Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

roiuri sau familii

Mesajde soryn76 » 26 Feb 2015, 22:49

Buna sunt incepator in apicultura,suntem in luna februarie si doresc sa-mi achizitionez cateva familii,in luna martie sau aprilie.Intrebarea mea este sa-mi cumpar un roi pe 3-4 rame sau o familie mai mare.Stiu un roi costa in jur de 200lei ,iar o familie cam500 lei, deci cu bani dupa o familie cumpar cam 2 roiuri facute anul trecut,Cu roiurile scot productie la floarea soarelui? :oops:
soryn76

Re: roiuri sau familii

Mesajde Mircea_63 » 26 Feb 2015, 23:41

In general numim roi o familie "nascuta" in acel an. Dupa ce a trecut iarna, il numim familie.

De asemenea exista obiceiul de a numi roi, o familie mai mica. Deobicei albinele se vand/cumpara cel mai devreme din 15 aprilie, iar in zonele mai reci, mai tarziu. Primavara de fapt cumperi o familie mai mica sau mai mare. Pe mai multe sau mai putine rame. De mare importanta este numarul de rame cu puiet.

Personal iti recomand sa ai incredere in stuparul care le vinde. Nu prea visa la productii serioase de miere din primul an.
Chiar daca acum nu esti deacord, mai tarziu imi vei da dreptate.
Succes!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde pustu » 27 Feb 2015, 01:14

Eu as cumpara cea mai puternica familie . Nu conteaza pretul . Daca te pricepi sau ai pe cineva sa-ti arate pana in toamna faci 3 si mananci si miere . Eu cand am inceput am luat una cu 5 rame cu puiet la 28 aprilie . Pana in toamna a crapat . Mentionez ca inca sunt incepator .
Multa sanatate .
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde alt stupar » 27 Feb 2015, 09:27

soryn76 scrie:Cu roiurile scot productie la floarea soarelui? :oops:

scoti, scoti...
de trei ori cat ai incestit financiar
mai ceva decat profiturile rapide de pe Forex :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 27 Feb 2015, 09:34

sa va povestesc o chestie...
din intamplare, ieri s-a nimerit sa iau un pranz pe fuga intrun Mall
Tot din intamplare, s-a nimerit ca la masa din spatele meu, niste baieti dintrastia, "investitori" in apicultura, sa discute la un suc cu un "furnizor" de lazi si (cred ca) ceva familii, probabil destul de tinerel si ala, ca nu m-am intors sa-i vad.
Vai-vai, ce mi-au auzit urechile :!: :!: :!:
Frumoasa pare viata la 20 de ani. Plina de optimism !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde mellis » 27 Feb 2015, 15:42

Si eu iti sugerez sa iei famii cat mai bune. O parte din banii investiti ii poti aduce inapoi la un cules bun.
Mai bine o familie decat 2 roiuri, dar decizia iti apartine.
Trebuie avut grija cat puiet este pe rama (cate rame), rezerve, eventuala pastura, si calitatea lor.
Bafta...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde cristi_vidican » 27 Feb 2015, 16:53

Dacă te pricepi, dacă primăvara e bună, dacă faci rapiță și salcâm, dacă știi să faci mătci sau să-i bagi în friguri (și să știi să-i scoți) merită să cumperi 1 familie decât 2 roi.
Dar, te poți fenta de tot și cu familia. Atenție de la cine cumperi. Sunt vânzători ce vor să scape de ciurucuri în primăvară și le vând la preț de familii. Ba mai au și probleme ascunse.
Referitor la roi și culesul de FS, dacă iei un roi pe 5 rame la 1 iunie și treaba merge bine, eu am făcut și 1 cat de 1/2 cu miere.
Dar, dacă am decis să-l iau pt mine, a trebuit să completez.
În general nu mi-am băgat mâna în mierea roilor, oricât de productivi au fost la FS.
Regula în cumpărare e: cumpără de la cine e de încredere. Unii vând și oferă și consultanță. E și mai bine. Evită prețurile sub piață
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde duma » 17 Mar 2015, 20:35

Anul trecut am cumparat si eu o familie la alegere din 67 de familii intinse la culesul de rapita ....dupa ce am cumparat mi-a spus amicul ( vanzatorul ) ca am facut cea mai mare gresala ....trebuia sa iau 2 roi si ieseam mai bine .....3 zile am tot sucito si intradevar asa este ...mai castigat eram daca loam roi ....find si un am prost 2014 aceea familie a dat inapoi dupa rapita ! Trebuie chibzuinta inainte de a cumpara !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde nae » 17 Mar 2015, 21:24

Amicul/vanzatorul avea matci imperechiate atunci ?, nu cred . :oops:
Nu confundati un roi cu o fam slaba pe 2-3-4 rame ( ce ascunde roiul respectiv nu vrei sa stii )
O fam BUNA la rapita da miere , la salcam e amortizata si da un roi , la tei mai da unul = in toamna bagi 3 unitati BUNE (ca tu poti sa faci mai multe cu pricepere si SIROP... ) , e rau ?
NU te raportezi la '14 , nu-i corect = poti face infarct dupa cumparare si ... drobul de sare :lol:
nae

Mesajde vlad » 17 Mar 2015, 22:14

duma scrie:...trebuia sa iau 2 roi si ieseam mai bine .....3 zile am tot sucito si intradevar asa este ...mai castigat eram daca loam roi ....find si un am prost 2014 aceea familie a dat inapoi dupa rapita ! !

si roiurile alea nu dadeau inapoi dupa rapita ?duma , ala nu-ti e amic . daca-ti era ti-ar fi recomandat el o fam dintre cele mai bune , ,, ca sa-l pomenesti " , asa el a vrut sa-ti dea doua fam slabe , sa scape de ele si din fam pe care i-ai luat-o tu el facea si miere si roi si iesea pe plus .

primavara nu cumperi roiuri ci familii sau familii slabe ce sunt la stadiul de roi . zici ca faci o afacere ca iei mai ieftin , dar te scumpesti la tarate ( pierzi un an cu matca , are eventuale probleme ascunse , tragi nadejde sa culeaga abia pe la tei }.
fam slabe sunt ca un balast in stupina , te trag in jos toata vara ( si la munca si la productie )
vlad

Mesajde duma » 18 Mar 2015, 11:57

nae scrie:Amicul/vanzatorul avea matci imperechiate atunci ?, nu cred . :oops:
Nu confundati un roi cu o fam slaba pe 2-3-4 rame ( ce ascunde roiul respectiv nu vrei sa stii )
O fam BUNA la rapita da miere , la salcam e amortizata si da un roi , la tei mai da unul = in toamna bagi 3 unitati BUNE (ca tu poti sa faci mai multe cu pricepere si SIROP... ) , e rau ?
NU te raportezi la '14 , nu-i corect = poti face infarct dupa cumparare si ... drobul de sare :lol:

Nu erau imperecheate atunci si erau cu un an in urma .............ideea este ca fiecare le cantareste pe partea lui .....nu este rau nici cu familie si nici cu roi ......zici bine ca puteam intra cu 3 unitati in iarna dar anul dezastros aceea familie ma tras in jos ....nu tu cules , o unitate pricajita , motive ne elucidate matca din stupul de baza a dat coltul ......este cu 2 taisuri treaba cu acizitionarea albineleor in primavara ...depinde ce planuri ai pe anul in curs ...inmultire sau miere ...sauuuuu amandoua cate putin din fiecare !
vlad scrie:
duma scrie:...trebuia sa iau 2 roi si ieseam mai bine .....3 zile am tot sucito si intradevar asa este ...mai castigat eram daca loam roi ....find si un am prost 2014 aceea familie a dat inapoi dupa rapita ! !

si roiurile alea nu dadeau inapoi dupa rapita ?duma , ala nu-ti e amic . daca-ti era ti-ar fi recomandat el o fam dintre cele mai bune , ,, ca sa-l pomenesti " , asa el a vrut sa-ti dea doua fam slabe , sa scape de ele si din fam pe care i-ai luat-o tu el facea si miere si roi si iesea pe plus .

primavara nu cumperi roiuri ci familii sau familii slabe ce sunt la stadiul de roi . zici ca faci o afacere ca iei mai ieftin , dar te scumpesti la tarate ( pierzi un an cu matca , are eventuale probleme ascunse , tragi nadejde sa culeaga abia pe la tei }.
fam slabe sunt ca un balast in stupina , te trag in jos toata vara ( si la munca si la productie )

am ajuns la stadiul sa nu mai cumpar albine ....cineva imi spunea ca cel mai bine este sa imi astern eu sa pot dormi cum vreau eu ....intradevar ...in fata iti zambeste si te perie si cand intorci spatele te plesneste . Este o chestie generala nu spun ca toti sunt asa !!!! Asa este la inceput de drum ...te mai impiedici si de sireturile tale daca nu esti atent ...darmite de gropile din drum ! :lol:
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde nae » 18 Mar 2015, 20:13

duma scrie:... motive ne elucidate matca din stupul de baza a dat coltul ......este cu 2 taisuri treaba cu acizitionarea albineleor in primavara ...depinde ce planuri ai pe anul in curs ...inmultire sau miere ...sauuuuu amandoua cate putin din fiecare !

1-a picat matca din fam !? , ce garantie am ca nu pica din ''roi'' /familie SLABA ( roi - familie slaba = mere - pere ; n-au legatura :oops: )
2-NU EXISTA inmultire fara miere = e de manual ; o fam care nu produce miere nu se divide ...
nae

Re: asi dori sa ma apuc de apicultura

Mesajde serbanel220 » 22 Mar 2015, 20:17

:D Salutare tuturor,ma numesc Serban am 16 ani si sunt din comuna Trusesti jud. Botosani.Vreau sa ma apuc de apicultura dar nu am destui bani pentru a achizitiona un stup si am nevoe de ajutorul vostru poate ar putea cineva sa imi doneze un stup cu sau fara familie de albine pentru ca familiile de albine pot sa le prind de pe la vecini cand mai roiesc.Daca e cineva care ma poate ajuta si pe mine cu un stup sa imi lase va rog frumos un mesaj.Multumesc pentru ascultare.
serbanel220

Mesajde un OM » 22 Mar 2015, 21:32

Cel mai sigur este sa iei legatura cu apicultorii din zona. Dai o mana de ajutor si poate te faci cu un roi, cu un stup...
un OM

Mesajde serbanel220 » 22 Mar 2015, 21:37

Nu prea am multi apicultori in sat la mine si cei care sunt apicultori stau destul de departe de mine:D.
serbanel220

Mesajde Florin Dobre » 22 Mar 2015, 21:47

Este putin nepotrivit ca primul mesaj al tau pe forum sa fie VREAU. Nu crezi?

Zici ca:
serbanel220 scrie:Nu prea am multi apicultori in sat la mine si cei care sunt apicultori stau destul de departe de mine:D.

Dar tot tu spui ca:
serbanel220 scrie:...familiile de albine pot sa le prind de pe la vecini cand mai roiesc...
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR