ovidiu8403 scrie:E umpic off topic si nu prea . Daca voi muta familii la o livada de cateva hectare de pomi fructiferi - meri la o distanta de aprox pe linie dreapta de zbor in aer 1.5-2 Km fata de actuala locatie . Ce se va intampla ? Exsista riscul ca lucratoarele ca si cateii sa se intoarca la actuala locatie sa-si caute lada sau isi fac repere si stau in acea zona ???
Si imediat dupa meri inapoi , unde sunt acum ? Se mai duc in aceea zona . E cu risc ?PLS help sunt inceptator de 3 ani si nu am mutat niciodata de pe vatra...
mircea marcel scrie:Marti pe la ora 11 am mutat 8 familii din curte ( unde erau tinute pe iarna ferite de vant langa zid ) in gradina la 10 m departare , in acesti 10 m este si un gard de nuiele care desparte aria.
Am observat ca la 2 ore dupa ce i-am mutat , in vechea locatie s-au adunat o gramada de albine venite de la cules (cu polen si fara) . AM pus stupii inapoi si am vazut ca e in ordine si albinele intra si iasa .
Am asteptat seara si i-am mutat pe seara crezand ca asa e ok si nu o sa se ,mai intoarca la vechia locatie.
Astazi( sambata cand am venit sa ma uit ) pe la 12 iar erau plin de albine in vechia locatie.
Stiti sa-mi spuneti va rog care-i bailu ? E grav ? ce ar trebui sa fac?
mircea marcel scrie:Marti pe la ora 11 am mutat 8 familii din curte ( unde erau tinute pe iarna ferite de vant langa zid ) in gradina la 10 m departare , in acesti 10 m este si un gard de nuiele care desparte aria.
Am observat ca la 2 ore dupa ce i-am mutat , in vechea locatie s-au adunat o gramada de albine venite de la cules (cu polen si fara) . AM pus stupii inapoi si am vazut ca e in ordine si albinele intra si iasa .
Am asteptat seara si i-am mutat pe seara crezand ca asa e ok si nu o sa se ,mai intoarca la vechia locatie.
Astazi( sambata cand am venit sa ma uit ) pe la 12 iar erau plin de albine in vechia locatie.
Stiti sa-mi spuneti va rog care-i bailu ? E grav ? ce ar trebui sa fac?
duma scrie:ovidiu8403 scrie:E umpic off topic si nu prea . Daca voi muta familii la o livada de cateva hectare de pomi fructiferi - meri la o distanta de aprox pe linie dreapta de zbor in aer 1.5-2 Km fata de actuala locatie . Ce se va intampla ? Exsista riscul ca lucratoarele ca si cateii sa se intoarca la actuala locatie sa-si caute lada sau isi fac repere si stau in acea zona ???
Si imediat dupa meri inapoi , unde sunt acum ? Se mai duc in aceea zona . E cu risc ?PLS help sunt inceptator de 3 ani si nu am mutat niciodata de pe vatra...
Eu nu vad rostul mutarii lor pe o distanta asa mica 1,5-2 km ...ele la distanta aia bat fara probleme !
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori