articole peste care am dat întâmplător, în timp ce cautam alte lucruri în colecția Apulum din biblioteca Județeană din Alba Iulia. Articolele se referă la vânătoarea de albine și metodele folosite în trecut pentru recuperarea acestora din scorburi. Enjoy!
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 08 Ian 2015, 23:01

...

01.jpg
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 08 Ian 2015, 23:05

...

02.jpg
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 08 Ian 2015, 23:07

...

03.jpg
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 08 Ian 2015, 23:07

...

04.jpg
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE