Poate ai vrut sa spui caturi de 3/4.
In alta ordine de idei, din experienta, nu am observat ca albinele sa someze din cauza adaugarii sub catul plin de 1/2, altuia gol. Mentionez ca am si magazii de 3/4.
gabi bee scrie:teoretic , la cuibul de 12 rame avem in plus 2 rame care in mod normal ar fi cu puiet deci o familie mult mai puternica decat la cuibul de 10 rame , care ar trebui sa zbarnaie si sa umple catul de 1\2 mai repede decat umple celalalt catul de 3\4 . singura chestie este ca la 12 rame trebuie sa ai familii puternice ca sa nu te rogi de ele sa urce in cat . normal ar fi ca in loc de 100 de familii pe 10 rame sa tii 70 pe 12 rame , mai puternice , cu care sa faci aceeasi productie. poate gresesc , nu stiu , insa cam asa cred ca este !
gabi bee scrie: eu la asta m-am gandit si am zis ca da, normal ar trebui sa faca mai multa miere !![]()
activ scrie:Un alt avantaj al Dadant-ului pe 12 rame este ca intra in frigurile roitului mai greu decat cel pe 10 rame.
Este adevarat ?
victor s scrie:gabi bee scrie: eu la asta m-am gandit si am zis ca da, normal ar trebui sa faca mai multa miere !![]()
daca ai sti tu de cate ori m-am gandit eu ca familia cutare o sa ma dea pe spate la primavara, familia cealalta ar fi trebuit s-o desfiintez asta toamna, si cate si mai cate....o sa vezi ca socoteala de toamna nu se potriveste cu cea de primavara si nicidecum cu cea de vara...
coloniile ce nu prea le dadeam sanse sa treaca iarna, au bagat la floarea soarelui de au rupt...serios...
iar cele ce facusem ceva unuificari toamna trecuta...nici salcamul nu l-a prins intreg si intrase in febra roitului...asa ca...
ce e pe hartie sau ce te gandesti tu, nu prea se potriveste cu realitatea de la primavara...dar sa fim sanatosi noi pana atunci !
miere multa o sa faca cele care nici nu te gandesti !
toate cele bune !
victor s scrie: eu la asta m-am gandit si am zis ca da, normal ar trebui sa faca mai multa miere !
coloniile ce nu prea le dadeam sanse sa treaca iarna, au bagat la floarea soarelui de au rupt...serios...
iar cele ce facusem ceva unuificari toamna trecuta...nici salcamul nu l-a prins intreg si intrase in febra roitului...asa ca...
alt stupar scrie:victor s scrie: eu la asta m-am gandit si am zis ca da, normal ar trebui sa faca mai multa miere !
lasa Victore, peste 2-3 ani o sa razi si tu de cucuiele inceputurilor![]()
alea la care ai facut unificari in toamna precedenta, conduse corect, ar fi bagat la rupere la TOATE culesurile, plus ca sustineau cu material biologic infintarea unui roi.
Vine ea, si experienta!
akmm scrie:Un Dadant pe 12 rame in cuib, fata de unul cu 10, are avantajul ca ofera un spatiu mai mare dezvoltarii familiei, pe toata perioada anului.Acolo unde acest lucru este necesar.
In zonele sarace, si unul pe 10 rame este mare.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori