Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: atac varroa in 2014

Mesajde alt stupar » 04 Ian 2015, 13:57

Ei, nici chiar asa...
Sigur, sunt "curti" cu probleme (mai mari sau mai mici) in mai toate zonele din tara asta insa la fel de adevarat este ca sunt si destule "ograzi" unde treaba e in grafic.
Cazuri si "cazuri".
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mircea_63 » 04 Ian 2015, 15:07

ignatov andrei scrie:
Adi Hodis scrie: intervin, asumandu-mi riscul replicilor. O fac pentru ca, sinceri sa fim, nimeni nu le stie chiar pe toate.

Unii merita sa traiasca in propria ignoranta !!!

Cu strangere de inima... :lol: ii dau drepatate lui Paul (di la Falticheni) ca "cei care nu stiu ce inseamna o iernare fara zbor de curatire timp de 150 de zile", nu vor intelege aceasta fraza :
"Dupa ce depopularile datorate acarianului "au trecut", au inceput depopularile datorate mortii NATURALE a albinelor, albine care nu erau pregatite sa ierneze !"

Mai bine zis... multe lucruri nu vor intelege !!!

Simplu de tot Andrei. Pe aici pe la noi e o vorba:
-Cainele moare de prea multa alergatura...
Normal sa ne intereseze iernarea albinelor in zona noastra. Sunt absolut convins ca d-l Hodis, daca ar trai in zona voastra, ar iesi cu albinele in primavara, cel putin la fel de bine ca cei mai buni stupari de acolo.(D`aia mereu s-a insistat ca userii sa treaca locul, zona stupinei.)

Vorbiti pur si simplu despre zone diferite. De inteles... te asigur ca intelege mai mult decat iti inchipui.

Ce mare lucru de inteles si de unde atata enigmistica si aere, Doamne Iarta-ma? Crezi cumva ca exista vre-un apicultor care sa nu priceapa ca albina ce a crescut puiet si nu si-a format corpul gras are viata mai scurta?

Bere???? Bei mai mult din cea proasta, ca o bei mai greu. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 04 Ian 2015, 15:38

Mircea_63 scrie:
Simplu de tot Andrei. Pe aici pe la noi e o vorba:
-Cainele moare de prea multa alergatura...

Si pe la noi e o vorba... ;)

Mircea_63 scrie:Ce mare lucru de inteles si de unde atata enigmistica si aere, Doamne Iarta-ma? Crezi cumva ca exista vre-un apicultor care sa nu priceapa ca albina ce a crescut puiet si nu si-a format corpul gras are viata mai scurta?

Bere???? Bei mai mult din cea proasta, ca o bei mai greu. ;)

Asa este Mircea, doar ca cel pentru care "pledezi" :oops: a considerat-o o prostie (opinii personale ... contrare realitatii), sa nu-i spun altfel (vezi postarile anterioare)!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 04 Ian 2015, 15:41, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 04 Ian 2015, 15:41

Deci... "atac varroa in 2014". Sa vedem cine pe cine mai ataca. :D

Avem:
-Varachet...
.......
.......
si un buton ;) Am mutat cate ceva din off topic. Puteti ataca mai departe. :roll:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde balu » 04 Ian 2015, 17:01

Anu acesta nu am familii de albine, ci nuclee de imperechere, cind ai 40 fam in stationar si la 25 iulie iti mai apar 2 autostupine la 100 m, in afar de cei din sat,cit or mai fi prin curti la fiecare, ce sa faci ca de plecat mie lene. Nu pot da vina pe varoua, lipsa papa proteic + vesnica ciupeala pe la urdinis, 10-20 albine moarte zilnic se aduna. Acum 5 ani aici, fara prea mult sirop, doar stimulare, dintr-o familie buna faceai 4 roi si iesau buni in primavara, acum..... :(
balu

Mesajde akmm » 04 Ian 2015, 17:02

Am dat cu sirop oxalic pe 3 si 4 ian.Nu am nici un motiv sa fiu optimist.
Deja ma intreb la ce mi-au servit anii de experienta.
Cand se intampla e ca ebola.
O fi varroa o fi altceva, dar in mod cert ceva rau se intampla.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde nae » 04 Ian 2015, 17:28

akmm scrie:Am dat cu sirop oxalic pe 3 si 4 ian.Nu am nici un motiv sa fiu optimist.

Venita de la d-ta ;) ma cam ia cu emotii ... ; vedem in martie .
nae

Mesajde balu » 04 Ian 2015, 17:42

akmm scrie:Care o mai avea albine pe 31 martie, e stupar de respectat.Parerea mea.

:?: :!:
balu

Mesajde janese » 04 Ian 2015, 17:45

akmm scrie:Am dat cu sirop oxalic pe 3 si 4 ian.Nu am nici un motiv sa fiu optimist.

traia gicanu//sa-i fie tarna usoara!!!...si din vorba in vorba...imi trimite el niste oxalic...am si acum sticla cu scrisul lui...cum se face ,ce concentratie...tot tacamul!!!...si nu am facuT la doi -trei ci la toti!!!pana la rapita si in timpil rapitei...au dat inapoi de parca le dadusem cu foc!!!!si m-am lecuit de oxalic!!!apoi..tot un binevoitor....mi-a dat oxalic praf...si la fel...concentratie...dozare/familie...tot tacamu.....si iarasi parca le-am dat cu foc!!! ...si m-am lecuit de tot de oxalic!!!
janese

Mesajde peterneamt » 04 Ian 2015, 17:51

Personal cred că vom avea un an apicol cu producţii record .......E adevărat că cei ce au neglijat familiile de albine vor plătii, dar asta face parte din formarea şi trierea apicultorilor ( selecţia naturală a celor care vor, fac şi pot faţă de ceilalţi care doar vor...) care este un rău necesar.....
peterneamt

Mesajde akmm » 04 Ian 2015, 18:33

janese scrie:traia gicanu//sa-i fie tarna usoara!!!...si din vorba in vorba...imi trimite el niste oxalic...am si acum sticla cu scrisul lui...cum se face ,ce concentratie...tot tacamul!!!...si nu am facuT la doi -trei ci la toti!!!pana la rapita si in timpil rapitei...au dat inapoi de parca le dadusem cu foc!!!!si m-am lecuit de oxalic!!!apoi..tot un binevoitor....mi-a dat oxalic praf...si la fel...concentratie...dozare/familie...tot tacamu.....si iarasi parca le-am dat cu foc!!! ...si m-am lecuit de tot de oxalic!!!

Un pic de adevar este.
Tratamentul este asociat si cu oarecare slabire a familiei.Ideea este sa te incadrezi in limite.Mai exista obiceiul de a supradoza tratamentele pe principiul ca mai bine sa ramana decat sa nu ajunga.Nu reprosez lucrul acesta insa e posibil sa adere la ideea slabirii taman cei ce au esuat in tratament, de aceea atrag aceasta atentie.
Nu am dat cu oxalic in 20014.Am dat in 20013.
Nu am remarcat ceva devastator.
As putea suspecta ca oxalicul e picatura care umple paharul.Sper ca nu.Tratamentele pentru varroa le-am facut corect in 2014.Am simtit nevoia de a schimba ceva cu acest oxalic.
Am tinut cont de marimea ghemurilor si nu cred ca am dat la vre-o familie mai mult de 30ml.Cantitate care uzual e de fapt minim recomandata.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde tiih » 04 Ian 2015, 19:04

peterneamt scrie:Personal cred că vom avea un an apicol cu producţii record .......E adevărat că cei ce au neglijat familiile de albine vor plătii, dar asta face parte din formarea şi trierea apicultorilor ( selecţia naturală a celor care vor, fac şi pot faţă de ceilalţi care doar vor...) care este un rău necesar.....

este mult adevar in spusele dvs.desi doare~~~.... e, ca si cum asi spune urarea aia.../!toata lumea sa traiasca numai noi sa nu murim!>
tiih

Mesajde Ioan Guist » 04 Ian 2015, 20:02

Ma baieti, dragilor. Apicultura e simpla si nu usoara vorba lui DD.
Cand iasa albina la papadie va place? ei bine asa trebuie tiinuti stupii tot anu.Simplu fiinca astfel albina e muncita si -si aduce din spate generatie cu "muschi".Nu e usor insa sa facem asta.Da ... pan' la urma noi ce mama zborii avem de facut ? Sa iesim in teren si sa cautam vatra pentru peste 10-15 zile.
Atat.ce-i ? chineza??!!??? Mai adaugi in calcul factorul meteorologic si te fixezi pe cules in abundenta cat de cat tot sezonul.

Cand toate stea sunt aliniate, si stii din experienta unde ce si cum, cand ai variante de iesire la urgente, apicultura merge pe banda. :D

Toate bolile sunt tinute mult mai usor sub control.Mai pica si surplus in anii seci. Dam inainte ce mai .
Restul sunt povesti in fata sobei.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde arnautu valentin » 04 Ian 2015, 20:21

janese scrie:

traia gicanu//sa-i fie tarna usoara!!!...si din vorba in vorba...imi trimite el niste oxalic...am si acum sticla cu scrisul lui...cum se face ,ce concentratie...tot tacamul!!!...si nu am facuT la doi -trei ci la toti!!!pana la rapita si in timpil rapitei...au dat inapoi de parca le dadusem cu foc!!!!si m-am lecuit de oxalic!!!apoi..tot un binevoitor....mi-a dat oxalic praf...si la fel...concentratie...dozare/familie...tot tacamu.....si iarasi parca le-am dat cu foc!!! ...si m-am lecuit de tot de oxalic!!!

mi ai mai dat si mi e ....am avut noroc ca am dat numa la o poarte ca la ceilalti erau orizontali si era capacul greu de saltat ;)
adi1574
arnautu valentin

Mesajde neculai.luca » 04 Ian 2015, 20:30

Se pare că ne-am cam lămurit , varroa ne-a atacat mai tare în 2014 pe cei care :
- n-am știut când și cum trebuiesc făcute tratamentele
- am știut dar ( poate din lipsă de timp ) am crezut că n-o fi așa de grav dacă ne mai abatem de la regulă
- n-am știut sau n-am putut ține familiile în cules continuu ( pentru a lupta mai ușor cu bolile )
Deci de vină stuparul , vremea a pus doar cireașa pe tort !
Personal , am recunoscut , am ce-mi reproșa .
Mulțumesc greilor ( nu-i nici un pic de ironie în exprimare ) care au avut disponibilitatea și răbdarea să contribuie constructiv la subiect.

Eu m-am gândit că poate e util pentru cei în suferință să parcurgă câteva pagini din cartea lui Wolfgang Ritter referitoare la varroa.
Fişiere ataşate
Wolfgang Ritter - Bolile albinelor.jpg
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)
neculai.luca

Mesajde Bambucha » 04 Ian 2015, 20:33

Pe fondul familiilor slabite, depopulate inca de la intrarea in iarna, exista riscul de a avea create conditii bune pentru dezvoltarea nosemei (in special acolo unde se creste puiet in lunile de iarna).
Un rau nu vine niciodata singur!
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE