de neculai.luca » 27 Noi 2011, 15:35
Am citit ordinul nr. 119 din 25.05.2011 publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 388 din 02.06. 2011.
Am parcurs discuțiile pe acest subiect din prezentul topic și alte medii.
Personal am tras următoarele concluzii:
1.S-a ales în discuții nefericit termenul crotal-crotaliere, poate e sugestiv la animalele cu urechi, dar ne pune în dificultate la stupi(familii de albine) și la declinare (!), eu n-am găsit în DEX. Era simplu și corect să vorbim de PLĂCUȚE DE IDENTIFICARE a stupilor și PANOU DE IDENTIFICARE a stupinelor. Oricum, trecem peste asta, ne-am înțeles despre ce discutăm. Dar oficiale sunt denumirile din ordin, așa să le trecem în actele aferente( comenzi,facturi, evidențe, etc.).
2.Ordinul are multe prevederi proaste, unele chiar imposibil de aplicat. Majoritatea spun că acum e târziu, nu mai avem ce să facem .Cel puțin cei care accesăm fondurile europene.Eu accept principiul latin DURA LEX, SED LEX ! dar nu și pe cel autohton ASTA-I SITUAȚIA, adică ne trezim la nesfârșit cu reglementări proaste .
Și eu cred că acest ordin nu va avea viață lungă în această formă. Dar până atunci ne va produce destulă bătaie de cap și nervi.
3.Haideți să ne propunem să cerem prin asociațiile de care aparținem ca orice proiect de act normativ ce ne reglementează activitatea de creștere a albinelor să fie pus în timp util înainte de adoptare în dezbaterea membrilor asociațiilor, nu cred că e suficient doar punctul de vedere al conducătorilor de asociații fără consultarea membrilor.Iar noi, membrii, să ne implicăm responsabil , să ieșim din comoditate când suntem convocați. Altfel ne lamentăm perpetuum.
Forumurile de discuții ale apicultorilor sunt foarte utile în acest sens, poate se implică și cei care deobicei doar citesc.
Apropo, la ACA știu cum e (să n-audă de forumuri !), dar la celelalte forme asociative sunt agreate dezbaterile noastre ?
Sau sunt alte locuri de discuții pe care nu le știu eu ?
4.Eu nu mi-am dorit această complicație cu plăcuțele, nu-i înțeleg rostul, nu mă ajută deloc, dimpotrivă mă încurcă groaznic în evidențe (de altfel mi-s dragi evidențele, le am de la începuturile mele ca apicultor). Dar mă supun legii.
5.Drept urmare , criteriul major de care țin cont la alegerea plăcuțelor este PREȚUL ! CEL MAI IEFTIN ! Și care să îndeplinească cerințele tehnice din anexa ordinului, adică :
Art.2 a) să fie confecționată din material rezistent inoxidabil, deci plastic.
.
.
.
f) vopseaua folosită la imprimare să fie rezistentă la umiditate și la temperaturile extreme ale mediului ambiant, deci folie vinyl ”laminată” pe suport de plastic, să nu se dezlipească începând de la colțuri.
g)înscrisurile să nu poată fi îndepărtate prin spălare cu apă, detergenți, substanțe pentru igienizarea stupilor.( Asta n-o înțeleg ” sau substanțe dizolvante/solvente ori prin ștergere cu hârtie abrazivă ”, păi dacă vrei smulgi plăcuța și gata, au distrus-o răufăcătorii !).
Cine vrea, poate să-și comande și din aur !
5.Eu interpretez ordinul că forma asociativă repartizează membrilor numerele de ordine aferente stupilor iar aceștia își procură plăcuțele aferente după puterea de cumpărare , respectiv de unde-i mai ieftin.
Filiala de care aparțin, ACA Maramureș, interpretează altfel, comandă ea și plăcuțele.
N-am nimic împotrivă dacă le procură de unde am găsit eu mai ieftin și fără să-și pună adaos.
6.În concluzie, am identificat potențialul furnizor pentru mine, îl voi contacta conform datelor de pe anunțuri.
S-auzim numai de bine !
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)