Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Nuclee pentru cresterea si imperecherea matcilor

Mesajde Bambucha » 30 Ian 2015, 11:56

Nu vreau sa fiu Gigi contra, eu personal nu am avut aceeasi experienta pozitiva cu scasul, poate si din cauza ca eram/sunt incepator. In special vara, la varianta mai multor nuclei in aceeasi cutie, apare des fenomenul de depopulare la unii in favoarea suprapopularii altora, lucru care bine-nteles m-a nemultumit foarte tare. Acest lucru face ca nucleii depopulati sa produca matci de o valoare mai slaba. Din pacate am constatat acest lucru si la crescatori care au sute de scasuri, unde unele compartimente erau suprapopulate, iar altele aveau 100-200 albine + matca.

Am stat si m-am intrebat de ce, observand acest fenomen chiar si la cazurile de doar 2 nuclei/cutie, in conditiile in care au fost construiti corect.
Am luat-o pe fir in jos si am observat ca matcile nu se imperecheaza toate in aceeasi zi, ci la o zi chiar 2 distanta cateodata, acest lucru facand ca albina celor care au matci neimperecheate sa migreze catre cele imperecheate. Ori dupa imperechere este absolut necesar ca matcile sa aiba un efectiv de albina suficient, incat sa-i ofere acesteia fara probleme ingrijirea si temperatura otpima.

Ba mai mult de atat mergand pe firul timpului in jos, mi-am pus intrebarea de ce pe leatul de botci capacite in finisor, unele botci capacite sunt acoperite masiv de albine de nu se mai vad, iar altele doar de cateva. Chiar si in cazul altoirii botcilor concomitent, am observat un usor fenomen de depopulare de la unii catre altii. Complicata mai este natura asta! ;)

In final am ajuns la concluzia ca cel mai bun nucleu este cutia de sine statatoare care sa gazduiasca o singura matca. Totusi acest nucleu sa poata fi expandabil pe verticala in cazul in care recoltarea matcii intarzie mai mult de 2-3 saptamani din varii motive, si sa ofere spatiul de ouat atat de necesar matcii.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde alt stupar » 30 Ian 2015, 12:23

Scurt pe doi, cine vrea sa ia ca atare, cine nu - sa tot intrebe "de ce" ?
O intrebuintare corecta a nucleelor impartite in doua sau mai multe compartimente presupune introducerea defazata a botcilor/matcilor recent eclozionate in vederea imperecherii.
Verificati!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde mirel » 30 Ian 2015, 12:31

Bambucha scrie: unde unele compartimente erau suprapopulate, iar altele aveau 100-200 albine + matca.

Daca exista si puiet in momentul formarii nucleelor altfel statea treaba, nu am avut astfel de probleme
Ii formez in primavara (cu schimb de vatra)si pana toamna asa raman, cu tratamentele aferente un sirop, o cana de albine tinere, uniti, despartiti etc etc....dupa necesitati...
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde Bambucha » 30 Ian 2015, 12:48

Mirel,
Eu recunosc ca pun ceva mai mult decat o cana la nucleu (cel putin o rama de dadant), de aceea nici nu fac foarte multi primavara. Nu-mi permit.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde pab » 30 Ian 2015, 12:51

Bambucha scrie:Nu vreau sa fiu Gigi contra, eu personal nu am avut aceeasi experienta pozitiva cu scasul, poate si din cauza ca eram/sunt incepator. In special vara, la varianta mai multor nuclei in aceeasi cutie, apare des fenomenul de depopulare la unii in favoarea suprapopularii altora, lucru care bine-nteles m-a nemultumit foarte tare. Acest lucru face ca nucleii depopulati sa produca matci de o valoare mai slaba. Din pacate am constatat acest lucru si la crescatori care au sute de scasuri, unde unele compartimente erau suprapopulate, iar altele aveau 100-200 albine + matca.

Ai dreptate daca te referi la SCAS II care foloseste doar 2 rame de 1/2 din rama ME. Eu folosesc SCAS I (in varianta initiala era pe 2 rame 1/2 din dadant) cu 3 rame 1/2 din dadant per compartiment, se schimba lucrurile radical.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde Bambucha » 30 Ian 2015, 12:55

Asa e, SCAS II pe format de ME l-am avut, si nu mi-a placut. M-am pripit, deoarece SCAS I nu l-am testat.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde mirel » 30 Ian 2015, 13:04

Cred ca m ai inteles gresit ...."cana de albina" o pun ca sa intretin nulceul cu populatie dupa formarea lui....in caz de pierdere la imperechere, scoaterea matcii imperecheate mai devreme de a mi fi pontat indeajuns incat sa mi asigure continuitate....si chiar si daca merge shnur tot ii mai ajut....ca de ...pauza dintr transe isi spune cuvantul.....nucleii in mom formari au echivalentul a 1 rama si jumatate dadant si minim o jumatate de rama de puiet.
Ps: nu lucrez industrial ;)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde ignatov andrei » 30 Ian 2015, 13:17

Nucleele SCAS I si II folosesc rame 1/2 din DD sau 1/2 din ME, dar nu cate doua rame pe compartiment ci una. Compartimentele sunt dotate cu o rama 1/2 si rama-hranitor.
Am folosit SCAS II pentru ca asa am copiat de la dr. Enciu- Poieni, apoi am trecut pe SCAS I !
Am renuntat la SCAS II deoarece, primavara, imi cladeau cei 7 cm sub ramele imbinate.
ignatov andrei

Mesajde Daniel Popovici » 01 Feb 2015, 15:41

Dar totusi, pe rama mare Dadant sau ME nu lucreaza nimeni?
Ar fi putin o rama mare populata pentru o matca neimperechiata? Eu am lucrat asa si nu am sesizat nimic neobisnuit in practica (pana la teorie, adica pana la TEXTUL referitor la nevoile matcii de caldura pentru migratia spermatozoizilor)
Daca 1 ar fi putin, atunci cate rame mari ar fi suficiente? 2, 4, 7 rame?
Cum (cu cate rame populate pentru fiecare matca) lucreaza oare cei care imperechiaza matci pentru vanzare pe rame intregi Dadant?
Sau a sesizat cineva vre-un defect la matcile imperechiate in nucleu prea mic?
SAU la cele pe 1 singura rama Dadant ?
SAU in nuclei depupulati (parasiti de doici dupa populare) ?

Exista vreo informatie/concluzie explicta sau doar presupuneri?
Daniel Popovici

Mesajde pab » 01 Feb 2015, 16:57

Doctore, ce naiba, nu inperecheaza nimeni matci pt vanzare pe nuclei cu rame dadant, ca se sinucide inca de la deschidere.
Asta pe dadant o faci ca... vrei 50 de matci pt tine sa schimbi babetele. Daca vrei sa faci 1000....e alta mancare
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde ignatov andrei » 01 Feb 2015, 17:27

Chestia cu caldura si cu rama mare, e ceva asa, cam tras de par.
Daca botca din nucleu este OK, iar matca eclozioneaza normal, la fel, daca si puietul din nucleu este in regula, inseamna ca este suficienta temperatura sa poata "alerga" spermatozoizii pana-i apuca dracii !!! :lol:
Aceste conditii se obtin fara probleme in nucleele compartimentate (gen SCAS I sau II) cu 150 (SCAS II) sau 200 grame albina (SCAS I).
Eu dispun de lazi de 13 rame, cu doua compartimente, unde fac roi cu botca si 50 ladite SCAS I (1/2 rama DB).
Diferenta dintre o matca din lada cu rama mare si cea din nucleu este ca, in lada mare se depune o cantitate mai mare de puiet de la inceput fata de nucleu, dar dupa recoltarea matcilor si plasarea lor la roi, diferentele dispar si nu am observat nimic deosebit in ceea ce priveste calitatea lor.
ignatov andrei

Mesajde Daniel Popovici » 01 Feb 2015, 20:00

pab scrie:Doctore, ce naiba, nu inperecheaza nimeni matci pt vanzare pe nuclei cu rame dadant, ca se sinucide inca de la deschidere.
Asta pe dadant o faci ca... vrei 50 de matci pt tine sa schimbi babetele. Daca vrei sa faci 1000....e alta mancare

Asa ma gandeam si eu.
Numa ca mi-a cazut fatza o data cand am vazut ce scrie unul "firma Z produce 500-1000 intr-un an regine din rasa A.M.Ligustica imperecheate pe rame intregi Dadant ..." Si spune ca lucra cu cate 2500-3000 de nuclei / sezon si ca are la "degetul mic" afacera cu vanzari de matci imperechiate.

Si mi-a cazut fatza si a 2-a oara, cand am vazut textul cu dependenta de temperatura a cantitatii de sperma depozitate.
Sau aceasta o fi valabil doar pentru cele inseminate artificial?

Multumiri domnului Ignatov! Alte pareri?
Daniel Popovici

Mesajde Bambucha » 01 Feb 2015, 20:20

Ar fi binevenite niste poze cu nucleii (2500-3000) pe rame dadant folositi in scop comercial.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde amd » 01 Feb 2015, 21:05

Am nuclee pe cele 3 modele de rame stas uzuale .De diferite volume.Si totusi inca folosesc EWK -ul primavara.Am in productie zeci de coloni cu regine fecundate in EWK .Merg brici va asigur.Dar sunt citiva factori care cumulati fac rezultatul bun.( pot detalia mai incolo).Daca din citeva zeci de casete se depopuleaza citeva dau vina pe matca ,sigur ii lipsea ceva si nu o mai consider viabila."Canadianul "nostrum indragit a demonstrat cu productii ca un interval pe ME de albina initial(puiet,pastura ,miere)asigura comfortul necesar unei imperecheri reusite.
amd

Mesajde janese » 01 Feb 2015, 21:49

ma teoreticienilor!!! :D ..unu zice ca ani de zile a experimentat diferite typuri de nuclee( si lui abia i-a dat paru la subtioara!!)..altu zice ca are sute de nuclee...dar nu e in stare sa puna o poza cu sutele alea in lucru de anu asta, de anu trecut...sau de cand o avea o poza!...altu pune un foto cu un nucleu razlet...prospat facut si proaspat vopsit...oare o avea niste nuclee ,,haisite de atatea serii de crestere sa ne arate si noua aici?..altu zice ca sunt neste ,,schepsisuri" la ewk-uri!...dar despre ,,sicritili" astea nu zice acuma!.....pretenu ignatov(accent pe pe n sau pe t? cum s-o pronunta?)...o avea si el o poza cu ciurdina de nuclee puse la lucru????..pana acumaaa...eu cred ca......eu zic ca!!!!!
janese

Mesajde Florin Dobre » 01 Feb 2015, 22:53

Sa traiesti nea Eugen!
Poate ne mai incanti matale ochiul cu ceva. :D

p.s. Nucleul primit de la dumneata il tin pe post de trofeu. L-am carat dupa mine la Ghiroda si Craiova...ii plac plimbarile. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR