Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Momente critice in dezvoltarea stupinei

Mesajde irina » 14 Noi 2013, 09:56

paul,
nu stiu de ce ai banuit tu ca sunt singura(sau ai sperat asta:lol: ) dar sper sa ramanem prieteni si daca-ti spun ca am un sot care chiar ma ajuta si ma sprijina .Stiu ca albinele inteapa, dar am sperat ca.....le place :lol: .Si-apoi sa stii ca durerea unei intepaturi e o durerere (dulce -amaruie :lol: ) care-mi place.E un pic ciudat, nu stiu cum sa explic dar asta-i senzatia pe care o am.Si ....o doza de venin nu strica.Altii dau bani pentru asta!
Multumesc pentru incurajari.Un cuvant frumos ajuta in orice imprejurare.
irina

Mesajde filip » 14 Noi 2013, 10:17

irina,
cunosc multe femei foarte pricepute in apicultura.Acolo unde pui mult suflet alaturi de perfectionare si studiu in final vei reusi.Preotul din sat invata tainele apiculturii de la o femeie.Deci toata stima pentru femei si pentru sotii acestora care le ajuta din umbra! :D
filip

Mesajde paul » 14 Noi 2013, 10:27

irina scrie:paul,
nu stiu de ce ai banuit tu ca sunt singura(sau ai sperat asta) dar sper sa ramanem prieteni si daca-ti spun ca am un sot care chiar ma ajuta si ma sprijina .Stiu ca albinele inteapa, dar am sperat ca.....le place :lol: .Si-apoi sa stii ca durerea unei intepaturi e o durerere (dulce -amaruie ) care-mi place.E un pic ciudat, nu stiu cum sa explic dar asta-i senzatia pe care o am.Si ....o doza de venin nu strica.Altii dau bani pentru asta!
Multumesc pentru incurajari.Un cuvant frumos ajuta in orice imprejurare.

Irinuco, Irinuco ...
Am banuit ca esti singura pentru ca nu l-ai pomenit niciunde, nici la vii si nici la morti (nici la piedica in calea dezvoltarii stupinii si nici la ... factor de progres) ! :oops: Scuzele mele pentru banuiala neintemeiata !!! Sperante ... in general, nu-mi prea fac. Si daca-mi mai fac ... cateodata, n-au nici o legatura cu netu' ! :oops:
Imi place sa fiu prieten cu cat mai multi (multe). Asa ca nu vad nici un inconvenient in a fi si cu tine (cu tot cu sot) ! :P
LE ... sa inteleg ca sezonul viitor o sa incerci varianta ... costum de baie ??? :lol: Cica acupunctura-i buna daca se aplica in cat mai multe puncte energetice .
LE 2 ... suntem demult off topic!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde irina » 14 Noi 2013, 11:29

filip,
Multumesc.Nu-s f priceputa....poate nici macar priceputa....dar sunt ambitioasa( ca sa nu spun capoasa) prin definitie.Cand imi propun ceva,greu sa ma mai opresti.
Da, vara ai nevoie si de ....umbra :P
irina

Mesajde oliviub » 14 Noi 2013, 16:30

alt stupar scrie:
oliviub scrie:La lista care s-a creat as adauga si eu un moment critic ....in primele zile de stuparit am scapat din mana o rama plina de albine in iarba si in loc sa o ridic sa o pun inapoi in lada am luat-o la fuga. :D M-am intors dupa vreo 10 metri dupa ce am realizat cat sunt de prost. :oops:

Asta a fost unul din motivele de a renunta la manusi - le mai folosesc doarprimavara

Oliviu, ia zi de doamna aia de te insotea cand fusesi la mine... o fi trecut oare si ea prin ceva "momente critice" pana-n Timisoara, stiind ca-s stupii in cabina si drumul e cu gropi ? :lol:

"...Dupa ce am lasat-o pe colega respectiva in Giarmata am ajuns acasa si am luat copii si sotia si am mers la sat - cand am deschis portbagajul vreo 8 albine au iesit afara - nici acu nu stiu cum au reusit sa iasa din stupi :lol: "
oliviub

Mesajde samuellazea » 14 Noi 2013, 16:38

oliviub scrie:
alt stupar scrie:
oliviub scrie:La lista care s-a creat as adauga si eu un moment critic ....in primele zile de stuparit am scapat din mana o rama plina de albine in iarba si in loc sa o ridic sa o pun inapoi in lada am luat-o la fuga. :D M-am intors dupa vreo 10 metri dupa ce am realizat cat sunt de prost. :oops:

Asta a fost unul din motivele de a renunta la manusi - le mai folosesc doarprimavara

Oliviu, ia zi de doamna aia de te insotea cand fusesi la mine... o fi trecut oare si ea prin ceva "momente critice" pana-n Timisoara, stiind ca-s stupii in cabina si drumul e cu gropi ? :lol:

"...Dupa ce am lasat-o pe colega respectiva in Giarmata am ajuns acasa si am luat copii si sotia si am mers la sat - cand am deschis portbagajul vreo 8 albine au iesit afara - nici acu nu stiu cum au reusit sa iasa din stupi :lol: "

Poate au iesit la incarcare ;)
Vad ca esti din Timisoara, cam de pe unde? Si eu sunt tot din TM si de aia intreb

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde catalin.profiri » 20 Noi 2013, 08:33

Anul asta cred ca a fost cel mai greu pt mine: am pierdut in iarna trecuta cam 50% din stupina. Bagasem in iarna mate lesinate, completari pana tarziu, etc. Am iesit cu 20. Nu o sa uit niciodata cum in primavara ii scoteam din rand pe cei morti.

in rest, momente grele au fost, si sunt sigur ca vor fi si pe viitor (de ex: cu o ora inainte sa mut stupii de la tei, sun soferul si ma anunta ca i-a nascut nevasta si nu mai vine sa plec la FS, sau trebuia sa aduc stupii acasa iar partenerul de pastoral cedeaza psihic si ma lasa balta cu stupii in camp).
Cat despre sotie, a fost langa mine cand numaram mortii in primavara, ma ajuta la vopsit lazi, si a rezistat ultimii 2 ani de cand ne-am mutat la casa, fara mobila de bucatarie, cu copiii facand "ordine" aproape zilnic printre tacamuri.
Insa, discret, in vara mi-a spus ca ar vrea sa fie si ea un stup ca sa aibe la fel de multa atentie cat au si albinele :roll: Nici nu o judec: lucram noaptea - servici, ziua dormeam cateva ore, fugeam la stupi iar in weekend fotografiam la evenimente...
De la 20 familii am urcat la 50, am vandut 15, cumparat lemne pt iarna, platit o parte din manopera pt a trage curent (varianta legala) si nu va spun cat de greu a fost sa vand cele 15... pana nu ajung la 100 nu cred ca repet operatiunea.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde catalin.profiri » 23 Ian 2015, 11:57

Up? Vad ca nu a mai scris nimeni pe topicul asta.
Cum a fost primul pastoral pentru voi ?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde Mircea_63 » 23 Ian 2015, 12:07

Primul? O luna la rapita. Agresivitate, ploi, frig, noroi. Totusi, a fost una dintre cele mai frumoase luni din viata mea. :D

In privinta pierderilor, am fost un super norocos.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde irina » 23 Ian 2015, 12:27

catalin.profiri scrie:Cum a fost primul pastoral pentru voi ?

Primul? A fost la floarea soarelui.Nu-mi amintesc prea multe...aveam 12 ani :lol: Retin ca am mers tot drumul remorcati ( era perioada cand circulau
doar nr cu /fara sot...),am trecut cu bacul , am avut amplasata cabana apicola sub o pluta imensa....care se unduia zdravan cand batea vantul.
irina

Mesajde Florin Dobre » 23 Ian 2015, 13:03

Am recitit topicul si am ramas la primul pastoral-2012...stai sa-mi aduc aminte, c-a fost acum 3 ani. :D

Era musai sa merg cu stupii la floarea soarelui ca n-aveam bani nici de zahar, de rezerve pentru iernare nici atat. Eram dator pana peste cap ca deh...facusem investitie. :?
Familiile erau pe 6-7 rame cu albina...vai si amar. Dupa ce ca le luasem intr-o stare deplorabila, mai si facusem niste roi din ele. Anul ala si parte din urmatorul au fost mai mult ca sa le ridic la nivelul normal.
Vine cumnata-miu noaptea cu duba si hai sa-i incarcam. Ieseau albinele de peste tot. De ace nu mai spun...eram arici. N-aveam bureti, nimic pregatit....am infundat urdinisele cu hartie igienica. M-a boscorodit cumnatelul tot drumul de aveam nervii carcei. Am strans din dinti si-am inghitit in sec. :(
Ajung la f.s. si descarcam...cu chiotele de rigoare. M-am pus la 1 km de camp ca mi-era frica sa intru cu turismul pe aratura.
Incepuse culesul dar eu aveam familiile praf. Floarea soarelui a fost cules pentru dezvoltarea lor mai mult. Am mestecat in ei ca la balamuc...scoate rama, baga rama. Am facut macar rezerve pentru iernare si 5kg/stup.
Am crescut rame pentru completarea cuiburilor si ici colo cate 2-3 rame de cat...si 250 de kg de miere bagata la borcane.
A fost prima data cand am dormit 3 saptamani la rand in masina. A fost cel mai greu an. Aproape toti ma boscorodeau ca m-a mancat in fund sa las job-ul si sa ma fac cioban la albine pe degeaba. Inlocuisem mapa cu dalta. Nevasta-mea nu zicea nimic dar simteam ca-i groasa treaba. :?
Am strans din dinti si-am inghitit reprosurile pana in anul urmator...daca nu iau masuri, intru in colaps. Am realizat ca-i nevoie de documentare serioasa si spionaj economic. 8-)

pastoral anul II...va urma...
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alt stupar » 23 Ian 2015, 13:49

Sarim de la una la alta :D
Primul pastoral. Aveam vreo 50 de stupi in gradina si vine vremea florii-soarelui. Mergea culesul si-acasa de la spontana da' pe mine ma mananca-n fund sa mut, ca vazusem cu vreo doua nopti mai 'nainte niste pavilioane in miscare si tare fain imi parea ''sa te duci la floare''
Lazi orizontale, de-o varsta cu Burebista. Ce aerisiri ? Ce sisteme de etanseizare ?? NIMIC ! Numai familiile duduiau de albina.
Si uite-asa... incepe pregatirea. Pe post de sita de aerisire, toate perdelele gasite prin casa' prinse cu pioneze in partea superioara a lazilor.
Mutam. 10 stupi, ca atatea perdele am gasit, incarcati intr-un didamai Saviemul, de mai mai mult loc ramasese gol decat ocupat. Plata... pe de-antregul.
La destinatie planul era sa iau perdelele pentru a pune la loc podisoarele si capacele. Da' de undee... albina ciucure.
Floarea canci nectar, ca merseseram la o floare de deal.
Acasa, se facea in continuare miere, in pastoral... ciuciu. Da' nu mutam 'napoi ca nah... cine era falos ca face pastoral ? :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 23 Ian 2015, 13:54

Cat despre momente critice, ascultati ce va spun io, mai critic decat sa ramai fara finantele necesare sa poti acoperi cheltuielile curente si stringente, nu exista !
Las' ca nu ai bani de dezvoltare si investitii, ca astea le amani cu-n an si aia ie, critic este sa nu fie cu ce-ti lua varachetul, sa n-ai bani de motorina de mers la stupi, sa ''nu-i cu ce'' face completarile... asta-i critic !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde viorel08 » 23 Ian 2015, 14:06

alt stupar scrie:Sarim de la una la alta :D
Primul pastoral. Aveam vreo 50 de stupi in gradina si vine vremea florii-soarelui. Mergea culesul si-acasa de la spontana da' pe mine ma mananca-n fund sa mut, ca vazusem cu vreo doua nopti mai 'nainte niste pavilioane in miscare si tare fain imi parea ''sa te duci la floare''
Lazi orizontale, de-o varsta cu Burebista. Ce aerisiri ? Ce sisteme de etanseizare ?? NIMIC ! Numai familiile duduiau de albina.
Si uite-asa... incepe pregatirea. Pe post de sita de aerisire, toate perdelele gasite prin casa' prinse cu pioneze in partea superioara a lazilor.
Mutam. 10 stupi, ca atatea perdele am gasit, incarcati intr-un didamai Saviemul, de mai mai mult loc ramasese gol decat ocupat. Plata... pe de-antregul.
La destinatie planul era sa iau perdelele pentru a pune la loc podisoarele si capacele. Da' de undee... albina ciucure.
Floarea canci nectar, ca merseseram la o floare de deal.
Acasa, se facea in continuare miere, in pastoral... ciuciu. Da' nu mutam 'napoi ca nah... cine era falos ca face pastoral ? :lol:

Colegule esti haios tare am ras de-unul singur prin casa de mam tavalit :lol:
viorel08

Mesajde Florin Dobre » 23 Ian 2015, 14:08

alt stupar scrie:Cat despre momente critice, ascultati ce va spun io, mai critic decat sa ramai fara finantele necesare sa poti acoperi cheltuielile curente si stringente, nu exista !
Las' ca nu ai bani de dezvoltare si investitii, ca astea le amani cu-n an si aia ie, critic este sa nu fie cu ce-ti lua varachetul, sa n-ai bani de motorina de mers la stupi, sa ''nu-i cu ce'' face completarile... asta-i critic !

Mie imi spui...? :lol:
Dansez pe sarma. E primul an in care am rame de cu iarna. In rest...in sezon cum prindeam o suma de bani mai luam un pachet de rame, un pachet de faguri, o sarma, un cui, etc.
La rapita eu incheiam rame in loc sa fie gata de bagat in stupi. Si ma mai intrebam cum de i-am scapat din mana. Datorii...din cules in cules. :D
Dar si cand mi-au umplut tot la floare...viata nenica...m-am umflat precum curcanul in pene. Cate planuri imi mai facusem pe camp langa bidoanele pline. :D
Pana a venit nevasta-mea cu lista si s-au volatilizat banutii imediat. In doua luni am tocat banii...apareau gaurile ca paduchii. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 23 Ian 2015, 14:17

Mircea_63 scrie:Primul? O luna la rapita. Agresivitate, ploi, frig, noroi. Totusi, a fost una dintre cele mai frumoase luni din viata mea. :D
...

Cum sa nu fie frumos...cred ca de mic ti-ai dorit sa fii cosmonaut. :D
Si acum rad cand te vad in clipul facut la rapita...parca erai primul om care a pasit pe luna. Adi filma evenimentul...tot cosmonaut dar cu state vechi la rapita.:lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE