Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Crotalierea stupilor !

Mesajde Bogdan.ag » 19 Noi 2011, 15:31

[/quote]ce e greu sa indentifici lada furata? ...ca are alt numar? :o ,indentificarea se verea ca o situatie exacta a efectivelor intrate la programe de finantare fie pna sau masuri 112, 141[/quote]
Sunt perfect de acord cu aceasta idee , insa mi se pare o gluma modul in care se face aceast asa zis recensamant .
Poate cineva demonstra ca pe acelasi stup s-au folosit 7 placute ?
Sa luam un caz :
X are un numar de 25 de familii ...doar pe hartie ..cumpara 25 placute si le tine pe pian acasa .
Cand afla ca vine controlul le monteaza pe cutiile lui Y .
Controlul trece , X isi recupereaza placutele si le pune la loc pe pian .
Y isi monteaza placutele lui si ...toate bune si frumoase .
Faptele noastre de azi vor avea ecou in viitor !
Bogdan.ag

Mesajde Ioan Guist » 19 Noi 2011, 15:43

Problemele se mai complica pe ci pe colo in locurile esentiale.
Domnul x primese si o foto...cadou langa stupina cu detaliu pe lada.
Domnul y ia si el premiu un foto cu detaliu pe stupina si moaca lui in apropiere.

O fatuca ce nu poarta ochelari , cauta similitudini,asemanari pe poze.Nu e greu sa depistezi dublurile.Un mic programel si ..hopa ca pe stupina asta sunt 30 de "asociati".

Ar creste inima'n mine sa iese la suprafata astia cu 0 stupi si cu banii nostrii luati.Dar nu o s afie asa.Ca corbii sunt adunati la cadavru si se servesc impreuna.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde nae » 19 Noi 2011, 18:31

Am scapat un detaliu din problema :-la poarta fermei/casei se monteaza, obligatoriu, un panou (am uitat dimensiunea_100x 150 cm,cred) cu :nume,nr. crotali ,nr.catei... S-a gandit y la x si Tabara la nimeni.
nae

Mesajde Bogdan.ag » 19 Noi 2011, 20:30

Ar creste inima in multi dintre noi domnule Ioan daca s-ar intampla macar cateva cazuri in care vor fi prinsi cei cu "cioara vopsita " .
Sper sa ma insel si crotalierea sa nu fie doar o simpla afacere care a mai imbogatit cativa romani cu "initiativa ".
Faptele noastre de azi vor avea ecou in viitor !
Bogdan.ag

Mesajde neculai.luca » 27 Noi 2011, 15:35

Am citit ordinul nr. 119 din 25.05.2011 publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 388 din 02.06. 2011.
Am parcurs discuțiile pe acest subiect din prezentul topic și alte medii.
Personal am tras următoarele concluzii:
1.S-a ales în discuții nefericit termenul crotal-crotaliere, poate e sugestiv la animalele cu urechi, dar ne pune în dificultate la stupi(familii de albine) și la declinare (!), eu n-am găsit în DEX. Era simplu și corect să vorbim de PLĂCUȚE DE IDENTIFICARE a stupilor și PANOU DE IDENTIFICARE a stupinelor. Oricum, trecem peste asta, ne-am înțeles despre ce discutăm. Dar oficiale sunt denumirile din ordin, așa să le trecem în actele aferente( comenzi,facturi, evidențe, etc.).

2.Ordinul are multe prevederi proaste, unele chiar imposibil de aplicat. Majoritatea spun că acum e târziu, nu mai avem ce să facem .Cel puțin cei care accesăm fondurile europene.Eu accept principiul latin DURA LEX, SED LEX ! dar nu și pe cel autohton ASTA-I SITUAȚIA, adică ne trezim la nesfârșit cu reglementări proaste .
Și eu cred că acest ordin nu va avea viață lungă în această formă. Dar până atunci ne va produce destulă bătaie de cap și nervi.

3.Haideți să ne propunem să cerem prin asociațiile de care aparținem ca orice proiect de act normativ ce ne reglementează activitatea de creștere a albinelor să fie pus în timp util înainte de adoptare în dezbaterea membrilor asociațiilor, nu cred că e suficient doar punctul de vedere al conducătorilor de asociații fără consultarea membrilor.Iar noi, membrii, să ne implicăm responsabil , să ieșim din comoditate când suntem convocați. Altfel ne lamentăm perpetuum.

Forumurile de discuții ale apicultorilor sunt foarte utile în acest sens, poate se implică și cei care deobicei doar citesc.
Apropo, la ACA știu cum e (să n-audă de forumuri !), dar la celelalte forme asociative sunt agreate dezbaterile noastre ?
Sau sunt alte locuri de discuții pe care nu le știu eu ?

4.Eu nu mi-am dorit această complicație cu plăcuțele, nu-i înțeleg rostul, nu mă ajută deloc, dimpotrivă mă încurcă groaznic în evidențe (de altfel mi-s dragi evidențele, le am de la începuturile mele ca apicultor). Dar mă supun legii.

5.Drept urmare , criteriul major de care țin cont la alegerea plăcuțelor este PREȚUL ! CEL MAI IEFTIN ! Și care să îndeplinească cerințele tehnice din anexa ordinului, adică :
Art.2 a) să fie confecționată din material rezistent inoxidabil, deci plastic.
.
.
.
f) vopseaua folosită la imprimare să fie rezistentă la umiditate și la temperaturile extreme ale mediului ambiant, deci folie vinyl ”laminată” pe suport de plastic, să nu se dezlipească începând de la colțuri.
g)înscrisurile să nu poată fi îndepărtate prin spălare cu apă, detergenți, substanțe pentru igienizarea stupilor.( Asta n-o înțeleg ” sau substanțe dizolvante/solvente ori prin ștergere cu hârtie abrazivă ”, păi dacă vrei smulgi plăcuța și gata, au distrus-o răufăcătorii !).

Cine vrea, poate să-și comande și din aur !

5.Eu interpretez ordinul că forma asociativă repartizează membrilor numerele de ordine aferente stupilor iar aceștia își procură plăcuțele aferente după puterea de cumpărare , respectiv de unde-i mai ieftin.
Filiala de care aparțin, ACA Maramureș, interpretează altfel, comandă ea și plăcuțele.
N-am nimic împotrivă dacă le procură de unde am găsit eu mai ieftin și fără să-și pună adaos.

6.În concluzie, am identificat potențialul furnizor pentru mine, îl voi contacta conform datelor de pe anunțuri.

S-auzim numai de bine !
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)
neculai.luca

Mesajde stroe » 27 Noi 2011, 19:48

Placutele sunt comandate de asociatie si distribuite la cere catre apicultorii membri . La 1,5 lei bucata despre ce mai vorbim? Pana si benzina de acasa pana la sediul asociatiei respective este mai scumpa.(sau pe aprope :) :)
stroe

Mesajde arnautu valentin » 27 Noi 2011, 21:16

sunt ieftine cand aduni;productia la doi stupi ptr crotale trei ptr militian primar si altzi cersatori 40 transport 30 ptr intretinere tie profit i ti mai raman de la50!
adi1574
arnautu valentin

Mesajde gica » 27 Noi 2011, 21:31

arnautu valentin scrie:sunt ieftine cand aduni;productia la doi stupi ptr crotale trei ptr militian primar si altzi cersatori 40 transport 30 ptr intretinere tie profit i ti mai raman de la50!

Valentin,tu ai un frate care daca vrea sa faca pe prostul nu trebuie sa se forteze prea mult sa ii reuseste plenar. :lol: :lol: :lol:
Mai omule,iti vrei ceva creitari retur de la medicamente.Crotaliezi si primesti banii.Nu crotaliezi,dai maruntisu si salut.Ca astia trebuie sa-i dai obligator.Daca nu,faci muzeul stuparului prost.
Daca o judeci corect vezi ca profitul creste.Si mai sunt si altele.Nu cred ca-ti permiti sa fi Janese.Pana la urma totu-i sansa si destin.
gica

Mesajde arnautu valentin » 27 Noi 2011, 21:39

suint primul de la aca ph caruia s a olocat nr !le astept ca pe un cires copt ca in max doua saptamani i mi vine controlul ptr 112 transa doi!ce vreau sa zic ca nu mi vine bine sa dau 5 mil pe niste lucruri care io cred ca sunt prostii!dar merg inainte!ce conteaza parerea mea,ci de unde vin banii pe termen scurt si lung!
adi1574
arnautu valentin

Mesajde balasbebe » 27 Noi 2011, 21:55

Eu propun ca placuta de identificare sa fie montata pe scandura de zbor. Daca se pun pe corp placutele sa fie montate cu cuie si numai cand temperatura este sub 10 grade, sa crape scandura .
Cei care au luat banii mocca, in loc sa mute lazile vor folosi doar o sacosa la purtator. Radem noi dar sa vedeti ce preturi vor fi la stupi sau la familii de albine, daca se aplica legea.
balasbebe

Mesajde modigliani » 27 Noi 2011, 22:09

balasbebe scrie:. Daca se pun pe corp placutele sa fie montate cu cuie si numai cand temperatura este sub 10 grade, sa crape scandura .

Azi m-am gandit mult la cea mai eficienta modalitate de prindere a placutelor pe corp , in asa fel incat sa fie DEFINITIV aplicate , nedemontabile . Maine fac un demo si revin cu poze ( si aici si-n anunturi ) . Atat va pot spune : este cea mai eficienta si la indemana modalitate posibila .
modigliani

Mesajde arnautu valentin » 27 Noi 2011, 23:27

bine este sa gasitzi o modalitate sa nu cotorogesc stupii mai ales acum!cred ca n prima faza o sa prind in pioneze si la primavara vedem!
adi1574
arnautu valentin

Mesajde modigliani » 28 Noi 2011, 21:06

Intrucat legea prevede ca acesti crotali sa nu fie detasabili ( demontabili ) singura varianta de fixare a acestora pe lada stupului era lipirea . In cazul atasarii crotalilor de aluminiu a trebuit cautat un adeziv puternic si care sa adere perfect la ambele materiale ( si care la uscare-maturizare sa nu fie nociv ) : lemnul si aluminiul . Varianta gasita se afla la indemana oricui . Este vorba despre asa numitul "silicon de montaj" . Este un produs siliconic de inalta clasa si duritate , care odata aplicat in conditii optime garanteaza aderarea placutei definitiv la suprafata stupului . Tentativele de inlaturare ( de fraudare ) a crotalului va duce invariabil la deteriorarea acestuia .
Fişiere ataşate
MONTAGE-FIX-N-280ML.gif
modigliani

Mesajde modigliani » 28 Noi 2011, 21:08

Spre deosebire de alti adezivi siliconici acesta are nevoie de un anumit "procedeu" de aplicare :

- se aplica siliconul pe suprafata-spate a placutei de aluminiu :
Fişiere ataşate
Fotografie0108.jpg
modigliani

Mesajde modigliani » 28 Noi 2011, 21:11

Se procedeaza la o pre-lipire ( un pre-montaj ) a acestuia , dupa care se indeparteaza pentru o perioada cuprinsa intre 30" si 60 " , timp suficient ca ambele suprafete purtatoare de adeziv ( atat crotalul cat si suprafata stupului ) sa intre in reactie cu aerul inspre o aderenta optima , definitiva :
Fişiere ataşate
Fotografie0111.jpg
modigliani

Mesajde modigliani » 28 Noi 2011, 21:14

Dupa aceasta expunere la mediul ambiant se procedeaza la definitiva aplicare a crotalului . Se considera total maturizata lipirea dupa 24 H ( din prospectele producatorului si din propria experienta ) .
Fişiere ataşate
Fotografie0110.jpg
modigliani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE