Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Albinele si vaca

Mesajde cristi_vidican » 19 Mar 2015, 09:34

Unde voi ține stupii în lunile mai și iunie, cineva va lega acolo o vacă să pască.
Este o grădină nelucrată și are iarbă numa bună de păscut.
Vaca va fi legată la vreo 40 de m de 50 de stupi de albine.
Credeți că pot fi probleme?
Cunosc cazuri cu cai, dar nu știu nimic de vaci
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Albinele si vaca

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Mar 2015, 09:38

Vaca nu are coada asa de stufoasa !!!
Poate scapa ea cumva de probleme !!!
:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Gicuta » 19 Mar 2015, 10:05

In literatura veche de specialitate se mentiona ca stupii se transporta cu carul tras de boi, intrucat acestia nu au probleme cu albinele asa cum au caii. Drept urmare, poate paste linistita, numai sa nu se scarpine de stupii dvs :)
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde ioan76 » 19 Mar 2015, 10:36

Foarte plastic titlul,parerea mea este ca ar fi mult mai bine sa cosesti iarba si sa o manance vaca in alta parte.
Eu cosesc prin stupina cu o motocoasa sthil fs90 si am observat ca nu deranjeaza albinele chiar asa de tare ca o coasa manuala.Eu fac treaba asta pe la 4:30,dimineata(albinele sunt inca somnoroase).
Ciao!
ioan76

Mesajde daffid mihailov » 19 Mar 2015, 11:22

Imi aduc aminte de o patanie. Eu tineam vaca la nici 10 metri de stupi. Se impaca bine cu albinele. Am si albine tare cuminti. Intr-o zi insa a plouat mai rau, s-a lasat terenul si au cazut 7 stupi plini cu caturile rupte. Nu mai era vecin pe-afara. Si vaca si catelul stiau ca ganganiile astea mici sunt dureroase. A luat bine intepaturi...insa nu a patit nimic. Am dus-o in acelasi loc, nu s-a suparat, dar era mai precauta cand vedea o albina. :lol:

Ca la oameni, daca vaca e alergica poate sa moara si de la o intepatura.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 19 Mar 2015, 13:56

Vaca mea trecea printre stupi tot timpul cand venea de la pasune. Am avut vaci care pasteau la cativa metri de stupi.
Singura problema ar fi in sensul invers... nu cumva vaca sa rastoarne stupii. Se poate intampla sa vrea sa se scarpine de vreunul din ei :)
hntrnth@mailinator.com

Mesajde TDI » 19 Mar 2015, 14:10

Cu albinele nu e problema atât timp cat exista un cules de intretinere sau măcar sa rămână cantarul pe 0. Când începe sa scada... e trist.
TDI

Mesajde alin75 » 19 Mar 2015, 15:12

Am avut si eu stupii dusi anual in fostele livezi ale CAP-ului (intre timp retrocedate). Livezi batrane, nelucrate, dar creste o faneata de toata frumusetea. Initial cand am vazut ca vacile satului pasc libere, am avut la inceput ceva emotii, apoi am remarcat faptul ca nu au nici o treaba. Ca sfat am avut ocazia sa vad la alti colegi "de plantatie" stupi (mai ales la capate de rand) rasturnati de cum treceau vacile, deci incearca sa-i legi cumva.
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde teinegru64 » 19 Mar 2015, 16:13

alin75 scrie:Am avut si eu stupii dusi anual in fostele livezi ale CAP-ului (intre timp retrocedate). Livezi batrane, nelucrate, dar creste o faneata de toata frumusetea. Initial cand am vazut ca vacile satului pasc libere, am avut la inceput ceva emotii, apoi am remarcat faptul ca nu au nici o treaba. Ca sfat am avut ocazia sa vad la alti colegi "de plantatie" stupi (mai ales la capate de rand) rasturnati de cum treceau vacile, deci incearca sa-i legi cumva.

Vaca o legi....De nu o legi, stupii ingradesti.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde cristi_vidican » 19 Mar 2015, 16:18

Vaca va fi legată la țăruș, așa că nu va ajunge nici măcar să se apropie de stupi.
Întreb despre asta pt că știu variantele cu caii legați și omorâți de albine
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde nicus » 19 Mar 2015, 16:29

Cristi, fie langa paduri dar mai ales la FS multi stupari isi gasesc locul .. la botu vacii, adica pe izlaz.N am auzit sa fie probleme.
Totusi daca ai stupii roitori, pune o pe o sarma .. nu care cumva sa sustina 2 roiuri in aceeasi zi. :D

(Daca seamana cu cea de la cioco Milka, storci si o lavanda. ;) )
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde nae » 19 Mar 2015, 16:46

cristi_vidican scrie:Vaca va fi legată la țăruș, așa că nu va ajunge nici măcar să se apropie de stupi.
Întreb despre asta pt că știu variantele cu caii legați și omorâți de albine

Poate merge poate nu .
Sunt perioade in care culesul pica si incep cautarile la urdinis , un vant care le zapaceste , o stupina laterala al carei zbor pica perpendicular pe zborul tau , ceasul rau pisica neagra ,...
Animal la pasune liber = da , merge .
LEGAT in zona limitrofa = risc .
Daca reusesti sa faci un ''zid'' spre pasunea vacii dispare ''sentimentul'' de proprietate unde albina este agresiva ; ceva din folie (sa nu umbresti) intinsa pe sarma = asa fac in fiecare an spre vecinul din fata stupilor .Folie dubla, n-o tai, introduc o sarma ''sanatoasa'' sus si o agat de 6-10 stalpi/araci iar jos, sa n-o ridice vantul, fac buzunare in care introduc pamant .
Il mai vad fugind in curte dar ma fac ca ploua :oops: (se face sau nu miere el are :D )
nae

Mesajde oroles » 19 Mar 2015, 17:01

Cu vacile albinele nu au nimic. Chiar daca le inteapa nu se intampla nimic. In primul an vaca vecinului venea cu botul pana la gard unde la 1 m aveam stupii. Nu s-au plans niciodata de albine vecinii. Si iarna venea pana langa stupi, insa avand gard nu aveam probleme. In cazul in care va intrebati ce cauta o vaca iarna pe pasune va spun ca vecinul meu tinea la eficienta si ducea vaca pana langa stogul cu fan ca sa aleaga ea si sa nu ii mai care el. Singurul aspect deranjant a fost ca stogul fiind aproape era magnet pentru soareci.

Cu cainele si calul e alta poveste. Bunicul nevestei povestea ca a dus niste stupi cuiva in urma cu 50 de ani in pastoral. La un moment dat un stup s-a desfacut si albinele au tabarat pe oameni si albine. Proprietarul cailor a luat-o la fuga. Noroc ca proprietarul albinelor a avut prezenta de spirit sa dea drumul la cai. Acestia au fugit si asa au scapat. Au strans albinele, au recuperat caii si au continuat drumul. In urma cu doi ani un apicultor cu pavilion a trecut cu albinele catre un loc de pastoral din zona noastra. Ajuns la locul unde trebuia sa amplaseze pavilionul si unde pasteau si caii a dat imediat drumul la albine in loc sa astepte sa se mai linisteasca. Albinele au tabarat pe un cal si l-au omorat. Stuparul a platit calul omului si s-a aplanat orice conflict. Nu stiu de ce albinele devin mai nervoase la cai si la caini. Calul in plus are un sistem nervos atipic (greu gasesti un anestezic pentru cal si multe medicamente sunt special facute pentru ei) si de aceea il face mai vulnerabil la veninul de albine. Acum 2 ani in octombrie am arat la 50 de centimetri de stupi cel mai aproape si nu au facut nimic albinele, desi zburau, ce-i drept cam anemic.
oroles

Mesajde lucky5strike » 19 Mar 2015, 22:55

ioan76 scrie:Foarte plastic titlul,parerea mea este ca ar fi mult mai bine sa cosesti iarba si sa o manance vaca in alta parte.
Eu cosesc prin stupina cu o motocoasa sthil fs90 si am observat ca nu deranjeaza albinele chiar asa de tare ca o coasa manuala.Eu fac treaba asta pe la 4:30,dimineata(albinele sunt inca somnoroase).
Ciao!

Cum reusesti? Ai mei fac barbi de furie la urdinis, indiferent de vatra.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mihaistupar » 20 Mar 2015, 00:09

Face vaca anticorpi de la venin si nu vei avea probleme nici cu viteii
mihaistupar

Mesajde mihaistupar » 20 Mar 2015, 00:10

Sau consumatorii ha ha
mihaistupar

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE