gica scrie:Referitor la albine si clima Andrei Calinescu poate sa confirme,sa infirme sau sa completeze cele scrise de mine.Le stie bine si pe cele de la noi si pe cele din Franta.
Da, am fost mirat si sunt inca de cateva aspecte pe care le-am vazut in Franta.
Incerc sa subliniez cateva.
1. In anii 50 in Franta ME-ul era stupul la putere. Ulterior , poate datorita arogantei specifice francezilor cumulata cu o politica anti-americana generalizata, acesta a fost inlocuit cu Dadant. Acum Dadantul e cam modelul generalizat. Schimbarea de clima chiar in zona mediteraneeana i-a speriat pe apicultori care nu au mai adaptat modul de lucru al ME-ului cu evolutia climei.
Chiar astea erau raspunsurile:"Nu e un stup adecvat climei, nu mai e vremea lui". Deoarece si francezii continuau cu dezvoltarea cuibului pe verticala in sus, continuand inversarile.
2. Mortalitatile hivernale aici au un procent destul de important. Desi stuparii au virat spre Dadant, ierneaza à la ME, vezi cate un corp Dadant pe 10 rame in care bate vantul - albina putina, cuib dezorganizat. Deci metehnele comoditatii au ramas.
3. Pregatire deficitara pentru iarna, dupa castan, la inceputul lui august cuiburile se bombardeaza cu siroape, sarje de 3-4 l si stupii se blocheaza(corpul Dadant). Matca blocheaza ponta iar in iarna bate vantul.
4. Unii nu au o strategie de dezvoltare a familiei, am vazut stupine la leventica din care iesea cate o albina la 30 sec. Fam fusese adusa slaba in cules si cum leventica nu da polen, familia stagnase total.