Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Unde gresim cand construim stupii?

Mesajde jiji » 24 Noi 2011, 20:36

ehe numai cine nu face nimic nu greseste niciodata
jiji

Mesajde BUNKA » 27 Noi 2011, 14:12

gica scrie:
stroe scrie:La constructia stupilor nu trebuie mare meserias. ...

Am vazut meseriasi care din 20 de scanduri de 4 m. scoteau 40 de corpuri ME
Altii le scot din 18 scanduri.
Colegu,meseriasii sunt cu atat mai buni cu cat gramada de deseuri e mai mica.

Asa e normal sa iasa nea Gica, dintr-o scandura de 4m ies exact 9 latimi de stup de 42,5cm si 8 lungimi de 49cm...daca faci un calcul, din doua scanduri ies 4 corpuri de ME si mai ramane o lungime pt un corp..la 20 ies 40 corpuri, ala care face 18 fura jumate din material.
BUNKA

Mesajde Badea. claudian » 27 Noi 2011, 20:04

Parerea mea este ca nu toti apicultorii trebuie sa fi si tamplari .... iti alegi ori apicultor ori tamplar .... stiti cum este proverbul !!!.... si popa si hot cu doua in c*r nu poti :lol: :lol: ...acum eu nu zic ca nu este bine ca stuparul sa nu detina o scula de tamplarie cu ajutorul careia sa faca unele mici si mari reparatii la stupi sai ... sa schimbe o scandura putrezita o blanita de zbor o balama etc ... da de aici si pana a produce utilaj apicol adica stupi in serie pe mine ma depaseste :oops: confectionarea stupilor nu este floare la ureche mai ales a celor care merg in pastoral parerea mea !!!....
Badea. claudian

Mesajde jenica67 » 27 Noi 2011, 21:24

Daca stam stramb si judecam drept, eu asi scoate chiar 43 de corpuri si de la doi clienti, asi avea si un corp pentru mine. :D
jenica67

Mesajde gica » 27 Noi 2011, 21:38

Ce dimensiuni la corpuri si din cate blani?
Intrebarea este pentru Jenica67
gica

Mesajde lucky5strike » 27 Noi 2011, 23:00

Greselile tamplaresti... diavolii cat casa, vorba cuiva...

Conditii de bun simt, sa nu zic ideale, sunt lemn de calitate, 2,2-2,5 cm grosime, uscat, bine rindeluit, cu STAS, cote la vinclu, aracet bun la imbinari, ca... e dureros altfel. Conteaza materialul, executia, asamblarea, apoi pretul. Sunt producatori de lazi care pica testul asta, sunt producatori care-l trec... si cei care-l trec, merita fiecare leu in plus pe lada. Nu poti cere, e drept, precizie la milimetru, dar sunt anume puncte la care stupii trebuie scosi cu ~ asemenea precizie - asezare rama, imbinari intre corpuri, fund, podisor capac... Dupa recomandari, istoric, la ora actuala se gasesc producatori de stupi calitativi.

Personal cred ca un minim set de scule (circular, pendular, oberfreza, compresor, capsator, scl) sunt de indicat la casa omului, sa nu mergi dupa orice mana de nuiele la tamplar. Pe de alta parte, 300 de familii sigur nu-ti lasa timp in sezon pt. tamplarit la lazi. Sa zicem ca ai in plan alte 150 de lazi... timp n-ai decat in sezonul rece. Ori, daca le faci in sezonul rece, pe langa ca iei din timpul afectat stuparitulului de iarna, trebuie un spatiu adecvat, ceva temperatura, un ajutor... trebuie sa ai energia necesara, timpul, sculele... si scule bune, nu prostioare.

Dupa o campanie grea de vara, mai vrei si pe dreapta, ca omul e fizic limitat...

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde gica » 28 Noi 2011, 16:45

dogvet scrie:.In ultimul rind trebuie gasit un timplar constiincios si cinstit.Constiincios ,pt a da atentie la detalii,cinstit pt a nu ,,mangli'' din material,nu-i asa D-le Jenica 67 :D :shock:

Ahaaaaaa,cu astea te ocupi resitene?
Uite ce usor te-ai dat de gol :lol: :lol: :lol:
gica

Mesajde jenica67 » 28 Noi 2011, 20:03

Pana acum nu am facut cutii, numai pentru mine, desi am avut propuneri si pentru altii, dar din pacate lucrez la garaj si acolo nu am conditii, sa mai bag ceva, ca e f putin loc, dimineata sunt la lucru si timpul liber il folosesc pentru ca sa imi construiesc mie. In plus, inca nu am cumparat, nici un cm de scandura, tot ce am facut am folosit material reciclat (din diverse ambalaje) si cred ca am deja spre 30 de cutii, si sa vedeti acolo socoti, sa folosesc materialul, cu cea mai mica pierdere. Dar imi place sa rezolv problemele de matematica si raspunsul era ca divertisment, de rezolvare. Si rezolvarea este asa :
eu tai peretii cu umeri (PU) la 420 de mm cu adaus zicem 425, iar peretele lung (PL) la 470, cu adaus de finisare 475.
Acum avem 20 de scanduri care le taiem asa (desi cred ca se mai poate si altfel) :
13 scanduri - 6 x 425 + 3 x 475 = 397.5 mm -> PU13 x 6 = 78 + PL13 x 3 = 39
6 scanduri - 0 x 425 + 8 x 475 = 380 mm -> PU 6 x 0 = 0 + PL 6 x 8 = 48
1 scandura - 9 x 425 + 0 x 475 = 382.5 mm -> PU 1 x 9 = 9 + PL 1 x 0 = 0
--------------------------------------------------------------------------------------------------
20 canduri -> PU = 87 PL = 87
86 /2 = 43 de cutii + doua laturi pentru mine.
Cam asta era socoata. :D
jenica67

Mesajde gica » 28 Noi 2011, 20:36

Ia sa incearci asa:
1. Ai 20 scanduri de 4 metri.
2. Le masori la lungime.Alegi pe cele 9 mai lungi de 4 metri.In general scandura are 4,05-4,1 metri.
3. Tai cele 9 scanduri mai lungi la fix 40 cm bucata.Dintr-o scandura ies 10 bucati,total 90 laterale scurte.
4. Tai celelalte 11 scanduri la fix 49 cm bucata.Dintr-o scandura ies 8 bucati,total 88 laterale lungi
Ai 44 de corpuri din 20 scanduri si 2 laterale mici rezerva.
Hai sa vedem pe altul.
gica

Mesajde jenica67 » 28 Noi 2011, 22:25

Merge nea Gica, dar numai sa gasesti dumneata, scanduri mai mari de 4 m si care sa nu trebuiasca, sa fie indreptate la 90 de gr si sa nu aiba crapaturi spre margini. Dar in cazul ca gasesti, este alta problema cu alta rezolvare. In plus, eu am spus ca fac stupii cu falt, si tai la lungimile precizate.
jenica67

Mesajde gica » 28 Noi 2011, 23:02

1. Cumparati cheresteaua direc de la producator.
2. Vedeti ca sunt gatere cu calculator pe ele si iese cheresteaua fara valuri
3. Spuneti ca este pentru stupi si va sti ce sa taie.Eventual ungeti cu ceva miere.
Platiti putin mai scump si in final veti iesi mai ieftin.
gica

Mesajde Donbazil » 28 Noi 2011, 23:07

Ioan Guist scrie: bine e sa fie la orice apicultor in curte un circular o rindea ...ceva.Dar sa fi meseriasi in toate e grele .

Eu cred asa: Un apicultor ce vrea sa faca un hoby, trebuie sa-si construiasca stupii singur si ...asezat.Ca ...e hoby si traieste fiecare ...chestiune din placerea de a face ceva pt el , pentru hoby-ul lui.Daca-i face din brisca si e multumit, e brici.

Un apicultor ce ajunge la nivel de ...sa traiasca din stupi, are de lucru si de "rumegat" indeajuns din partea stupinei ca sa mai ...sape si sa caute lemn potrivit ,sa-l traga la rum,sa-l duca la gater,sa-l duca la uscat,sa se ocupe sortare si sa caute tehnici de prelucrare cu randament,sa achizitioneze scule adecvate si ...la zi.Ca nu e simplu deloc.Vizitati forumurile de...lemn si tamplarie si va puneti mainile in cap.

Sal'tare!
Nu l-am citat ( trunchiat) pe Badea Ioan degeaba.......Eu aceasta postare am gasoit-o cea mai intzeleapta......
Dupa parerea mea insa, GRESIM CAND CONSTRUIM STUPII !
Da, gresim, pentru ca-i construim NOI!.....
Sunt in tzara asta si peste granitza, in imediata apropiere, atatea targuri unde gasim marfa de tot felul, pe toate gusturile si pentru toate buzunarele iar daca iei un stup, apai stup sa-l cheme, facut de meseriasi nu de carpaci si ai sa-l folosesti muuultzi ani pana-si scoate inzecit parleala.....Atunci barem stii ca stas-ul e stas si cotele-s cote si se potrivesc toate elementele de la primul la ultimul....
Numa ca noi, asa suntem ne cam place sa ne roadem unghiile, suntem scumpi la taratze si ieftini la faina....
Pai stitzi ca pe doua bilete la meciul Steaua Dinamo se poate cumpara o cutie?.....Sau pe banii de pe tzigarile de pe o luna se pot cumpara doua cutii cu tot inventarul?....
Asa ca .....
Gresim cand construim stupi!.....
Parerea mea!
Sal'tare!
Donbazil - Faget.

P.S. Desi in Jud. Timis sunt sute de stupari care fac pastoral doar eu am cumparat 25 de lazi pentru inlocuirea celor degradate - asa cum prervede PNA....Si mi-au fost decontate ( mai putrin TVA) - deci mi-au DAT, nu mi-au LUAT....
Dar altii de ce n-au facut lucrul asta ?.....
Suntem tari la filozofie......Dar cu practica, unii stau cam nasol....
Donbazil

Mesajde proapis13 » 28 Noi 2011, 23:46

Donbazil scrie:P.S. Desi in Jud. Timis sunt sute de stupari care fac pastoral doar eu am cumparat 25 de lazi pentru inlocuirea celor degradate - asa cum prervede PNA....Si mi-au fost decontate ( mai putrin TVA) - deci mi-au DAT, nu mi-au LUAT....
Dar altii de ce n-au facut lucrul asta ?.....
Suntem tari la filozofie......Dar cu practica, unii stau cam nasol....

La fel si la noi in asociatie;ca la romani...
Cind au fost chemati sa-si deconteze stupii deteriorati in pastoral toti s-au codit
Cand s-a facut decontarea prin P.N.A. la cei ce au achizitionat s-au simtit nedreptatiti
Acum abia asteapta sa cumpere
S-o scriu pe-aia cu mintea romanului.... de pe urma :?: :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde iunicu » 30 Noi 2011, 22:46

Io socotesc asa. Daca ai indemanarea, uneltele si timpul necesar nu este pacat sa lasi pe altul sa-ti faca treaba?
Apicultorul trebuie sa fie si tamplar si veterinar si biolog si sofer si agent vanzari si operator industrie alimentara si electrician si nutritionist si chimist si cate mama lu proces verbal trebuie sa mai invete apicultorul. Apai omul asta nu e in stare sa prinda in cuie 4 scanduri? Albina roieste prin toate cotloanele si scorburile si noi cautam cusururi la lazi. Cine pofteste poate sa apeleze la tamplar pentru stupi, la veterinar pentru tratamente, la magazinele apicole pentru turte sau la cine vrea. Cine e priceput de ce sa nu puna priceperea la lucru?
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde jenica67 » 01 Dec 2011, 00:20

Domnu dogvet, toate firmele straine, care trimit marfa, nu fac (sau nu faceau inainte de criza) rabat la calitatea ambalajelor. De exemplu au niste obloane de suprainaltare a europaletilor, pentru a realiza un minicontainer, dintr-o europaleta, din care faci un corp si jumate de magazie, lejer. Si o firma de-a noastra de rulmenti din Brasov (ca sa nu spun nume de firme), livreaza rulmentii mari, in niste lazi de brad, din care faci si 4-5 cuti de cuib, dintr-o lada de a lor. E adevarat ca rulment din lada, costa vreo 5-6000 de euro. Ca sa fiu mai explicit, pun o poza, cu unul din primii mei stupi, unde poti vedea si exemplu de materie prima.
Fişiere ataşate
Stup 1.jpg
jenica67

Mesajde Badea. claudian » 02 Dec 2011, 13:16

Atentie !!!... canu cumva lemnul respectiv sa nu fie tratat cu vreo substanta tocxca :shock:
Badea. claudian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE