Apelez la dvs. deoarece consider ca sunteti mai experimentati decat mine in ceea ce priveste apicultura
Am 34 de stupi pe care ii plimb prin toata tara... asta presupune o problema mare: daunatorii. Pe de-o parte, pasari. Asta am rezolvat-o rapid - ultrasunete. Pastreaza distanta, indiferent de specie. Pe de alta parte sunt viespile...
Am incercat orice, de la diverse "afumatoare" pana la capcane serioase. Inutil. Capcanele, cele mai eficient pana la urma, prindeau 100-200 pe zi. A doua zi erau de doua ori mai multe in jur. Sunt sigur ca se regasesc printre dvs. multi care fac deplasari cu stupii. Cum rezolvati aceasta problema ? Eu ma gandeam ca singura metoda cu adevarat buna sunt ultrasunetele. Cu siguranta sunt eficiente. Problema se pune ca gama de frecvente la care reactioneaza viespile, daca este intr-adevar cunoscuta, nu se da publicitatii - motive legale (stupide).
Pe mine nu ma intereseaza legea, vreau doar sa-mi protejez albinele. Este cineva care detine astfel de aparate (facute acasa sau importate pe sub mana) ? Sunt eficiente ?
Va multumesc anticipat !