Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupina incalzita electric

Mesajde cosming » 10 Ian 2015, 01:50

vulpea scrie:esti prea categoric in ce scri ca sa poti intelege ce vreau sa intelegi !fiecare face cum are credinta ca e bine,dar nu face aprecieri "superioare" si categorice daca nici macar nu ai incercat ce am scris.

Ideea e sa nu incerce altii citind ce scris. Dar uite sa spunem ca la 100 de stupi consumi zilnic. 2.5 kw pune si ventilatoarele si avem 3kw. E putin nu? Te las pe tine sa calculezi cu cat se reduce consumul de miere si ce profit realizezi. Te poti gandi si cum va fi ponta matcii cu caldura sus. Tu ventilind caldura de sus incalzesti aerul din jurul ghemului si nu cuibul. Cand incalzesti de jos situatia e alta. Cum vezi tu situatia in aprecieri nu ma intereseaza atata timp cat nu aduci argumente. Vulpea tot vulpe :D scrisai ce scrisai da' tu sa scrii vulpeste
cosming

Mesajde Mircea_63 » 10 Ian 2015, 09:20

Cosmine, daca ar aplica cineva incalzirea electrica a stupinei, consumurile ar fi cu muuult mai mici decat cei 2.5 kw + 0.50 kw scrisi de tine.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde vulpea » 10 Ian 2015, 10:20

n-am sa inteleg niciodata cum poate cineva sa dea un "verdict" fara sa verifice personal ce a spus interlocutorul !
cosming,vrei sa-mi explici si mie cum pot albinele sa ventileze(ventilator adica ?)un stup stand pe scandura de zbor si batand din aripi ? sau nu te-ai intrebat niciodata ?.
vulpea

Mesajde cosming » 10 Ian 2015, 10:53

Mircea_63 scrie:Cosmine, daca ar aplica cineva incalzirea electrica a stupinei, consumurile ar fi cu muuult mai mici decat cei 2.5 kw + 0.50 kw scrisi de tine.

Sa mai detaliem ca ceva parca nu e bine. 10 watt pe ora la 100 de stupi in 24h reprezinta 24kw care e un maxim plus ventilatoare ar fi 30kw pe zi. Acum intr-o noapte friguroasa de primavara instalatia ar merge 2h,un minim, si reprezinta 2.5 kw. Instalatia merge 2h opreste 30min(mai putin chiar nu e rentabila) . O medie de functionare termostata ar fi de 6h deci app 8kw. Fara sa pun pe hartie cel mai mic consum ar fi in stup vertical, chiar in MER, cu acumulare mare de caldura in corpul de jos fata de un cuib pe 1/1, corp ce va avea plin ramele cu puiet urmand ca matca sa urce in al doilea corp si sa ponteze mai repede echivalentul a 1/1 ,chiar mai mult, decat in orice varianta de vertical. Si asta datorita barierei de aer de 1cm ce conserva mai bine caldura jos , aplicabila si la alte modele de vertical, cu diferenta ca in cazul dat nu se pierde prin podisor caldura ci urca in corpul 2. Poftim drace cum trec pe MER. Ce argumente contra ar fi sa le dezbatem?
cosming

Mesajde cosming » 10 Ian 2015, 11:07

vulpea scrie:n-am sa inteleg niciodata cum poate cineva sa dea un "verdict" fara sa verifice personal ce a spus interlocutorul !
cosming,vrei sa-mi explici si mie cum pot albinele sa ventileze(ventilator adica ?)un stup stand pe scandura de zbor si batand din aripi ? sau nu te-ai intrebat niciodata ?.

E simplu dar nu vrei sa gandesti. Evacuarea fortata, folosind ventilator, e utila cand vrei sa evacuezi substante toxice nocive organismelor vii dintr-un spatiu cu temperatura controlata, mentinut la aceasta temperatura cu costuri minime(volum redus corespunzator activitatii din incinta). Nu e cazul stupului daca urdinisul e deschis cat trebuie fara al obtura cu scop de ventilare. Un exemplu ar fi un service auto unde ai gaze de esapament ce viciaza atmosfera foarte rapid si nu intru in detalii altfel faci serviceul in aer liber si iti ingheata degetele pe tabla. Tu poti testa ce vrei dar cand faci public vino cu cele mai ale convingatoare argumente si le traduci in calcule.
cosming

Mesajde vulpea » 10 Ian 2015, 14:15

nu mi-ai raspuns cum ventileaza albinele de la urdinis.
vulpea

Mesajde nae » 10 Ian 2015, 14:25

vulpea scrie:cred ca incalzirea electrica la stup e binevenita si chiar se poate folosi toata iarna.

cu conditia ca urdinisul sa fie complect obturat,

:D
Conteaza sa-i cunosti nevoile nu pt ce e carligul de ''unificare'' al aripilor ...
Nici d-ta n-ai raspuns unde defeca IARNA !?
nae

Mesajde cucubau » 10 Ian 2015, 14:47

Intodeauna in ori ce meserie ucenicii in momentul in care incep sa inteleaga o parte din tainele meseriei incearca sa inbunatateasca tehnica deprinsa si isi etaleaza cunostintele invatate inflorind si adaugand ce cred ei de cuviinta ca ar trebuii adaugat spre a devenii dintr-o data mai buni decat mentori lor. De cele mai multe ori inventiile d-lor se pot incadra la : roata patrata sau apa fiarta de la frigider .
Experimente s-au facut si se vor mai face , progrese in apicultura se vor face masiv cand albinele vor sti sa citeasca si vor tine cont de parerile tuturor.Pana atunci albina va face doar ce stie ea .
........
cucubau

Mesajde cosming » 10 Ian 2015, 14:49

vulpea scrie:nu mi-ai raspuns cum ventileaza albinele de la urdinis.

Batand din aripi ;) dar pozitia in care sta ce-ti spune?
cosming

Mesajde lucky5strike » 10 Ian 2015, 15:16

Rezistentele astea nu ar putea fi inlocuite cu pereti izolati? Cum fac canadienii?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cosming » 10 Ian 2015, 15:24

lucky5strike scrie:Rezistentele astea nu ar putea fi inlocuite cu pereti izolati? Cum fac canadienii?

Bravo nene ai pus bocancul pe buba, normal ca merge incalzirea fiind utila la variatiile mari de temperatura primavara si pe toate le bate varianta adapostului corect dimensionat.
cosming

Mesajde vulpea » 10 Ian 2015, 18:56

ai vazut cumva ca albina bate din aripi stand cu curul spre urdinis ? s-avem pardon !
vulpea

Mesajde Mircea_63 » 11 Ian 2015, 14:49

cosming scrie: Pentru a simplifica calculele consideram conductia termica prin leatul de jos de 1cm identica cu a cerii 0.25W/(m*k), nu ca n-ar fi apropiate. Caldura transferata de ghem in 2h(7200s) se calculeaza cu formula

Q=L*S*(Tx-Te)*t/d unde

L - conductivitatea termica a cerii 0.25w/m/K
Tx temperatura in treimea de jos 14+273.15K
Te temperatura pe leatul de jos 273.15k

t - 7200 secunde
d grosimea adica 0.1m ceara
S - 0.8 m2 corespunzator suprafetei de jos a 5 faguri

Cosmine, aici ai dat-o pe langa. Nu stiu daca le ai cu termodinamica sau ai gasit doar o formula si ai aplicat-o, dar ai aplicat-o in mod complet eronat.

Daca ai cunostinte, intelegi singur: intre Tx si Te se afla ceva in afara de aer? Ce amestec are acolo peretele?
In plus... d=0.1m ceara inseamna 10 cm :o aiurea si n-are nicio legatura.
S... ce legatura are suprafata fagurilor cu pierderea de caldura spre exterior?

Cum sa spun ca sa nu te simti jignit? :D Formula e corecta, in rest... sunt aberatii. Daca vrei, oricand la dispozitia ta. Explic simplu si logic.
Mircea_63

Mesajde cosming » 11 Ian 2015, 21:39

vulpea scrie:ai vazut cumva ca albina bate din aripi stand cu curul spre urdinis ? s-avem pardon !

Tu poti sa vezi ceva cae vibreaza cu frecventa de peste 200 batai pe secunda si amplitudine mica? Dece ventileaza dand din aripi si ramai on topic
cosming

Mesajde cosming » 11 Ian 2015, 22:00

Mircea_63 scrie:
cosming scrie: Pentru a simplifica calculele consideram conductia termica prin leatul de jos de 1cm identica cu a cerii 0.25W/(m*k), nu ca n-ar fi apropiate. Caldura transferata de ghem in 2h(7200s) se calculeaza cu formula

Q=L*S*(Tx-Te)*t/d unde

L - conductivitatea termica a cerii 0.25w/m/K
Tx temperatura in treimea de jos 14+273.15K
Te temperatura pe leatul de jos 273.15k

t - 7200 secunde
d grosimea adica 0.1m ceara
S - 0.8 m2 corespunzator suprafetei de jos a 5 faguri

Cosmine, aici ai dat-o pe langa. Nu stiu daca le ai cu termodinamica sau ai gasit doar o formula si ai aplicat-o, dar ai aplicat-o in mod complet eronat.

Explica unde e greseala

Daca ai cunostinte, intelegi singur: intre Tx si Te se afla ceva in afara de aer? Ce amestec are acolo peretele?

In mesajul respectiv am scris ca ai leatul de jos ceara din faguri aproximand conductia lemnului cu ceara. Aerul dintre rame neglijabil.

In plus... d=0.1m ceara inseamna 10 cm :o aiurea si n-are nicio legatura.

Deloc, e punctul unde intereseaza temperatura. Rama 300mm iar o treime din ea 0.1 m

S... ce legatura are suprafata fagurilor cu pierderea de caldura spre exterior?

Poate n-ai citit atent, acel exterior e de fapt interiorul cuibului sursa de caldura fiind pozitionata pe leaturile de jos.Nu e suprafata fagurilor ci a leaturilor de jos echvalent 5 rame

Cum sa spun ca sa nu te simti jignit? :D Formula e corecta, in rest... sunt aberatii. Daca vrei, oricand la dispozitia ta. Explic simplu si logic.

Te invit pe tine sa faci un calcul mai elaborat :mrgreen: Intre timp caut alta formula
cosming

Mesajde Mircea_63 » 11 Ian 2015, 22:44

Cauta Cosmine, cauta.

Unde ai gresit? Formula aplicata de tine calculeaza transferul termic (pierderea de caldura) printr-un perete avand pe o parte a lui o temperatura T1 si pe cealalta parte alta temperatura T2. Evident ca daca temperatura e aceeasi, nu exista transfer termic. Caldura trece de la corpul cald la cel rece.
Ori tu faci un calcul de transfer termic in interiorul stupului. Pe deasupra, daca tot e pe interior, nu iei in calcul transferul prin convectie.

Uite cum se face: aplici formula ta, dar cu ea calculezi cate caldura se pierde in unitatea de timp la o anumita diferenta de temperatura intre interior si exterior si o anumita grosime a lemnului.

Conductivitatea lemnului 0.22 fie si 0.25 W/mk (asta iti spune cat trece printr-un metru patrat de perete la o diferenta de 1 grad Kelvin, intr-o secunda.)
Grosimea 0.025 m adica un perete de 2.5 cm
Suprafata de transfer ( Calculeaza tu suprafata peretilor si a tavanului) Neglijam fundul.
1 ora = 3600 secunde
T1= temperatura in interiorul stupului
T2= temperatura exterioara (Kelvin, Celsius...te intereseaza doar diferenta dintre ele)

Cu datele astea faci calculul si obtii pierderea de caldura timp de o ora la diferenta de temperatura interior exterior aleasa de tine.
Normal ca pe ger -deci diferenta mare- pierderea e mai mare. Pe de alta parte... albina isi tine caldura in ghem, nu in stup. :lol: Tu faci calculul pentru o diferenta ce o consideri medie. Cand dimensionezi, calculezi pe maxim, ca sa faca fata, dar pentru consum...medie.

Cand ai obtinut rezultatul, ai aflat de fapt cata caldura (energie) trebuie sa consumi. Succes!

PS Asta presupune fund inchis. Sus e mai cald, jos mai rece, calculul il faci pentru mijlocul peretelui si consideri ca aproximativ la fel va fi si tavanul. In realitate sus e mai cald dar si mai izolat.
Fundul nu il mai iei in calcul, consideri ca jos e aceeasi temperatura ca afara, deci nu are transfer.
Spor la treaba. Il pui in Excel si scoti si grafice. ;)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR