Ia-ti maxim 5 stupi pentru inceput !!!
Iti spun eu care asa am inceput !!!
Vezi daca iti place apicultura , si apoi te " inmultesti " la capitolul apicol !!!
Si daca simti ca le iubesti , apoi poti sa continui !!!
Parerea mea !!!
gigibecalul scrie:In esenta, toti cei pe care ii vei intreba, o sa te sfatuiasca sa incepi cu 2-5 familii de albine (cei care iti vor binele)...pentru ca riscul sa le pierzi e atat de mare la inceput, incat nu merita sa investesti atat de multi bani in albine. Dupa aproximativ 3 ani, o sa incepi sa-ti dai seama de mai multe lucruri referitor la meseria aceasta...nu vei sti tot, dar vei fi in masura sa hotarasti matur daca merita sa investesti sau nu. Poate acum ti se pare ca nimic nu poate zadarnici hotararea ta, dar - spre binele tau - nu te arunca cu capul inainte...sunt atat de multi care au dat gres...
mcadrian scrie:Multumesc frumos!! ai dreptate majoritatea m`au sfatuit asta si nu cred ca am sa fac alta alegere decat daca o sa reusesc sa gasesc sa ma asociez cu cineva cu experienta
lucky5strike scrie:MC, cat de "apucat" esti mai de treaba asta, de albine, carevasazica? Sa stim cum te sfatuim.
Apicultura e intai din placere, apoi din... restul.
gigibecalul scrie:mcadrian scrie:Multumesc frumos!! ai dreptate majoritatea m`au sfatuit asta si nu cred ca am sa fac alta alegere decat daca o sa reusesc sa gasesc sa ma asociez cu cineva cu experienta
...ai grija si la asocierea asta...sa fie om de incredere, altfel vei fi considerat "cel cu capitalul, care nu stie nimic despre apicultura"...un fel de a cincea roata la caruta
Florin Dobre scrie:Sunt sigur ca vei gasi usor pe cineva care sa te ajute sa-ti cheltui cei 10k. Se simte miros de bussines facil...victima sigura.
De-as fi in locul tau la anii tai, as risca doar o parte din suma...sa zicem 3k. As trece macar un sezon si o iarna cu stupii si apoi as avea o imagine cu mult mai clara.
Cu 2000 de iepuroi iti poti lua 10 familii si 20 de cutii; rame, ceara, sarma, etc.
Mia ramasa se duce pe o centrifuga mica si o remorcuta pentru 20 de lazi....Jeep-ul il ai.
Te ''agati'' de un nenea apicultor care are nevoie de mana de lucru si vezi ce inseamna pastoral. Te pregatesti sufleteste pentru momente de restriste in sanul naturii.![]()
Asta ar fi o simulare in scurt. La simulari sunt artist.
proapis13 scrie:AM CUNOSCUT ANUL TRECUT UNUL ASA ENTUZIAST CA TINE SI CU 10000 DE EURO IN BUZUNAR
...De fapt a venit la mine sa-l ajut,sa colaboram dar dupa ce cumparase 100 de lazi cu gandul sa le umple pana toamna si sa traga si 1 tona de miere...problema a fost ca anul trecut a fost cum a fost...din 27 fam cumparate s-a tras 100kg miere si s-au facut inca 20
a venit toamna cu unificarile,furtisaguri din vina apicultorului si iarna cu doua regine batrane cazute la datorie...
7000 de euro s-au dus pe ce am scris mai sus plus medicatia si hranirile de completare...
1000 euro pe motorina arsa pe coclaurile patriei.....inca are bonurile ...
500 euro pe reparatiile la masina dupa pastoral...a vandut masina dupa reparatii...1350 euro...
astazi platit 210l sirop,2 cutii faguri,20 hranitoare,100 rame insarmate...400 euro...fara tratamente....
...si inca NU a inceput munca grea in stupina...baga bani-baga bani....
Donbazil scrie:Sal'tare!
Nu-ti spun sa faci asa, dar EU asa as face:
Prima data m-as lipi de un apicultor "tare" din zona si pe cinstite i-as spune ce plan am.
Dupa o initiere cat-de-cat cu albinele, de fo' luna, sa vad daca nu-s alergic, sa vad ce-i aia o rama, un trantore si unde "creste" polenul - si doar daca-mi place ceea ce vad si sunt convins ca asta e ceea ce vreau sa fac, as pleca pana la Graz in Austria intr-o vizita de-o saptamana la Scoala de apicultura....Mai bag la cap ceva si de acolo. Apoi, daca tot sunt in drum bag o vizita de inca o saptamana in Italia....(Gasim pe net conationali dispusi sa ne fie ghizi si ajutoare. Daca ne asiguram cazarea si masa pe cont propriu sigur gasim si oameni de buna credinta care sa ne primeasca la ei in stupine de SUTE sau MI de familii , unde avem ce invata ajutand dupa putere si stiinta si fara sa solicitam vreo plata.....Intr-o saptamana vezi - si ai timp sa notezi destule....
Dupa acest mic concediu activ, in care nu strici decat vreo mie de coco, vii acasa si deja vezi lucrurile altfel....
Succesiunea nu-i obligatoriu sa fie cea expusa de mine, eu as merge si pana-n Moldova dar tot la unu' "tare"....Doar de la de'astia am ce invata, - ca de la filozofi cu 3,14 stupi, invatati " pe economie"![]()
....
N-ai chef sa mergi pe afara, suna-l pe Lucian Avram, pe Dragos, pe Puisoru sau pe cine mai crezi tu ca-i pe meserie din judet sau judetele apropiate si roaga-l sa te primeasca - in practica la el o vreme....
N-ai ce pierde!...Iti convine viata de apicultor, bine, nu - Pa si pusi!...Viata merge inainte! (Iti inchipui ca ai avut pojar si ai fost obligat sa stai in casa 10 zilefara sa faci nimic din ce faceai de obicei)![]()
![]()
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori