Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: se poate baga rama oarba ?

Mesajde badguy_goodguy » 12 Feb 2012, 02:31

Ati vrut sa ziceti sa nu se foloseasca ramanele oarba pt. miere in fagure?
badguy_goodguy

Mesajde dorindafi » 12 Feb 2012, 13:02

Bagi rama in cuib ,o cladeste si-o oua brici ,dupa 3-4 zile o muti la periferia cuibului ...

salutare nae
asha e batrane , ai perfecta dreptate :mrgreen:
dorindafi

Mesajde nae » 12 Feb 2012, 17:03

badguy_goodguy scrie:Ati vrut sa ziceti sa nu se foloseasca ramanele oarba pt. miere in fagure?

Poti sa folosesti rama ''oarba'' pt. fagure dar nu o bagi in cuib .
Cand o folosesti pt. varroa incerci sa scoti maximul de efect (daca pui 2 picaturi de VF la 10 rame tot tratament se numeste ... ) ;daca 1/4 e cu miere , 1/4 capacit (cu varroa ) si 1/2 larvar (fara varroa ) efectul scade .
Eu o folosesc pt. paduchi nu pt. ceara /miere... Crescatorii de matci o folosesc si pt. trantori ...
Altii pt. apilarnil ...
nae

Mesajde ovidiu8403 » 03 Feb 2015, 20:30

nae scrie:Daca aveti topitor scoti ceva ceara ; topita in tuci se pirde multa -ninfele/pupele se imbiba cu ceara (mi-o topeste ''mamaia'',n-o stoarce ).

La 18 zile ____AFARA ,la topit ,altfel eliberezi comunistii in stup si albina CARA trantori afara in loc sa faca altceva .

Stiu ca e in afara sezonului dar am o curiozitate majora .Iertati-mi necunsotiinta . Am achizitionat de pe net un topitor SH cu abur (tabla galvanizata ) model vechi ACA cat o galeata , umpic mai mare. Pt amator 10-15 fam. e ok . Cand vine vb de topitul cerii din fagurii vechi de reformat e necesara / benefica/ obligatorie sa ii tin la macerat in apa de ploaie 2-3 zile cu invartit in ei , sau acest lucru se aplica cand fierbi in oala si storci bostina ?
Fagurii din rama oarba / claditoare (cei de ceara pura - galbena) care sunt insemintati cu larve , pupe capacite le bag asa direct in topitor sau tre sa-i scot afara pe rezidentii din cellule ? Se separa respectivii de calupul de ceara ?
Bostina rezultata din proces mai contine ceara ? Nu am presa anume dar am teasc de vin .Trebuie presata bostina fierbinte sau se poate si cumula din doua ture rezultate din topitorul pe abur . Cum se conditioneaza si cum se pastreaza ceara ? Se retopeste periodic? Prin acelasi procedeu ?

Multumesc sincer pentru rabdare si ajutor !

Cu stima,

Rosca Ovidiu
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde proapis13 » 03 Feb 2015, 20:44

ovidiu8403 scrie:.... Cum se conditioneaza si cum se pastreaza ceara ? Se retopeste periodic? Prin acelasi procedeu ?

Ai info despre cum se topeste ceara la adresa de mai jos ;)
viewtopic.php?f=10&t=408&hilit=cum+topim+ceara#p5408
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR