Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: dadant 12 rame

Mesajde proapis13 » 25 Noi 2011, 11:51

victor s scrie:coloniile ce nu prea le dadeam sanse sa treaca iarna, au bagat la floarea soarelui de au rupt...serios...
iar cele ce facusem ceva unuificari toamna trecuta...nici salcamul nu l-a prins intreg si intrase in febra roitului...asa ca...

Aici cred ca ai gresit cand ai apreciat calitatea unei colonii
de albine si la unificarile facute fara un sprijin cat de cat calificat
Posibil ca perceptia noastra despre colonii sa difere insa ...
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde akmm » 25 Noi 2011, 15:21

gica scrie:akmm,esti putin in eroare.
1. nu exista in Romania zone sarace pentru albine.
2. Daca ar exista in acele zone nu ar exista albine.
3. Hai sa cadem de acord,exista ani buni si mai putin buni
4. Privind problema economic alegerea e simpla.

Am o adaugire.
La pct.2 ar trebui sa sune ,,2. Daca ar exista, in acele zone nu ar trebui sa existe albine''
Sunt locuri unde oamenii se incapataneaza sa tina albine in stationar, bazandu-se pe ce este in jur.Cum e cazul Babadagului, culesul beton e la tei.Daca ai un an la tei aiurea ca cel pe care tocmai l-am trecut, fl.Soarelui e la 5 Km cu norocul sa fie hibrid autofertil, tocmai a-i pus-o.Vorba din folclor.Nu aduni nici pentru iarna.Poti sa ai si mama Warre-ului.
Ce sa faci in acest caz cu un stup pe 10 rame in cuib.La cat de bine poti tine in frau familia in el (parerea mea), ai doua variante,Ori iei din puiet pana nu mai e in stare sa valorifice nici un cules, ori il lasi de capul lui iar roiul are o sansa, numai daca scapa de stupar.
Daca nu, cum am mai spus, siropul e scump.Am albine de 25 de ani.Daca le aveam de doua zile, ziceam si eu ce scrie in carti; desi dau uneori impresia ca asa fac.De regula acolo unde sunt cu totul de acord (prin practica), cu ce scrie in carti.
A cam inceput sa nu mai ploua deloc din iuli pana in octombrie.La o adica ai da si sirop, da' parca nici polen nu mai e cum a fost....
O perioada excelenta pentru cautat Lada ideala.Cea de zestre,
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde victor s » 25 Noi 2011, 21:16

Albinel scrie:
alt stupar scrie:
victor s scrie: eu la asta m-am gandit si am zis ca da, normal ar trebui sa faca mai multa miere !
coloniile ce nu prea le dadeam sanse sa treaca iarna, au bagat la floarea soarelui de au rupt...serios...
iar cele ce facusem ceva unuificari toamna trecuta...nici salcamul nu l-a prins intreg si intrase in febra roitului...asa ca...

lasa Victore, peste 2-3 ani o sa razi si tu de cucuiele inceputurilor :D
alea la care ai facut unificari in toamna precedenta, conduse corect, ar fi bagat la rupere la TOATE culesurile, plus ca sustineau cu material biologic infintarea unui roi.
Vine ea, si experienta!

asta incercam sa-i explic si eu.. :D
sper sa se fi inteles ..mult mai important este materialul biologic decat chiar productia in sine..!!
cred ca fiecare apicultor,ar trebui sa-si faca din asta un tel..restul..productia,inmultirea...vor veni de la sine ;)

exact asta am vrut sa scot in evidenta...LIPSA DE EXPERIENTA, si ce inseamna o colonie puternica, dar mai ales sa stii ce sa faci cu ea, ca altfel o sa aibe si gabi bee la fel ca mine, un roi si o familie medie, ce tocmai a pierdut culesul de salcam !
cucuie, cucuie...de pinguini ! :lol:
victor s

Mesajde victor s » 25 Noi 2011, 21:21

gabi bee scrie:deja nu mai am rabdare pana la primavara ! stiu ca n-o sa se potriveasca socotelile dar tot le facem , asta e ! iarna asta avem timp sa citim si sa ne gandim la multe lucruri si sa facem multe planuri si la capitolul planuri stau f bine ! sa fim sanatosi si le facem noi pe toate ! apropo victore , ca tu ai corp pe 10 rame si cat 3\4 . ce inconveniente ai gasesti la sistemul asta in afara de greutatea catului plin ? te salut ! :P

inconveniente sunt si sunt destule, dar contrar lor este cel ce-mi face freza cat mai bine.
un inconvenient major este acela ca ai miere de rapita cu salcam, salcam cu tei, tei cu floare...ceva gen nea Janese salcam cu menta...deci sorturi amestecate.
dar pentru balconarii ca mine...merge...ca e a mea... ;)
parca ti-am spus ca dupa extractia de floare eram rupt pe genunchi ? parca da...si asta de la 3.14 (vb lui nea Gica) stupi .
victor s

Mesajde gabi bee » 25 Noi 2011, 22:11

asa zic si eu , se cam amesteca sorturile de miere iar o matca buna umple cuibul si ponteaza si in cat si te incurca la extras . totusi unii sunt multumiti si fac treaba buna cu combinatia asta .
ca sa nu ratez salcamul la anul cred ca voi baga tot puietul de la toti stupii intr-unul singur si fac si eu un stup beton ! nu ma las ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde proapis13 » 25 Noi 2011, 22:22

gabi bee scrie:asa zic si eu , se cam amesteca sorturile de miere iar o matca buna umple cuibul si ponteaza si in cat si te incurca la extras . totusi unii sunt multumiti si fac treaba buna cu combinatia asta .
ca sa nu ratez salcamul la anul cred ca voi baga tot puietul de la toti stupii intr-unul singur si fac si eu un stup beton ! nu ma las ! :D

Ori pui turnuri ca Bunka ori faci vreo 4-5 roiuri :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cobi » 03 Dec 2011, 11:38

A iernat cineva doua familii de putere medie (5 rame full) intr-u cutie de 12 rame?

Ma gandesc ca, iernarea s-ar face cu un consum redus de energie si implicit de miere iar dezvoltarea in primavara, in conditii favorabile meteo, ar fi buna chiar f. buna.Bineinteles, ca urmare a dezvoltarii cuibului in primavara una dintre famiile ar trebui mutata in alta lada.

Lucrul asta l-am observat, personal, la stupii orizontali; chiar ieri la 10-11 grade, albinele care au iesit la zbor primele au fost doua familii (singurele), care le iernez in aceeasi lada (orizontala).
cobi

Mesajde dorindafi » 03 Dec 2011, 18:53

gabi bee scrie:asa zic si eu , se cam amesteca sorturile de miere iar o matca buna umple cuibul si ponteaza si in cat si te incurca la extras . totusi unii sunt multumiti si fac treaba buna cu combinatia asta .

:o maaaaaaa , fatzi crucea mare shi scuipatzi in san ca drecu-i batran :lol:
dorindafi

Mesajde victor s » 03 Dec 2011, 18:58

lasa-l Dorine, ca e increzator (pana o da cu capul in grinda, ca altii... :lol: )
el citeste printre randuri si pe sarite...e coleg si prieten cu mine, dar nu asculta domne...asta-i baiul cu el... :lol:
gabiiiiii ! nici rapita n-o prinzi cu stupul ala intreg...parca ziceai ca ai scara daia mare, de pompieri?
pentru roi bre...! ;)
victor s

Mesajde gabi bee » 03 Dec 2011, 19:31

asa victore , a ? pai voi chiar a-ti luat-o de buna ca bag tot puietul intr-un stup ? am vrut sa zic ca imi pregatesc macar doi - trei stupi cu ceva puiet in plus ca sa iau si eu ceva la salcam ! carcotasi mai sunteti ! sigur ca o sa dau si cu capul in grinda , ca fiecare a dat la randul lui iar voi , abia asteptati , a ? :lol: .
gabi bee

Mesajde nae » 03 Dec 2011, 19:52

Daca faci pastoral sau asiguri / ai bafta de cules continuu (matca cu FEROMON ) ,aportul de puiet/albina te obliga sa cumperi butoaie...daca ploua 7-10 zile/n-au activitate si n-ai roinite faci ca mine : dai marunt din buze. :roll:
nae

Mesajde Adi Hodis » 03 Dec 2011, 23:20

D´aia-i bine sa ai lazi de rezerva ... ca sa nu dai cu capu-n grinda ori marunt din buze. :)
Gabi, nu te lasa ... fa-i beton si rupe matza ... de-o fi una de-o fi alta ... ceva tot o fi. ;)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 03 Dec 2011, 23:26

mersi adi ! doamne ajuta sa ies bine in primavara si apoi , ori facem miere ori facem niste roi , cum o vrea timpul ! numai bine ! :P
gabi bee

Mesajde sakala » 04 Dec 2011, 09:31

oameni buni care iubiti natura si albina va rog sa ma indrumati si pe mine in alegerea tipului de stup dadant 10 rame cu cat 1/1 ori 12r cat 1/2 sau cat 3/4 am de facut vreo 30/ 35 de layi si as vrea sa imi aleg bn tipul de lada vreau sa fac pastoral deci ?
sakala

Mesajde gh.pana » 04 Dec 2011, 10:48

Este simplu. Daca esti tanar faci cuib de 12 rame si cat de 1/2, Daca esti tanar si lenes faci cuib de 12 rame de 1/1 si cat de 3/4
Daca esti mai in varsta cuib de 10 rame si 3 caturi de 1/2, indiferent ca faci pastoral sau nu.
Desigur,asta e parerea mea. In final,tu esti cel care trebuie sa decizi in functie de planurile tale pe termen lung precum si de trasaturile
tale de caracter. Sa retii totusi ca tipul lazii are mai ales, o influienta psihica asupra stuparului si mai putin asupra albinelor
sau a productie acestora.
Sa auzim numai de bine !
gh.pana

Mesajde Albinel » 04 Dec 2011, 12:32

sakala scrie:oameni buni care iubiti natura si albina va rog sa ma indrumati si pe mine in alegerea tipului de stup dadant 10 rame cu cat 1/1 ori 12r cat 1/2 sau cat 3/4 am de facut vreo 30/ 35 de layi si as vrea sa imi aleg bn tipul de lada vreau sa fac pastoral deci ?

clar ..dadant 10 rame si cat la fel..avantajele sunt multiple :
usurinta lucrului in "jocul" ramelor de jos ,sus si invers (ridicarea ramelor marginase cu miere sus si adaugarea altora bune pentru ouat ,creand astfel posibilitatea familiilor sa se dezvolte..se evita posibilitatea roirii)
lucrul cu acelasi tip de faguri,usureaza munca ..
manipularea lor chiar si la extras ,cand in loc de doi faguri 1/2 scosi ,scuturati ,descapaciti si introdusi in centrifuga ,vei avea decat unul )
usurinta de a face roii ,avand acelasi tip de faguri in toata stupina ..(satisfactii la inmultire)
simplitatea de a ajuta cu albina ,puiet sau chiar faguri necesari ,alte familii de albine din stupina ..
economic chiar si la cumpararea ramelor..in loc de a cumpara una de 1/1,vei avea nevoie de doua rame 1/2..
si ar mai fi destule..
fiecare face cum doreste..eu asa lucrez si-s tare multumit de rezultate :D
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR