Ioan Guist scrie:Prietene Akmm,
Se da asa :
Una bucata comuna, sat, grup , familie orice comunitate ,cu urmatoarea componenta: ...tot individul e prost bata.BATA Fra !!Apare in sat sau in grup un preot, un om , un misionar ceva...destept.Adica...DESTEPT si le spune de treaba cu Isus si jertfa si cruce si pacat si ...tot.Intelege unul singur ce si cum ...cat de cat.
Moare Desteptu si raman astia singuri.
Ce avem acolo? Pauza pana la urmatoarea vizita a vreunui Destept de peste 600 de ani ??
In principiu putem insista, insa nimeni nu vine la Fiul daca nu e trimis de Tatal.
Iar daca din cei multi a priceput numai unul, atunci ceilalti nu asteptau nimic.
Prin Faptele Apostolilor se pomeneste de cateva ori: indata.,,Cuvantul'' umple un gol, de cele mai multe ori existential al unei societati ce stagneaza(daca nici vechii greci nu aveau religie cand l-au primit pe IIsus...) si nu prezinta o alta fata a religiei.Grecii aveau nu stiu cate variante de iesire din impasul religios, inclusiv cea mozaica.
Daca noi acuma, la asa lunga vreme, in loc sa intelegem gestul lor repede renuntam si cautam altceva, am pirdut acei ani.
Si sa raspund si celui ce spunea ca daca avea banii Bisericii facea spitale, eu cred ca nu facea nimic pentru ceilalti.
Biserica este tot pentru oameni, nu o ia nici preotul nici Patriarhul.Mai ales ca se face cu banii credinciosilor si nu a celor ce tanjesc dupa banii aia.Poate ca ala care da banii pentru biserica nici nu are nevoie de spitale.Il are doctor pe Iisus acceptand orice soarta ii ofera viata.Ceilalti, care de regula nu dau nimic, vor scoli, spitale, si multe altele.Din fericire,din banii Bisericii s-a construit cu folos iar cladirile se vad.
O sa sara unul altul si o sa zica ceva de alocarile bugetare.Asa se intampla cand deposedezi manastiruile si bisericile de pamanturi daruite de voievozi, cu pretentia ca le tai mai repede si de tot mai bine, acum platesti.