Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde lucky5strike » 24 Feb 2015, 22:07

Terminaram cu ale mele, hai sa deschidem capitolul cu 5 intrebari; prima intrebare citata de Jenica:

1. Ce trebuie sa facem pentruca albinele sa stranga mai multa miere? :shock: :shock:

Aoleu, cred ca imi trebuie un pix si cateva coli de hartie, mi-am gasit de lucru... :lol: :lol:

Cin' se-nhama la raspunsuri?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Avram » 24 Feb 2015, 22:10

Rezolvarea s-a facut in situatia in care familia nu are matca .Cum o rezolvam daca ......deschid stupul si vad ca nu mai au miere pe ramele centrale dar au matca si puiet ?
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde lucky5strike » 24 Feb 2015, 22:16

Aci e-aci... :P

S-auzim!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde paul » 24 Feb 2015, 22:40

Avram scrie:Cum o rezolvam daca ......deschid stupul si vad ca nu mai au miere pe ramele centrale dar au matca si puiet ?

Daca mai am rame cu miere la rezerva concentrez ramele cu puiet si regina pe mijloc incadrate stg.-dreapta de rame cu cat mai multa miere si-i mai pun si o rama cu miere ... in cap (deasupra ramelor).
Daca nu am rame cu miere la rezerva concentrez ramele cu puiet si regina pe mijloc incadrate de ramele care mai au ceva urme de miere, le pun o turtita proteica si o punga cu miere sau sirop concentrat 3/1 in cap (deasupra ramelor) si ... un Doamne Ajuta !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde liviutzbogos » 25 Feb 2015, 12:54

lucky5strike scrie:Terminaram cu ale mele, hai sa deschidem capitolul cu 5 intrebari; prima intrebare citata de Jenica:

1. Ce trebuie sa facem pentru ca albinele sa stranga mai multa miere? :shock: :shock:

Aoleu, cred ca imi trebuie un pix si cateva coli de hartie, mi-am gasit de lucru... :lol: :lol:

Sa... le rugam frumos? :?
Sunt diferite metode (pe care nu le-am prea bagat la cap). Una pe care o retin ar fi "schimbul" de puiet larvar cu puiet capacit.
Dar, daca la unitatile mai slabe le-am da o magazie comuna (cum facea concetateanul nostru din Canada), nu ar avea un rezultat mai bun fata de varianta "fiecare pentru el"?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde jenica67 » 25 Feb 2015, 13:51

Stiti ce greseli se fac cand se incearca raspunde la intrebari ? Toti vor sa detalieze diverse parti din diverse metode. In cazul acesta ne pierdem in detalii si nu vedem liniile calauzitoare.
Va dau eu un exemplu de raspuns, deci nu il luati complet.
1. Ce trebuie sa facem pentruca albinele sa stranga mai multa miere?
- sa avem popor
- sa avem spatiu
- sa avem cules
- sa avem familii sanatoase
Apoi daca ne hotaram, putem detalia la fiecare ideie directoare, cum facem sa ajungem acolo. Cel putin asa gandesc eu, pentru a asimila mai usor cunostiimtele.
jenica67

Mesajde gigibecalul » 25 Feb 2015, 14:02

jenica67 scrie:Cum eu am toate cartile, va ajut eu cu intrebarile. Primul set de la capitolul : Pregatirea coloniilor pentru cules si lucrari din timpul verii :
P.S. Va dau si bibliografie.

1. Pregătirea familiilor de albine din timp (august anul precedent) pentru a avea populație suficientă în preajma culesului principal, prin stimulări, familii ajutătoare, unificări, mătci de calitate. Este dovedit că o familie puternică culege mai mult decât două slabe.
2. Culesul se poate observa direct prin numărul de culegătoare care intră/ies din stup și viteza cu care acestea pleacă la cules (ies ca săgețile), sau prin scuturarea ramelor cu miere/nectar - dacă rama stropește la scuturare - este cules, sau prin blândețea albinelor ocupate cu culesul. În perioada unui cules foarte puternic, apicultorul poate renunța la mască și fum.
3. Când cuibul este plin cu rame și albinele încep să albească partea de sus a ramelor.
4. Mierea se recoltează atunci când ramele sunt căpăcite în proporție de 2/3. Extragerea se face cu ajutorul extractorului (centrifugă), după ce ramele au fost descăpăcite sau direct în fagure (atunci când se dorește acest lucru)
5. După încetarea culesului, se iau caturile jos de pe stupi, se extrage ceea ce trebuie extras, având mare grijă la hrana care rămâne în cuib, se reorganizează cuibul păstrând ramele mai închise la culoare (dacă se apropie iernarea), se stimulează familiile în vederea prelungirii pontei pentru a ierna cu o populație cât mai numeroasă. Dacă nu se apropie iarna, ci ne aflăm într-o pauză de cules, se stimulează familiile pentru păstrarea pontei, având mare grijă la cantitatea de hrană.

Cam atât îmi aduc aminte din ce am citit. Nu am citit special pentru a da răspunsurile. Atât știu acum.
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde jenica67 » 25 Feb 2015, 14:27

Gigi mai incerca inca o data sa te concentrezi la ce am scris mai inainte, sa sa raspunzi numai la prima intrebare, prin prizma ideilor spuse de mine. Si apoi sa incercam si la celalalte intrebari, la fel intai sa conturam liniile directoare, iar apoi sa le detaliem.
jenica67

Mesajde CATALIN » 25 Feb 2015, 21:24

jenica67 scrie:Cum eu am toate cartile, va ajut eu cu intrebarile. Primul set de la capitolul : Pregatirea coloniilor pentru cules si lucrari din timpul verii :
P.S. Va dau si bibliografie.

rasapunsuri:
1-sa avem cules...(in functie de puterea familiei strang mai multa sau mai putina miere..dar strang)
2-cantar,agresivitate...(poate sa fie cultura de poza daca nu da..nu da)
3-atunci cand ultima rama din stup e populata..(deci se cere rama sau cat)
4-recoltam atunci cand rameles-aproape capacite...cu furculita...etc. si centrifuga ;)
5-depinde ce cules
a-la principal te apuci de roiuri
b-la fs. incepi usor o forma de organizare

e parerea mea...asa fac asa as face ;)
cum e nea Jane...?
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde jenica67 » 25 Feb 2015, 21:49

Dupa mine foarte incomplet si ori nu m-am facut inteles, ori nu ati observat/citit ce am scris mai sus pe aceasta pagina, cum asi fi dorit eu sa se desfasoare perfectionarea raspunsurilor.
jenica67

Mesajde Avram » 25 Feb 2015, 22:15

lucky5strike scrie:Terminaram cu ale mele, hai sa deschidem capitolul cu 5 intrebari; prima intrebare citata de Jenica:

1. Ce trebuie sa facem pentruca albinele sa stranga mai multa miere? :shock: :shock:

Ce ar trebui sa stie apicultorul / ce ar trebui sa faca in acest sens !

- ca sa valorifice din plin culesul , apicultorul trebuie inca din anul precedent (luna august) sa-si pregateasca familiile .

- sa stie ca numai familiile foarte bine populate sunt capabile sa culeaga conform asteptarilor

- sa stie ca doar o matca buna va putea sa asigure un asa popor mare

- sa-si trateze cu mare simt de raspundere familiile de albine impotriva bolilor,pentru a avea familii sanatoase.

- inca din primavara sa stimuleze ponta matcii

- niste familii ajutatoare ar fi un mare avantaj

- sa asigure spatiu pentru dezvoltarea familiilor si caturi pentru depozitarea nectarului

- si nu in ultimul rand sa spere ca mama natura o sa-i asigure vreme buna si culesuri bogate.

Cam asta as face eu , mai multe nu stiu ! :D
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde irina » 25 Feb 2015, 22:30

jenica67 scrie:1. Ce trebuie sa facem pentruca albinele sa stranga mai multa miere?
- sa avem popor

Cred ca e important de aflat ce putem face pentru avea popor care sa culeaga cand avem nevoie, plecand de la stupii pe care-i avem atunci,in cules.Ce am facut sau ce n-am facut peste an nu schimba cu nimic situatia existenta.Ma gandesc la a putea prelua culegatoarea de la unii pentru a avea popor la altii.Poate ne impartasiti din experienta ;)
irina

Mesajde jenica67 » 26 Feb 2015, 00:02

Curaj, detaliem sau va dau bibliografia sa o cititi ?? :lol:
jenica67

Mesajde mellis » 26 Feb 2015, 00:31

Pentru a avea o populatie numeroasa de albine culegatoare , pe langa iesirea din iarna a unei familii puternice si sanatoase, in functie de culesul tinta - sa presupunem salcam - ar trebui hranire de stimulare cu 85 de zile inainte de cules si incetarea hranirii cu 30 zile inainte de cules. Nu am practicat inca, doar din ce am citit..
Albina culegatoare trebuie sa fi trecut de etapele importante din viata sa in care a facut curatenie in stup, a crescut puiet, a carat polen si mai cate...
Din cate am inteles, unii iau puietul larvar de la familiile pregatite de cules - lasa doar puiet capacit, iarasi nu am practicat.
Citat de la un profesor ;):
"Se iau in calcul ca albinele care participa la cules, sunt cele care mai au 5 zile de viata si cele care mai prind 5 zile de cules."
Sursa:
http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=4&t=2703&start=112
Spor in toate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde jenica67 » 26 Feb 2015, 09:16

Toate raspunsurile date pana acum sunt cam sumare, nu vi se pare?? In realitate se cere o pregatire mai de amploare a familiilor, pentru a avea performanta. Eu ma asteptam la o abordare mai aprofundata de genul :
Ce facem :
a- sa avem popor
- ce facem in toamna
- ce facem in iarna
- ce facem in primavara
b- sa avem spatiu
- cand punem prima magazie
- cand punem a doua magazie
- ce facem in continuare sa creem spatiu
c- sa avem cules
- masuri sa avem cules
d- sa avem familii sanatoase
- masuri in toamna
- masuri in iarna
- masuri in primavara
jenica67

Mesajde Florin Dobre » 26 Feb 2015, 14:18

Pai se poate scrie o carte. Ceri a se scrie o intreaga tehnologie de intretinere a familiilor de albine. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR