Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Protest impotriva "Proiectului" Rosia Montana

Mesajde horia_ch » 28 Noi 2011, 22:41

Mircea77 scrie:Echo eu sunt de acord cu tine insa trebuie sa intelegi si psihologia omului care i se rupe in paispe de ce fel de tehnologie de extractie este folosita atata timp cat intre ograda lui si locul de exploatare sunt sute de km.

Vai, Mircea, ce aproape e Roşia de Deltă! Mi-e GROAZĂ !
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde echo » 28 Noi 2011, 23:32

horia_ch scrie:
Mircea77 scrie:Echo eu sunt de acord cu tine insa trebuie sa intelegi si psihologia omului care i se rupe in paispe de ce fel de tehnologie de extractie este folosita atata timp cat intre ograda lui si locul de exploatare sunt sute de km.

Vai, Mircea, ce aproape e Roşia de Deltă! Mi-e GROAZĂ !

Nu stiu cum sa inteleg cele de mai sus...
daca mor pestii din Delta sau pestii de pe Tisa e vre-o diferenta... pentru pestii morti?? adica daca nu ma afecteaza pe mine direct, nu trebuie sa iau atitudine?? trebuie sa astept pana se va intampla la mine in curte??

repet: "Dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine..." ....
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde Mircea77 » 29 Noi 2011, 02:02

horia_ch scrie:Vai, Mircea, ce aproape e Roşia de Deltă! Mi-e GROAZĂ !

Oare trebuie sa-ti reamintesc unde se varsa Tisa (apropo de deversarea de cianuri din anii trecuti) ?! Poate asa ai sa vezi legatura cu Delta, gandindu-te ca raurile si paraurile din Romania ajung in Dunare.
Remarca ta subliniaza inca odata ceea ce am spus mai sus: daca este departe de tine crezi ca nu te va "atinge".
Parerea mea este alta.

P.S. Oare n-ai mancat niciodata peste (din Delta sau Dunare) ?! Daca da, citeste si in cat timp se resorb sau se inactiveaza cianurile (inclusiv dupa ce au ajuns in Marea Neagra, ca doar nu vrei sa-mi spui ca nu te duci pe Litoral).
Mircea77

Mesajde akmm » 29 Noi 2011, 09:07

Mircea77 scrie:

Oare trebuie sa-ti reamintesc unde se varsa Tisa (apropo de deversarea de cianuri din anii trecuti) ?! Poate asa ai sa vezi legatura cu Delta, gandindu-te ca raurile si paraurile din Romania ajung in Dunare.
Remarca ta subliniaza inca odata ceea ce am spus mai sus: daca este departe de tine crezi ca nu te va "atinge".
Parerea mea este alta.

P.S. Oare n-ai mancat niciodata peste (din Delta sau Dunare) ?! Daca da, citeste si in cat timp se resorb sau se inactiveaza cianurile (inclusiv dupa ce au ajuns in Marea Neagra, ca doar nu vrei sa-mi spui ca nu te duci pe Litoral).

Abia acum m-am convins.Daca e vorba de sanatatea guvizilor de pe stancile Marii Negre, pana aici.Ma opun proiectului.Vorba aia, nici Imperiul Austro-Ungar nu a indraznit sa exploatexe aurul romanesc in halul asta....
Hai sa o lasam mai moale cu durerea asta ecologica.Mai bine sa dam solutii cum sa scoatem aurul fara probleme.Daca ne pricepem.Eu nu ma pricep.La noi e doar vant piatra si armata.De aceea vin americanii cu bazele, spaniolii cu eolienele.Alea care strica traseul pasarilor migratoare, cel putin cu cativa metri.Noi vrem progres fara revers.Si eu vreau, dar nu se prea poate.Sa ne gandim la asta de fiecare data cand alimentam masina.
Ar fi minunat sa ai o grozavenie de resurse si sa nu-ti pese de ele pentru ca traiesti din altceva( in sensul de a fi lasate acolo unde sunt).Dar cum padurile s-au cam terminat iar masini mai scumpe si mai performante se construiesc intr-una cum sa opresti exploatarea aurului?
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde CONSTANTIN » 29 Noi 2011, 09:12

Nu cunosc detaliile contractului semnat intre statul roman si firma canadiana, nu cunosc ce poate insemna exact exploatarea cu aceste cianuri. In schimb sunt sigur ca o economie nu se poate baza pe flori de colt. Inainte de 1989 am lucrat intr-un laminor de profile mijlocii, tunder, zgomot, temperaturi extreme, cu toate astea la inchidere multi dintre cei care se luptau cu fierul la peste 1000 de grade au lacrimat. Cunosc oarecum Combinatul Siderurgic Galati, multi nici nu banuiesc ce e acolo: cocserie, furnale, laminoare grele, port mineralier... simti aerul greu de la zeci de kilometri, cu toate astea daca se inchide acest combinat, Galatiul devine oras agrar gen Faurei. Pana vom dezvolta o industrie IT trebuie sa ne descurcam cu ce avem.
CONSTANTIN

Mesajde echo » 29 Noi 2011, 09:39

domnilor, am impresia ca nu ati citit toate cele 8 pagini din spate referitor la acest subiect, dar ne dam cu parerea ...

pai cine a vorbit aici de inchiderea Galati-ului? sau de inchiderea oricarei alte activitati??

vorbim de deschiderea unei noi exploatari (de fapt mai veche, dar la alta scara), activitate care este potential nociva pentru mediu...

cu tot respectul.... va rog cititi tot ce s-a scris si discutat mai in spate, daca puteti cititi si link-urile postate si apoi discutam ceva mai in tema....

Putem lasa deoparte TOTAL ecologia, daca asta va deranjeaza si discutam strict de implicatiile economice si cele de risk asupra sanatatii omului, de geo-politica previziuni ale situatiei aconomice pe termen lung rezultate din aceasta exploatare si ce vreti dvs, DAR, cititi mai inainte se s-a scris...

Eu si altii aici, am adus argumente care, in opinia noastra, fac acest proiect, in actuala lui forma, unul ne-eficient pt RO. Nu sustin in nici un caz ca eu as avea dreptate, doar imi sustin punctul de vedere. De aceea nu aveti decat sa veniti cu contra-argumente pentru discutie, altiminteri ramanem la nivelul "ca o fi.. ca o pati... "

Am pus mai sus niste intrebari concrete.... raspundeti va rog la alea.. ce ne ascundem dupa deget si facem referiri la alte chestii??

Pe pagina anterioara v-am dat referire la un accident de la o exploatare similara intamplat luna trecuta in Kazakhstan... deci se poate intampla (IAR) si la noi...

1 sau 2 pagini mai in spate am dat exemple de 2 tehnologii mai putin nocive decat folosirea cianurilior (si cate alte or mai fi...)

fara suparare, dar ... MIE imi lipsesc argumentele???? inainte de a raspunde, va rog respectuos sa cititi ceea ce s-a discutat...
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde horia_ch » 29 Noi 2011, 11:24

Mircea77 scrie:

Parerea mea este alta.

Scuze, cred că nu s-a înţeles bine ce am vrut să spun. Am vrut să spun... EXACT ce am spus. Era o mică bătaie către Babadag.
Si chiar mi-e groază de ce se poate întâmpla. În cazul unei deversări accidentale se arde Tisa, Dunărea în aval şi toată Delta. Guvizii chiar nu mă interesează. (akmm, n-o lua ca atac!)
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde liviu1965 » 29 Noi 2011, 20:14

akmm,

Este o placere sa te citesc.

Nu doresc decat sa-ti multumesc ca postezi pe acest post.

Eu sunt de partea lui Echo....
liviu1965

Mesajde Mircea77 » 29 Noi 2011, 22:51

akmm scrie:Abia acum m-am convins.Daca e vorba de sanatatea guvizilor de pe stancile Marii Negre, pana aici.Ma opun proiectului.Vorba aia, nici Imperiul Austro-Ungar nu a indraznit sa exploatexe aurul romanesc in halul asta....
Hai sa o lasam mai moale cu durerea asta ecologica.Mai bine sa dam solutii cum sa scoatem aurul fara probleme.Daca ne pricepem.Eu nu ma pricep.La noi e doar vant piatra si armata.De aceea vin americanii cu bazele, spaniolii cu eolienele.Alea care strica traseul pasarilor migratoare, cel putin cu cativa metri.Noi vrem progres fara revers.Si eu vreau, dar nu se prea poate.Sa ne gandim la asta de fiecare data cand alimentam masina.
Ar fi minunat sa ai o grozavenie de resurse si sa nu-ti pese de ele pentru ca traiesti din altceva( in sensul de a fi lasate acolo unde sunt).Dar cum padurile s-au cam terminat iar masini mai scumpe si mai performante se construiesc intr-una cum sa opresti exploatarea aurului?

1) Despre guvizi : eu faceam trimitere si la faptul ca tot romanul se duce pe litoral si se balaceste el si toata familia (copiii mai ales sunt vulnerabili). Cianura daca ajunge in Marea Neagra nu prea se mai misca de acolo pentru ca este o "mare interioara". Nu are o decat o slaba comunicare prin Stramtoarea Bosfor cu Marea Egee si implicit cu Oceanul Atlantic. Din aceasta cauza si salinitatea este mult mai mare decat in ocean si, pe cale de consecinta, flora si fauna este redusa ca prezenta la adancimi mari din cauza hidrogenului sulfurat (H2S).
2) Exista metode de extractie ecologice dar care le-ar scade profitul foarte mult "samaritenilor" de la RMCG. Asa ca de ce sa nu insiste cu reclamele alea in care abuzeaza de disperarea unor amarati, doar-doar s-or inmuia factorii decizionali prin "consensul popular"
Mircea77

Mesajde liviu1965 » 30 Noi 2011, 11:46

Uite o informatie:

Acum ceva zile in urma ascultam la Tv emisiunea lui Moise Guran. In treacat a spus ceva de genul: ca nu s-a facut nici o investitie in Rosia Montana....de ani buni. De aici lipsa de locuri de munca si .... necazul oamenilor de acolo.Astia sunt cei care au refuzat relocarea.

Cam pare o regie pusa bine la punct, de ani de zile.
Necazul vine de la tehnologia ce se vrea folosita ( e ieftina si se pare ca deja o au ). Daca renunta la ea si folosesc o alternativa.... sunt de acord cu ei
Mai comentez putin la faptul ca noi , ca tara luam cam putini bani. De fapt suna ca un comision.
Danemarca ,parca, nu stiu sigur , au nivelul de trai crescut intrucat exploatarea de petrol este a statului si nu a multinationalelor. In felul acesta taxele si impozite pe populatie sunt mult mai reduse.

De ce nu putem si noi , ca stat, sa exploatam noi si sa dam noi comision celui care doreste sa exploateze.
Sa se faca o licitatie..... sunt sigur ca vin si altii....la aurul nostru si nu numai.

Cu petrolul din Marea Neagra s-a mai miscat ceva? Ala de pe langa Insula Serpilor.Stiu ca de fapt e al nostru dar nu e...., tot asa ca si la RM, s-a facut un contract.....
Uite, nu-mi vine sa cred ca spun: mari prosti mai suntem.
Am avut si petrol in tara asta. Mai avem? Parca l-a luat Patriciu.Din cate stiu, acesta are conturile prin alte parti....deci impozit zero la buget.Ce vireaza: tva-ul si taxele pe angajati si cu care se lauda la tv....Mare roman mai e....

Nu mai continui.
Parca suntem un popor blestemat.
liviu1965

Mesajde akmm » 30 Noi 2011, 12:42

Daca am afla cine este producatorul/furnizorul de cianura, parca am mai rezolva din mister.Vorba aia: interesul poarta fesul.Si nu sunt un nationalist feroce, ca sunt lipovean, dar parac tare din cale afara tine la Romania ministrul mediului Laszlo Borbely....Parca ar vrea sa ramana aurul acolo unde e. :D
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde echo » 30 Noi 2011, 12:51

Am scris mai sus cum e cu participarea Romaniei, dar cred ca nu s-a inteles, o iau mai la detaliu:

De dragul exercitiului, zicem asa: s-a infiintat compania RMGC SA, companie privata cu capital mixt: 20% statul Roman, 80% participare privata. Total capital social (nu stiu, ipotetic): 1000 euro.
Totul frumos pana aici, Statul are 20% profit din ceea ce produce compania RMGC SA, atat si-a permis, asta e... totusi tinand cont de faptul ca este o rezerva nationala, mi s-ar fi parut "ciudat" sa nu fie implicat si Statul. FRUMOS.. NORMAL.. (pana aici).

Acum: se iau toate avizele, se iau toate aprobarile, etc (este posibil sa fie stipulat in contractul cu Statul RO ca va cadea in responsibilitatea lui sa obtina toate avizele, ceilalti parteneri vin cu know-how, tehnologie, etc.. .. ma rog astea sunt detalii contractuale) Se da start-up la exploatare.

In acel moment, partea privata (fiind majoritara cu 80%) decide refinantarea proiectului prin aport la capitalul social, decizie dictata de faptul ca trebuiesc cumparate utilaje, inceputa exploatarea, etc (banii initiali ai consortiului au fost cheltuiti pe campanii publicitare). Deci fata de cei 1000 de euro capitalul social al societatii (din care statul contribuise cu 200 euro) , partea privata vine cu un aport de 10 milioane si capitalul social al RMGC devine 10mil si 1000 euro, din care contributia RO este .. 200 euro. Daca pana acum, statul detinea 20% din actiunile societatii, acum detine 0,00000020%...

Ceea ce am scris mai sus este doar un scenariu, dar este o reteta clasica, absolut legala. Rog un economist sau un manager de proiect sa ma combata...
echo

Mesajde cristi-serban » 30 Noi 2011, 13:36

Daca treaba era invers ,80% statul si 20% privat(fraieri) cred ca la comportamantul romanului de conducere a unei societati cu capital statul, VIITORUL TACA(ca in multe cazuri).Eu am lucrat 3 ani in zona si spun mare si raspicat numai privatul poate sa faca treaba acolo altfel nu are rost.Sunt pt deschiderea exploatari. :)
cristi-serban

Mesajde Dragos2006 » 30 Noi 2011, 14:57

Puteti sa semnati voi 1000 de petitii si sa va dati cu curul de pamant de zecemii de ori cat timp cartile au fost facute din 2004 . Rosia Montana a fost cumparata de masonerie prin intermediul lui Frank Timis , proprietar Gabriel resurse , actionara la RMGC. Iar masoneria are rabdare , pentru ei imortant este sa fie proprietari pe resursa , ca o vor exploata in 10 ani sau in 50 e doar o chestie de oportunitate.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde liviu1965 » 30 Noi 2011, 15:02

Daca treaba era invers ,80% statul si 20% privat(fraieri)

Nici asa nu e corect
Undeva 35% statul si restul ...fraierii. Dar nu 0,0000035%
Cand majorezi capitalul social, automat se modifica si procentul de actiuni ale participantilor.Este in favoarea celor care fac acest lucru. Si e un lucru corect.Din ce stiu, majorarea de capital se face printr-o adunare generala a actionarilor si trebuie sa fie votata cu 50+1 % in favoare. Daca statul a fost reprezentat de o " gasca de baieti destepti " .... decizia a fost luata in favoarea majorarii de capital, implicit si a actiunilor detinute de " NOI ".

Poate ca gresesc,
liviu1965

Mesajde Cristian IONITA » 30 Noi 2011, 17:51

Dragos2006 scrie:Puteti sa semnati voi 1000 de petitii si sa va dati cu curul de pamant de zecemii de ori cat timp cartile au fost facute din 2004 . Rosia Montana a fost cumparata de masonerie prin intermediul lui Frank Timis , proprietar Gabriel resurse , actionara la RMGC. Iar masoneria are rabdare , pentru ei imortant este sa fie proprietari pe resursa , ca o vor exploata in 10 ani sau in 50 e doar o chestie de oportunitate.

sa intelegm ca tu bei apa si manaci de prin alte parti?
sau esti de principiu dupa mine potopul si daca nu ai tu personal de suferit direct te doare-n basca, ba mai mult ... te dai si atoate stiutor fata de aia care "se dau cu curu de pamant"?

Asa cu a fost cumparata Rosia Montana poate fi rascumparata sau de ce nu nationalizata .... oricum observ ca lumea civilizata va trebui sa ajunga la un consens foarte curand in ceea ce este de facut cu situatia in care resursele de care depind viata si confortul a foarte multi ajung in mainile a cat mai putini .... solutia cea mai la indemana este totalitarismul ... , noi nici nu ne-am revenit bine din ultimul si se pare ca vom intra alaturi de altii in urmatorul

cristi-serban scrie:Daca treaba era invers ,80% statul si 20% privat(fraieri) cred ca la comportamantul romanului de conducere a unei societati cu capital statul, VIITORUL TACA(ca in multe cazuri).Eu am lucrat 3 ani in zona si spun mare si raspicat numai privatul poate sa faca treaba acolo altfel nu are rost.Sunt pt deschiderea exploatari. :)

Crist ... poate nu ai fost atent la detalii .... nu e nimeni impotriva deschiderii exploatarii .... ci a modului in care urmeaza sa fie efectuata exploatarea

Sa intelegem ca pe tine nu te deranjeaza faptul ca exploatarea se va face la modul intensiv, adica in cativa ani se cam incheie totul, dar cu consecinte asupra mediului pentru perioade foarte mari de timp, adica probabil 10 de ani accea zona va fi compromisa

Vrei tu musai sa-ti umflii matul azi fara sa-ti pese ca peste cativa ani tu sau urmasii tai nu veti mai avea nimic de facut?
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE