nae scrie:Daca aveti topitor scoti ceva ceara ; topita in tuci se pirde multa -ninfele/pupele se imbiba cu ceara (mi-o topeste ''mamaia'',n-o stoarce ).
La 18 zile ____AFARA ,la topit ,altfel eliberezi comunistii in stup si albina CARA trantori afara in loc sa faca altceva .
Stiu ca e in afara sezonului dar am o curiozitate majora .Iertati-mi necunsotiinta . Am achizitionat de pe net un topitor SH cu abur (tabla galvanizata ) model vechi ACA cat o galeata , umpic mai mare. Pt amator 10-15 fam. e ok . Cand vine vb de topitul cerii din fagurii vechi de reformat e necesara / benefica/ obligatorie sa ii tin la macerat in apa de ploaie 2-3 zile cu invartit in ei , sau acest lucru se aplica cand fierbi in oala si storci bostina ?
Fagurii din rama oarba / claditoare (cei de ceara pura - galbena) care sunt insemintati cu larve , pupe capacite le bag asa direct in topitor sau tre sa-i scot afara pe rezidentii din cellule ? Se separa respectivii de calupul de ceara ?
Bostina rezultata din proces mai contine ceara ? Nu am presa anume dar am teasc de vin .Trebuie presata bostina fierbinte sau se poate si cumula din doua ture rezultate din topitorul pe abur . Cum se conditioneaza si cum se pastreaza ceara ? Se retopeste periodic? Prin acelasi procedeu ?
Multumesc sincer pentru rabdare si ajutor !
Cu stima,
Rosca Ovidiu
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...