de Muntoiu.Radu » 13 Feb 2015, 20:12
Se apropie data la care albinele vor iesi la zbor regulat. La acel moment condensul nu va mai putea fi posibil din cauza aerisirii fortate facute pe urdinis de zburatoare si acela va fi si momentul in care voi lua catul jos si experimentul va lua sfarsit. Ca sa nu uit, postez acum detaliile referitoare la ce am facut si ce voi face inainte si in timpul iernarii, pentru ca cititorii sa aiba tabloul complet si sa traga concluziile corecte.
- am stupi Dadant.
- S-ar putea sa fi uitat cate ceva, dar nimic prea important. Revin daca imi amintesc de ceva.
- Majoritatea pasilor urmatori au depins / vor depinde de vreme :
- Cam pe la 1 August am luat caturile jos. Acest pas a fost urmat de 2 tratamente anti-Varroa (nu prea eficiente datorita puietului capacity) pe parcursul lunii August.
- August e luna in care majoritatea albinelor de iarna sunt crescute si deci am stimulat regulat cu sirop si am deblocat cum am putut pentru a mentine ponta.
- Nu a fost nevoie sa fac unificari de colonii slabe sau inlocuiri de regina in Septembrie.
- Septembrie e cea mai importanta luna in lupta contra Varroa – asta e luna in care ultimele rame cu puiet eclozeaza si paianjenii nu mai au cellule in care sa intre si se urca cu miile pe albine, muscandu-le, imbolnavindu-le si slabindu-le pentru iarna. E important sa ii omori imediat ce ies din cellule, asa ca am facut tratamente anti-Varroa toata luna, la distanta de 5-6 zile.
- Am incercat sa jonglez cu ramele cu pastura, dar m-am lasat pagubas, pentru ca mai mult stresam albinele si pastura de pe o rama oricum nu ajunge decat cateva zile cand reincepe ponta. Tot corpul gras e de baza.
- Septembrie e de asemenea luna in care am inceput hranirile de completare. Le-am facut in mod agresiv, incercand sa umplu ramele cu miere capacita. Astfel, ma asiguram ca regina nu mai are spatiu pentru ponta, de vreme ce puietul eclozionat in Octombrie trage in spate colonia (mananca resurse multe fara sa contribuie mai nimic), si de asemenea ma asiguram ca mierea va ajunge pana in Martie/Aprilie.
- In acelasi timp, am scos ramele cu puiet de indata ce acesta ecloziona. Asa, mierea a fost concentrata pe ramele de iernare si reginele care inca vroiau sa ponteze nu mai aveau unde. Am mutat de asemenea ramele vechi inspre centru. Am extras toata mierea de pe ramele scoase la restrangerea cuiburilor si voi folosi mierea aceea (cam 5 kg pe familie) ca sa hranesc coloniile primavara, acolo unde e nevoie. Nu am hranit si nu voi hrani albinele iarna cu zahar de nici un fel. Daca o colonie a avut nevoie de zahar, l-am dat in Septembrie in loc sa dau acelasi zahar in Ianuarie.
- In Octombrie am mai facut 2 tratamente anti-Varroa, din care in cel mai rau caz unul singur a fost in absenta puietului. Am scos inainte de asta ultimele rame cu puiet acolo unde reginele inca se incapatanau sa ponteze – aceste 1-200 de albine nu ar fi avut nici o valoare la iernare. De fapt chiar ar fi fost un pericol pentru colonie, pentru ca doicile isi foloseau corpul gras pentru cresterea lor, se folosea miere pentru asigurarea caldurii si ar fi ramas rame pe jumatate goale in mijlocul cuibului. Tot puietul a disparut din colonii in Octombrie si familiile au fost restranse drastic (maxim 6 rame). Toate ramele au fost pline de miere (minim doua treimi din rama capacita) si nu mai era spatiu de ponta. In acelasi timp, ultimii paianjeni Varroa care se ascundeau in acele ultime cellule capacite au fost scosi din acei stupi.
- Dupa asta am impachetat familiile asa cum am descris la inceputul acestui subiect.
- Am pus gratii de soareci.
- Din Septembrie pana in Noiembrie le-am asigurat apa curata, pentru ca nu mai zburau departe dupa apa (sursa lor preferata e la 100-150m distanta).
- Am pus parasolarele pe care le-am facut din papaura pe garduri, pentru a proteja de vant iarna.
- Nu am mai facut nimic 2 luni decat sa le ascult din cand in cand, sa ma asigur ca nu moare vreo regina.
- In Ianuarie am ridicat paturicile sa vad consumul de miere. Chiar daca am facut tot ce trebuia toamna, tot putea fi criza de miere din diferte cauze – matci moarte, puiet crescut continuu in lunile precedente, ghemuri formate gresit, etc.
- De atunci si pana in Mai voi hrani cu miere familiile care vor avea nevoie, pentru ca albinele sa nu fie stresate de lipsa mierii din rame.
- Am adaugat adapatoarele de urdinis pentru ca albinele sa nu mai zboare pe vreme rece si sa moara incercand sa aduca apa.
- Cum am spus mai sus, voi lua jos catul cand zborul pe urdinis se va face regulat si voi izola bine cuibul.
- In Martie voi scoate 1-2 rame. Dupa aceea voi largi cuibul cand va fi nevoie.
- La aparitia in abundenta a polenului natural voi stimula (probabil) cu miere.
- Daca va fi nevoie, voi egaliza colonii.
Cam atat imi amintesc acum…
Ultima oară modificat de
Muntoiu.Radu pe 13 Feb 2015, 20:23, modificat 1 dată în total.