Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Calendarul fenologic si dezvoltarea coloniei de albine

Mesajde gica » 20 Apr 2011, 20:15

Pe forumul vechi apar intrebari puse de colegi referitor la dezvoltarea coloniilor de albine la aceasta data.Hai sa incercam un raspuns care sa fie pe intelesul tuturor.
Dezvoltarea unei colonii de albine in primavara depinde de mai multi factori care au o actiune nu intotdeauna benefica.Sa-i luam pe rand:
- culesul din vara-toamna anului precedent.In cazul in care in anul precedent in perioada vara-toamna a fost cules bun de intretinere populatia din colonie a avut conditii catre optim de pregatire a generatiei de albina care a iernat,albinele au avut rezerva suficienta de corp gras si '' mortalitatea'' pe timpul iernii a fost in limite acceptabile (max. 2 pahare de vin la o colonie normala).In caz contrar ''mortalitatea'' a fost mare si apare o depopulare vizibila a coloniei catre sfarsitul iernii.Sunt cazuri cand dintr-o colonie numeroasa in primavara mai ajunge un pumn de albine.Sunt situatii cand in anii deficitari in cules mai ales de polen,generatia de albina care sa ierneze nu se mai naste si colonia se depopuleaza odata cu disparitia albinei de vara,astfel ca in noiembrie-decembrie stupul e gol si ramele pline cu miere.
- regina - o regina tanara si buna face minuni,colonia intra numeroasa in iarna,incepand cu ianuarie incepe ouatul iar in primavara cand apare polenul umple stupul de puiet.
- hrana si rezerva de hrana pentru iernat are un rol hotarator.In tara noastra se recomanda sa se lase pentru iernat 16-20 kg rezerve de buna calitate.Cati din noi o facem? Ba mai venim si iarna cu diferite turte care fac mai mult rau decat bine.Am facut si eu asta asa ca stiu ce scriu.
- conditiile de iernat - aici sunt mai multe metode,fiecare are avantaje si dezavantaje,fiecare e convins ca aplica metoda cea mai buna dar rezultatul se vede primavara.
- tratamentele facute corect si la timp duc la colonii sanatoase si puternice
Si fiindca le-am luat pe rand - masa,casa,rasa,afirm ca albina romaneasca,carpatina care este o varianta locala de Carnica nu are rival in ceeace priveste iernarea si dezvoltarea in primavara. Bun,a venit primavara,ce avem si cum procedam ....
gica

Re: Calendarul fenologic si dezvoltarea coloniei de albine

Mesajde gica » 20 Apr 2011, 20:55

Cum am avut in primavara coloniile de-a lungul a 30 de ani ?
Si mai bune si mai slabe,in mare masura datorita situatiei din anul precedent.Acum cand dau timpul inapoi constat ca meritul meu a fost minor.Cea mai buna dezvoltare am avut-o in primaverile care au urmat unor ani buni si iernile au fost blande.Mentionez ca am stupi ME
Am avut urmatoarea situatie:
- la corn - 5 rame pline de puiet
- la corcodus - 7 rame pline de puiet
Acestia au fost stupi foarte buni care au ajuns la salcam pe 4 corpuri si au dat productii pe masura.
Stupii buni au avut la cires 7 rame pline de puiet si au cules bine la salcam.
Stupii bunisori au avut 7 rame pline de puiet la castan.Acestia au cules binisor la salcam.

Acum referitor la timpul avut la dispozitie pentru dezvoltarea de primavara in zile de-a lungul anilor:
- corn - salcam =42 - 75 de zile,media 60 de zile
- corcodus - salcam = 35 - 63 de zile,media 40 de zile
- cires - salcam = 23 - 43 de zile,media 33 de zile
- castan - salcam = 15 - 28 de media 22 de zile.
Un ou depus la infloritul castanului da o albina care lucreaza in stup la salcam.
gica

Mesajde vicpo » 20 Apr 2011, 21:32

domnul gica am tot multietajat si daca se poatespuneti cum se prezinta stupi acum
vicpo

Mesajde Bambucha » 20 Apr 2011, 22:06

Sunt foarte de acord. Cel mai important factor de care depinde dezvoltarea lor acum este pregatirea la iernat incepand din 1 august anul precedent. Personal am incercat sa am numai matci tinere, si sa iernez 100 % pe hrana naturala (mierea da de altfel si cel mai bun elan in primavara cand se transforma in puiet). Tratamentele evident la zi. Consider perioada 1 august - 15 octombrie cea mai importanta din tot ciclul apicol.
La aceasta data:
Un stup ME foarte bun are 7-8-9 rame puiet (10 rame doldora de albina) si s-au facut inversari.
Un stup bun are 5,6 rame puiet si albina doldora pe 8.
Un stup slab 3,4 rame puiet si albina pe 6 rame.

Constat ca ilfovul este cu circa 4-5 zile mai intarziat decat vestul tarii. Rapita va inflori dupa paste.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde vicpo » 22 Apr 2011, 19:35

are f mare importanta perioada de toamna cu pregatirea albinelor tinere etc.Vital pt o buna dezvoltare in primavara este rezerva de hrana .Stimularea nu_si face efectul daca in stup nu sint cel putin 6 _8 kg miere. Din ce am observat din postarile colegilor pe forum inca din februarie unele famili erau tinute in viata prin turta de deasupra ramelor .Indiferent cit de puternica va intra o fam in iarna fara stimulare (nu completare)nu are sanse sa valorifice la maximum culesurile ce apar in primavara. si alt lucru f important dar caruia nui se da importanta este pastura mult mai buna decat polenul recoltat in hranitoare ca sa nu mai vorbim de inlocuitori
vicpo

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR