Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Ovidiu123 » 04 Mar 2015, 21:03

Da domn`Nae,3 intervale,dar nu ma multumesc cu atat 8-)
Din moment ce-i vad pe ceilalti mai puternici am pretentii si de la acesta 8-)
Multam pentru raspunsuri :idea:
Ovidiu123

Mesajde pustu » 04 Mar 2015, 21:10

Nea Nae cata ceapa-usturoi pui la litru de sirop si cum il prepari ?
Multa sanatate .
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde alt stupar » 04 Mar 2015, 21:30

Ovidiu123 scrie:As vrea sa incep stimularea cu sirop la 1 dintre cele 4 familii ale mele. De ce? Nu prea mai are miere suficienta+albina putina(3 intervale)

viitorul suma bine !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nae » 04 Mar 2015, 21:34

pustu scrie:Nea Nae cata ceapa-usturoi pui la litru de sirop si cum il prepari ?
Multa sanatate .

Sanatate si tie .
O ceapa mica la L parca stiam , nu-mi permit = pun dupa cum ma urmareste nevasta 10-20 cepe cat pumnul la 50-60 l (la usturoi e mai cu strictete :lol: )
La protofil/apicomplex nu ma zgarcesc (+ B1/B6 = loci )
nae

Mesajde vecinul » 05 Mar 2015, 23:30

Buna!imi puteteti spune si mie va rog,cam in ce timp si la ce temperatui se pot muta albinele in alte lazi? am 4 familii si 4 roiuri si as vrea s a le mut,in alte lazi noi.cele vechi, din cauza excesului de condens au mucegait,iar albinele au dat in diaree.multumesc.
vecinul

Mesajde mellis » 05 Mar 2015, 23:35

Care credeti ca este cauza excesului de condens din lazile ce doriti sa le inlocuiti?
Multumesc...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde joohny » 05 Mar 2015, 23:35

pustu scrie:Nea Nae cata ceapa-usturoi pui la litru de sirop si cum il prepari ?
Multa sanatate .

Va salut.Dupa Hristea 25 ml suc ceapa/1l sirop,usturoi idem.Sanatate.
joohny

Mesajde vecinul » 06 Mar 2015, 00:10

mellis scrie:Care credeti ca este cauza excesului de condens din lazile ce doriti sa le inlocuiti?
Multumesc...

Nu stiu exact care este cauza!lazile vechi care vreau s a le schimb,sunt dadant/18 rame.in toamna am pus cite 10/12 rame,dar albina acoperitoare nu aveam decat pentru 6 respectiv 4 rame, urdinisurile erau deschise cam 15 mm,si nu au avut aeresie suficienta si cred ca de acolo condens si mucegai. acum vreau s ai mut in lazi mai mici,pe 10 rame.
Ultima oară modificat de vecinul pe 06 Mar 2015, 00:29, modificat 1 dată în total.
vecinul

Mesajde pustu » 06 Mar 2015, 00:20

nae scrie:...........
joohny scrie:..........

Multumesc .
Si siropul ? Apa , zahar si bormasina ? Sau ... ?
Multa sanatate .
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde mellis » 06 Mar 2015, 00:25

Mucegaiul este efectul unei aerisiri nepotrivite.
Cat ati lasat urdinisul deschis peste iarna si unde este pozitionat ghemul fata de urdinis?
Ati aranjat ramele sau ati lasat albinele sa isi faca ghemul singure?
Eu as fi scos afara ramele nefolosite si as fi lasat familiile centrate pe urdinis deschis corespunzator inca din toamna..
Noile lazi au AV sau fund plin?
O lada noua pe vremea aceasta este neprietenoasa albinelor, nu pot sigila gaurile si peretii lazilor cu propolis...podisorul iarasi - va avea scapare de caldura...se poate folosi burete adeziv la marginea podisorului...
Ar trebui urmate sfaturile de la bolile albinelor...ramele mucegaite inlaturate, aerisire corespunzatoare prin urdinis deschis maxim...tratament...liniste...
La noi este frig de mutat lazi sau umblat la albine...iarna ar trebui sa fie linistite...
Le-ati verificat des peste iarna sau in primavara? Ati folosit turta (daca da - de care)?
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde vecinul » 06 Mar 2015, 00:49

mellis scrie:Mucegaiul este efectul unei aerisiri nepotrivite.
Cat ati lasat urdinisul deschis peste iarna si unde este pozitionat ghemul fata de urdinis?
Ati aranjat ramele sau ati lasat albinele sa isi faca ghemul singure?
Eu as fi scos afara ramele nefolosite si as fi lasat familiile centrate pe urdinis deschis corespunzator inca din toamna..
Noile lazi au AV sau fund plin?
O lada noua pe vremea aceasta este neprietenoasa albinelor, nu pot sigila gaurile si peretii lazilor cu propolis...podisorul iarasi - va avea scapare de caldura...se poate folosi burete adeziv la marginea podisorului...
Ar trebui urmate sfaturile de la bolile albinelor...ramele mucegaite inlaturate, aerisire corespunzatoare prin urdinis deschis maxim...tratament...liniste...
La noi este frig de mutat lazi sau umblat la albine...iarna ar trebui sa fie linistite...
Le-ati verificat des peste iarna sau in primavara? Ati folosit turta (daca da - de care)?
urdinisul lam lasat cam 15 mm, cum ma invatat un apicultor mai batran Am lasat albinele sa isi faca singure ghemul numai ca am lasat cam multe rame!
Noile lazi au fund fix! In ianuarie am verificat stupii,2familii erau moarte.la celelalte,8 le am pus turta cu protofil,am scos din rame ca erau multe, am marit urdinisurile la maxim.cum ma invatat cineva de pe forum,si ii multumesc foarte mult,ca de altfel cred ca mureau toate.
vecinul

Mesajde george_axente » 06 Mar 2015, 13:14

ghitacusman scrie:
george_axente scrie:
ghitacusman scrie:
george_axente scrie:Mentionez ca nu a fost folosita nici o substanta chimica in interiorul stupilor (antivaroua, antibiotice, etc), s-a mers pe ideea de stup bio. (care se pare ca nu a functionat).

si daca-i bio nu are nevoie de tratamente ? :o

Pai in scorbura unde traiesc ele in mod natural au nevoie de tratamente ?

dadusi cu stingu-n dreptu :lol: ,pai hotarrastete despre care vorbim ? ,stup sau scorbura ?

Offtopic:
Conceptul de "bio" insemna cat mai natural(aproape de natura, de scorbura daca vrei). Sanatate!
Hai sa nu mai facem spam aiurea, am inteles ca nu ai inteles ce vreau sa spun. Mersi!

Ontopic:
La verificare impreuna cu un apicultor nu s-a gasit varroa, nici urme de diaree sau mucegai. Apicultorul a spus ca nu stie de ce au murit... Poate o sa ducem la analiza o albina sa vedem .
george_axente

Mesajde Dila Daniel » 06 Mar 2015, 14:08

george_axente scrie:... Poate o sa ducem la analiza o albina sa vedem .

Daca o sa duceti(ar fi cel mai indicat),te rog sa ne comunici si noua ce raspuns primesti.
Cat priveste o familie bio...adica o familie de albine lasata "de capul ei",indiferent ca e in stup sau scorbura,doar cu ce culege ea...nu are viatza lunga in ziua de azi.
Si daca gaseste nectar si polen bio,fara tratamente(sunt si bio),e pierduta.
Varooa,poate ca nu ati gasit ca urme fizice(am retineri ca ati cautat cu lupa performanta si lumina puternica),nu inseamna ca ea,albina,nu are urme.
Nu trebuie neaparat sa fi murit efectiv din cauza asta,adica infestare mare de varooa,dar un organism atacat de acarian,este slabit imunitar...iar familia este sub stres,ceeace duce si la un consum mai mare de hrana.
Si o intrebare din curiozitate...ai gasit albina moarta cu capul in celule?
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde joohny » 06 Mar 2015, 15:01

pustu scrie:
nae scrie:...........
joohny scrie:..........

Multumesc .
Si siropul ? Apa , zahar si bormasina ? Sau ... ?
Multa sanatate .

Va salut.Sirop 1/1
joohny

Mesajde george_axente » 06 Mar 2015, 15:26

Dila Daniel scrie:Si o intrebare din curiozitate...ai gasit albina moarta cu capul in celule?

Nu, nu erau cu capul in celule, majoritatea erau cazute pe fundul stupului..

Si aveau multe rame cu miere ramasa, deci nu cred ca au murit de foame...
george_axente

Mesajde proapis13 » 06 Mar 2015, 16:20

Am fost intrebat de catre un incepator daca exista stupul minune si care este acela,iata raspunsul meu in filmuletul de mai jos :lol:
http://www.facebook.com/video.php?v=847 ... =2&theater
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR