Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mutare stupina

Mesajde Dinca Catinel » 11 Mar 2015, 11:09

Va salut, nu vreau sa ''deturnez'' topicul facut de un coleg acum cateva zile asa ca incep unul nou.
Doresc sa mut stupina intr-o locatie noua, cam la 300+ m de locul actual (dupa un damb si la o altitudine usor mai mare, nu stiu daca virgula conteaza). As avea posibilitatea sa ii mut cateva saptamani undeva la 3 km si apoi sa ii duc la noua locatie, dar nu e de preferat.
Ar fi risc mare de depopulare in martie? Daca da, cat timp ar trebui tinuti stupii la locul aflat la 3 km inainte sa fie dusi la noua vatra?
Multumesc mult si sanatate!
Dinca Catinel

Re: Mutare stupina

Mesajde mausica » 11 Mar 2015, 11:39

Cred ca e prea mica distanta de 3 km,mai degraba 7-10 km minim ii ti vreo 10 zile...ideal vreo 2 saptamani si revii cu ei unde doresti(parerea mea).Mai ia si tu o carte la mana si te lamuresti pe loc,plus ca s-a discutat atat pe aceasta tema ca sunt pline forumurile de informatie ......insa trebuei cautata :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Dinca Catinel » 11 Mar 2015, 11:43

Salut, e urgenta de asta am intrebat. Am citit in MA , daca retin bine, ca albina poate zbura 7 km dar parca totusi rar depaseste 1km si ceva. Deci cei 3 km, mai ales acum, nu ar fi suficienti?
Dinca Catinel

Mesajde frantescu » 11 Mar 2015, 12:05

Ii poti muta linistit la 3 km. Pe vremea asta albina nu zboara atat, dar o sa ai probleme cand ii readuci in apropterea vetrei.Te sfatuiesc sa ii reintorci dupa ce se schimba cat mai multa albina.Dupa infloritul pomilor!
frantescu

Mesajde Dinca Catinel » 11 Mar 2015, 12:11

Mersi mult!
Dinca Catinel

Mesajde stroe » 11 Mar 2015, 18:47

frantescu scrie:Ii poti muta linistit la 3 km. Pe vremea asta albina nu zboara atat, dar o sa ai probleme cand ii readuci in apropterea vetrei.Te sfatuiesc sa ii reintorci dupa ce se schimba cat mai multa albina.Dupa infloritul pomilor!

Acelasi sfat il dau si eu. La data asta albina zboara pe raza mica.
stroe

Mesajde Dinca Catinel » 11 Mar 2015, 19:25

Multumesc!
Dinca Catinel

Mesajde popik50 » 11 Mar 2015, 19:43

In perioada asta ii poti muta chiar si la o distanta sub 3 km. Nu vor fi probleme.
popik50

Mesajde emil_sorin » 11 Mar 2015, 19:47

Pe acest subiect , doresc sa întreb si eu , aproape același lucru ,doar ca distanta e de 1,5 km , iar intre cele 2 locații este un deal destulmde înalt. Singura mea problema e ca nu prea am unde le muta , dintr-o locație intermediara la o distanta optima . din ce am mai discutat cu alti stupari mai învățați, mi-au spus ca se poate muta direct pe locația noua , si 1-2 zile tinute închise si cu un surplus de sirop călduț (18-20gC) . in aceasta variant a-r fi pierderi mici de albina care se vor întoarce pe vechea locație.
Voi ce părere aveți ?
emil_sorin

Mesajde Dinca Catinel » 11 Mar 2015, 20:08

popik50 scrie:In perioada asta ii poti muta chiar si la o distanta sub 3 km. Nu vor fi probleme.

Dar nu 300m, nu? :)
Dinca Catinel

Mesajde vlad » 11 Mar 2015, 23:30

voi va omorati familiile cu mana voastra . faceti tot posibilul sa le vedeti sfarsitul . acum , in aceasta perioada , orice albina conteaza . cu cat e mai multa albina in stup cu atat va fi si puiet mai mult . orice mutare va insemna pierderi de albina , dar daca tot trebuie sa o faci atunci ii duci la 3-4 km si-i lasi acolo pana se schimba albina de asta toamna . in stupi e inca multa albina batrana care a iesit la zbor si s-a familiarizat cu imprejurimile stupinei . deci , zic , daca tot mutati , macar faceti-o undeva unde sa aiba cules ( cat de curand- aia tigancii, papadie, apoi pomi , apoi rapita si de ce nu salcam ) . cum au stat o iarna intr-un loc , nu mai pot sta o luna ?
vlad

Mesajde emil_sorin » 12 Mar 2015, 11:05

Am început sa caut pe cineva care să-mi primească albinele pt 2 săptămâni . Inca nu nu am găsit pe nimenia . :? Si zău ca nu vreau sa le omor ...ori fi ele mai amarate si puține , dar sunt ale mele si m-am chinuit cu ele o jumătate de an ... Greu sunt începuturile in toatate dar mai ales in apicultura .Am sa iîncerc sa fac așa cum scrie la manual, ca sunt multe variante , dar nici una cu pierderi minime ..

Așa stăteam si ma gândeam cum le pot muta eu pe frig , bagandule in mașină si cu fundul scos , iar sus doar podișorul ..si sa fac o temperatura mai ridicata in mașină pana când se încălzesc stupii si se desface ghemul. Dar cred ca ete o idee foarte tâmpita .
emil_sorin

Mesajde mellis » 12 Mar 2015, 11:15

Am transportat recent, nu mi-am pus problema de incalzit masina sau desfacut ghem, ci doar de aerisire - fund AV fara subar si urdinis cu sita antisoareci intoarsa. Au ajuns la destinatie - 100 KM in siguranta.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde flamadeezy » 12 Mar 2015, 11:22

le muti peste 5 km si ai pierderi minime spre 0 . In zona Muresului zboara bine aproape zilnic din 15 ian si prin 20 feb carau polen la greu.....sunt convins ca au avut raza de zbor peste 3 km.

Cum zice si Vlad, orice stres si pierdere acum e justificat doar in conditii extreme.
Mai bine le muti pe bloc o perioada la distanta optima decat in lanul de papadie la distanta de 1 km fata de vechea locatie.

Cateodata incercarea moarte are.
flamadeezy

Mesajde emil_sorin » 12 Mar 2015, 11:39

Ma gândesc ca de la 100KM ai cumpărat familii ...
emil_sorin

Mesajde mellis » 12 Mar 2015, 12:25

Am schimbat vatra, din concluziile anului trecut, timpul nu imi permite sa le intretin cum trebuie la 100 km. Le-am adus mai aproape, si o iau de la capat cu plantat salcii, aluni, paravan impotriva vantului, strategii,..noi provocari..un an nou ...mai mult timp dedicat lor..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE