Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mutare stupi

Mesajde yulian » 13 Mar 2015, 11:17

Depinde si cand ii muti. De exemplu, acum nu ai albina culegatoare...este albina tanara din toamna..care este batrana, iar intr-o luna schimbul de generatii va fi complet...deci nu este problema. Daca ii schimbi peste o luna...s-ar putea, dar nici atunci, la 2 km nu prea cred ca vor zbura prea multe inapoi mai ales daca dau de cules in fata nasului :D
yulian

Mesajde vasilefi » 17 Mar 2015, 09:36

daca dau de cules in fata nasului probabil nu zboara prea multe inapoi dar ce te faci dupa cules
atunci cred ca e mai riscanta mutarea

in cazul meu totul a decurs foarte bine fara lupte fara depopulari multumita si sfaturilor primite aici pe forum
vasilefi

Mesajde duma » 17 Mar 2015, 17:06

ovidiu8403 scrie:E umpic off topic si nu prea . Daca voi muta familii la o livada de cateva hectare de pomi fructiferi - meri la o distanta de aprox pe linie dreapta de zbor in aer 1.5-2 Km fata de actuala locatie . Ce se va intampla ? Exsista riscul ca lucratoarele ca si cateii sa se intoarca la actuala locatie sa-si caute lada sau isi fac repere si stau in acea zona ???
Si imediat dupa meri inapoi , unde sunt acum ? Se mai duc in aceea zona . E cu risc ?PLS help sunt inceptator de 3 ani si nu am mutat niciodata de pe vatra...

Eu nu vad rostul mutarii lor pe o distanta asa mica 1,5-2 km ...ele la distanta aia bat fara probleme !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde mircea marcel » 22 Mar 2015, 11:06

Marti pe la ora 11 am mutat 8 familii din curte ( unde erau tinute pe iarna ferite de vant langa zid ) in gradina la 10 m departare , in acesti 10 m este si un gard de nuiele care desparte aria.

Am observat ca la 2 ore dupa ce i-am mutat , in vechea locatie s-au adunat o gramada de albine venite de la cules (cu polen si fara) . AM pus stupii inapoi si am vazut ca e in ordine si albinele intra si iasa .
Am asteptat seara si i-am mutat pe seara crezand ca asa e ok si nu o sa se ,mai intoarca la vechia locatie.

Astazi( sambata cand am venit sa ma uit ) pe la 12 iar erau plin de albine in vechia locatie.

Stiti sa-mi spuneti va rog care-i bailu ? E grav ? ce ar trebui sa fac?
mircea marcel

Mesajde un OM » 22 Mar 2015, 15:31

Baiul ar fi ca distanta minima de mutare primavara ar fi de 3-4 km, iar dupa o perioada de zbor de cateva zile la rand distanta se mareste la 6-7 km. Asta o fi baiul?
un OM

Mesajde danielmihai » 22 Mar 2015, 20:19

mircea marcel scrie:Marti pe la ora 11 am mutat 8 familii din curte ( unde erau tinute pe iarna ferite de vant langa zid ) in gradina la 10 m departare , in acesti 10 m este si un gard de nuiele care desparte aria.

Am observat ca la 2 ore dupa ce i-am mutat , in vechea locatie s-au adunat o gramada de albine venite de la cules (cu polen si fara) . AM pus stupii inapoi si am vazut ca e in ordine si albinele intra si iasa .
Am asteptat seara si i-am mutat pe seara crezand ca asa e ok si nu o sa se ,mai intoarca la vechia locatie.

Astazi( sambata cand am venit sa ma uit ) pe la 12 iar erau plin de albine in vechia locatie.

Si in alta postare te plangeai ca ti-au murit niste matci.Care sa fie cauza? Daca esti incepator cauta sa te lipesti de un apicultor cu experienta si intreaba-l inainte ca sa numai gresesti! ;) sau cum a zis altstupar vinde-le.... :roll:
danielmihai

Mesajde mircea marcel » 22 Mar 2015, 21:15

Multumesc danielmihai ptr. raspuns.

Sunt incepator intr-adevar dar nu vreau sa vind nimic , numai ce le-am cumparat anul trecut in toamna.

E adevarat am un stup fara regina , se mai intampla si la case mai mari nu doar mie ( sa iesi din iarna fara regina) , astazi am unificat acea familie cu alta mai slabuta cu regina si puiet in toate stadiile.

Eu cer sfaturi si daca sunt binevoitori le iau in considerare si le aplic cu placere.

PS. nu cunosc apicultori care sa-mi arate una- alta , deci trebuie sa ma descurc cum pot.
mircea marcel

Mesajde Florin Dobre » 22 Mar 2015, 21:23

Inteleg ca nu cunosti apicultori la inceput fiind. Am trecut prin asta.
Dar nu doare sa citesti. Forumul are raspunsuri.
Daca citeai inainte, nu aveai problemele cu mutarea stupilor.
Sau macar sa fi intrebat inainte. Nu cred ca ramaneai fara lamuriri.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde mircea marcel » 22 Mar 2015, 21:27

Asa este Florin , mare dreptate ai . Dar ce sa fac acum... asta e , o sa ma interesez de acum inainte sa fac ceva.
mircea marcel

Mesajde mircea marcel » 22 Mar 2015, 23:30

mircea marcel scrie:Marti pe la ora 11 am mutat 8 familii din curte ( unde erau tinute pe iarna ferite de vant langa zid ) in gradina la 10 m departare , in acesti 10 m este si un gard de nuiele care desparte aria.

Pana la urma este ceva de facut sau ramane asa ?
mircea marcel

Mesajde Florin Dobre » 22 Mar 2015, 23:55

Pai...pune-i la loc.
Albina revine la locul unde si-a facut orientarea la iesirea din primavara.
Daca vrei sa-i muti musai pe alta locatie in gradina, muta-i temporar(3-4 saptamani) pe o locatie la 6-7 km. Ideea e ca in timpul asta albina batrana va fi inlocuita de generatiile noi care nu vor mai cunoaste vechea pozitie. Apoi ii aduci pe locatia dorita.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde vasilefi » 23 Mar 2015, 11:56

10 metri nu e asa mult
pastrezi ordinea stupilor si ii muti 50-60 cm in fiecare zi spre locul dorit
vasilefi

Mesajde MIHAEE'E » 23 Mar 2015, 12:26

duma scrie:
ovidiu8403 scrie:E umpic off topic si nu prea . Daca voi muta familii la o livada de cateva hectare de pomi fructiferi - meri la o distanta de aprox pe linie dreapta de zbor in aer 1.5-2 Km fata de actuala locatie . Ce se va intampla ? Exsista riscul ca lucratoarele ca si cateii sa se intoarca la actuala locatie sa-si caute lada sau isi fac repere si stau in acea zona ???
Si imediat dupa meri inapoi , unde sunt acum ? Se mai duc in aceea zona . E cu risc ?PLS help sunt inceptator de 3 ani si nu am mutat niciodata de pe vatra...

Eu nu vad rostul mutarii lor pe o distanta asa mica 1,5-2 km ...ele la distanta aia bat fara probleme !

Salut
Nu inteleg de ce vrei sa-i muti, la o distanta asa mica de 2 km.
La pomi, vor culege mai mult polen si foarte putin nectar.... Polenul de pe picioruse va fi acelasi si la 100 m si la 1,5 km, mai putin valabil si in cazul nectarului din gusa ...... E o parere de incepator sub 3 ani ! ... sper sa primesti si pareri sau sfaturi de la colegii cu mai multa experienta ! .,..
MIHAEE'E

Mesajde mellis » 23 Mar 2015, 12:50

Eu zic ca este asa - dar invers, polenul trebuie sa fie mai aproape si nectarul - si el ;)
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde MIHAEE'E » 23 Mar 2015, 12:55

Aveti dreptate ! acum mi-am adus aminte, faptul ca polenul, il aduc de la max 1 km, ideal sub 500m si nectarul sub 2 km ! ? .....
MIHAEE'E

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR