Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Provocari la zi ale apiculturii romanesti

Mesajde lucky5strike » 09 Feb 2015, 01:20

Puteti rezuma in cateva randuri, vulnerabilitati, lipsuri, piedici... cu care se confrunta apicultura din Romania?

Sa cadem de acord care ar fi acestea si cum ar putea fi indreptate.

Cine incepe? 8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Re: Provocari actuale in calea apiculturii romanesti

Mesajde Closcutz » 09 Feb 2015, 01:34

Cele mai mari pericole vin din transformarile prin care trece agricultura: insecticide(neonicotinoidele), soiurile modificate genetic si hibrizii autopolenizanti, poluarea din ce in ce mai accentuata; apoi vin bolile precum loca sau gandacul mic de stup; schimbarile climatice drastice (alternanta foarte mare de temperaturi de la o saptamana la alta, vijelii, ploi torentiale alternate cu perioade extinse de seceta...
Closcutz

Mesajde nicus » 09 Feb 2015, 01:52

Plecand de la pretul mierii am aruncat azi seara un ochi la , "vecinii nostrii francezii".
Problema europeana: MIEREA FALSA DE LA RAFT.

- 10% din mierea de la raft, falsa.
(21 mai 2013 http://www.chaos-controle.com/archives/ ... 08049.html:)
- o proba din trei , adaos de sirop.
(16 sept 2014 http://www.francetvinfo.fr/video-le-fau ... 95419.html)

De curiozitate am verificat cat costa analize pe miere la acest , singur laborator independent de control al mierii din fr?

http://www.cetam.info/site/wp-content/u ... s-2015.pdf

Eu zic ca e problema nr. 1 ( Stam cu minciunica la raft , trecem pe langa ea zilnic si noi cautam alte.. probleme )
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde ignatov andrei » 09 Feb 2015, 01:52

Vreau sa exclud chestii ce tin de boli, baze melifere etc.
Se confrunta toti cu asa ceva!
Ma voi referi la factorul uman, cel mai important, dupa parerea mea!

1.Graba si cautarea doar a cailor rapide si scurte (comode)!
2.Superficialitatea!

La "valul tanar" se observa lipsa unei pregatiri practice si teoretice (vezi pct.1). Acest lucru este valabil si in ale ramuri, nu numai in apicultura.
Multi, chiar foarte multi, desi "nu au chemare", se incapataneaza sa "practice apicultura" (sa incurce pe altii)!!!

Daca aceste lucruri vor fi depasite...
ignatov andrei

Mesajde mellis » 09 Feb 2015, 03:09

ignatov andrei scrie:La "valul tanar" se observa lipsa unei pregatiri practice si teoretice (vezi pct.1). Acest lucru este valabil si in ale ramuri, nu numai in apicultura.
...

Cred ca "valul tanar" de care spuneti, in orice domenii trebuie sprijinit si provocat.
Cei pasionati de apicultura nu trebuie inlaturati, cred ca scopul acestui forum este sprijinirea lor si oferirea unei baze teoretice, un ghid, o carte, un sfat.
Nu toti s-au nascut cu albinele in curte si nu au avut de unde invata, altii au avut si nu au profitat.
In Romania si nu numai, apicultura ar avea locul ei de cinste- cu educatie si rabdare - ar putea fi mai bine organizata, inteleasa. Prostia se gaseste peste tot, nu putem scapa de ea - nestiinta se poate corecta.
In ultimii ani avem o explozie a "noilor" in apicultura, fara mentori, cu actiuni facute dupa ureche, albine chinuite si nu numai - se poate mai bine...
Apicultura este frumoasa, educativa, tara este mare si are potential inca?
Ca in orice domeniu, cei noi trebuie sprijiniti, educati, ghidati, trasi de urechi. Am gasit de multe ori sfaturi bune pe acest forum si oameni cu suflet mare dispusi sa ajute.La inceput nu gasesti raspunsul la intrebarile in carti..sau nu gasesti cartea sau nu stii sa o interpretezi..
Sunt multe de invatat - multi am trecut prin ele si mai avem de trecut..
Cum credeti ca poate fi depasit acest obstacol?
Eu mi-am propus sa duc oameni in stupina, sa cunoasca albina, sa treaca peste frica, sa inteleaga nobletea apiculturii, sa citeasca o carte apicola, sa indrageasca albina...
Spor in toate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde mellis » 09 Feb 2015, 03:32

Lipsa unei bune cunoasteri a albinei si a produselor apicole.
Se pot organiza la targuri de exemplu si nu numai cursuri despre albina; scolile ar trebui sa duca copiii in stupina - macar noua generatie sa cunoasca albina, mierea de calitate, sanatatea mierii versus zaharul zilnic, sprijinirea consumului de produse apicole...
Multi cumpara "miere" de zahar din supermarket/piata, o pun in ceaiul fierbinte, se stramba daca mierea cristalizeaza, dau foc la roi daca sunt pe langa casa, sau dau cu insecticid, stupi lasati nesupravegheati sa roiasca pe langa pensiuni sau in mijlocul comunitatilor, pastoral neorganizat, fara a avea o discutie cu proprietarul despre soi, eventuale stropiri, drumuri dezastru, salcamul si padurile tocate zilnic..
Ar mai fi multe..
mellis

Mesajde thomas » 09 Feb 2015, 22:36

1. globalizarea
2. industrializarea
3. clima (care deriva din primele 2)
4. aglomerarea (multi chemati, putini alesi)
Ar mai fi, dar ma rezum la astea.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde thomas » 09 Feb 2015, 22:46

Le putem invinge prin realizarea unui echilibru intre o apicultura cat mai corecta, naturala (biologica sau pura), placuta si o apicultura profitabila.
Nu sunt anti.sistem, dar uitati.va la vestici: dupa zeci de ani de avansari in domeniu, multi vor sa revina la stuparitul traditional, datorita bolilor si lipsei de productie..
Ei se intorc, dar natura nu prea mai poate fi refacuta.
Deocamdata Romania are mult de oferit ca resurse melifere. Dar sa speram ca nu va fi afectata asa de mult incat sa nu mai existe cale de intoarcere..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde Florin Dobre » 09 Feb 2015, 23:18

ignatov andrei scrie:La "valul tanar" se observa lipsa unei pregatiri practice si teoretice (vezi pct.1). Acest lucru este valabil si in ale ramuri, nu numai in apicultura.
Multi, chiar foarte multi, desi "nu au chemare", se incapataneaza sa "practice apicultura" (sa incurce pe altii)!!!

O consider doar o problema de conjunctura. Natura si economicul vor regla. Treaba de selectie. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde jenica67 » 09 Feb 2015, 23:25

Florine faci o consideratie gresita si am mai auzit-o si de la altii. Stiii care este secretul vietii ??
jenica67

Mesajde Florin Dobre » 09 Feb 2015, 23:46

Care este? :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde jenica67 » 09 Feb 2015, 23:54

Secretul vietii este sa cheltui mult, nu sa chastigi mult !! :lol:

Daca te-ai uitat la filmul ala german cu o tipa, ce plasa in diverse locatii stupii in oras si nu facea foarte multa miere, dar o vandea ca pe esentele tari in sticlute mici, si lua pe 200 g vre-o 6-8 E. Ideia este ca nu trebuie neaparat sa produci mult. Ideia este sa gasesti o nisa unde sa te infiltrezi, sa vinzi scump. Defectul nostru al romanilor cred ca este ca ne vindem pielea in general prea ieftin, de aceia nu o ducem prea bine.
jenica67

Mesajde jenica67 » 09 Feb 2015, 23:58

Din pacate multi din tineri de azi au handicap major, el se cheama tehnologia !! Si nu au timp !! :lol:
Fişiere ataşate
download7.jpg
jenica67

Mesajde jenica67 » 10 Feb 2015, 00:00

Din pacate se pare ca fenomenul este si molipsitor :
Fişiere ataşate
download10.jpg
download8.jpg
jenica67

Mesajde mellis » 10 Feb 2015, 00:20

Revenind la ce zice d-nul Ignatov, nu este apicultura o ramura nobila a scoaterii tinerilor din uitare? nu ne putem intoarce spre natura (chiar daca doar ca pasiune, nu industrial)?unde-s multi puterea creste..
nu putem cu mici cu mari sa schimbam ceva, de la apicultura, la o posibila agricultura bio, si revenirea tarii pe piata ca si producator valoros nu ca si consumator mintit??
Pomii taiati masiv ce schimbari ne vor aduce in apicultura??
Nu putem lupta impreuna pentru protejarea albinei romanesti, pentru consum de miere vs otravirea prin zahar?
Si in Paris mierea de oras se vinde bine, ei zic ca nu stropesc in oras si e foarte sanatoasa...daca nu am tine cont de poluarea masinilor si nu numai..totul tine de publicitate..de prezentare..
De ce mierea noastra se da la un pret asa mic? De ce sa castige intermediarii mult si producatorii putin?
Sunt multe provocari, un tanar neinitiat in apicultura poate aduce valori externe, idei bune, cu o educatie corespunzatoare putem schimba mentalitati...
Se pot face mai multe emisiuni educative, fonduri pentru promovarea apiculturii asemanator cu cele turistice..
sunt un visator si cred ca ne putem trezi si nu indobitoci mai mult...
mellis

Re: Provocari la zi ale apiculturii romanesti

Mesajde lucky5strike » 10 Feb 2015, 00:30

Bun, cu siguranta avem fini observatori printre noi. De adaugat, nu vad ce as ma avea. In schimb, voi incerca sa le supun atentiei voastre, pe rand:

Calitatea apicultorilor.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE