Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde cristi arad » 25 Noi 2011, 00:23

BUNKA scrie:
cristi arad scrie:
cornelioandanciu scrie:Deoarece eu sunt incepator la lucrul cu stupul multietajat, rog profesionistii, adica pe cei care au experienta in utilizarea acestui tip de stup, sa expuna aici cum, cand si de ce se inverseaza corpurile la stupul multietajat.Cel putin mie mi-ar fi de mare folos.Va multumesc.

stupul multietajat - stupul profesionistilor eu il folosesc cu gratie hoffman, adica cuibul jos si mierea in primul etaj. nu sunt adeptul inversarii caturilor, intrucat este o munca grea; in perioade de cules trebuie avut grija la blocarea cuiburilor - asadar este un stup ce necesita o intretinere intensiva

Aia e gratie Hanemann cred! Alea de se inverseaza nu sunt caturi, e cuibul de puiet care e fractionat in doua la ME. Un cuib pe ME trebuie sa aiba 2 corpuri 3/4, pe un singur corp de puiet...ala nu e stup, doar daca sa zicem faci demaree la un momentdat dar asta e o situatie temporara de evitare a roitului si obtinere a unei matci tinere imperecheate si implicit al unei familii ajutatoare...in alta situatie nu ai ce sa cauti cu un singur corp ME pt puiet si unul pt miere si hanemann. E prea putin spatiu de ouat pt o matca buna pt ca sa o tii tot sezonul captiva pe un corp ME.

nu cred ca-i putin daca ai stupi pe 12 rame/cat/cuib, am si stupi me de 10 rame pe trei caturi in care, repet la cei puternici cuibul poate fi fractionat pe 2 caturi cum zici, dar la cei de 12r nu am mai mult de 2.; gratia haneman difera de gratia Hoffman, dar ambele se folosesc la acelasi lucru
cristi arad

Mesajde proapis13 » 25 Noi 2011, 00:29

cristi arad scrie:nu ma refer la roiuri ci la urmatorul fapt: primavara matca incepe a depune ponta, care in luna mai ajunge la cca 6 rame (dupa puterea stupilor), nimic interesant, dar incepand cu luna iun si deci cu salcamul exista situatii cand 2 rame din cuib sunt cu miere (ramele de margini), ei atunci se ridica aceste rame si se introduc in catul de sus; operatia se repeta ori de cate ori este nevoie pana la primul stors; in locul ramelor ridicate in magazie se intoduc alte rame goale pentru a avea loc matca de pontat. cam asa procedez eu

Toate bune si frumoase insa cand mai ai timp de restul trebilor din stupina
daca faci operatia cu mutatul ramelor la toti cei 100 de stupi ;) :?:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapis13 » 25 Noi 2011, 00:31

cristi arad scrie: gratia haneman difera de gratia Hoffman, dar ambele se folosesc la acelasi lucru

Fara suparare insa gratia hoffman este chineza pt mine.
Poti sa dezvolti subiectul??nu am auzit de asa ceva :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi arad » 25 Noi 2011, 01:26

proapis13 scrie:
cristi arad scrie: gratia haneman difera de gratia Hoffman, dar ambele se folosesc la acelasi lucru

Fara suparare insa gratia hoffman este chineza pt mine.
Poti sa dezvolti subiectul??nu am auzit de asa ceva :!:

sunt diferente de constructie, gratia hoffman este gratia facuta din barele metalice intrepatrunse, gratia hanneman are fantele decupate intr-o foaie de metal sau plastic. ambele se folosesc dupa cum prea bine stii la acelasi lucru si au latimea fantei de 4mm
cristi arad

Mesajde gica » 25 Noi 2011, 09:53

cristi arad scrie:....da don gica dar eu nu vreau sa ma fortez, si ca fapt divers n-am asa multi stupi cca 100, dar vreau sa-mi fac munca cat mai usoara ;)

cristi arad scrie:sunt diferente de constructie, gratia hoffman este gratia facuta din barele metalice intrepatrunse, gratia hanneman are fantele decupate intr-o foaie de metal sau plastic. ambele se folosesc dupa cum prea bine stii la acelasi lucru si au latimea fantei de 4mm

Domnule,ceva nu se leaga in ce scrii matale.
Daca gratia Hanneman si gratia hoffman (inca nu a fost inventata) se folosesc la acelasi lucru matale ai 100 de stupi doar in visele frumoase.Sa fii sanatos.
gica

Mesajde alt stupar » 25 Noi 2011, 11:01

cristi arad scrie:nu ma refer la roiuri ci la urmatorul fapt: primavara matca incepe a depune ponta, care in luna mai ajunge la cca 6 rame (dupa puterea stupilor

Domnule, si inca ceva nu se leaga in ce povestesti matale :P
stupi cu sase rame de puiet in luna mai... sa-ti traiasca meseria :lol: Faci 50 de kile media la salcam cu ei, nu ?
Eh, mare diferenta intre a vrea si a putea...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi arad » 25 Noi 2011, 13:08

gica scrie:
cristi arad scrie:....da don gica dar eu nu vreau sa ma fortez, si ca fapt divers n-am asa multi stupi cca 100, dar vreau sa-mi fac munca cat mai usoara ;)

cristi arad scrie:sunt diferente de constructie, gratia hoffman este gratia facuta din barele metalice intrepatrunse, gratia hanneman are fantele decupate intr-o foaie de metal sau plastic. ambele se folosesc dupa cum prea bine stii la acelasi lucru si au latimea fantei de 4mm

Domnule,ceva nu se leaga in ce scrii matale.
Daca gratia Hanneman si gratia hoffman (inca nu a fost inventata) se folosesc la acelasi lucru matale ai 100 de stupi doar in visele frumoase.Sa fii sanatos.

mai gica mai, ce agresiv esti tu, ai si tupeul si curajul de-a zice ca laptele-i negru, inca n-am intalnit asa ceva :(
cristi arad

Mesajde cristi arad » 25 Noi 2011, 13:11

alt stupar scrie:
cristi arad scrie:nu ma refer la roiuri ci la urmatorul fapt: primavara matca incepe a depune ponta, care in luna mai ajunge la cca 6 rame (dupa puterea stupilor

Domnule, si inca ceva nu se leaga in ce povestesti matale :P
stupi cu sase rame de puiet in luna mai... sa-ti traiasca meseria :lol: Faci 50 de kile media la salcam cu ei, nu ?
Eh, mare diferenta intre a vrea si a putea...

nu trebuie sa fac nu 12 si-i bine, eu castig dintr-o familie de albine 200 - 250 lei pe an si sunt multumit; nu ma intereseaza modul de gospodarire al altora.
cristi arad

Mesajde horia_ch » 25 Noi 2011, 13:15

Măi, şi eu ştiam că hoffman e denumirea ramei cu distanţiere (rama hoffman) şi hanneman e gratia aia. Numele le sunt date după cei care le-au pus "pe piaţă", cred.
Trebuie să-mi împrospătez informaţiile... :roll: ?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde horia_ch » 25 Noi 2011, 13:18

cristi arad scrie:nu trebuie sa fac nu 12 si-i bine, eu castig dintr-o familie de albine 200 - 250 lei pe an si sunt multumit; nu ma intereseaza modul de gospodarire al altora.

Cuvintele astea generează... impozite. Şi dacă n-au acoperire în realitate... cam nasol. :(
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde gica » 25 Noi 2011, 13:37

cristi arad scrie:
gica scrie:Domnule,ceva nu se leaga in ce scrii matale.

mai gica mai, ce agresiv esti tu, ai si tupeul si curajul de-a zice ca laptele-i negru, inca n-am intalnit asa ceva :(

cristi arad scrie:nu trebuie sa fac nu 12 si-i bine, eu castig dintr-o familie de albine 200 - 250 lei pe an si sunt multumit; nu ma intereseaza modul de gospodarire al altora.

Hai sa nu intram in polemica pentru ca userii nu fac diferenta.
Referitor la castigul/colonie la mine a fost rau de tot anul asta.Pe total stupina am o pierdere de aprox 8000 lei.
Castigul - poate la anu.
Scrie aici te rog cum este cu castigul asta de 200-250 lei/colonie sa vad si eu unde gresesc.
Peferitor la politete nu comentez.Aici sunt vinovati parintii.Fiul meu a avut anul trecut varsta matale si in primii 7 ani am fost atent cu el.
Inca odata,sa fi sanatos.
gica

Mesajde cristi arad » 25 Noi 2011, 14:47

gica scrie:
cristi arad scrie:
gica scrie:Domnule,ceva nu se leaga in ce scrii matale.

Hai sa nu intram in polemica pentru ca userii nu fac diferenta.
Referitor la castigul/colonie la mine a fost rau de tot anul asta.Pe total stupina am o pierdere de aprox 8000 lei.
Castigul - poate la anu.
Scrie aici te rog cum este cu castigul asta de 200-250 lei/colonie sa vad si eu unde gresesc.
Peferitor la politete nu comentez.Aici sunt vinovati parintii.Fiul meu a avut anul trecut varsta matale si in primii 7 ani am fost atent cu el.
Inca odata,sa fi sanatos.

gica draga am si eu angajati de varsta ta. aici nu facem pledoarie la politete, ci zicem lucrurilor pe nume; si nu stiu daca ai iesit in pierdere avand in vedere ca a fost un an bunicel, ce na fost la noi in zone - cules la tei. toate detaliile privind castigul nu ti le dau dar daca am scos aprox 25 kg de miere si am vandut si un roi de la o familie cam acolo se invarte banutul
cristi arad

Mesajde alexandrucucu » 25 Noi 2011, 16:17

Cristi am avut un an in care nu am avut gratii suficente, si am facut din trestie altele din electrozi astea cum se numesc ? Eu am facut mai mult ca tine si uite cum. Am scos 32 kg la stup cu matca de primul an,am facut un roi din el si am muls batrinul cit am putut apoi in toamna l-am vindut. Adica batrinul face 250 lei si 30 kg miere cu 16 lei kg face 700 lei restul zahar. Zaharul pentru ingrasarea batrinului. Roiul este familie si intra in productie la anul. :lol:
alexandrucucu

Mesajde cristi arad » 25 Noi 2011, 16:41

alexandrucucu scrie:Cristi am avut un an in care nu am avut gratii suficente, si am facut din trestie altele din electrozi astea cum se numesc ? Eu am facut mai mult ca tine si uite cum. Am scos 32 kg la stup cu matca de primul an,am facut un roi din el si am muls batrinul cit am putut apoi in toamna l-am vindut. Adica batrinul face 250 lei si 30 kg miere cu 16 lei kg face 700 lei restul zahar. Zaharul pentru ingrasarea batrinului. Roiul este familie si intra in productie la anul. :lol:

nimeni nu contesta, dar eu la cat timp aloc albinelor ma multumesc in anii medii cu atat
cristi arad

Mesajde cristi arad » 25 Noi 2011, 16:43

horia_ch scrie:

Cuvintele astea generează... impozite. Şi dacă n-au acoperire în realitate... cam nasol. :(

ma ocup si de asta fii fara grija ;)
cristi arad

Mesajde proapis13 » 25 Noi 2011, 20:31

dogvet scrie:Dilema aceasta,gratie Hofman sau gratie Hanneman,a mai existat in trecut pe forum,in 2005-2006 aproximativ.Iata explicatia unui forumist de atunci;

O fi unul si acelasi ca de cativa ani de cand tot citesc pe forum e prima data cand aflu denumirea
Pe de alta parte am in biblioteca peste 40 de titluri apicole si in nici o carte nu am dat de gratia hoffman
posibil sa nu fi citit eu cu atentie :?: :shock:
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR