de thomas » 26 Feb 2015, 18:48
Dimensionare stupina in functie de resursele melifere:
Orice apicultor incepator si nu numai, care practica stuparitul stationar, isi pune problema sustinerii de catre zona respectiva a familiior de albine.
Raspunsul la aceasta ecuatie este simplu, daca cunoastem cateva date statistice despre albine, daca cunoastem cat de cat zona unde avem stupina pe vreo raza de 2 km si daca ne descurcam cat de cat cu un Autocad sau macar un Google Earth cu acces la internet.
Am un exemplu facut specific pentru zona mea:
Am folosit AutocadMap 2014 (merge orice varianta de la 2004 Map in sus). Am corelat cateva statistici din carti si am suprapus pe zona mea.
Astfel, se incarca in Autocad harta ortofoto a comunei respective (se gasesc pe net sau cumparate de la OCPI). Stabilim exact unde avem stupina si trasam un cerc cu raza de 1.5-2km, cu centrul cercului in zona centrului stupinei.
Unele carti specifica o raza optima de 2km, dar eu am setat-o la 1.5km.
Asadar, la aceasta raza mi-a rezultat un cerc cu suprafata de 746 Ha. Bun, asta in zona de deal insemna mai mult, ca sunt vai si versanti, dar ramanem la 746 Ha. Daca cunoastem cat de cat comuna si imprejurimile, putem sa delimitam in acest cerc zonele de pasune, faneata, livezi, vita-de-vie, culturi agricole, vatra satului, paduri foioase, zmeura, salcam, tei samd.
Zonele respective le conturam din polilinie care se inchide pe punctul initial, rezultand insule a caror suprafata poate fi calculata exact.
Asadar, in cazul zonei mele am stabilit 4 zone: faneata, livezi, tei, salcam si neproductiv. Am delimitat aproximativ zonele predominante ale acestor categorii si le-am calculat suprafetele totale.
Astfel:
faneata ........... 137Ha
livezi.............. 222 Ha
tei................ 63 Ha (redus la 10 Ha pentru ca n-am stiut sa delimitez exact zonele silvice)
salcam.............90Ha (redus la 25 pentru ca majoritatea e in jurul satului si livezilor si e greu de delimitat)
Restul de 234 Ha le-am considerat neproductive (padure foioase si vatra sat).
Sa le luam pe rand:
Faneata produce 50 kg/Ha, deci 137x50=6850 kg miere/an, recoltabila insa este o treime, adica 6850/3=2283Kg/an.
Livezile produc 20 kg/Ha, deci 222x20=4440 kg miere/an, recoltabila 4440/3=1480 kg/an.
Teiul produce cam 800 kg/Ha, deci 10x8000=8000 kg miere/an, recoltabila 8000/3= 2666 kg/an.
Salcamul produce 1000 kg/Ha, deci 25x1000=25000 kg miere/an, recoltabila 25000/3= 8333 kg.
Concluzionand, pe suprafata de 746 Ha se pot culege 14762 kg miere intr-un an. Asta daca resursele melifere sunt identificate corect ca suprafata.
Tinand cont de faptul ca o familie medie de albine consuma intr-un an intre 100-150 kg miere (fara a socoti ce extragem), putem calcula cate familii putem aduce maxim pe vatra stationara ale calei resurse melifere le-am calculat.
Eu am socotit o familie care imi consuma 130 kg miere pentru ea si eventual vreun roi, plus inca 20 kg care vreau sa le extrag de la fiecare familie. Asadar, o cantitate de 150 kg miere/familie/an.
Pentru a vedea cate familii mi se incadreaza, voi imparti cantitatea anuala totala de 14762 kg miere la 150 kg miere pe care le consuma familia.
Rezulta valoarea de 98.4, adica maxim 100 familii de albine.
Dupa cum spuneam, este un calcul statistic, optimizat si aproximativ. Dar in cazul meu il iau de bun, pentru ca imi cunosc zona foarte bine si calculele au dat rezultate reale.
Salutare si astept parerile dvs!
Imaginea n.o pot incarca. Daca o reduc sa incapa, se vede foarte prost..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.