proapis13 scrie:dogvet scrie:Dilema aceasta,gratie Hofman sau gratie Hanneman,a mai existat in trecut pe forum,in 2005-2006 aproximativ.Iata explicatia unui forumist de atunci;
O fi unul si acelasi ca de cativa ani de cand tot citesc pe forum e prima data cand aflu denumirea
Pe de alta parte am in biblioteca peste 40 de titluri apicole si in nici o carte nu am dat de gratia hoffman
posibil sa nu fi citit eu cu atentie![]()
![]()
salve
cristi arad scrie:proapis13 scrie:dogvet scrie:Dilema aceasta,gratie Hofman sau gratie Hanneman,a mai existat in trecut pe forum,in 2005-2006 aproximativ.Iata explicatia unui forumist de atunci;
O fi unul si acelasi ca de cativa ani de cand tot citesc pe forum e prima data cand aflu denumirea
Pe de alta parte am in biblioteca peste 40 de titluri apicole si in nici o carte nu am dat de gratia hoffman
posibil sa nu fi citit eu cu atentie![]()
![]()
salve
eu ce zic va zic ca am vazul undevA in literatura (cred ca in manualul apicultorului editia 1970 , am zis cred), nu o zic de la mine ca doar nu eu iam dat numele gratiei, nici nu am timp sa buchisesc acuma toata documentatia, oricum indiferent cum o denumim nu cred ca-i f. important, pana la urma urmei, important este ca o folosim acolo unde trebuie; proapis am lasat detalii privind "hranitorul ieftin si eficient" pe care-l folosesc eu la zaharul invertit, la rubrica hranirea artificiala; toate bune
cristi arad scrie:BUNKA scrie:cristi arad scrie:cornelioandanciu scrie:Deoarece eu sunt incepator la lucrul cu stupul multietajat, rog profesionistii, adica pe cei care au experienta in utilizarea acestui tip de stup, sa expuna aici cum, cand si de ce se inverseaza corpurile la stupul multietajat.Cel putin mie mi-ar fi de mare folos.Va multumesc.
stupul multietajat - stupul profesionistilor eu il folosesc cu gratie hoffman, adica cuibul jos si mierea in primul etaj. nu sunt adeptul inversarii caturilor, intrucat este o munca grea; in perioade de cules trebuie avut grija la blocarea cuiburilor - asadar este un stup ce necesita o intretinere intensiva
Aia e gratie Hanemann cred! Alea de se inverseaza nu sunt caturi, e cuibul de puiet care e fractionat in doua la ME. Un cuib pe ME trebuie sa aiba 2 corpuri 3/4, pe un singur corp de puiet...ala nu e stup, doar daca sa zicem faci demaree la un momentdat dar asta e o situatie temporara de evitare a roitului si obtinere a unei matci tinere imperecheate si implicit al unei familii ajutatoare...in alta situatie nu ai ce sa cauti cu un singur corp ME pt puiet si unul pt miere si hanemann. E prea putin spatiu de ouat pt o matca buna pt ca sa o tii tot sezonul captiva pe un corp ME.
nu cred ca-i putin daca ai stupi pe 12 rame/cat/cuib, am si stupi me de 10 rame pe trei caturi in care, repet la cei puternici cuibul poate fi fractionat pe 2 caturi cum zici, dar la cei de 12r nu am mai mult de 2.; gratia haneman difera de gratia Hoffman, dar ambele se folosesc la acelasi lucru
BUNKA scrie:cristi arad scrie:BUNKA scrie:cristi arad scrie:cornelioandanciu scrie:Deoarece eu sunt incepator la lucrul cu stupul multietajat, rog profesionistii, adica pe cei care au experienta in utilizarea acestui tip de stup, sa expuna aici cum, cand si de ce se inverseaza corpurile la stupul multietajat.Cel putin mie mi-ar fi de mare folos.Va multumesc.
stupul multietajat - stupul profesionistilor eu il folosesc cu gratie hoffman, adica cuibul jos si mierea in primul etaj. nu sunt adeptul inversarii caturilor, intrucat este o munca grea; in perioade de cules trebuie avut grija la blocarea cuiburilor - asadar este un stup ce necesita o intretinere intensiva
Aia e gratie Hanemann cred! Alea de se inverseaza nu sunt caturi, e cuibul de puiet care e fractionat in doua la ME. Un cuib pe ME trebuie sa aiba 2 corpuri 3/4, pe un singur corp de puiet...ala nu e stup, doar daca sa zicem faci demaree la un momentdat dar asta e o situatie temporara de evitare a roitului si obtinere a unei matci tinere imperecheate si implicit al unei familii ajutatoare...in alta situatie nu ai ce sa cauti cu un singur corp ME pt puiet si unul pt miere si hanemann. E prea putin spatiu de ouat pt o matca buna pt ca sa o tii tot sezonul captiva pe un corp ME.
nu cred ca-i putin daca ai stupi pe 12 rame/cat/cuib, am si stupi me de 10 rame pe trei caturi in care, repet la cei puternici cuibul poate fi fractionat pe 2 caturi cum zici, dar la cei de 12r nu am mai mult de 2.; gratia haneman difera de gratia Hoffman, dar ambele se folosesc la acelasi lucru
N-am inteles nimic..iar referitor la gratii, pe unde am citit n-am vazut nik de gratia asta hofmann...cred ca mai am mult de studiat!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori