Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: dadant 12 rame

Mesajde un OM » 23 Noi 2011, 23:09

Poate ai vrut sa spui caturi de 3/4.
In alta ordine de idei, din experienta, nu am observat ca albinele sa someze din cauza adaugarii sub catul plin de 1/2, altuia gol. Mentionez ca am si magazii de 3/4.
un OM

Mesajde Adi Hodis » 23 Noi 2011, 23:20

Da, asa este ... "somajul " albinelor, are cauza terminarea culesului ... nicidecum adaugarea catului.
Ca anii urmatori a facut miere mai multa, e alta situatie conditionata mai intai de durata si abundentza culesului ... nr-l de culegatoare si spatiul disponibil pt. depozitare.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 24 Noi 2011, 10:23

teoretic , la cuibul de 12 rame avem in plus 2 rame care in mod normal ar fi cu puiet deci o familie mult mai puternica decat la cuibul de 10 rame , care ar trebui sa zbarnaie si sa umple catul de 1\2 mai repede decat umple celalalt catul de 3\4 . singura chestie este ca la 12 rame trebuie sa ai familii puternice ca sa nu te rogi de ele sa urce in cat . normal ar fi ca in loc de 100 de familii pe 10 rame sa tii 70 pe 12 rame , mai puternice , cu care sa faci aceeasi productie. poate gresesc , nu stiu , insa cam asa cred ca este ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Adi Hodis » 24 Noi 2011, 10:57

gabi bee scrie:teoretic , la cuibul de 12 rame avem in plus 2 rame care in mod normal ar fi cu puiet deci o familie mult mai puternica decat la cuibul de 10 rame , care ar trebui sa zbarnaie si sa umple catul de 1\2 mai repede decat umple celalalt catul de 3\4 . singura chestie este ca la 12 rame trebuie sa ai familii puternice ca sa nu te rogi de ele sa urce in cat . normal ar fi ca in loc de 100 de familii pe 10 rame sa tii 70 pe 12 rame , mai puternice , cu care sa faci aceeasi productie. poate gresesc , nu stiu , insa cam asa cred ca este ! :P

Gabi ... gresesti.
Nu poti face asta ca ... asa vrei tu.
Poti face asta daca ai atitea matci bune care se ponteze toate la fel, sa umple 10 rame cu puiet in cuib de 12 rame.
Intotdeauna exista un nr. de familii care nu tzine pasul cu dezvoltarea. De aceea este bine sa ai un nr. de fam. in plus peste cele 100.
S-au sa ai 100 din care un procent de pina la aprox. 30 % ( poate fi 15 % ... 20 % ) sa doneze material biologic lotului de 70 de familii care pleaca la culesuri.
Se stie ca in orice stupina, aprox. 20 % sint matci prolifice; 50 % sint matci medii ; 30 % matci slabe, nr-l acestora poate sa fie mai mic, de pina la 15-20 %, diferenta fiind trecuta la celelalte. Nu-i ceva fix dar ... intotdeauna exista matci respectiv familii slabe.
De aceea NU poti sa contezi pe 70 de familii, fix, indiferent de tipul stupului.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 24 Noi 2011, 15:09

ai dreptate adi , nu toate matcile sunt f prolifice si pt cele ceva mai slabe trebuie avut un nr de familii de la care se ajuta cu puiet . eu am dat un exemplu cu cele 70 de familii dar familii ajutatoare trebuie sa ai si la stupii pe 10 rame , ca si aici sunt matci care nu pot dezvolta suficient familia si trebuiesc ajutate . ideea este daca un stup pe 12 rame, ajutat sau nu , care e bine populat inainte de cules si la care dispui de 2 caturi de 1\2 , face mai multa miere decat unul pe 10 rame cu cat 3\4 , si acesta cu albina suficienta si in conditii egale de cules ! eu la asta m-am gandit si am zis ca da, normal ar trebui sa faca mai multa miere ! :?: :P
gabi bee

Mesajde Adi Hodis » 24 Noi 2011, 15:43

Comentariul meu se refera strict la acest aspect, inloc de 100 stupi/10 rame sa intretii 70 de stupi pe 12 rame ... adica NU ai mai multi de 70.

Restul e alta poveste.

A, sa nu omit .. nu exista matci f. prolifice ... doar prolifice, medii si slabe.
Adi Hodis

Mesajde janese » 24 Noi 2011, 16:26

cuvantul prolific se refera la cantitatea de albina din familie,populatie
daca este suprapopulata ...matca este f prolifica
familia ,poate fi recordista dpdv al cantitatii de miere adunate cu matca prolifica, si poate depasi -cantitativ miere- pe una f prolifica...dar care e ,,de carne"

cand o matca e medie???? cum adica????
cand o matca e slaba???? slaba cand o consideri??? cand nu aduna miere sau cand nu face popor???
janese

Mesajde Adi Hodis » 24 Noi 2011, 17:43

Prolificitate, expresie atribuita matcilor, matci prolifice ( nu foarte prolifice ) care dupa rezultatul testelor unui sezon ... au atins 180 000 de oua depuse ... rezultat obtinut prin masuratori din 12 in 12 zile cu rama netz.

Albinele din colonie au fost anterior ... ou/a.

Familia recordista dpdvd al mierii ... deja ajungem la alte aspecte.

O matca medie dpdvd al oualor depuse ... o intalnim in coloniile cele mai multe din stupina.

O matca slaba tot dpdvd al pontei ( ca acesta era subiectul, mai sus ) este intalnita in familiile slabe din stupina. Cauzele sint diverse ... dar nu intram in detalii decat la superficial ... clasificarea familiilor, foarte bune, bune si slabe, exclus roii.
Adi Hodis

Mesajde victor s » 24 Noi 2011, 21:37

gabi bee scrie: eu la asta m-am gandit si am zis ca da, normal ar trebui sa faca mai multa miere ! :?: :P

daca ai sti tu de cate ori m-am gandit eu ca familia cutare o sa ma dea pe spate la primavara, familia cealalta ar fi trebuit s-o desfiintez asta toamna, si cate si mai cate....o sa vezi ca socoteala de toamna nu se potriveste cu cea de primavara si nicidecum cu cea de vara...
coloniile ce nu prea le dadeam sanse sa treaca iarna, au bagat la floarea soarelui de au rupt...serios...
iar cele ce facusem ceva unuificari toamna trecuta...nici salcamul nu l-a prins intreg si intrase in febra roitului...asa ca...
ce e pe hartie sau ce te gandesti tu, nu prea se potriveste cu realitatea de la primavara...dar sa fim sanatosi noi pana atunci !
miere multa o sa faca cele care nici nu te gandesti !
toate cele bune !
victor s

Mesajde gabi bee » 24 Noi 2011, 22:26

deja nu mai am rabdare pana la primavara ! stiu ca n-o sa se potriveasca socotelile dar tot le facem , asta e ! iarna asta avem timp sa citim si sa ne gandim la multe lucruri si sa facem multe planuri si la capitolul planuri stau f bine ! sa fim sanatosi si le facem noi pe toate ! apropo victore , ca tu ai corp pe 10 rame si cat 3\4 . ce inconveniente ai gasesti la sistemul asta in afara de greutatea catului plin ? te salut ! :P
gabi bee

Mesajde activ » 25 Noi 2011, 01:49

Un alt avantaj al Dadant-ului pe 12 rame este ca intra in frigurile roitului mai greu decat cel pe 10 rame.
Este adevarat ? :?:
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde akmm » 25 Noi 2011, 10:06

activ scrie:Un alt avantaj al Dadant-ului pe 12 rame este ca intra in frigurile roitului mai greu decat cel pe 10 rame.
Este adevarat ? :?:

Concluzia este adevarata, formularea este un pic pe dos.
Cam ca la radio Erevan.Si sunt convins ca multi stiu povestea:
Intrebare ascultator: este adevarat ca Mihail Ivanovici a castigat o masina rosie?
Radio Erevan:Da, este adevarat.Dar nu era rosie ci albastra,nu era masina ci bicicleta si nu a castigat ci i s-a furat....
Un Dadant pe 12 rame in cuib, fata de unul cu 10, are avantajul ca ofera un spatiu mai mare dezvoltarii familiei, pe toata perioada anului.Acolo unde acest lucru este necesar.
In zonele sarace, si unul pe 10 rame este mare.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Albinel » 25 Noi 2011, 10:21

victor s scrie:
gabi bee scrie: eu la asta m-am gandit si am zis ca da, normal ar trebui sa faca mai multa miere ! :?: :P

daca ai sti tu de cate ori m-am gandit eu ca familia cutare o sa ma dea pe spate la primavara, familia cealalta ar fi trebuit s-o desfiintez asta toamna, si cate si mai cate....o sa vezi ca socoteala de toamna nu se potriveste cu cea de primavara si nicidecum cu cea de vara...
coloniile ce nu prea le dadeam sanse sa treaca iarna, au bagat la floarea soarelui de au rupt...serios...
iar cele ce facusem ceva unuificari toamna trecuta...nici salcamul nu l-a prins intreg si intrase in febra roitului...asa ca...
ce e pe hartie sau ce te gandesti tu, nu prea se potriveste cu realitatea de la primavara...dar sa fim sanatosi noi pana atunci !
miere multa o sa faca cele care nici nu te gandesti !
toate cele bune !

"iar cele ce facusem ceva unuificari toamna trecuta...nici salcamul nu l-a prins intreg si intrase in febra roitului...asa ca..."
fenomen normal dealtfel ..,datorita dezvoltarii timpurii..
daca ai fi tinut din scurt si intrarea in frigurile roitului , ai fi fost mult mai multumit de productia acestora incepand cu primele culesuri..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde alt stupar » 25 Noi 2011, 11:08

victor s scrie: eu la asta m-am gandit si am zis ca da, normal ar trebui sa faca mai multa miere !

lasa Victore, peste 2-3 ani o sa razi si tu de cucuiele inceputurilor :D
alea la care ai facut unificari in toamna precedenta, conduse corect, ar fi bagat la rupere la TOATE culesurile, plus ca sustineau cu material biologic infintarea unui roi.
Vine ea, si experienta!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Albinel » 25 Noi 2011, 11:16

alt stupar scrie:
victor s scrie: eu la asta m-am gandit si am zis ca da, normal ar trebui sa faca mai multa miere !

lasa Victore, peste 2-3 ani o sa razi si tu de cucuiele inceputurilor :D
alea la care ai facut unificari in toamna precedenta, conduse corect, ar fi bagat la rupere la TOATE culesurile, plus ca sustineau cu material biologic infintarea unui roi.
Vine ea, si experienta!

asta incercam sa-i explic si eu.. :D
sper sa se fi inteles ..mult mai important este materialul biologic decat chiar productia in sine..!!
cred ca fiecare apicultor,ar trebui sa-si faca din asta un tel..restul..productia,inmultirea...vor veni de la sine ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde gica » 25 Noi 2011, 11:45

akmm scrie:Un Dadant pe 12 rame in cuib, fata de unul cu 10, are avantajul ca ofera un spatiu mai mare dezvoltarii familiei, pe toata perioada anului.Acolo unde acest lucru este necesar.
In zonele sarace, si unul pe 10 rame este mare.

akmm,esti putin in eroare.
1. nu exista in Romania zone sarace pentru albine.
2. Daca ar exista in acele zone nu ar exista albine.
3. Hai sa cadem de acord,exista ani buni si mai putin buni
4. Privind problema economic alegerea e simpla.
gica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR