Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupina incalzita electric

Mesajde mirel » 07 Ian 2015, 23:18

Alinuta scrie:Concluzia afost: "nu se merita efortul".

ti am spus, iese daca nu are ce i trebuie...
am fost sceptic si eu la inceput si am incalzit doar o parte din stupina (si mi a parut rau)
anii urmatori nu am avut destule rezistente ca sa incalzasc toata stupina si astfel de voie de nevoie am reusit sa fac o comparatie cu un lot martor si sa trag niste concluzii.....cat o sa pastoresc albine rezistenta o sa fie in stupi an de an
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde comynyc » 07 Ian 2015, 23:22

Alinuta scrie:
comynyc scrie:Si bunicu tinea albine in cos de nuiele si acum avem altceva , tot timpul au existat sceptici s-au conservatori cand altii cautau ceva nou , sau unii care asteapta sa vada daca iti iese ce faci sa faca si ei daca se poate fara nici un risc, si pt asta ii inteleg pe cei care nu dau din casa , dar asta este ... sunt covins ca in cativa ani mult mai multi vor incalzi stupii :)

Ce spui tu e valabil atunci cand este ceva -deschizator de drumuri-
Asta cu rezistența in stup este...ahaha destul de ...încercata.
Concluzia afost: "nu se merita efortul".

De aia unii incalzesc de peste 20 de ani si altii spun ca nu ar renunta ? Succes tuturor ...
0727120026
comynyc

Mesajde cosming » 07 Ian 2015, 23:49

Alinuta scrie:
cosming scrie:Iarna poti incalzi ca sa compensezi consumul de miere necesar mentinerii temperaturii in cuib iar primavara atunci cand apar variatii de temperatura ca sa mentii ponta si cresterea puietului, astfel eviti uzura. Daca ai argumente contra varsa-le aici ca merita.

Daca as spune sa renunti la ...."electrică" ai faceo???
Si ca vei pierde ani,vei pierde bani ai crede???
Sunt sigur ca nu ,așa ca dai înainte . Demonstrează la toți ca tu reusesti!

Ba as mai face ceva muuuult mai important decat caldura ce ar tine in frau si varroua as raci stupul asa pana la maxim -5 pe urdinis nu peretii stupului ca devine complicat. Stii cand? Iarna asta nu, ca e bine inca :ugeek:
cosming

Mesajde proapis13 » 08 Ian 2015, 09:52

peterneamt scrie:Eu sunt convins că se va găsi unul cu bani care va patenta aerul condiţionat la stupi..... :D :D

Ca o curiozitate,se spune ca inventatorul aerului conditionat a fost ai apicultor si chiar a recunoscut ca s-a inspirat de la circulatia aerului prin stup :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde comynyc » 08 Ian 2015, 10:36

Tot nu inteleg , daca nu sunteti interesati de incalzirea electrica a stupilor , ce cautati pe aici ??? . Daca nu ne ajutati macar lasati-ne sa ne vedem de ale noastre ;)
0727120026
comynyc

Mesajde Florin Dobre » 08 Ian 2015, 10:38

Care ar mai fi farmecul discutiei daca toate opiniile ar fi doar pro? :)
On topic: Ati vazut ce stupi are Mirel primavara? :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde proapis13 » 08 Ian 2015, 11:13

Cand m-am apucat de apicultura umblam prin toate coclaurile sa caut stupi ieftini si buni
Intr-o zi am ajuns undeva in zona de munte si am gasit cateva lazi orizontale la un pret bun
Stupii fiind aranjati sub o polata a trebuit sa-i dam la mana sa-mi aleg
La un moment dat,am vazut la unii iesind in lateral consuctori electrici,am crezut ca asa sunt legate capacele
In fine,in timpul manevrarii tipului cu care eram i-a scapat stupul pe jos,i-am dat si eu drumul sa nu-mi rupa picioarele
Sa fi vazut ce foc a luat tataie si a uitat ca era dascal la biserica si a scapat o injuratura..
- Ba,Ioane,da-o incolo de treaba,daca sparsasi becul ai belea cu mine...stii ca nu se mai gasesc !!!!
Am ramas masca,ce bec sa sparga ca eu nu vazusem niciunul
Cand am plecat m-a lamurit Ion ce si cum ; conductorii ce ii vazusem alimentau becuri de frigider vopsite in negru ce incalzeau stupul
Nu am mai tinut legatura nici cu Ion si nici cu dascalul dar nici mai multe info nu am obtinut
Deci daca dascalul avea instalatie din becuri de frigider facuta inainte de 1989 ce se putea folosi inseamna ca a dat randament la vremea ei :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ionel muraru » 08 Ian 2015, 12:46

proapis13 scrie:
peterneamt scrie:Eu sunt convins că se va găsi unul cu bani care va patenta aerul condiţionat la stupi..... :D :D

Ca o curiozitate,se spune ca inventatorul aerului conditionat a fost ai apicultor si chiar a recunoscut ca s-a inspirat de la circulatia aerului prin stup :!:

Daca inventatorul aerului conditionat a fost un apicultor si noi am adoptat tehnica albinei, de ce am vrea sa o imbunatatim?, ca oricum nu reusim. Parerea mea este ca familia de albine daca are hrana is regleaza singura aerul conditionat. Cer scuze celor care sunt pro incalzire.
Asculta pe toată lumea si retine numai ce este bun si drept.
0721149850 sau 0769278580
ionel muraru

Mesajde cosming » 08 Ian 2015, 22:32

ionel muraru scrie:
proapis13 scrie:

Daca inventatorul aerului conditionat a fost un apicultor si noi am adoptat tehnica albinei, de ce am vrea sa o imbunatatim?, ca oricum nu reusim. Parerea mea este ca familia de albine daca are hrana is regleaza singura aerul conditionat. Cer scuze celor care sunt pro incalzire.

Stii, depinde de unde privesti; primavara cand se opreste la bloc caldura si vine inopinant o perioda friguroasa ce faci? Pui ceva pe tine si-ti ingheata nasul ori bagi ceva in priza daca ai copil mic. Asa si albina daca o ai ii ajuti copiii nu doar o exploatezi. ;)
cosming

Mesajde cristi arad » 08 Ian 2015, 22:41

am experimentat si eu astfel de sisteme folosind rezistente electrice filmate aplicate pe platbanda de aluminiu; le-am asezat in stup deasupra ramelor; si concluzia este urmatoarea: eu iernand cu stupi ME puternici nu renteaza o astfel de "adaptare" deoarece se poate folosi cu succes numai dupa zborul de curatire (dupa 1 martie); altfel existand riscul de a separa ghemul sau a perturba formarea acestuia in pozitia acceptata de albina la o anumita data din iarna si astfel de a produce diaree in stup; dar dupa data de 1 martie - zborul de curatire - albinele oricum produc caldura in stup pt ca cresc puiet, suficienta pentru a satisface nevoile vitale si nu mai este necesara incalzirea; aceasta este parerea mea
cristi arad

Mesajde vulpea » 09 Ian 2015, 19:25

cred ca incalzirea electrica la stup e binevenita si chiar se poate folosi toata iarna.cred ca abordarea incalzirii cu rezistente amplasate jos sau in sistem rama e gresita.cum a scris si cristi arad,incalzirea trebuie facuta de sus,cu conditia ca urdinisul sa fie complect obturat,obturarea asigurand 2 orificii-unul pentru un termometru tip tije si altul pentru un sistem de evacuare aer cu debit foarte mic.caldura produsa de incalzitorul de deasupra trebuie sa asigure o incalzire de max.12-14 grade.ca ventilatoare de evacuare aer pot fi folosite ventilatoarele auto solare sau dela mag.Obor(reclama Mediashop),aspiratoarele Dr.Vac (40 ron,la baterie).termometrul tije se gaseste la Lidl (30 ron la baterie).succes.
vulpea

Mesajde nae » 09 Ian 2015, 19:35

vulpea scrie:cred ca incalzirea electrica la stup e binevenita si chiar se poate folosi toata iarna.cred ca abordarea incalzirii cu rezistente amplasate jos sau in sistem rama e gresita.cum a scris si cristi arad,incalzirea trebuie facuta de sus,cu conditia ca urdinisul sa fie complect obturat,obturarea asigurand 2 orificii-unul pentru un termometru tip tije si altul pentru un sistem de evacuare aer cu debit foarte mic.caldura produsa de incalzitorul de deasupra trebuie sa asigure o incalzire de max.12-14 grade.ca ventilatoare de evacuare aer pot fi folosite ventilatoarele auto solare sau dela mag.Obor(reclama Mediashop),aspiratoarele Dr.Vac (40 ron,la baterie).termometrul tije se gaseste la Lidl (30 ron la baterie).succes.

:o
E belea ..., belea maxima :(
Pt cei care cad nevinovati in plasa de ''informatii'' :oops: va rog sa va ganditi ce rol are CATALAZA ...
Ce gradina !?,e mare parcul :D
nae

Mesajde cosming » 09 Ian 2015, 22:42

vulpea scrie:cred ca incalzirea electrica la stup e binevenita si chiar se poate folosi toata iarna.cred ca abordarea incalzirii cu rezistente amplasate jos sau in sistem rama e gresita.cum a scris si cristi arad,incalzirea trebuie facuta de sus,cu conditia ca urdinisul sa fie complect obturat,obturarea asigurand 2 orificii-unul pentru un termometru tip tije si altul pentru un sistem de evacuare aer cu debit foarte mic.caldura produsa de incalzitorul de deasupra trebuie sa asigure o incalzire de max.12-14 grade.ca ventilatoare de evacuare aer pot fi folosite ventilatoarele auto solare sau dela mag.Obor(reclama Mediashop),aspiratoarele Dr.Vac (40 ron,la baterie).termometrul tije se gaseste la Lidl (30 ron la baterie).succes.

Tu s-ar putea sa ai dreptate dar pe ce-ti bazezi afirmatiile? Ai facut ceva calcule cam ce debit evacueaza ventilatoarele si pe unde? Cea mai mare prostie e sa ventilezi fortat albina creand curenti de aer. 12 grade sus sa le pierzi de aiurea prin podisor. Cumpar casa cu calorifer pe tavan sa incalzesc podul :lol:
cosming

Mesajde vulpea » 09 Ian 2015, 23:39

cred ca nu ai inteles ce am vrut sa spun.cumpara intii Dr.Vac si apoi sa-mi spui ce curenti de aer poti sa creezi in stup cu asa ceva !prin metoda asta se produce doar o primenire a aerului(asa scapi si de condens)si mai ales poti asigura o temperatura ceva mai ridicata/constanta in josul ramei,reducand mult diferenta de temperatura dintre leatul superior si cel inferior.daca nu esti obisnuit cu urdinisul obturat poti,in loc sa tragi aerul prin urdinis,sa sufli cu acelasi Dr.Vac de sus in jos spre urdinis.te asigur ca nu se creiaza curenti de aer in felul descris.este pe principiul hotei,dar la o scara infinit mai mica.
vulpea

Mesajde cosming » 10 Ian 2015, 00:46

vulpea scrie:cred ca nu ai inteles ce am vrut sa spun.cumpara intii Dr.Vac si apoi sa-mi spui ce curenti de aer poti sa creezi in stup cu asa ceva !prin metoda asta se produce doar o primenire a aerului(asa scapi si de condens)si mai ales poti asigura o temperatura ceva mai ridicata/constanta in josul ramei,reducand mult diferenta de temperatura dintre leatul superior si cel inferior.daca nu esti obisnuit cu urdinisul obturat poti,in loc sa tragi aerul prin urdinis,sa sufli cu acelasi Dr.Vac de sus in jos spre urdinis.te asigur ca nu se creiaza curenti de aer in felul descris.este pe principiul hotei,dar la o scara infinit mai mica.

Mi-e clar ca habar n-ai care e viteza aerului ce deranjeaza albina. D-asta unii avanseaza calculand si gandind de 10x inainte de a aplica o solutie si nu pe premise ia asta ca zic eu ca merge. Orice ventilare nenaturala e daunatoare in stup. Natural caldura se ridica si tu vrei s-o cobori consumand energie aiurea care se regaseste in bani aruncati. Macar pe peretele sudic al stupului de puneai sursa caldura si tot era un wow dar tu vrei de sus in jos si e pagubos.
cosming

Mesajde vulpea » 10 Ian 2015, 01:34

esti prea categoric in ce scri ca sa poti intelege ce vreau sa intelegi !fiecare face cum are credinta ca e bine,dar nu face aprecieri "superioare" si categorice daca nici macar nu ai incercat ce am scris.
vulpea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR