Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

PRIMA IARNA CA STUPAR INCEPATOR

Mesajde valy » 21 Ian 2015, 18:55

Eu sunt mai iute de fel,nu-mi place sa astept dar n-am de ales.
Dragi colegi, cu ceva vechime cum a-ti trecut peste prima iarna?
valy

Re: PRIMA IARNA CA STUPAR INCEPATOR

Mesajde Florin Dobre » 21 Ian 2015, 19:01

Prima iarna am trecut-o excelent dar nu era meritul meu ci al stuparului de unde am luat stupii. A doua iarna(meritul meu) aproape m-a lasat cu ochii in soare. Dupa a treia iarna mai aveam o familie. Abia de acolo am schimbat macazul. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde duma » 23 Ian 2015, 20:47

Florin Dobre scrie:Prima iarna am trecut-o excelent dar nu era meritul meu ci al stuparului de unde am luat stupii. A doua iarna(meritul meu) aproape m-a lasat cu ochii in soare. Dupa a treia iarna mai aveam o familie. Abia de acolo am schimbat macazul. :D

Acum că-ți ani Florine și câți ai acuma......asta e meritul tău!!!!!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde kovari_francisc » 24 Ian 2015, 22:02

Daca maine iti iei permisul si iti cumperi o masina oare neaparat trebuie sa o trintesti de gard ??
Asta ca pe viitor sa schimbi macazul :P
kovari_francisc

Mesajde Florin Dobre » 24 Ian 2015, 22:16

Cand iti cumperi o masina, se presupune ca ai scoala de soferi facuta.
Eu imi luasem albine fara sa stiu in ce ma bag...fara practica in stupina, fara traditie in neam. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde MIHAEE'E » 24 Ian 2015, 22:48

[quote="Florin Dobre"]Cand iti cumperi o masina, se presupune ca ai scoala de soferi facuta.
:lol: si permisul ? cine ti-l mai da!?.... :lol:
MIHAEE'E

Mesajde MIHAEE'E » 24 Ian 2015, 23:12

prima mea iarna ca stupar incepator a fost iarna trecuta. a fost o iarna foarte buna! nu am avut nici o pierdere! da vai de creierul lor de albinute, ce le-am mai chinuit !..... am avut folie pusa toata iarna si in stupi erau toate formele de precipitatii ( condens, picaturi de apa, bruma, cristale de gheata, mai lipseau turturii ) , de asemenea mult mucegai !
anul asta ii am uscati ..... am folosit doar ziar si pasla !
MIHAEE'E

Mesajde duma » 24 Ian 2015, 23:28

Mihaee dacă ești de prin vestul tari țin sa te rectific.... " a fost o toamna foarte buna " iarna înseamnă să te trezești și sa nu mai găsești stupii ( acoperiți cu neaua) și sa îți înghețe mucii în nas dând la lopata și bajbaiind sai găsești....iarna înseamnă 2-3 luni fără zbor de curățire și stai și te uiți la niște lăzi amorțite cu urdinisele înghețate....anul trecut mai toți au ieșit cu bine, dar și anul a fost pe măsură iernii, un an de toată pomina.
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde MIHAEE'E » 24 Ian 2015, 23:34

ok . o iarna foarte blanda, asemanatoare cu o toamna ! oricum anul trecut a nins mai mult ca anul asta ! dar media temperaturilor din iarna trecuta au fost mai mari ca cele de anul asta !
Dambovita -- Targoviste
MIHAEE'E

Mesajde mellis » 25 Ian 2015, 01:46

iarna trecuta (2013/2014) pot spune ca a fost prima, desi albine am de cativa ani in gradina (un stup :) )- am tot apelat la apicultori vecini sa le pregateasca, sa faca roi sau sa adune mierea (cata boierime la un singur stup)..
Ele s-au incapatanat ani de zile (pana nu a venit randul meu) sa o duca bine..
Peste an (2013) am tot incercat Warre -2 familii - care le-am unit in toamna - dar din lipsa hranei au murit..jale mare..si cat m-am chinuit sa fac lazile pe balcon, unul din ei sa-l scot din starea de bezmetic (ca apoi sa-l unesc ca era prea slab..)- si cateva matci pe care le-am omorat la incercarea de a le introduce, decupat larva de o zi de pe alt fagure ... :shock:
apoi 4 roi facuti cu alta tura de matci - dupa studii aprofundate si nopti nedormite - si sapat pe acest forum si pe cel vechi din umbra..am mai sunat in stanga si dreapta..
am pus cate 2 roi in cutie ..iarna blanda tine cu apicultorul incepator - dar pe soarece il doare-n cot..
a intrat cumva pe langa gratie sau inainte de a o pune si a terminat unul din roi..
iarasi am citit si sapat si am decis (era frig bine) - il bag la caldura si prind nesimtitul - "cu foalele plin" se uita la mine cu atata nesimtire sau nevinovatie ca un catel care a ros cizma noua, vorba indianului "not me boss"... l-am prins din fuga prin lada cu o foaie de lipici...imi venea sa-l strang de gat...cat am mai muncit la acel roi peste vara pana l-am facut..cate emotii si sperante mancate...
roiul 2 scapat de soarece l-am lasat in casa (am citit printre randuri de iernare in adapost)- ca sa nu-i fie frig afara :( ...si in casa mai frig ca afara...l-am gasit mort..
La prima vizita - ceilalti stupi - nu am scos rame sa verific nu racesc puietul - un stup de toata frumusetea, 6/7 rame ... dupa cateva saptamani - era gol??oare nu am mai avut matca sau a plecat??
Unul din cei 2 roi ramasi i-am dat la un vecin ce s-a trezit fara matca la un stup (eram mandru ca am roi de rezerva)- iar perechea din lada iarasi nu l-am mai vizitat cateva saptamani...m-a sunat vecinul ca am un ghem de albine aproape moarte, lesinate in fata stupului - le-a luat el si le-a bagat inapoi in stup - nu au mancare deloc - le-a dat o turta - si l-a salvat (traieste si acum)..
Am ramas cu 2 din 7 (Warre mort fara hrana, unul soarecele, unul "adapostul", unul puternic - lovitura buna - disparut, si unul dat)
Iarna asta am pierdut unul din 10 - din caiet am vazut ca a roit si la una din vizite nu avea matca imperecheata - bebe mic, stupul la sat - am tot zis ca il aduc aici sa-l unesc sau repar dar nu am reusit - si am gasit ceara roasa si lipsa albina ..dar mai este pana la primavara...sper sa ies mai bine decat anul trecut..
Am invatat multe (si cate mai am) de pe acest forum si de pe cel vechi(am mai citit si tot citec cate o carte intre timp)...va multumesc
Vad dupa iarna aceasta daca am invatat cu adevarat...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde duma » 25 Ian 2015, 02:04

MIHAEE'E scrie:ok . o iarna foarte blanda, asemanatoare cu o toamna ! oricum anul trecut a nins mai mult ca anul asta ! dar media temperaturilor din iarna trecuta au fost mai mari ca cele de anul asta !
Dambovita -- Targoviste

De aceea spun ..." Daca esti din vestul tării " ....Dâmbovița- Târgoviște se schimba treaba . ;)
duma

Mesajde duma » 25 Ian 2015, 02:17

Prima iarna a mea a fost una cu multe pregătiri in prealabil .....citit si întrebat in stânga si dreapta .....a mai lipsit sa învelesc fiecare albina in parte , tot felul de ziare , folii , si alte madrate peste rame , diafragme totale laterale si tot felul ......toată ziua cu stetoscopul pe lazi , cu tot felul de emoții si nedumeriri , ma mâncau mâinile sa umblu la ele de numa intrun cuvânt eram c*cat pe mine ....daca mor , daca nu au le-am asigurat suficientă mancare , daca nu le-am făcut bine tratamentele ...daca si daca si daca .....in Februarie pe la mijloc cand trebuia sa merg a doua zi sa le deschid sa le verific anunțându-se vreme frumoasa nu am putut dormii toată noaptea , a doua zi a fost o zi mare ,TOT efectivul era prezent la apel in frunte cu mărcile . După emoțiile trecute si emoțiile actuale , de aici ( FORUM ) cu amabilitatea domnilor care au scăpat câte un as din mânecile lor lustruite de atâta munca in stupinele lor anul acesta am schimbat metoda de împachetare si pana in prezent sunt foarte mulțumit . Gram de condens , mucegai , șoareci , mortalitate , despre mătci si efectivul prezent mai pe la jumătatea lui Februarie după cum spune prognoza meteo .
Precum prima dragoste nu se uita nici o data asa si prima iarna nu o voi uita .
duma

Mesajde cristi arad » 27 Ian 2015, 22:43

eu am inceput stuparitul ca o pasiune, care inlocuia pescuitul (intrucat peste in apele salbatice de la noi din v nu se mai prea prinde si in balti private nu-mi place sa merg), crezand ca tinind stupii pe vatra voi face 10 -15 kg /familie. In zona CJ am dat de o iarna rece si din 7 stupi cu cati am intrat am iesit cu 4. nu aveam un mentor deci stuparit de incepator de unul singur. Cu un curaj copilaresc am achizitionat pe urma 30 de roi si iam dus tot acolo; a urmat in anul acela ploi necontenite si toamna din 30 ,am unit si am facut 20 din iarna am iesit cu 16... ei tot asa pana am considerat ca trebuie sa-i duc la campie langa mine. ei aici fiind mai cald si terenuri mai fertile s-a schimbat situatia radical, incepand sa-i inmultesc, sa si fac miere etc; din experienta cumulata , ajutat fiind de Dumnezeu si de un stupar cu 30 ani vechime din zona Sebis (el nu intra pe net), am ajuns sa imi fac un calendar a lucrarilor in stupina si sa progresez. Acum am o "flota " mobila de exceptie, de cca 100 stupi cu care fac pastoral ; mie nu-mi trebuie mai multi stupi deocamdata . Stupii sunt de tip ME mixt.
cristi arad

Mesajde valerica » 20 Feb 2015, 19:37

Bravo Cristi ,
AM citit cele spuse de tine si de cei de mai sus si credc a ai facut un pas mic in pescuit si un pas mare in apicultura. Eu am inceput cu 2 familii insa cand iam luat de undeva de la vre-o 200 Km pe la jumatatea drumului vroiam sa-i las pe marginea drumului ieseau albine din cutiile care le aveam de ziceai ca-s la roit...
IN fine am reusit sa ajung cu bine la destinatie cu masca pe fata conduceam si am iesit sa scot si miere in acel an... am intrat cu 2 famili si am iesit tot cu doua :lol: apoi iam mai inmultit am mai luat roiuri insa timpul si vatra este mai departe de mine eu stand in buc. si avand vatra in dambovita insa am ajuns sa am si 30 si 15 depinde de an insa am constatat ca intri cu o familie mica in iarna sanse sa iesi cu ea sunt 50...50 mai bine o familie teapana decat 5 mici si pricajiti.. daca-s mici ori iam unit ori iam iernat in cuti cu dspartire intre familii sa se incalzeasca reciproc... acum mai am 28 au decedat decat 2 roiuri mai mici care nu am mai apucat sai unesc.

dar iarna parerea mea ca nu a trecut si abea cand infloreste zarzarul putem spune cate famili avem pe vatra.

;) cele bune, sa se adune cele rele sa se duca....
valerica

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR