de echo » 30 Noi 2011, 12:51
Am scris mai sus cum e cu participarea Romaniei, dar cred ca nu s-a inteles, o iau mai la detaliu:
De dragul exercitiului, zicem asa: s-a infiintat compania RMGC SA, companie privata cu capital mixt: 20% statul Roman, 80% participare privata. Total capital social (nu stiu, ipotetic): 1000 euro.
Totul frumos pana aici, Statul are 20% profit din ceea ce produce compania RMGC SA, atat si-a permis, asta e... totusi tinand cont de faptul ca este o rezerva nationala, mi s-ar fi parut "ciudat" sa nu fie implicat si Statul. FRUMOS.. NORMAL.. (pana aici).
Acum: se iau toate avizele, se iau toate aprobarile, etc (este posibil sa fie stipulat in contractul cu Statul RO ca va cadea in responsibilitatea lui sa obtina toate avizele, ceilalti parteneri vin cu know-how, tehnologie, etc.. .. ma rog astea sunt detalii contractuale) Se da start-up la exploatare.
In acel moment, partea privata (fiind majoritara cu 80%) decide refinantarea proiectului prin aport la capitalul social, decizie dictata de faptul ca trebuiesc cumparate utilaje, inceputa exploatarea, etc (banii initiali ai consortiului au fost cheltuiti pe campanii publicitare). Deci fata de cei 1000 de euro capitalul social al societatii (din care statul contribuise cu 200 euro) , partea privata vine cu un aport de 10 milioane si capitalul social al RMGC devine 10mil si 1000 euro, din care contributia RO este .. 200 euro. Daca pana acum, statul detinea 20% din actiunile societatii, acum detine 0,00000020%...
Ceea ce am scris mai sus este doar un scenariu, dar este o reteta clasica, absolut legala. Rog un economist sau un manager de proiect sa ma combata...
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!