Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Hranirea cu rama in exterior

Mesajde thomas » 16 Ian 2015, 17:46

Negasind acest subiect, am creeat acest topic.

Asadar, cum hraniti cu ramele in care mai aveti miere, amplasate in aer liber?
Eu folosesc aceasta metoda la sfarsitul iernii sau inceputul primaverii, cand temperatura este in jur de 15*C la amiaza.
In aceasta perioada mi.e teama sa bag ramele respective dupa diafragma pt ca poate veni ceva ger si nu sunt langa stupi asa des. Plus ca nici nu prea trag mierea din ramele de dupa diafragma.
Deasupra ramelor pe orizontala nu prea merge asezata alta rama, ca nu prea mai pot pune izolatia si capacul stupului.
Am hranit in aer liber si albinele curata bine ramele, poate prea bine.. Problema e ca mi le cam gauresc si mi le strica. Care ar fi cauza, le las prea mult?
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Re: Hranirea cu rama in exterior

Mesajde proapis13 » 16 Ian 2015, 20:24

Te referi la curatirea ramelor NU la hranirea cu rama in exterior...numai un nebun ar hrani si albinele altora :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 16 Ian 2015, 20:34

Cea mai buna metoda de stimulare a albinelor primavara !
Chiar daca mai vin si albine ale vecinilor ... Daca n-ai vecini cu stupi pe aproape e super OK !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 16 Ian 2015, 21:15

Am vazut la Dragos. Am o retinere. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 16 Ian 2015, 21:31

thomas scrie:Negasind acest subiect, am creeat acest topic.

N-ai gasit hranirea la troaca ?, n-ai pierdut nimic . ;)
1-albina la intoarcere lasa o dara /invitatie la BUFET pe scandura de zbor .
2-familia puternica acumuleaza peste pragul de stimulare iar cea slaba sucombeaza salivand .
3- creste agresivitatea in stupina indiferent de neexistenta altor stupi vecini ; distanta minima de indicare a sursei de hrana <50m = marcheaza stupina ca BUFET .
4-schimb de bacterii
5-stupul puternic ''protejeaza''sursa
6-albina cara si ceara daca este externa , chiar si rumegus :D
Poate mai sunt .
Eu zic ca nu-i buna metoda , poate ma insel .
nae

Mesajde Avram » 16 Ian 2015, 23:13

thomas scrie:Asadar, cum hraniti cu ramele in care mai aveti miere, amplasate in aer liber?

Deasupra ramelor pe orizontala nu prea merge asezata alta rama, ca nu prea mai pot pune izolatia si capacul stupului.

Thomas uite cum fac eu (poate te va ajuta)
Deasupra cuibului montez acest podisor hranitor in care introduc o rama cu miere .
Fişiere ataşate
Picture.002.jpg
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde aiudeanu » 17 Ian 2015, 00:35

Avram scrie:
thomas scrie:Asadar, cum hraniti cu ramele in care mai aveti miere, amplasate in aer liber?

Thomas uite cum fac eu (poate te va ajuta)
Deasupra cuibului montez acest podisor hranitor in care introduc o rama cu miere .

Banuiesc ca metoda se poate aplica si acum, in loc de turta, doar ca trebuie bine izolat deasupra? Spatiu de circulatie este necesar sa fie creat si deasupra ramei?
aiudeanu

Mesajde thomas » 17 Ian 2015, 19:17

Da, ma refer mai mult la curatarea ramelor pe care mai am intre 0.1 si max 1.5kg miere.
Am stupina in jur, cam la 700m in linie dreapta, ceea ce nu.i de bine. Cu toate ca din ce am observat, numai dinspre stupii mei zburau/veneau.
Problema cu stupul slab/puternic si microbii, e adevarata, dar eu oricum nu am ramele particularizate pe stupi si le mai mut de la unul la altul.. :d
Stupul slab oricum trage greu si turta.

Interesant podisorul pt hranire indicat mai sus. Deocamdata n.am posibilitate sa.mi fac. Ramele le pun deasupra familiei la curatat doar prin aprilie. Cu toate ca atunci merg bine.mersi asezate dupa diafragma.

Asa cum am precizat initial, care ar fi cauza prin care imi gauresc ramele cand hranesc asa?
thomas

Mesajde jenica67 » 17 Ian 2015, 19:36

In aprilie largesti cuibul direct cu ele !
jenica67

Mesajde proapis13 » 17 Ian 2015, 19:49

thomas scrie:Da, ma refer mai mult la curatarea ramelor pe care mai am intre 0.1 si max 1.5kg miere.

Mai taie ca...macane... :lol:
Adica vrei sa te cred ca dai la lins in afara stupului rame cu 1,5 kg de miere pe ele :?:
Rama aia trebuie bagata la ouat in aprilie NU data de pomana albinelor de prin vecini :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alt stupar » 17 Ian 2015, 19:55

thomas scrie:Da, ma refer mai mult la curatarea ramelor pe care mai am intre 0.1 si max 1.5kg miere.
Am stupina in jur, cam la 700m in linie dreapta, ceea ce nu.i de bine. Cu toate ca din ce am observat, numai dinspre stupii mei zburau/veneau.
Problema cu stupul slab/puternic si microbii, e adevarata, dar eu oricum nu am ramele particularizate pe stupi si le mai mut de la unul la altul.. :d
Stupul slab oricum trage greu si turta.

Asa cum am precizat initial, care ar fi cauza prin care imi gauresc ramele cand hranesc asa?

Thomase' unde mai exact tii stupii ? Ca am niste amici, conjudeteni de-ai tai, care ziceau ca ar avea nevoie de o vatra cu ceva cules de intretinere timpuriu, ca cica stau cam rau de bani de zahar. Hai, poate se leaga ceva si te ajuta ei sa rezolvi rapid treaba cu linsul ramelor ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde thomas » 17 Ian 2015, 20:15

:)) am inteles, coordonatele sunt secrete!

@proapis13
ca intrebare, o rama dadant cu miere capacita pe amble parti cam 10 cm+ inca vreo 5cm miere necapacita, dupa parerea dvs cam ce greutate are? in fine, e doar o gluma.. ideea e ca nu pot ierna pe rama de genul..
thomas

Mesajde proapis13 » 17 Ian 2015, 20:23

Cand majoritatea apicultorilor ,, fondisti '' baga in iarna ,, familii '' de albine pe 5-6 rame doar cu coronita de 10 cm,asta insemnand 6-7 kg maxim,adica totalul cantitatii de miere ce o poate consuma pana la primul polen,iar tu vii si afirmi ca NU poti ierna pe ,, o rama de genul ''...eu incerc sa ma abtin..
asta ori inseamna ca stii mai multe decat arati sa se vada ori bravezi...
in ambele cazuri am de invatat ceva...unde ai pagina personala ???? :?
proapis13

Mesajde alt stupar » 17 Ian 2015, 20:33

thomas scrie::)) am inteles, coordonatele sunt secrete!

@proapis13
ca intrebare, o rama dadant cu miere capacita pe amble parti cam 10 cm+ inca vreo 5cm miere necapacita, dupa parerea dvs cam ce greutate are?

Mama ei de trei simpla :oops:
Deci daca o rama plina complet are atatea kile si aratia decimetrii patrati, ghici cate grame miere sta pe decimetru patrat ?
Tinerete, tinerete... grabita mai esti !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde thomas » 17 Ian 2015, 21:43

De la una, am ajuns la alta.. maine ma duc sa cantaresc cateva rame care le am la rezerva, scoase dupa restrangerea cuiburilor in toamna..

in fine, sunt doar incepator, si nu am din asta o meserie. Incercam sa aflu cum procedeaza si altii la capitolul enuntat in titlu.
thomas

Mesajde proapis13 » 17 Ian 2015, 21:47

In conditiile in care de Craciun te vaitai ca nu ai mancare in stupi....maxim 5kg/fam.....iar de curand le-ai bagat turte....
{{....appp....de ce nu le-ai bagat rame de la rezerva daca le ai... :?: ...le pastrezi pentru ,, hranirea cu rama in exterior ''.... :?: :? }}}}
sunt curios de unde o sa imprumuti rame sa le fotografiezi ... :lol:
proapis13

Următorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA