Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Provocari la zi ale apiculturii romanesti

Mesajde Cristian IONITA » 10 Feb 2015, 14:32

lucky5strike scrie:Prostii. Se da drumul prea usor la diplome. Atat de usor ca e posibil sa nu fi pus mana pe o rama, dar obtii o diploma de apicultor.

Meteahna e veche. :idea:

pai hai sa definim ce-i aia "apicultor"? .... doar faptul ca-ti apare numele pe diploma te face "apicultor"?
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde comi » 10 Feb 2015, 15:04

Diiploma cea Mai buna este atunci cand ti-o dau albinele !
Am zis!
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde comi » 10 Feb 2015, 15:09

Sub forma de intepaturi,miere,roiuri,caracterul ,sanatatea si grija fata de ele
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde Ioan Guist » 10 Feb 2015, 15:10

Provocare?
Uite inca una : Sa va fie rusine.Ba !! SA NE FIE RUSINE !!
Ar trebuii sa intram in pamant si sa nu mai scriem o virgula pe net.Dupa generatia noastra, poate ultima ce mai prinde cat de cat niste miere curata, ramane praf si pulbere. Un taifun facea mai putine pagube.
Avem asa :
Stupini imbatranite in buduroaie si - sau coparseie
Stupini bibilite din fonduri EU sau din "capsunarie"dar pline de TOATE bolile pamantului.Plus cateva de pe luna.
Un gramadau de apicultori batrani si pe ...treaba lor, ce nu le mai intra nici-o scama 'n chiloti la cata potenta cara dupa ei.Apai sa... incercerce cineva sa le spuna ...o noutate !! Esti prost ? Mie ma ?? pai eu inod acul albinei de trompa si tu vi sa ce ?? Mucea care esti !
Un gramadau de tineri ce-si copiaza la fix pe ...Nenea meseriasul intergalactic.Niste tineri ce stau si asteapta sa se ...la liber niste ...de toate si orice.
Toata tehnica si toata logistica este IMPORTATA.Nimic nu se dezvolta pe orizontala.Absolut nimic.
90 % inmultire se face prin eterna I.A.p.v..cum adica ce inseamna ? (ia-l acuma pana'l vezi )
O rasa cu potential , dusa pana la stadiul de ...Roi de Grota.Bineinteles ca de aici se exclud toti selectionerii .Da TOTI !!
Prostu' satului sa fi, sa lasi albina in pace si tot faci 1-2 caturi de miere pe sezon .Noi insa dam turte in iarna ca ...nu au mancare.
Toate povestile noastre, toate paginile personale si toate fotografiile sunt ...raiul pe pamant.Nu-i nimeni ca noi.In tot mapamondul .Suntem galactici .Nimeni nu greseste si nimeni nu are o botca ratata sau o lada scorojita.Numai victorii, reusite, arta, medalii , aplauze, chefuri,chiolhane si apoi de la capat.

Tot patrimoniul este bine merce dat la cine trebuie.Institutul ...parjol.
Albina cum am stabilit
,cursuri pe banda rulanta bine unsa.
Lege data pentru oricine si orice numai pentru albina si apicultori nu.
Caractere in apicultura ?? Ce-i aia ? Ne furam intre noi.Ne injuram si ne montam curse. Criticam si acuzam inainte sa citim o vorba. Arunca cu pietre si punem etichete , cand suntem de fapt ...VAI STEAUA (si Dinamo) NOASTRA !!

Sa-mi fie rusine !
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Florin Dobre » 10 Feb 2015, 16:09

Nea Ioane, bagasi congelatorul in priza? Ti-ai asigurat marfa din toate directiile. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde jonny_it » 10 Feb 2015, 16:46

lucky5strike scrie:Prostii. Se da drumul prea usor la diplome. Atat de usor ca e posibil sa nu fi pus mana pe o rama, dar obtii o diploma de apicultor.

Meteahna e veche. :idea:

Daca doctoratele se iau pe ochi frumosi astea de ce sa se ia altfel? :lol:

Parerea mea este ca diplomele in apicultura ar trebui sa fie pe mai multe nivele:
Apicultor incepator,
Apicultor mediu,
Apicultor avansat

Si la proiectele UE in functie de stadiul implementarii sa ceara un anumit nivel.

Asa cei care vor sa acceseze fonduri nu sunt descurajati chiar daca nu stiu nimic si dupa ce incep sunt fortati sa se perfectioneze. Schema de mai sus functioneaza cat timp examenele sunt serioase si gandite.
jonny_it

Mesajde Ioan Guist » 10 Feb 2015, 17:09

Florin Dobre scrie:Nea Ioane, bagasi congelatorul in priza? Ti-ai asigurat marfa din toate directiile. :lol:

Fi antena !! Am si doua lazi frigo pentru polen.Da nu le spune ca am o surpriza pentru cei ce mi-au facut pachet. Nu sunt bagate in priza , asa ca se vor imputii strasnic.Ca doara-i proteina ...fara E-uri.

Oricum, orb sa fi si-ti dai seama de ...marele salt evolutiv facut de apicultura noastra in ultimii 40 de ani. Rahat cu apa rece.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde XXL » 10 Feb 2015, 17:09

jonny_it scrie:
Parerea mea este ca diplomele in apicultura ar trebui sa fie pe mai multe nivele:
Apicultor incepator,
Apicultor mediu,
Apicultor avansat

corect

Apicultorul incepator sa lucreze cu rama
Apicultorul mediu sa lucreze cu corpul
Apicultorul avansat sa lucreze cu banca :lol: :lol: :lol:
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde mellis » 10 Feb 2015, 17:31

lucky5strike scrie:S-a spus ca albina alege pe cei mai destoinici s-o calauzeasca spre florile patriei. Asa este. S-a emis ideea ca se sare peste niste etape. Asa este.

Zicala nu este si reversibila?
Cel ce iubeste albina cu adevarat, dincolo de bani, nu face tot ce-i sta in putinta sa fie in simbioza cu ea (cel putin intr-o directie)?
Dupa prefacatorii, diplome si alte medalii, oare nu se pune mana pe carte cu adevarat, nu se face ucenicia pe langa vreo stupina, nu se cere ajutorul unui apicultor binevoitor, nu se deschid ochii?
Greseli cred ca au facut mai toti, la inceput este greu sa legi capatul sarmei de cui..dar cei perseverenti si atenti sunt invatati de albina, de comunitate, trebuie doar sa o asculte, sa o inteleaga, sa intrebe, sa faca diferenta intre bun si prost, sa dea cu capul de lada..sa ii simta nevoile..clima, ploaia, florile, frigul..
Toate meseriile au secretele lor, albinele au mereu secrete noi, se adapteaza, ies din tipar..
Cel ce respecta albina, ia scaunul si sta in fata stupului ore intregi, contempleaza, asculta, prevede urmatoarea actiune...invata mereu...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde jenica67 » 10 Feb 2015, 17:54

Asta cu scaunul in fata stupului, a fost acum un secol si poti face asta, daca esti numai albinar si nici nu alergi cu albina si nici nu ai 300 de stupi, stai la sat si nu te ocupi cu nimic. Nu ai vazut ca acum 30 de ani, de la "Dirty Dancing" oameni nu mai au timp, vor sa viziteze 7 tari in 3 zile, au afaceri, joburi, familie, nu au timp de observatie si contemplare. Acum totul rapid si pe fuga.
jenica67

Mesajde mellis » 10 Feb 2015, 18:45

jenica67 scrie: Acum totul rapid si pe fuga.

Fuga asta ne baga in pamant...
Vrem sa facem de toate, repede si industrial...
Apicultorul trebuie sa fie caraus, sofer, meteorolog, contabil, tamplar, manajer, inginer, cu actele la zi, mecanic, etc
Cum ramane cu provocarea d-nului Gica - cele 8 interventii la un stup ME bun (in stationar)?
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde kiloz » 10 Feb 2015, 19:26

Diplome pe bani,cunostinte minime!
Cursuri,discutii,numai daca ai respectat si ai avut un respect cistigat.Ca toate meseriile si apicultura a avut secretele ei.
Cindva incepatorii in apicultura nu aveau voie sa participe la discutiile batrinilor.Pregatirile erau inpartite in trei nivele. Trebuia sa fii cel putin doi ani la rind prezent la cursuri tinute de cei citiva stupari dispus sa mai cedeze ceva cunostinte din ale lui.In al treilea an,dar numai cu recomandarea unui mentor batrin puteai sa participi la intilnirile lor,dar numai sa tragi cu urechea fara sa ai voie sa intervii in discutiile lor.

Experienta!
Treci de doua ori in fata lazii,si trebuie sa selectezi cu o siguranta de pina 90% familiile cu probleme.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde joohny » 10 Feb 2015, 20:15

Va salut.Nu conteaza daca stii sau nu ,conteaza diploma,Si in domeniul apicol (vezi ca la toate proiectele iti trebuie diploma de apicultor)insa si in celelante domenii (nimeni nu te angajeaza intr-o anumita neserie daca nu ai diploma in acel domeniu).Deci conform celor scrise mai sus daca nu se respecta =>se incalca legea(exclusiv in dom. politic).Restul discutiilor sint pt. a trece ...iarna.Sanatate.
joohny

Mesajde luci » 10 Feb 2015, 21:27

Practic generatia noastra are accesibil tot ceea ce n-au avut generatiile anterioare adica:
tehnologie (in mai buna masura)
informatie (cum ei nici n-au visat)
mobilitate
accesul la o piata globala ;
sigur suntem mult mai multi(si stupi si apicultori) cu toate avantajele si dezavantajele ce decurg din asta .
rapita era mult mai rara inainte de 89
floarea soarelui nu mai e ce a fost
padurile de salcam sunt distruse in buna masura
un kg de miere e intre 4 si 8 kg de zahar la achizitie( inainte de 89 era undeva intre 2 si 4)
la CAP pana in 1989 norma unui apicultor era de 120 familii la care trebuia sa produca 1200 kg de miere si 10 roi (din auzite) si era renumerat~ cu 2000 lei pe luna.( o familie de albine era 400 lei; un kg miere salcam la achizitie era 23 lei)
“Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut.”
luci

Mesajde nae » 10 Feb 2015, 21:28

Ioan Guist scrie:Provocare?
Uite inca una : Sa va fie rusine.Ba !! SA NE FIE RUSINE !!
Ar trebuii sa intram in pamant si sa nu mai scriem o virgula pe net.Dupa generatia noastra, poate ultima ce mai prinde cat de cat niste miere curata, ramane praf si pulbere. Un taifun facea mai putine pagube.............
Sa-mi fie rusine !

RESPECT.
Nu mi-a fost si nu-mi e rusine cu D-TA (cu mine imi mai e :roll: )
In urma d-tale sunt mai multi tineri apicultori decat se vad , SIGUR .
Sanatate MAXIMA si lor si d-tale .
nae

Mesajde lucky5strike » 11 Feb 2015, 00:09

Baza melifera, la zi?

Aici avem o continua provocare. In zona mea de actiune, de exemplu, peisajul din ultimii 20 de ani e aproape radical modificat .

Fosta livada a fost dezradacinata si transformata in agricol. Din salciile vechi au ramas cioturi, iar ale mele-s doar niste tufe. Salcamul este o treime pe picior si doua treimi pe brat sau mai rau. Foioase nu exista. In arabil, a disparut sulfina, care aparea pe miristi. In ani buni, ploiosi, se dezvolta fantastic si umpleai un orizontal de miere bine de tot, si asta catre august. Imi amintesc si un cules bun de faneata, pana in floarea soarelui, acum amintire. A aparut in schimb rapita, dar sporadic. Floarea soarelui s-a inviorat, dar cam la jumate fata de odinioara. In rest, camp de grau. Tei, coriandru, mustar, menta sunt pe alte meleaguri.

Culturile-s chimizate, zootehnie, sistem de irigatii, nu mai sunt...
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE