thomas scrie:
.....
Iar intre noi fie vorba, transvazarea e ceva artificial, ma cam indoiesc deocamdata de valoarea ei genetica. Procedeul ne ajuta doar sa avem regine la intervale stabilite destul de exact si daca avem noroc, reginele sa aiba si ceva caracteristici bune.
....
Extraordinar ... cam ce valoare genetica ai vrea sa-ti aduca tie transvazarea daca tu
nu ai urmarit x ani ( multi) familiile ???
Mai oameni buni am mai scris-o cred si o scriu din nou .....
Transvazare => startare si finisare in familie cu matca se apropie destul de mult de o schimbare linistita ( doica sa fie din belsug) ...( fara sa bagi stupul in friguri)..
Transvazare => startare si finisare in fammilie fara matca - - in Familie stare de NECESITATE .... am crescut matci si asa si sunt ~ exact ca si cele din metoda de mai sus in privinta calitatii matcilor ( la fel doica sa fie ) ...
Matci de roire => STARE DE ANARHIE in familie !!!
Un om care sta si analizeaza cele de mai sus sunt curios care metoda o sa o aleaga ??? " cea de roire ca asa facea si nea Gheorghe si stie el restu vai steaua lor ...

"
Cele mai bune matci sunt cele de S.L. cum am mai scris in alta parte .....
De noroc vb. cum ai vreme in timpul imperecheri si cu ce trantori se imperecheaza nu cand vb. de calitatea materialului genetic , startare , crestere si finisare !!!
SI apropo de familii de productie pe la inceputuri cu familii/roi iernati pe 4-5 rame culegeai lejer salcamul anu urmator de cativa ani buni nu mai culegi cu familiile alea ....
Un roi facut anu asta pe 3-4 rame de puiet .... la anul poate culege la tei ... floarea soarelui ...se dezvolta .... il bagi pe 6-8 rame in a doua iarna si abea al 3-lea an culegi cu el de la inceput .... pe urma schimbi matci din 2 in 2 ani .... si ai familii de productie formate in 3 ani .... valabil pentru cele mai multe zone din ROMANIA ( stationar , zone aglomerate si slabe melifer) !!! Da la noi nu face omu roi pe 1-2 rame si anul urmator vrea sa rupa incepand de la rapita