Am recitit topicul si am ramas la primul pastoral-2012...stai sa-mi aduc aminte, c-a fost acum 3 ani.
Era musai sa merg cu stupii la floarea soarelui ca n-aveam bani nici de zahar, de rezerve pentru iernare nici atat. Eram dator pana peste cap ca deh...facusem investitie.
Familiile erau pe 6-7 rame cu albina...vai si amar. Dupa ce ca le luasem intr-o stare deplorabila, mai si facusem niste roi din ele. Anul ala si parte din urmatorul au fost mai mult ca sa le ridic la nivelul normal.
Vine cumnata-miu noaptea cu duba si hai sa-i incarcam. Ieseau albinele de peste tot. De ace nu mai spun...eram arici. N-aveam bureti, nimic pregatit....am infundat urdinisele cu hartie igienica. M-a boscorodit cumnatelul tot drumul de aveam nervii carcei. Am strans din dinti si-am inghitit in sec.
Ajung la f.s. si descarcam...cu chiotele de rigoare. M-am pus la 1 km de camp ca mi-era frica sa intru cu turismul pe aratura.
Incepuse culesul dar eu aveam familiile praf. Floarea soarelui a fost cules pentru dezvoltarea lor mai mult. Am mestecat in ei ca la balamuc...scoate rama, baga rama. Am facut macar rezerve pentru iernare si 5kg/stup.
Am crescut rame pentru completarea cuiburilor si ici colo cate 2-3 rame de cat...si 250 de kg de miere bagata la borcane.
A fost prima data cand am dormit 3 saptamani la rand in masina. A fost cel mai greu an. Aproape toti ma boscorodeau ca m-a mancat in fund sa las job-ul si sa ma fac
cioban la albine pe degeaba. Inlocuisem mapa cu dalta. Nevasta-mea nu zicea nimic dar simteam ca-i groasa treaba.
Am strans din dinti si-am inghitit reprosurile pana in anul urmator...
daca nu iau masuri, intru in colaps. Am realizat ca-i nevoie de documentare serioasa si
spionaj economic.
pastoral anul II...va urma...