de bmdna » 22 Apr 2015, 08:28
Pentru domnul mellis:
1. Am probat aceasta varianta pe 5 mai 2013. E adevarat, nu erau frigurile de acum. Am pierdut din vedere frigul, deci cred ca nu prea merge pe frigul asta sa se faca ce am facut eu.
2. Eu am fost nevoit sa pun doar faguri artificiali petru ca nu am mai avut faguri crescuti, dar este mult mai bine sa se puna faguri crescuti.
3. Eu m-am gandit exact ca dumneavoastra, am zis ca pentru mai multa siguranta sa las 2 botci. Si stiti ce am patit? Cand a iesit prima matca, stupul a roit!!! Si am avut noroc ca eram acasa si am reusit sa prind roiul. A fost destul de mic, cam jumatate din albinele care nu au zburat la vechea locatie, dat totusi pana in toamna s-a facut destul de mare ca sa treaca iarna singur.
Mai este o varianta, mai laborioasa si care, din pacate, nu se potriveste pe frigurile astea. Se poate face un roi Taranov (este explicat in carti cum). Am practicat si aceasta metoda. In principiu, roiul taranov se formeaza din matca batrana si albinele tinere nezburatoare. Acest roi se pune intr-un corp nou de stup plin cu faguri crescuti si cativa FA, plus un mic petec de puiet necapacit (pentru fixare sigura) si, profitandu-se ca nu are puiet capacit, se face un tratament antivarooa care este foarte efficient. Mai departe acel roi ajunge foarte mare pana in toamna si, daca anul e bunicel, da si ceva productie de miere. Are o energie similara cu cea a roiului natural, fiind bogat in albine tinere. Stupul vechi se verifica si se lasa in el doar o botca.
Ca siguranta pentru stupul in care ramane doar o botca, se poate face un roi mic din doua rame si o botca frumoasa. Daca matca din stupul mare se pierede, sint foarte mari sanse ca macar aceasta matca din roi sa se imperecheze.