Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupina incalzita electric

Mesajde comynyc » 05 Ian 2015, 22:59

mirel scrie:
Intreb inca o data pe cei cu experienta in ale incalzitului , sunt suficiente 10 - 12 grade pe plus in lada cand afara sunt 0 - 2 grade ?

Ajuta albina cu caldura atunci cand are nevoie,atunci cand iarna e trecuta,cand incepe cresterea masiva de puiet,cand exista aport de polen,cand vremea se stabilizeaza cat de cat si permite zboruri zilnice sau aproape zilnice(caldura usuca aerul).....cand diferenta de temperatura zi noapte este mare , atunci e eficienta incalzire..PRIMAVARA....in reste e de rau....mancare si tratamente sa fie...in rest...lasa albina sa ierneze cum stie ea s o faca pt ca de mil de ani a invatat s o faca....

Multumesc mult , asa cum am scris inca din primul mesaj vreu sa folosesc incalzirea aproximativ dupa inflorirea cornului , acum fac doar teste si am o nelamurire in privinta temperaturii suplimentare aduse , adica cat este optim .
0727120026
comynyc

Mesajde mihaibursuc » 06 Ian 2015, 15:41

mergi pe drumul batatorit de nea Gica ca altfel iti apar multe variabile si complici mult lucrurile iti spun eu care am incercat sa modific si am facut un mare ca...a
mihaibursuc

Mesajde comynyc » 06 Ian 2015, 17:39

Ok , nici nu vreu eu sa reinventez roata , vreu sa incalzesc stupii tot ca si nea Gica , adica artificial folosind curentul electric ,dar folosind ecofilm si nu rezistente electrice care nu au fost coscepute pt a incalzi aerul si care se ard .
In concluzie spuneti-mi voi care stiti, cate grade spunea nea Gica ca este Ok sa aduci in stup in comparatie cu temperatura de afara ?
0727120026
comynyc

Mesajde comynyc » 06 Ian 2015, 18:47

Da , imi cer scuze ,recunosc ca am citit pe sarite acest forum si recitind-ul am gasit ce cautam . In prima pagina nea Gica spunea ca 10-15 grade fata de temperatura de afara e ok .
0727120026
comynyc

Mesajde cosming » 06 Ian 2015, 20:34

comynyc scrie:Da , imi cer scuze ,recunosc ca am citit pe sarite acest forum si recitind-ul am gasit ce cautam . In prima pagina nea Gica spunea ca 10-15 grade fata de temperatura de afara e ok .

Citeste si partea in care zice ca incalzirea o folosea termostatata la 7 grade exterior. Peste 7 stop joc. Experimentul tau cu cutia goala e un pas si ai in vedere ca mai sunt si ramele cu faguri. Presupunand ca faci 50 grade sub leaturile de jos la un stup cu fund plin vei topi din faguri. Caldura ce se aduna sub leaturi nu e evacuata asa rapid ca intr-o cutie goala. Cand ai 5 grade afara maxim 10 grade pe suprafata circuitului tau, cam asa sa-l dimensionezi. De ce vrei sa incalzesti stupii? 8-)
cosming

Mesajde comynyc » 06 Ian 2015, 21:36

cosming scrie:
comynyc scrie:Da , imi cer scuze ,recunosc ca am citit pe sarite acest forum si recitind-ul am gasit ce cautam . In prima pagina nea Gica spunea ca 10-15 grade fata de temperatura de afara e ok .

Citeste si partea in care zice ca incalzirea o folosea termostatata la 7 grade exterior. Peste 7 stop joc. Experimentul tau cu cutia goala e un pas si ai in vedere ca mai sunt si ramele cu faguri. Presupunand ca faci 50 grade sub leaturile de jos la un stup cu fund plin vei topi din faguri. Caldura ce se aduna sub leaturi nu e evacuata asa rapid ca intr-o cutie goala. Cand ai 5 grade afara maxim 10 grade pe suprafata circuitului tau, cam asa sa-l dimensionezi. De ce vrei sa incalzesti stupii? 8-)[/quote Multumesc pt raspuns ,
Am si achizitionat termostatul si nu o vad altfel
Cutia nu era goala , goala adica fara albine dar cu 7 rame in ea , la -5 grade exterior , 50 grade suprafata filmului (rezistentei), 7,5 interior, leaturile de jos ale ramelor au 20 grade . Este posibil totusi ca temperatura sa fie prea mare dar tinand cont ca am 50 grade cu 8 rezistente in serie si nu 9 , pot sa pun 9 si mai pierd vreo 7-8 grade
Chiar daca am mai scris-o mai sus vreau sa incalzesc stupii pt a obtine mai multe rame cu puiet si nu numai , primavara anului 2013 m-a facut sa ma gandesc la asta in mod serios atunci cand din 3 rame cu puiet in 10 martie , aveam tot atatea si in 15 aprilie si asta numai din cauza noptilor foarte reci si ziua cald ,canibaliarea puietului , albina batrana sa uzat prematur si a disparut mai repede etc... (inainte am crezut ca incalzirea stupilor e o prostie)
0727120026
comynyc

Mesajde cosming » 06 Ian 2015, 21:55

comynyc scrie:
cosming scrie:

Citeste si partea in care zice ca incalzirea o folosea termostatata la 7 grade exterior. Peste 7 stop joc. Experimentul tau cu cutia goala e un pas si ai in vedere ca mai sunt si ramele cu faguri. Presupunand ca faci 50 grade sub leaturile de jos la un stup cu fund plin vei topi din faguri. Caldura ce se aduna sub leaturi nu e evacuata asa rapid ca intr-o cutie goala. Cand ai 5 grade afara maxim 10 grade pe suprafata circuitului tau, cam asa sa-l dimensionezi. De ce vrei sa incalzesti stupii? 8-)[/quote Multumesc pt raspuns ,
Am si achizitionat termostatul si nu o vad altfel
Cutia nu era goala , goala adica fara albine dar cu 7 rame in ea , la -5 grade exterior , 50 grade suprafata filmului (rezistentei), 7,5 interior, leaturile de jos ale ramelor au 20 grade . Este posibil totusi ca temperatura sa fie prea mare dar tinand cont ca am 50 grade cu 8 rezistente in serie si nu 9 , pot sa pun 9 si mai pierd vreo 7-8 grade
Chiar daca am mai scris-o mai sus vreau sa incalzesc stupii pt a obtine mai multe rame cu puiet si nu numai , primavara anului 2013 m-a facut sa ma gandesc la asta in mod serios atunci cand din 3 rame cu puiet in 10 martie , aveam tot atatea si in 15 aprilie si asta numai din cauza noptilor foarte reci (inainte am crezut ca incalzirea stupilor e o prostie)

Cand depasesti 12 grade interior si afara ai 4, sau oricat sub 5 grade, albina se va pierde ca va incerca sa zboare. 20 grade jos e muuuuuuuuuult. Scopul incalzirii trebuie sa-l vezi ca o protectie contra racirii lui, puiet racit, cand ai periode de frig in primavara. Ai obtinut cele 20 grade la -5 afara, cat vei obtine la +5, fara a creste rezistenta circuitului sau sa-i scazi tensiunea?
cosming

Mesajde comynyc » 06 Ian 2015, 22:32

E vorba doar de leat care este la vreo 5 mm de rezistenta, la cativa centimetri mai sus ceara are cred sub 5 grade pt ca sonda de temperatura este pe la jumatatea ramelor
La 0-2 grade exterior aveam cu 12 mai mult in interior. Dar mi-ai dat o idee si voi baga lada intrun demisol la vreo 6-8 grade si mai inseriez o rezistenta sa vad ce se intampla
0727120026
comynyc

Mesajde nae » 06 Ian 2015, 23:21

mirel scrie:Ajuta albina cu caldura atunci cand are nevoie,atunci cand iarna e trecuta,cand incepe cresterea masiva de puiet,cand exista aport de polen,cand vremea se stabilizeaza cat de cat si permite zboruri zilnice sau aproape zilnice(caldura usuca aerul).....cand diferenta de temperatura zi noapte este mare , atunci e eficienta incalzire..PRIMAVARA....in reste e de rau....mancare si tratamente sa fie...in rest...lasa albina sa ierneze cum stie ea s o faca pt ca de mil de ani a invatat s o faca....

D-lor,nu inventati roata ...
MIREL e doctor in problema (si nu numai ) = un telefon , un PM ...

La >5* catalaza e ''anulata'' =albina unde se ca..ca ? ;)
Creste puiet = proteina+ apa
nae

Mesajde cosming » 06 Ian 2015, 23:27

comynyc scrie:E vorba doar de leat care este la vreo 5 mm de rezistenta, la cativa centimetri mai sus ceara are cred sub 5 grade pt ca sonda de temperatura este pe la jumatatea ramelor
La 0-2 grade exterior aveam cu 12 mai mult in interior. Dar mi-ai dat o idee si voi baga lada intrun demisol la vreo 6-8 grade si mai inseriez o rezistenta sa vad ce se intampla

Pana la sfarsit de februarie nu terminam cu incalzirea :mrgreen:
cei 5mm sunt neglijabili poti considera sursa de caldura corp comun cu leatul de jos ca sa reducem la conductie fara convectie.atentie cele 5 grade sunt fara albine. Cat tine albina in ghem temperatura la -5 afara dar +5? Problema o formulam asa: o sursa de caldura de putere x watt lippita de leaturile de jos transfera caldura in interiorul cuibului. Care este aceasta putere pentru a pastra 32 grade in cuib pe un interval -10;7 grade exterior cuibului? Care e legea de variatie a puterii cu temperatura exterioara? 50 grade jos, sa zicem peste 14-20 in cuib cu ceara ce devine maleabila la 30 clar sarim din grafic la temperaturi pozitive afara. Pe masura ce temperatura creste puterea disipata de rezistente trebuie sa scada aici e cheia ca sa-ti mentina 32 in cuib si asta in februarie martie.
cosming

Mesajde mirel » 06 Ian 2015, 23:51

cosming scrie:Cand depasesti 12 grade interior si afara ai 4, sau oricat sub 5 grade, albina se va pierde ca va incerca sa zboare. 20 grade jos e muuuuuuuuult

ce spui tu e adevat....si in acelasi timp e si fals :) .....paradox....
CA SA FIE CLAR, DESPRE CE PERIOADA A ANULUI VORBIM SA INCALZIM STUPII ?????????????????????????
daca vorbim despre iarna ai dreptate
daca vorbim despre primavara, perioada activa....puiet...etc n ai dreptate.... ;) (cand da cu nasul de frig nu iese decat daca nu are ce i trebuie)
de ce sa "forjezi" albina si sa consume hrana pt a incalzi ''ambientul'' cand aceasta treaba o poate face rezistenta iar albina sa consume/ocupe cu cresterea puietului???!!!!
cate zile ai primavara sub 4 grade? se intampla sa fie ....si poate multe la rand (2012 o sapt de iarna adevarata dupa 10 martie) si atunci iti dai cu genunchii in co..e ca nu ai rezistente in stupi ...
de ce iese afara? - dupa apa
ce trebuie sa facem noi? - sa i oferim in zilele fara posibilitate de zbor apa (sirop) si proteina (polen sau.....) si atunci se vede diferenta intre incalziti si ne....

ps: in acel an (2012) afara era 1* (ziua) iar inauntru 34 *....albina nu statea stransa doar pe puietul care l putea acoperi :idea: ;)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde cosming » 07 Ian 2015, 00:31

mirel scrie:
cosming scrie:Cand depasesti 12 grade interior si afara ai 4, sau oricat sub 5 grade, albina se va pierde ca va incerca sa zboare. 20 grade jos e muuuuuuuuult

ce spui tu e adevat....si in acelasi timp e si fals :) .....paradox....
CA SA FIE CLAR, DESPRE CE PERIOADA A ANULUI VORBIM SA INCALZIM STUPII ?????????????????????????
daca vorbim despre iarna ai dreptate
daca vorbim despre primavara, perioada activa....puiet...etc n ai dreptate.... ;) (cand da cu nasul de frig nu iese decat daca nu are ce i trebuie)
de ce sa "forjezi" albina si sa consume hrana pt a incalzi ''ambientul'' cand aceasta treaba o poate face rezistenta iar albina sa consume/ocupe cu cresterea puietului???!!!!
cate zile ai primavara sub 4 grade? se intampla sa fie ....si poate multe la rand (2012 o sapt de iarna adevarata dupa 10 martie) si atunci iti dai cu genunchii in co..e ca nu ai rezistente in stupi ...
de ce iese afara? - dupa apa
ce trebuie sa facem noi? - sa i oferim in zilele fara posibilitate de zbor apa (sirop) si proteina (polen sau.....) si atunci se vede diferenta intre incalziti si ne....

ps: in acel an (2012) afara era 1* (ziua) iar inauntru 34 *....albina nu statea stransa doar pe puietul care l putea acoperi :idea: ;)

Cand intre ghem si perete ai peste 12 grade albina da sa iasa indiferent de anotimp. Astazi 10 maine 20 albine si intr-o saptamana friguroasa in martie e pacat de ea. Personal sunt patit cu peretii imbracati in polistiren si nu mai folosesc chiar si pentru cel mult o mana de albina moarta in fata urdinisului...acelasi lucru si la incalzire, cum depasesti 10 grade in aerul ce imbraca ghemul apar probleme. Cu albina suficienta sirop si proteina nu prea mai e nevoie de rezistente electrice :) Eu vad consumul de kw sa inlocuiasca suplimentarea hranei la un cost mai mic decat cea din urma in conditii de crestere puiet la variatii mari de temperatura. Ai 10 grade afara in martie si se anunta val de frig bagi caldura ca sa le mentii ambientul, cuib si exterior cuibului. A revenit temperatura opresti jucaria.
cosming

Mesajde Dinca Catinel » 07 Ian 2015, 00:39

Va salut.
Putin la obiect, putin pe langa. Nu am citit decat pe sarite acest topic dar am o nedumerire. Pe termen lung, e in regula acest "ajutor" dat albinelor? Stim bine, din experienta istoriei umane, ca ''mamosenia'' si alte asemenea comportamente strica. Practic nu le distrugem din imunitate, din rezistenta prin tot felul de giumuslucuri tehnice?
La tara la bunicii mei era o vorba pe care mi-o spuneau destul de des cand eram copil: nu baga catelul in casa ca il omori (iarna). Nu intelegeam atunci de ce ziceau asta, acum inteleg.
Cel mai izbitor argument care imi vine in minte e lupul. L-am luat, l-am corcit si recorcit, l-am facut mai mic sau mai mare, mai colorat, mai ciufulit si zilele trecute, cand ieseam cu copilul de la gradinita, trecea o mam'zelle la vreo 70 de primaveri cu un derivat al lupului mai imbracat decat copilul meu si culmea parea constipat de frig. Asta in timp ce lupii ramasi lupi o duc bine mersi in padure chiar si pe ger.
Nu contest nimic, nu sunt impotriva la nimic nou, incerc doar sa calculez singur cat fac doi plus doi.
Dinca Catinel

Mesajde mirel » 07 Ian 2015, 00:52

cosming scrie: da sa iasa

ti am spus, iese daca nu are ce i trebuie...
am fost sceptic si eu la inceput si am incalzit doar o parte din stupina (si mi a parut rau)
anii urmatori nu am avut destule rezistente ca sa incalzasc toata stupina si astfel de voie de nevoie am reusit sa fac o comparatie cu un lot martor si sa trag niste concluzii.....cat o sa pastoresc albine rezistenta o sa fie in stupi an de an
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde mirel » 07 Ian 2015, 01:16

catinel ai dreptate, omul tulbura tot ce este pe planeta pt ''bunastarea'' lui....insa aici.acum nu i chiar asa ...ai putea face apicultura din care sa traiesti fara tratamente,stimulari etc etc etc ACUM,AICI ?....ne adaptam conditiilor pe care le avem (cat se mai poate).... acum 100-200 de ani era alceva, Pamantul era ''neimblanzit'' si isi urma cursul pe care l stia fara a fi afectat foarte tare de existenta omului...nu avea nevoie de interventia omului...ATUNCI

...ACUM..... albinele depind de noi si noi de ele .....
0761194759
mirel

Mesajde cosming » 07 Ian 2015, 01:24

mirel scrie:
cosming scrie: da sa iasa

ti am spus, iese daca nu are ce i trebuie...
am fost sceptic si eu la inceput si am incalzit doar o parte din stupina (si mi a parut rau)
anii urmatori nu am avut destule rezistente ca sa incalzasc toata stupina si astfel de voie de nevoie am reusit sa fac o comparatie cu un lot martor si sa trag niste concluzii.....cat o sa pastoresc albine rezistenta o sa fie in stupi an de an
cosming

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR